Şimdi Ara

Atatürk mü Abdülhamit mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hangisi daha zekiydi ? Saf zeka olarak soruyorum .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irishman -- 12 Temmuz 2018; 17:11:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Abdülhamid tabii ki... Soru mu bu şimdi?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ç-Nazmi Ç kullanıcısına yanıt
    İşte böyle örnekteki gibi olmayın . Olmamış bu çünkü .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Irishman

    :)
    Benim cevabım Atatürk'tür. Lakin rica ediyorum yukarıdaki deliyle beni muhatap etmeyin
  • Abdülhamid'deki siyasi zeka dünyadaki toplamın %90'ı, tabii siz bilmezsiniz bunları...

    İspat da edilmiş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 12 Temmuz 2018; 18:14:33 >
  • saf zeka derken ne bilelim bir adamları iq testine mi soktuk sanki

    Atatürk daha kültürlü biriydi diye düşünüyorum zira hem çok okurdu hemde askerlik mesleği gereği farklı yerler gezip görmüş ve askeri siyasi temaslarda sık sık bulunmuştur. Abdülhamit ise daha çok sarayda takılmıştır. Adam uzun süreler iktidarda kalmayı başarmış. bu tesadüf olamaz tabi. Ya bilen birisiydi ya bilen birileri onun için çalışıyordu. Genelde sırf dini görüşünden dolayı fazlaca şişirilir ama şişirilmese dahi o kadar sene iktidarda kalmak kolay değil. Herkesi çağında değerlendirmek lazım. O yüzden MESSI diyorum.
  • E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Alman hermönetik politik tarihçilerinin Wilhelm'den sonra en çok incelediği, Cambridge ekolünden isimlerin hakkında cilt cilt inceleme yazmayı planladığı, Thatcher'ın ve Reagan'ın geceleri gizli gizli artık ona aitliği kanıtlanmış günlükleri okuyup yeni-muhafazakarlığı kurduğu ortadayken hala Mustafa Kemal diye diretmek ne desem bilemiyorum.



    Kii ünlü boğaziçili tarihçilerimizden S. Kayabaşı'nın yazdığı gibi Mustafa Kemal aslında Atatürk'ün hem talebesi, hem de İttihatçılara sızdırdığı hafiyesi olduğu ortaya çıktı. Ama literatürü takip etmiyorlar ki neyse bişey demiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gerçeKtom.wats G kullanıcısına yanıt
    Abdulhamit'in hangi siyasi ve diplomatik atakları dahice ? Abdulhamit'i Atatürk'ten üstün görmenin nedenleri nelerdir ? Neden Abdluhamit'in politikası bu kadar çok hosuna gitmektedir ?



    Merak ediyorum sadece . Açarsan mutlu olurum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bak sadece yalnız tek bir kitap öneriyorum, Atatürk'ün akıl hocasının Abdülhamid olduğunu anlarsın ve daha fazla zırvalamazsın;



    Selim Deringil - İktidarın Sembolleri.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gerçeKtom.wats G kullanıcısına yanıt
    Haha

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bilmiyorum naapacağım sizinle. Trollük yaptığım zaman ciddiye alıyorsunuz, gerçekten ciddi bişeyler söyleyince "haha" diyorsunuz.



    Hehe yavrum hehe.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gerçeKtom.wats G kullanıcısına yanıt
    Atatürk , Abdülhamit'in İttihat'a soktuğu talebesidir . Atatürk , Abdülhamit'in gerçekleştirdiği atılım temellerinin üzerine konmuş ve bina inşa etmeye çalışmıştır .



    Anladım hocam . Peki balkonu da mutfağa katmış mıdır ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açık konuşalım bu sorunun bir yanıtı yok saf zekaları nasıldır bilemeyiz.

    Ama genel olarak konuşmamız gerekirse ben Atatürk'ün yaptıklarını gerçekten olağanüstü başarılı bulan bir insanım. Abdülhamid'e gelecek olursak onun yaptıkları imparatorluğu 30 yıl dondurmaya çalışmaktan öteye gidememiştir. Burada Abdülhamid'i seven mantıklı arkadaşlarında katılşacağı üzere Abdülhamid aşırı derecede paranoyak bir adamdı. Devleti korumak için ağır bir baskı mekanizması işletti ama bu baskı mekanizmasının sonucunda iktidarı o kadar kötü bir yönetime bıraktı ki ülke mahvoldu.

    Burada detaylı konuşmamız gerekirse Abdülhamid'in pekçok yönü bilinçli veya bilinçsizce övülüyor ama bana göre bütün bu özelliklerinden daha kötü bir yanı vardı kendisinin ki bu çok büyük bir felakete yol açmış ve ittihatçıların başa geçmesiyle sonuçlanmıştır. Bu felaketin adı ise ülkeyi yönetebilecek kadrolar yetiştirememesidir. Bazıları kurduğu akedemide Atatürk'ün yetiştiğini iddia ederek zihinsel bir mastürbasyon yapabilirler ama aynı akademilerin Enver gibi bir ayaklı felaketi ve siyasallaşmayı orduya yaydığını ve bunun bize bedelini sorgulamaması gerçekten acıdır. Abdülhamid belki paranoyasından belki de başka bir nedenden ülke kadrolarını devralabilecek yetenekli genç yöneticiler yetiştirememiştir. Bu durum bir süre sonra köhnemeye yol açmış ağır baskı ve hissedilen bu basiretsizlik düşüncesi devlette ast üst ilişkisini yoketmiştir. Ben şunu iddia ediyorum İttihat Terakki gibi bir örgütün ve bu örgütün başındaki hayalperest çocukların iktidarı nasıl elegeçirebildiklerinin ciddi bir biçimde araştırılması ve bu araştırmanın doğrudan Abdülhamid dönemine ve politikalarına bakılarak yapılması gerekir. Bunun dışında çok ünlü İstanbul'da korku yüzünden çürümeye terkedilen gambotlar meselesi. Onun dışında ülkenin çöküşünün durdurulamadığı gibi Abdülhamid sonrası o gittiği an bir felakete gitmemiz bence Abdülhamid'i abarttığımızın bir göstergesidir.

    Atatürk konusuna gelirsek Atatürk Abdülhamid'den çok daha farklı bir karakter. Bir kere Atatürk hiçbir zaman, hiçbir yerde hazır güce konmuş bir adam değil. Girdiği her alanda sonuna kadar mücadele ederek kendini kanıtlamak suretiyle yükselmiş bir adam ve dikkat ederseniz bu yükselmelerinin hepsinin nedeni aldığı kişisel insiyatiflerin büyük başarı getirmesi sonucu olmuştur. Çanakkale'de komutanlarının direktifinin tersine hareket edip savaşın kaderini değiştirmesi, Kurtuluş savaş'ını kimsenin zafere inanmadığı bir ortamda Tam bağımsızlı8k ilkesi ile başlatması veya onu yoketmek için kütahya eskişehir bozgununun ardından başkomutan yapmaya çalışan muhaliflerin bu hamlesini tüm gücü bizzat muhaliflerin talebiyle ele geçirmesi gerçekten çok başarılı ve zeki bir insan olduğunu gösteriyor. Bunun dışında yine Atatürk'ün okuduğu muazzam kitap sayısı ve askerlik mesleği gereği bu coğrafyanın her yerinde bulunmuş olması yine çok önemli. Atatürk'ün iktidarı ele geçeriş şekli ve bulunduğu kademelerde üstlerinin kendine karşı çıkmasına rağmen yükselmesi.

    Son olarak bir konudan daha bahsetmek istiyorum. Abdülhamid'in yönetimi sırasında dış dünya ve Atatürk döneminde dış dünya politikası iki liderde farklılık gösteriyor. Abdülhamid hiçbir şekilde Avrupa kamaoyunu kazanamıyor ve Avrupa ülkelerinin isteklerini onları oyalayarak sürüncemede bırakarak geçiştirme derdine düşüyor. Atatürk ise yurtdışı politikada Avrupa veya başka yerlerde yerel halk arasında dahi sempati toplayarak Avrupa'nın kendine olan tepkisini neutralize etmenin yolunu biliyor. Diplomasi alanında ayrıca Hatay ve Möntrö anlaşmaları ve bu anlaşmalara yabancıları razı etmesi büyük oranda kendisinin ve kendi kurduğu devletin karizması ile alakalı. Ayrıca bu diplomatik başarılar için seçtiği zamanda mükemmel. Onun dışında yabancı devlet müdahalelerine karşı örneğin yabancı okullar politikasında sert ve kesin hareket etmesi ve devleti batıdan medet uman bir politika yerine batılılar eşit derecede bir politika sürdüren bir devlete dönüştürmesi Abdülhamid'den üstün olan yanlarıdır.




  • Zeki ne demek? 1. Anlama, kavrama yeteneği olan, zekası olan, zeyrek. 2. Çabuk ve kolay kavrayan. (TDK) Abdülhamit zeki bile değildi. Paranoyaktı çünkü. Ha, şu "Dünyada yüz gram akıl varsa..." diye başlayan saçmalığa inanıyorsanız, gelmiş geçmiş en zeki kişi Abdülhamit olsun tamam.

    Zeki adam Atatürk'e saygıyla.
  • Zeki ne demek? 1. Anlama, kavrama yeteneği olan, zekası olan, zeyrek. 2. Çabuk ve kolay kavrayan. (TDK) Abdülhamit zeki bile değildi. Paranoyaktı çünkü. Ha, şu "Dünyada yüz gram akıl varsa..." diye başlayan saçmalığa inanıyorsanız, gelmiş geçmiş en zeki kişi Abdülhamit olsun tamam.

    Zeki adam Atatürk'e saygıyla.
  • 1. mi, 2. mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGHER -- 13 Temmuz 2018; 10:51:15 >
  • Abdülhamid sırf ümmetçi bir anlayışta olduğu için bazı kesimlerce çok yüceltilip bazı kesimlerce çok aşağılanıyor ama bence ikisi de değil zamanına göre büyük bir adamdır elbet hataları vardır, ATATÜRK'e gelirsek TÜRK tarihinin açık ara en büyük insanıdır kıyaslanacaksa Osmanlı Hanedanından bir tek FATİH h.z ile kıyaslanabilir.
  • Konuda ki üyelerin yarısı banlanmış maşallah konu efsunlu galiba
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.