Şimdi Ara

ATLARLA ELEKTİRİK ÜRETİMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ATlarla elektrik üretilir mi?
    Sayın seagate forumdaşımızın zamanında verdiği cevap;
    """
    Neden olmasın ? Üretilir...
    Üzerine jokey koyup kumar bahis oynatırlarken hayvanları koruma derneği neredeyse orada kalsın.
    "AT" adamın beyler!
    """
    Bir başka forumcu;
    """
    tavugu, eti sucugu baligi sofrandan eksik etme sonra hayvan hakki varmı boyle bisey. Kedi kopek sahibi aylakcilarin, issiz gucsuzlerin icatlari bunlar. Daha bunun kurban bayrami var. Yap arkadasim yatmasin atlar aksama kadar. Ben insan halimle aksama kadar kosuyorum hayvan yatsin mi?
    """
    Zamanında bu konuda hayvan hakları namına tepkiler yağarken at çiftliği işleten ve bu atlardan elektrik üretme projesini soruşturan at sahibinin cevabı da şöyleydi;

    """"
    Arkadaslar öncelikle sunu belırtmek isterimki olabildiğince hayvan sever biriyim ve ata eziyet çektirecek her türlü fiili eylemden uzak durmusumdur ve duracagım bilmiyorum ömrünüzde hiç at gördünüz mü filmlerden başka... Ama at insanla duygusallık kurabilen nadir canlılardandır ve bu ilişkiyi kuran biri olarak maddi kazanç nedeniyle bu fikri sunmadım. Atları diger hayvanlarla karşılaştırmayın lütfen çünkü at insana hizmet ettikce mutlu olan sosyal bir canlıdır bunu araştırabilirsiniz bana güvenmiyorsanız. Örneğin binmeyi ihmal ettiğimiz atlar veya engel atlatmadıgımız atlar pisikolojik bunalıma giriyorlar iştahları azalıyor ve kendilerine zarar veriyolar. Benim düşüncem boş yere binmek yerine o enerjiyi faydalı bir işte kullanabilir miyim düşüncesiydi.zaten sistemi kurduktan sonra atlarda en ufak bir rahatsızlık sezersem bi an düşünmeden sistemi iptal ederim kaygınız olmasın.
    """""

    ResulUllah (s.a.v.) soruyor şeytana "En çok neden korkarsın?" Cevap: " cihad için kişneyen atların sesinden"

    At çalışmasa da gezinti yapması gerekiyor ve bu enerji boşa harcanmamak istenmekte. Keza hayvanın çalışmasında mahsur bir tarafa kendisi için de çok faydalar vardır ki hangi halde mutlu olduğunu da bilemeyiz. Tembellik onları da sıkıyor olabilir.

    Nasıl elektrik üretilmesi gerektiğine, hayvanların koşma vb özellikleri ile karar verilmesi gerekir. Harekete dönüşmüş olan enerjiyi elektriğe çevirmek çok mesele değil, jeneratör vb teçhizat bu iş için. En basit benzinli jeneratörün elektrik üreten kısmı düşük bir güçte elektrik üretmekte.
    Elektrik üretiminde genelde sistemler sabit konumlu olduğundan bu tarz üretim bir hayli farklı bir bakıştır. Mesela at yürüme bandı tipi bir kısmı olduğu yerde koşarak döndürüyor olsa sistem de konumunu koruyarak geleneksel biçiminde yapılabilir. (Tabi at koşmasına rağmen ilerleyemediğini görünce nasıl davranır bilmiyorum, malum hareketli hayvanlar.)

    Diğer türlü at, at arabasını çekerken tekerleklerinden elektrik üretip depolayan bir mobil sistem kurulabilir. Bir nevi gezinti esnasında akülerini şarz edip , gerekli yere götürülüp kullanılan bir sistem. Yalnız depolamada doğru akım olarak elektrik depolanır, evlerdeki cihazları çalıştıran alternatif elektrikten farklıdır ve ev elektriği depolanamaz. Bu yüzden akülere doğru akım depolanmış olur ama ev aletlerinde kullanılamayan bu elektrik "inverter" vb elektronik cihazlarda ev elektriğine dönüştürülür. Yani ek kayıp ve masraf. Diğer taraftan çalıştırılmak istenilen alet de akü elektriğine uygun motorlar vb aksam ile çalıştırılabilir. Mesela bir pompa çalıştırılmak istense akü elektriğini ev elektriğine çevirmektense pompa akü elektriğine uygun seçilmeye(motoru) çalışılır.
    Ne kadarlık güç ve ne kadar zaman (güç-enerji) gerektiği tahmin edilirse bu işe uygun aküler ve inverterler ile jeneratör ve kurulması gereken mekanik aksam tesbit edilir, güzel bir proje olabilir.

    Yalnız dönme dolap diye bahsedilen eskiden saman dövülen döven benzeri aygıtta atın devamlı dönmesi pek uygun olmayabilir. Sanki devamlı dönmesi başını döndürür gibi yani atın da hoşuna gitmez gibi düşündürüyor.

    Bahsi mevzu at arabası ister depolayarak isterse de tramvaylardaki elektrik aktarma(ray ve ya tavan iletkenleri) sistemleri ile düşünülebilir. Yani bu at arabası her yerde değil belirli bir güzergahta da çalışabilir







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.