Şimdi Ara

Asya Hun Hükümdarlarınn İsmi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tarih hakkında bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi? Asya Hun hükümdarlarının isimleri neden Çin veya Koreli gibi? Mao-tun(Mete), Lao-Şang, Wuwei gibi. Mesela Köktürk'te ya da Avrupa Hunlarında böyle isimler pek kullanılmıyor.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >



  • Birincil sebep Hun ve diğer göçebe hükümdarlar hakkında kayıtların Çinliler tarafından tutulması. Haliyle isimler Çin dilinin sesletimine uyduruluyor veya o dilin bağlamında çarpıtılıyor. İkincil sebep Asyatik diller arasındaki etkileşimler, bu diller arası kelime alışverişi ve söz konusu olabilecek yapısal veya fonetik benzerlikler isimleri de etkiliyor. Selçuklu veya Osmanlı hükümdar isimleri de Türkik kökenli değil ama Türkçenin sesletimine uygun hale gelmiş, dile yerleşmiş isimler; peygamberin ismi Muhammed'in Türkçede çarpılmış hali olan Mehmed gibi. İlk bakışta Osmanlı'nın bir tane bile "Muhammed" isimli bir padişahı yokmuş gibi görünür ama gerçek öyle değildir çünkü Mehmed zaten Türkçede Muhammed demek. Muhammed ise bildiğimiz gibi Arapça kökenli bir isim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

    Birincil sebep Hun ve diğer göçebe hükümdarlar hakkında kayıtların Çinliler tarafından tutulması. Haliyle isimler Çin dilinin sesletimine uyduruluyor veya o dilin bağlamında çarpıtılıyor. İkincil sebep Asyatik diller arasındaki etkileşimler, bu diller arası kelime alışverişi ve söz konusu olabilecek yapısal veya fonetik benzerlikler isimleri de etkiliyor. Selçuklu veya Osmanlı hükümdar isimleri de Türkik kökenli değil ama Türkçenin sesletimine uygun hale gelmiş, dile yerleşmiş isimler; peygamberin ismi Muhammed'in Türkçede çarpılmış hali olan Mehmed gibi. İlk bakışta Osmanlı'nın bir tane bile "Muhammed" isimli bir padişahı yokmuş gibi görünür ama gerçek öyle değildir çünkü Mehmed zaten Türkçede Muhammed demek. Muhammed ise bildiğimiz gibi Arapça kökenli bir isim.

    Mehmed isminin Arapça'daki yazımından kaynaklandığını düşünüyorum normalde Muhammed kelimesi Osmanlıcada mim-ha-mim-dal ile yazılıyor (muhtemelen) ortaya mhmd şekli çıkıyor, Türkler Mehmet olarak okuyor, Araplar Muhammed, Arapçada iki mm şeklinin bulunması da, Araplar şeddeli kelimeleri duya duya öğreniyorlar, şedde kullanmasalar bile Muhammet, Hisse, Allah kelimelerini çift ünlü ile okuyabiliyorlar. Fakat şedde görmemiş bir Türk yerlisi 13.yüzyılda Mehmet diye direkt okuyor. Buna ''mahallileştirme'' deniyor.


    Bu ''mahallileştirme'' olayı Çinlilerde de var. Fakat Hun-Göktürk isimlerinin Çinceye benzer yazılmasının tek sebebi Çin kaynakları olamaz elbette, tarihe geçen meşhur Çinli Prenses evlilikleri de var.





  • Yukarıda da bahsedildiği üzere bunun en büyük sebebi tüm isimlerin, olayların Çinliler tarafından kayıt altına alınması. Dil etkileşimlerime falan hiç girmiyorum. Asya Hun hükümdarlarının kendilerini nasıl isimlendirdiklerini bile bilmiyoruz. Örnek veriyorum dönemin Çin saray tarihçisi ssema chien tamamen kendi kafasına göre isimlendirmiş olabilir Şici tarihinde. Lao-Shang ismini onun vesikalarında görüyoruz. Ve Çince "yaşlı ve üstün" anlamına geliyor. Tamamen Çince. Ama Köktürklerin yazılı vesikalar bırakmış olmaları bizim onları kendilerini nasıl isimlendirdiğini bilmemize olanak sağlıyor. Olay tam olarak bu. Belki Hohanyeh kendine Alper diyordu lakin şuan bunu bilme şansımız yok. Tek kaynağımız Çin vesikalıkları. Diğer yandan bu isimlerin bu kişilerin gerçek isimleri olduğunu kabul edecek olursak dil ve kültür açısından etkileşimlerine göz atmak gerekir. Bazı Asya Hun şanyuları ve generallerinin Çin'e sığındığını vs biliyoruz. Çin'in yerleşik yapısı şatafatlı kültürü göçebeleri etkilemiş olabilir. Ve sosyal dinamiklere işlemiş olabilir bu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.