Şimdi Ara

Atatürk Malatyalı mıydı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
79
Cevap
0
Favori
4.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fatih Bayhan hazırlıklarını sürdürdüğü "Mustafa'dan Kemal'e Atatürk'ün Büyük Sırrı" adlı kitapta Atatürk'ün Selanik'te doğmadığını, anne ve babasının Malatya'da yaşayan bir aile olduğunu ve tüm bunların devletin "Bekası" için sır olarak tutulduğunu belirtiyor. Tapu kayıtlarını kaynak gösteren Fatih Bayhan haklı olabilir mi?

Mustafa Kemal Atatürk ’ün hayatını ezbere biliriz. Anaokulundaki çocuğa sorsanız, “1881 yılında Selanik’te doğdu, annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Bey” diye saymaya başlar. Bu bizim resmi ezberimizdir. Aksi de şu ana kadar ispat edilemedi. Bunca yıl sonra birileri çıkar da, “ Atatürk hakkında bütün bildiklerinizi unutun” derse, ne yaparsınız? Kimse inanmaz değil mi? Ya da şaşırırsınız. Peki, Atatürk gerçekten farklı bir hayat öyküsüne sahipse? Memleketi, hatta annesi ve babası bile farklı biriyse? Bu gerçekleri bildiği halde ‘devletin bekası’ adına bizzat kendisi göz yumduysa?

Atatürk ’ün büyük sırrı

Bu günlerde hummalı bir kitap çalışması var. Kitabın adı,”Mustafa’dan Kemal’e, Atatürk ’ün Büyük Sırrı”. Yazarı genç bir isim. Fatih Bayhan. Yıllardır bu işle uğraşıyor; belge, bilgi topluyor. Uğraşı alanı ‘kozmik’ olunca isminin yazılmasını istemiyor. Çalışmalarını gizlilik üzerine yürütüyor. Atatürk ’ün gizli kalmış hayat öyküsünü kaleme alıyor. Ama ne öykü? Hollywood senaristleri duysa filme çeker. O derece ilginç ve şaşırtıcı. Masasının üzerini dolduran belgeler bize bambaşka bir Atatürk anlatıyor. Ezberi bozduğu gibi hayretler içinde bırakıyor. Eğer, bu kitapta yer alacak belgeler doğru ise en başta bütün ders kitapları değişir. Atatürk ’ün hayatı yeniden yazılır.

O yazarla buluştum. Bana inanmakta güçlük çektiğim şeyler anlattı, kimi Osmanlıca belgeler gösterdi. Elinde tapu, nüfus kayıtları, mahkeme tutanakları ve ses kayıtları olduğunu söyledi. Ve anlatmaya başladı: ”Mustafa Kemal, Malatya Akçadağ’da doğdu. Ailesi Çakıroğulları diye biliniyor. Babası Mamo lakaplı Mehmet Reşat Bey. Türkmen kökenli, Teşkilat-ı Mahsusa üyesi. Annesi Ayşe Hanım. Akçadağ’da çiftlikleri var. Halası Zübeyde Hanım, çeteler tarafından kaçırılıp, bir süre alıkonuyor. Aile, laf-söz olmasın diye O’nu çiftliklerinde çalışan Ali Rıza Efendi ile evlendirip, Selanik’e gönderiyor. Atatürk 5 yaşındayken babası, çeteler tarafından şehit ediliyor. Ayşe Hanım, oğlunu alıp Selanik’e gidiyor.O da vefat edince Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım, küçük Mustafa’yı nüfusuna geçiriyor.” Hepsi bu kadar değil. Devamı da var. “ Atatürk , 1931 yılında Malatya ’ya gidince aileyi belediye hoparlöründen anons ettirmiş. Daha sonra da maaş bağlatmış. Atatürk ’ün abisi Ömer de cephede şehit olunca maaş çocuklarına geçmiş. Halen de ödenmeye devam ediyormuş…”

Anlatılanlara inanasım gelmedi. Ne de olsa ilk kez duyduğumuz şeylerdi bunlar. “Niye şimdi?” diye sordum. Madem böyle bir durum var, bunca yıldır neden kimse konuşmadı? Atatürk , bile bile niye sustu? Ya Akçadağ’daki yakınları? Atatürk , bir ulusun simgesi. Böyle bir ismin hayatı yüz yıldır yanlış biliniyor olabilir mi? Dedim ya her soruya bir cevabı mutlaka var. Anlattığına göre, devletin derinlikleri ve Atatürk ’ün yakın çevresi durumdan haberdarmış. Cumhuriyetin, devletin “bekası” adına adeta “omerta kuralı” işlemiş. Bilenler susmuş. Ebediyete kadar saklanmak istenen bu “sır” 1993 yılındaki bir tapu davasıyla ifşa olmuş. Çakıroğlu ailesi kadastro sorunu yaşayınca konu mahkemelik olmuş. Tapu, nüfus kayıtları, banka hesapları derken olay dallanıp-budaklanmış.

Ortaya Atatürk bağlantısı çıkmış. Tabii, bunu duyan Ankara derhal devreye girmiş. Bir rivayete göre, dönemin Genelkurmay Başkanı merhum Necip Torumtay apar-topar Malatya ’ya gidiyor. Belgeler toplanıp, Ankara ’nın kozmik odalarına getiriliyor.Bu arada dosya kapatılıyor;dava düşüyor. O mahkemenin tutanakları ve tanıkların ses kayıtlarının elinde olduğunu söyledi yazar. İşte böyle. İnanılması zor şeyler bunlar. Bize anlatılanlar “kurgu” ise, bu belgeler ne? Okuduklarınız, duyduğum ve gördüklerimden ibaret. Buradan yargıya varamayız. Kitap, yakında raflardaki yerini alacak. Bakalım, tarihçiler ne diyecek? Genelkurmay kayıtları,belgeler ne söyleyecek? Akçadağ’daki “akraba”lar ne anlatacak? Merakla bekleyeceğiz.

Kaynak: Ömer Şahin / Radikal

http://www.cnnturk.com/2012/guncel/08/19/ataturk.malatyali.miydi/673541.0/index.html

• Yapay Zekanın Yanıtı

Atatürk Malatyalı mıydı?

Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum yeri, Türk tarihi ve toplumu için önemli bir tartışma konusudur. Bazıları onun Selanik, Yunanistan'da doğduğuna inanırken, diğerleri onun Malatya'da doğduğunu iddia etmektedir.

Malatya iddiası, Atatürk'ün çocukluk arkadaşı Kılıç Ali'nin anılarına dayanmaktadır. Kılıç Ali, Atatürk'ün Malatya'nın Hafik ilçesinde doğduğunu ve daha sonra ailesiyle Selanik'e taşındığını iddia etmektedir.

Ancak bu iddia, Atatürk'ün resmi belgeleri ve diğer tarihi kaynaklarla desteklenmemektedir. Atatürk'ün doğum belgesinde doğum yeri olarak Selanik belirtilmektedir. Ayrıca Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve babası Ali Rıza Efendi'nin Selanik'te yaşadıkları ve orada evlendikleri bilinmektedir.

Tarihçiler genel olarak Atatürk'ün Selanik'te doğduğunu kabul etmektedir. Ancak Malatya'da doğduğu iddiası, bazı çevreler tarafından hala desteklenmektedir. Sonuç olarak, Atatürk'ün doğum yeri kesin olarak bilinmemektedir, ancak resmi belgeler ve tarihi kanıtlar Selanik'te doğduğunu göstermektedir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • O yüzden mi İnönü ile kanka idi?

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

O yüzden mi İnönü ile kanka idi?
    Bende az önce bir televizyon kanalında gördüm bu haberi. Çok önemsedim açıkçası. Selanikli değilde Malatyalı olmasının neyi değiştireceğini pek kestiremedim.

Orijinalden alıntı: alpay86

Bende az önce bir televizyon kanalında gördüm bu haberi. Çok önemsedim açıkçası. Selanikli değilde Malatyalı olmasının neyi değiştireceğini pek kestiremedim.

Bu haber doğruysa tek sonucu şu olur. Milyonlarca insanı bir güzel kandırdıkları ve isterlerse, belki başka ne yalanlar üretilip üzerine bir tarih, ideoloji ve kimlik inşaa edildiği yolunda insanların ciddi endişeleri ortaya çıkar ve devlete ve resmii ideolojiye olan itibar daha da azalır. İkincisi Atatürk'ün Kürt kökenli bir insan olması, ulusalcı ve türkçü tarih tezini yerle bir edebilir..

Yoksa Atatürk'ün Selanikli değil'de Malatya'lı olması çoğu insanı daha çok sevindirmeli diye düşünüyorum.. Aslında nereli olduğu ile bende ilgilenmiyorum ama bizim ülkede bunu önemseyen çok kişi var..

• quote:

Orijinalden alıntı: OPTİMİST

quote:

Bu haber doğruysa tek sonucu şu olur. Milyonlarca insanı bir güzel kandırdıkları ve isterlerse, belki başka ne yalanlar üretilip üzerine bir tarih, ideoloji ve kimlik inşaa edildiği yolunda insanların ciddi endişeleri ortaya çıkar ve devlete ve resmii ideolojiye olan itibar daha da azalır. İkincisi Atatürk'ün Kürt kökenli bir insan olması, ulusalcı ve türkçü tarih tezini yerle bir edebilir..

Yoksa Atatürk'ün Selanikli değil'de Malatya'lı olması çoğu insanı daha çok sevindirmeli diye düşünüyorum.. Aslında nereli olduğu ile bende ilgilenmiyorum ama bizim ülkede bunu önemseyen çok kişi var..

Alıntıları Göster
    quote:

İkincisi Atatürk'ün Kürt kökenli bir insan olması, ulusalcı ve türkçü tarih tezini yerle bir edebilir..

Benim dinlediğim kanalda Kürt türkmen bir aileden geldiğini söylüyordu.

Bununla birlikte kürt,arap, çerkez yada başka bir topluluktan olmasının benim için hiç önemi yok. Gerçi benim için önemi olup olmamasının başkaları için önemli olmadığını biliyorum ama söyleme ihtiyacı duydum :). Halkı için yaptığı şeyler her hangi bir liderin yapabileceği şeyler değildi.Mustafa Kemal başarısız olup bugün ülke parça parça sömürgeci devletlerin elinde olsaydı bile şahsı nazarımda aynı saygıyı yine görürdü.

• quote:

quote:

Bütün doğuyu Kürt yaptın,senin bu olaya ne kadar vakıf olduğunu göstermesi bakımından bir ipucu olabilir.

• quote:

quote:

yazıda Türkmen aile diyor, onu okumadınız galiba. ya da bir tartışma yaratmak hoşunuza gidebileceğinden atladınız mı?

• quote:

Atatürk'ün Kürt kökenli bir insan olması, ulusalcı ve türkçü tarih tezini yerle bir edebilir..

Bu da seni mutlu eder öyle mi...

Orijinalden alıntı: nocen

quote:

Atatürk'ün Kürt kökenli bir insan olması, ulusalcı ve türkçü tarih tezini yerle bir edebilir..

Alıntıları Göster
    Atatürk reye vayakano lu.

Malaga düşmanı bir Real madirdiddi di liydidid.

quote:

Benim icin hava hoş, sosyolojik bir cikarim yaptim sadece , bununla birlikte bir toplumun genel kanaatlerinin degismesi belli yasalara bagli olduguna ve kolay kolay degismeyecegine inaniyorum. Bazi seyler degismez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

quote:

quote:

Benim icin hava hoş, sosyolojik bir cikarim yaptim sadece , bununla birlikte bir toplumun genel kanaatlerinin degismesi belli yasalara bagli olduguna ve kolay kolay degismeyecegine inaniyorum. Bazi seyler degismez

Ne de olsa optimistsin...
    Senin değişmeyenin de optimistlik olabilir
    Ama bazıları ırzına geçilince
    'Olsun hiç olmazsa arkamız sağlam kaldı' demeyiz

• quote:

quote:

quote:

quote:

Ne de olsa optimistsin...
    Senin değişmeyenin de optimistlik olabilir
    Ama bazıları ırzına geçilince
    'Olsun hiç olmazsa arkamız sağlam kaldı' demeyiz

Alıntıları Göster
    Bu nasıl iş?Konuyu başlatan adamın yaptığı büyük bir çarpıtmadan dolayı önemli bir konu güme gitmek üzere.Umarım en kısa sürede konu rayına oturur,güzel bir konu olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: agoze

Bu nasıl iş?Konuyu başlatan adamın yaptığı büyük bir çarpıtmadan dolayı önemli bir konu güme gitmek üzere.Umarım en kısa sürede konu rayına oturur,güzel bir konu olur.

Alıntıları Göster
    Tartışmaya açık güzel bir konu. Yakın zamanda bu konu hakkında medya üzerinden bizlere neler söylenecek merak ediyorum. Tabi bu konunun hangi yönüyle ele alınacağıda çok önemli. Malatyada doğmuş olmasımı tartışılacak yoksa malatyada doğmuş olmasının bunca zamandır gizlendiğimi.

Doğduğu yerin pek bir önem arz ettiğini düşünmüyorum. Siyasi yönde çok olay yaratacak bir durum olabilir. Ama eğer doğruysa bunca zaman neden gizlendiği konusu beni çok düşündürür.

Atatürk gerçekten bu haberdeki gibi malatyada doğmuş olsun. Bunca yıldır bize bu şekilde gösterilmesinin amacı ne olabilir ?

• quote:

Orijinalden alıntı: agoze

Alıntıları Göster
    @optimist,

Ataturk'un kokeni madem sizi hic ilgilendirmiyor, neden bunun uzerine konu aciyorsunuz? Ve neden alinti yaptiginiz bilgileri carpitip insanlari yanlis bilgilendiriyorsunuz? Amaciniz nedir anlamis degilim.

Orijinalden alıntı: Wade

Tartışmaya açık güzel bir konu. Yakın zamanda bu konu hakkında medya üzerinden bizlere neler söylenecek merak ediyorum. Tabi bu konunun hangi yönüyle ele alınacağıda çok önemli. Malatyada doğmuş olmasımı tartışılacak yoksa malatyada doğmuş olmasının bunca zamandır gizlendiğimi.

Doğduğu yerin pek bir önem arz ettiğini düşünmüyorum. Siyasi yönde çok olay yaratacak bir durum olabilir. Ama eğer doğruysa bunca zaman neden gizlendiği konusu beni çok düşündürür.

Atatürk gerçekten bu haberdeki gibi malatyada doğmuş olsun. Bunca yıldır bize bu şekilde gösterilmesinin amacı ne olabilir ?

Alıntıları Göster
    "Deli, kuyu ve taş" üçlemesi devrede yine.

Türkiye'de şu anda Atatürk, Atatürkçülük, cumhuriyet gibi değerlerimize saldırmak, bu saldırıları büyük bir heyecanla karşılamak gerçekten de önemli bir rant kapısı olmuş durumda. Ben bugün bir yazı yazsam ve "Atatürk diye biri aslında yokmuş" diye bir konu belirlemiş olsam, peşimden sevinç içerisinde gelecek binlerce insan olduğuna eminim. Hatta iddia ediyorum, bu tür yazıları rutin bir şekilde devam ettirir ve biraz da olsa mantığa oturtabilirsem, kendime ekmek kapısı açmış olurum.

Atatürk ile ilgili bitmek tükenmez bilmez konulardan biri daha. Tapu kayıtlarıda adı geçiyormuş da, akrabaları susmuş da, yıllarca bizi kandırmışlar da, Selanikli olmasaymış cumhuriyet çökermiş de...

Atatürk gibi bir dahi, doğduğu yerle, anasıyla, babasıyla, diniyle, ırkıyla ya da yaşam şekliyle yok edilemez. O'nun bizim için değeri bunlardan dolayı değildir; kurduğu ve bize bıraktığı değerlerdendir. Ortadoğuda hiçbir toplum bu kadar uzun süre tek başına değerleri için hem iç hem de dış güçlerle mücadele etmeye gönüllü olmamıştır, ama biz olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Büyük oranda satılmamış tek Ortadoğu toplumu olmamamızın nedenleri, O'nun kişisel özelliklerinden çok daha önde ve kıyaslanamayacak kadar değerlidir.

Varsın Madagaskar'lı olsun, ben ve benim gibiler için hiç önemli olmayacak...

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Türkiye'de şu anda Atatürk, Atatürkçülük, cumhuriyet gibi değerlerimize saldırmak, bu saldırıları büyük bir heyecanla karşılamak gerçekten de önemli bir rant kapısı olmuş durumda. Ben bugün bir yazı yazsam ve "Atatürk diye biri aslında yokmuş" diye bir konu belirlemiş olsam, peşimden sevinç içerisinde gelecek binlerce insan olduğuna eminim. Hatta iddia ediyorum, bu tür yazıları rutin bir şekilde devam ettirir ve biraz da olsa mantığa oturtabilirsem, kendime ekmek kapısı açmış olurum.

Atatürk ile ilgili bitmek tükenmez bilmez konulardan biri daha. Tapu kayıtlarıda adı geçiyormuş da, akrabaları susmuş da, yıllarca bizi kandırmışlar da, Selanikli olmasaymış cumhuriyet çökermiş de...

Atatürk gibi bir dahi, doğduğu yerle, anasıyla, babasıyla, diniyle, ırkıyla ya da yaşam şekliyle yok edilemez. O'nun bizim için değeri bunlardan dolayı değildir; kurduğu ve bize bıraktığı değerlerdendir. Ortadoğuda hiçbir toplum bu kadar uzun süre tek başına değerleri için hem iç hem de dış güçlerle mücadele etmeye gönüllü olmamıştır, ama biz olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Büyük oranda satılmamış tek Ortadoğu toplumu olmamamızın nedenleri, O'nun kişisel özelliklerinden çok daha önde ve kıyaslanamayacak kadar değerlidir.

Alıntıları Göster
    İyi güzel diyorsunuz nereli olduğu önemli değil, önemli olan icraatları diye. Ama T.C. Başbakanı için onlar da önemsiz.

"10. Yıl Marşı’nda geçer, demir ağlarla ördük falan, neyi ördün, hiçbir şey örmüş falan değilsin.”
    http://www.haberturk.com/polemik/haber/769125-neyi-ordun

• sefere çıkılacaktır,vezir padişaha sorar,
    -sultanım sefer ne tarafa
    -sır tutmasını bilirmisin vezirim.
    -bilirim sultanım
    -iyi , bende bilirim..

Eğer bir sır varsa bir gün ortaya çıkar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Alıntıları Göster
    Nedense şu son günlerde Mustafa Kemal'in asıl hayatıyla ve kimliğiyle ilgili çok farklı şeyler duymaya başladım.
    Ama tabiki her duyduğumuza da inanacak değiliz. Dilin kemiği yoktur sonuçta.

Adam oraya yazmış "bununla ilgili kanıt topluyoruz"
    Be adam. Ortalığın rant peşinde koşan çakallarla kaynadığı bu dönemde O kanıtın senin tarafından oluşturulmadığı ne malum.
    Her gördüğümüze duyduğumuza inanacak kadar saftirik miyiz?

Yani kısacası, Geçiniz bunları...
    Yemezler!!!

• quote:

Orijinalden alıntı: -öglena-

Nedense şu son günlerde Mustafa Kemal'in asıl hayatıyla ve kimliğiyle ilgili çok farklı şeyler duymaya başladım.
    Ama tabiki her duyduğumuza da inanacak değiliz. Dilin kemiği yoktur sonuçta.

Adam oraya yazmış "bununla ilgili kanıt topluyoruz"
    Be adam. Ortalığın rant peşinde koşan çakallarla kaynadığı bu dönemde O kanıtın senin tarafından oluşturulmadığı ne malum.
    Her gördüğümüze duyduğumuza inanacak kadar saftirik miyiz?

Yani kısacası, Geçiniz bunları...
    Yemezler!!!

Alıntıları Göster
    Devletin bekası için sözde üretilen bu yalanı yaparken tapu kayıtlarını silmeyi bi türlü akıl edememişler..Önceleri İngiliz ajanı masondu;şimdide Malatyalı bir kürt yada türk olabilir diyorlar.Ulusal devlete bu denli düşman olan bir üyenin bu konuyu açıp,çarpıtma yorumlarla yönlendirmesi çok manidar.Ben sana söylim.Atatürk peygamberin ailesindendir.Asıl şimdi nasıl fırtına kopacak o zaman gör.Ataya karşı olan kesim onun peygamberin soyundan olduğunu öğrenince dumur olacaklardır..

• quote:

quote:

senin gibi bir Atatürk düşmanı için ne farkeder?

Atatürk ''Türk'' idi. soyu, sopu belli... soysuzlar düşünsün

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.