Şimdi Ara

Atak Helikopteri’nin satışında soru işaretleri: ABD’den izin gerekli mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
1
Favori
3.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • motor sıkıntı yaratacak gibi duruyor ama bunun hesabını yapmışlardır. olmadı modifiyeli şahin motoru takarız lisansınıda s.et zaten üretebiliyoruz :)

    ama atağın en önemli kısmı motoru değil. önemli kısımlarından biri motoru. diğer kısımlarda yapılan işler takdire şayan.
  • Slaved by makarna S kullanıcısına yanıt
    Sen ne kadar yerli isen bu da o kadar yerli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Slaved by makarna

    Yerli değil miydi bu yaww?

    Samsung yerli mi diye sorarlar adama??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 01halil

    Sen ne kadar yerli isen bu da o kadar yerli.
    Offff çok ağır olmuş ahahah, eline sağlık..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turkiye ATATURK,ÜN ÜLKESİDİR.SÖZLERİNE VE YAZDIKLARINA DİKKAT ET.ATATURK,Ü YOK SAYMAK İÇİN HİÇ KİMSE İLE ÖZDESİRME.
    Ataturk,ü kımse ile kıyaslama..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ardicli2000

    ATAK'ın motoru, iniş takımları ve aktarma organları doğrudan yurt dışından geliyor. Geriye kalan yerleri TR'de üretiliyor/geliştiriliyor. Evet içindeki bir kondansatör Çin'den gelmiş olabilir,ekran da keza öyle ama bu önemli değil. Biri size bunu satmazsa başkasından rahat alabilirsiniz. O nedenle bu parçalar stratejik öneme sahip değildir. Neden biz üretmiyoruz kısmı da yatırımla ilgilidir. Kaç adet ekrana ihtiyacınız olacak. 100. Yedek parça da olsun 100. Toplamda 200. 200 ekran için fabrika kuramaz arge yapamazsınız bu ekonomik değildir. Bu işlemci için de geçerlidir. Zaten işlemci tek başına bir işe yaramıyor. Önemli olan kodlarıdır. Nitekim ATAK'ın ekranında her şey Türkçe'dir. Asıl önemli olan nokta budur.

    Gelelim motor kısmına. Evet maalesef yerli değil. Olabilir mi evet. Ama kolay değil. Bugün ne rolce royce ne de diğerleri elindeki motorları bir günde geliştirmedi. Yıllar süren arge ve tecrübeleri söz konusu. Bir sürü de patentleri var. Bizde bunu yapacak firma henüz yok. Çalışmalar devam ediyor. Ama öyle 3 yılda 5 km irtifada sorunsuz çalışırken 1300 beygir güç üreten motoru yapamazsınız. İHA'lar için başlandı. 130 bg yapıldı. Ona yetiyor ne güzel. Yarın öbür gün 280 beygir olur Hürkuş a takarsın. Ondan sonra T-Jet olur Hürjet e takarsın, ondan sonra en iyisiyle özdeş olur TFX'e takarsın. Bence nereden baksan 20-30 yıl alır. Önemli olan süresi değil planın programın doğru çizilmesi, istikrarlı çalışma ve kararlılıktır. Nitekim piyasadaki motorları yapan da insan evladı biz de insan evladıyız.

    Bizim bir hatamız var. Hemen istiyoruz. O nedenle de yöneticiler "hemen" tepkisini veriyor. Bu yanlış. Şimdi çıksa hükümet dese "t-jet motor geliştirme çalışmaları hareket planı hazırladık, planlara göre 20 yılda hazır hale gelecek" muhalefet ne yapacak???!!!! Birbirimizin ayağına taş koyarak yol alamazsınız. İktidar da (hangisi olursa olsun fark etmez) oy kaybetmesin diye çok kısa süreli plan çizer. TFX e 2023 deniyordu. Şimdi oldu 2033. 2023 olamayacağı aşikar zaten. 2033 bile ?. Burada asıl sorun bilinç, eğitim. İnsanlara anlatamıyorsunuz çünkü bilmiyor. Bu da hepimize zarar veriyor. Toplumsal bir eğitim hareketiyle bir çok sorunu aşıp, azim ve kararlılıkla birleştirdiğimizde ciddi yol kat edebiliriz.
    Hay ağzınıza sağlık, benim düşüncelerine tercüman olmuşsunuz biz de bunu anlatmaya çalışıyoruz buradaki üyelere bu işler o kadar basit değil basit ilerlemiyor diye ama anlatamıyoruz ve hep derim devletin milli yerli ya da savunma sanayisinde görev alan mühendislerimiz şu foruma bir girseler şu forumda bir tane üye bırakmazlar ağızlarını açacak ve bunu bir mühendis adayı olarak bir şeylerin farkında olarak devlete hizmet edebilmek için o atak 'ın uçtuğunu görebilmek için ya da atak 2 projesinde görev alabilmek için ve onun uçtuğunu görebilmek için mücadele veriyorum ama görüyorum largo21 gibi üyeler onca binlerce emek mühendisin sanki bir şey yapmıyorlarmış gibi emeklerini görmeyip sürekli algı konuları açarak yabancıları sevindirmekten başka bir şey yapmadıklarını görüyorum o yüzden çözüm ile gelin diyoruz çözüm bu sebeptendir ki bir laf vardır peynir gemisi lafla yürümez diye boşuna dememiş atalarımız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    biz aksini söylemedik zaten arkadaşım. ne alınmışsın yahu. Adama laf anlatabilmek deveye hendek atlatmaktan daha zor olduğu için açıklama yapmak zorunda kaldım. elbetteki bu topraklar ulu önderin liderliğinde kahraman türk milletinin ve savaşta canını hiçe sayan türk çatısı altındaki tüm neferlerin bize verdiği en büyük armağandır / hediyedir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin, Japonya, Kore, Almanya vb. örnekler var önümüzde. Bizim de yapmamız gereken 3 aşağı 5 yukarı bu ülkeler gibi. Kendi özelliklerimize göre ufak tefek düzenlemeler yapabilir, hatta onların yöntemlerinde iyileştirmeler de yapabiliriz. Bu hükümet geldiğinden beri kaç kere yazmışımdır hem sağda solda hem hükümete bununla ilgili şeyler ama ülkenin tamamında tam aksi yönde gelişmeler yaşandı. Yani sanayideki küçük veya orta bir işletmeye de bakıyorum benzer durumlar var. Ülkenin genel gidişine de bakıyorum aynı. Devletin tepesine de bakıyorum aynı. Gerçekten balık baştan kokar ya da nasılsanız öyle yönetilirsiniz benzeri deyişler doğruluğunu bir kez daha kanıtlıyor adeta.... Bir türlü anlatamadık; emek vermediğin senin değildir diye. Zorlukla beraber kolaylık olduğunu, zorlukları aşmak, emek vermek, her şeyi olması gerektiği gibi yapmak gerektiğini, kolayına kaçmanın zorluk getireceğini bir türlü anlatamadık... İnsanın en büyük düşmanı kendisi ve cahil dostu bunun da kanıtlarını gördük bolca... Eğer yukarıdaki ülkeler gibi doğru davransaydık bile 30 yılda sonuçlarını görecektik... Düşmanlarımız var diyorsun, doğru, en azından rekabet var. Peki sen düşmanının imkanlarıyla düşmanınla nasıl mücadele etmeyi düşünüyorsun... Her zaman dediğim gibi büyük projeler önemli temel şeyler daha önemli. Stratejik akıl yok maalesef, çünkü bilgi yok, tecrübe yok, olana da hürmet, söz hakkı yok. Eli boş şaklabanlar konuşmaya vakti olmayan ehilleri her zaman bastırıyorlar, vasıfsız, ferasetsiz idareciler de oyuna geliyorlar!!!





  • Transistör üretemeyen ülkesin koca helikopter yapacan ? Buna inanan okadar cahil var ki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0985F6AB6

    Gerçekten amacım karalamak değil de Tamam motor ithal. Bu uçağın sistemindeki parçalar da mı yerli? Sonuçta hepsinde bir bilgisayar sistemi var.

    Motor yerli değil bilgisayar parçaları yerli değil. Uçak tasarımı İtalyan .Bunları bile bile %100 milli denilmesine kızıyorum yoksa bu uçağın bir somununu yapsalar bile bence güzel bir şeydir destek verilmeli. Böyle böyle büyüyeceğiz ama halkı kandırmasınlar. Tek kızdığım nokta bu.
    Kimse bunlara %100 yerli demedi ki. Ortaya çıkan her üründe sırf muhalefet olmak için bunlar %100 yerli değil ehehuehe diyen geri zekalılar yüzünden çıkıyor bu tartışmalar. Dünyada hiçbir ülke herşeyi kendi ülkesinde yapmaz. Normalde parçaların tamamını dışardan bile alsan kendine ait bir tasarımla birşey yapmak bile çok önemlidir. Ama parçayı aldığın ülke ile çıkarların çatıştığı zaman böyle ortada bırakıyorlar adamı. Alternatiflere de yönelemiyorsun çünkü kalanını ona göre tasarladın. Bu motor olmadı başka motor takayım diyemezsin. Aynı şekilde Almanya da tank motoru satmadı.

    Bize iha satmayanlara inat kendimiz yaptığımız gibi belki motor konusunda da bir şeyler yaparız diyeceğim ama motor işi zor be yav.




  • Hobar kullanıcısına yanıt
    https://www.ntv.com.tr/video/turkiye/tamamen-yerli-uretim-atak,oEpEDbe4D0Gq56b8rqNldQ

    Nasıl denmedi Tamamen yerli üretim ne demek?
  • "Motoru yerli" ciler gelsin şöyle.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0985F6AB6

    https://www.ntv.com.tr/video/turkiye/tamamen-yerli-uretim-atak,oEpEDbe4D0Gq56b8rqNldQ

    Nasıl denmedi Tamamen yerli üretim ne demek?
    Cahil basının araştırmadan verdiği bir haber bu.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.