Şimdi Ara

Asus Pg279Q denemesi / 4k Oyun fpsleri - 1080 Ti - Samsung U28D590D (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
2
Favori
8.853
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Market politikası bu işte, Tv firmaları coşturdu 4k deneyim diye, işte daha önce göremediğiniz detayları görün diyerek.Bazıları para verip aldı, şu an 4k Tv'yi kullanacak bir platform var mı ? 1080p'yi bile zar zor yaygınlaştırdılar Allah aşkına...

    Bunun oyunculuk kısmına geçelim, nereden çıktı bu 4k sevgisi ? İnceleme sitelerinin reklam sevdası, ekran kartı firmalarının yine reklamları, sonra birkaç tane bu donanımı inceleme fırsatı bulmuş olanların 4k vay be havası yaratması, sonuç olarak 2k'yı geçip 4k çözünürlüğe atlarım havası doğdu.
    Bu forumda zaman zaman yazıldı, 120Hz ve 144Hz monitörleri kullanıp tekrar 60Hz gibi bir tazeleme hızına geçmenin pek hoş bir deneyim olmadığı dile getirildi, kaldı ki 4k 60Hz değerine bile çok şükür diyoruz.

    Akıcı oyun deneyimi denildiğinde birçok kişinin aklına 60fps geliyor, şimdi işin içine konsol filan karıştırmayalım o değişik hikaye.Şu an 1080p olarak birçok kişi 45-60 arasını kabul edilebilir buluyor isek (ki çoğu kişi 60fps sabit olmasını isteyecektir) 4k gibi bir çözünürlükte bunu sağlamak için birşeylerden feda etmek lazım.
    Olay sadece Ultra takıntısı da değil, her oyunda aynı grafik yoğunluğunu yaşamıyorsunuz, eski oyunlara dönüp 4k olarak açacak olsak belki kart zorlanmayacak;fakat Witcher 3, Gta 5, Farcry 4 bu oyunlarda 4k ile 1080p ayarlarında oyun oynamak tek kart için zor, çoklu kart kurulumunda evet erişilebilir;fakat SLI veya CF ile yaşanan sıkıntıları da göz ardı etmemek lazım.

    4k erişilmez değil;fakat asıl olması gerektiği standart arasında da değil, yani şu an kimse bir anda 1080p'nin yerini alır diyemez.Şu an 720p veya 900p gibi çözünürlüklerden pek bahseden yok mesela, zamanında 1080p yüksek çözünürlük kabul edilirken bu değerler makul gözüküyordu zaman içerisinde çözünürlükler yükseliyor ve değişiyor;fakat zaman alıyor.Şu an yaşanan durum da bundan ibaret, tek fark birçok kanal üzerinden 4k'nın günümüz teknolojisi olduğu haberi, en azından inandırılmak istenen o diyebilirim.
    2k çözünürlükte şu an oyun oynayan kaç kişi var mesela bu forumda ? Ortalamaya vursak 1080p yanında çok çok düşük bir sayı çıkacak, 4k ise ondan da çok düşük ve bırakalım 4k'yı, 2k olarak oyunları çalıştırabilecek ekran kartlarını almak pek kolay değil, onu geçtim monitörler de ucuz sayılmaz.

    Bu olayı sadece tek kart üzerinden yani Gtx 980 üzerinden yargılayacaksak eğer, Gtx 980'de 4k için uygun bir kart değil, çalıştırır;fakat beklenilen standartları her zaman karşılayamayabilir.Bazı oyunlar 1080p'de bile kartların canına okuyor bu devirde, bunu ayar kısmadan aşamıyoruz mesela, bu senaryonun 4k gibi bir çözünürlükte ne kadar içler acısı olabileceğini düşünmekte fayda var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 16asd208

    havanı yesinler...

    Herkesin sistemini imzasına yazdığı bilgi kısmına yazdığı resimlerini paylaştığı bir forumda hava atmaya çalışıyorum haklısın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'den Youtube'dan 4k izleme saçmalığına hiç değinmiyorum, oyun kısmına gelirsek benim için ilk başta fps gelir. Gerekirse 1440x900'e kadar düşürürüm ama 60-120 fps arasında kalmaya çalışırım. Fazladan çözünürlük elbette harika bir şey, ancak bunun için 2 bin lira monitöre vermeyi veya fpsyi yarı yarıya kaybetmeyi göze alamam.
  • 4k için erken denmesi normal.4k monitörler oldukça pahalı.Tek kart ile akışı iyi olan bir oyun sayısı çok az.Msaa zaten açmak mümkün değil.İstenen tek gpulu kartta en 980 seviyesinde.Haliyle 4k için evet erken.Ekran kartları monitörler bu fiyatta olduğu sürece 4k daha çok bekler bizi.
  • 4k monitörler bile gereksiz sayılabilir (fotoğrafçılık dışında). zira 4k'da bitratesi kesilmemiş 4k video/film nerden bulacaksın ? Orgjinal kırpma yememiş bir bluray film bile minumum 35gb. İnternette 4k takılamazsın zira site arka planlarında 4k resim veya reklam olduğunu düşünsene günümüz türkiyesinin internet şartlarında o da imkansız. 4k'da oyun ''deneyimlemek'' (yani herşeyi açamasanda 4k'da çalıştırmak seninki gibi) için ise minumum 5 bin lirayı gözden çıkarmak lazım. Yahu 4k sıkıştırılmamış resim/foto bile yok piyasada doğru düzgün. Yani bana göre günümüzde en alınası ve mantıklı olanı 4k içerikler ve bu içerikleri sounsuz kaldıracak donanımlar çıkana, uygun fiyata düşene kadar, 1080p/120-144hz monitörlerdir. Tv'ler zaten donanımsal olarak 60hz üstüne çıkamadılar diye biliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sanat Günesi -- 23 Haziran 2015; 17:13:55 >
  • Ben ise 4k cozunurlukten ziyade 21:9 monitor deneyimi yasamak istiyorum.tek monitorde daha cok goruntulenen alan.ayrica 1080p 120hz yi 4k 60hz ye tercih ederim.tabii kisisel tercih bu.insan kendini hangi urunle mutlu hissedecekse onu almali.yoksa kafada soru isaretleriyle acabalarla oyun oynanmiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • herkesin kullandığı çözünürlüğe kimse karışamaz kimsenin kullandığı çözünürlüğe herkes karışamaz




  • 4k icin erken demiyorsan sorunu kendinde ara.su anda 2k anca kaldiriyor kartlar.4k icin min cift 970 veya 980 gpu gucu sart.bu dedigimde min.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Novos

    Bence hangi açıdan bakarsanız bakın 4k için hala erken...

    Tabi ki; günümüzde düşük sayılabilen fps değerlerini veya bu seviyelere ulaşabilmek için kısılan ayarların yarattığı görsellik kaybını tolere edebilen kullanıcılar için bizlerin düşündüğünden çok daha yakın bir deneyim olabilir.

    Örneğin benim için 30-45 fps aralığı artık oynanabilir bir aralık değil. Kesinlikle katlanamıyorum. 60 fps nin altında kamerayı hareket ettirdiğimde gördüğüm ve hissettiğim yan etkiler bütün zevkimi yerle bir ediyor. Adaptive Refresh Rate teknolojilerinin de beni kurtarabileceğini sanmıyorum. Zira 50fps@50Hz' de birçok oyunu simule ettim nasıl oluyor diye ama nafile. Tahminen bu seviyeden sonra gözlerim taramaları algılamaya başlıyor zira böyle oynarken görüntüde belli belirsiz yüksek frekanslı bir titreme algılıyorum. Tabi ki diğer duruma göre çok daha iyi ama benim açımdan yoğunlukla bu değerler üzerinde dolaşacak oyunları oynanabilir hale getirmeyecek. Hadi artık suyunu çıkardın diyerek nadiren 48-50 fps' lere düşüşlere karşı kendimi eğittim ama ancak bu kadarını yapabiliyorum.

    Hani çizgi filmlerde karakterler uçurumdan koşarak geçerler ve bir süre havada koşmaya devam ettikten sonra çakılırlar ya; 4k da şu an benzer bir konumda bulunuyor. Her yeni jenerasyon ekran kartında acaba deniyor ama daha destur derken ardından çıkan ilk oyun bunu yerle bir ediyor. Yani 4k' ya an itibariyle sadece erişme aşamasındayız. Tutarlı bir deneyimden bahsedebileceğimiz bir konumdan ise bir hayli uzağız.

    Sonuçta daha yüksek çözünürlüğe neden geçtiğimizi sormamız lazım. Çok kabaca da cevabı daha çok detay, daha keskin görüntü ve daha büyük boyut...

    Bu seviyeye ulaşmak için gereğinden fazla ayar kısmaya veya ayar kısmadan performans kaybına razı olmaya başladığınız andan itibaren; bir bakıma yüksek çözünürlüğe geçiş nedeninizi de ortadan kaldırmaya başlıyor oluyorsunuz. Konuyu iyice özetlersek; 4k ancak beraberinde amacına aykırı tavizler vermeyeceğiniz bir seviyeye geldiğinde ulaşılmış olacak... Neticede bu yatırımları 8bit görnümlü indie oyunlarını oynamak için değil; Witcher, Crysis, Unity, FarCry, Metro vb. görselliklik açısından zengin oyunlardan edindiğimiz deneyimi bir seviye yukarı taşımak için oynuyoruz. Bunu yaparken görsellik veya performanstan ödün verip olası kazanımlarınızı amorti ettirdikten sonra bir anlamı yok...

    Bütün bunların yanında düşünülmesi gereken ama çoğunlukta göz ardı edilen başka boyutları da var işin. Onlar da katlanacağınız maliyetler, katlanacağınız zahmetler ve maruz kalacağınız riskler şeklinde sıralanabilir.

    Bundan uzun seneler önce; insanların yeni yeni 17 inch Crt' lere geçmeye cesaret ettiği bir ortamda ben; mainstream çözünürlükten de birkaç seviye yukarıya 21 inch' lik bir TFT monitöre geçerek benzer bir tecrübe yaşadım. Aşağı yukarı da 1700 Dolar gibi bir para vererek yaptığım bu yatırım ardından daha destur demeden açılış ekranında karşıma yeşil bir nokta çıkmıştı. Alın size ölü/stuck pixel... Hadi benimkini standartını göz ardı edip Samsung kabul etmiş değiştirmişti ki; o gün bugündür mümkünse Samsung kullanmayı tercih ederim. Ama serviste birçok farklı markanın monitörü yatıyordu benekli dana gibi teknik servis elemanları ihtiyaç duyulan son pixeli yaratmak için monitörleri radar mıknatıslarına tabi tutacak kadar garip garip işler yapıyorlardı... Burada bitmiyor tabi; daha önceden öngöremediğiniz ghosting, tepki süresi, input lag, nokta aralığı, tarama frekansı, backlight bleed, görüş açısı vb. tonla faktör... Söyle düşünün Crt' den flat panellere geçiş ile kaybettiğimiz yan özelliklerin geri kazaılması aşağı yukarı 15 sene sürdü. Onda bile yüksek çözünürlüklerde bu özellikleri sunan monitörlerin arıza/hata hallerini bir düşünün. Bkz. Rog Swift veya Acerlar... 3-5 sene içinde o monitörü taşımak için en üst seviyeden 6 ayda bir ekran kartı değiştirmek zorunda kaldım. Sonuçta elime ne geçti? Monitör boyut ve çöznürlük olarak güncelliğini korudu ama diğer bütün özelliklerde 200 dolara satılan monitörler benimkini sollar hale geldi. Bunun yanında bir de binlerce dolar para harcadım ekran kartlarına ve destekleyecek çevre bileşenlere...

    Aynı şeyler bu kadar dramatik olmasa da şimdi de geçerli. Bırakın 4k' yı; 2k' lık Rog Swift alsanız başlıyor gene baklight bleed, ölü pixel, pixel inversion, g-sync hataları, karelenmeler, çizgilenmeler... Ui scaling den tut bağlantı arayüzlerine kadar herşey dağınık, kimi monitöre destekliyor kimi ekran kartı desteklemiyor... Üzerine bir de adaptive refresh rate olayı çıktı g-sync/freesync gibi gereksiz bir segmentasyon oluştu. Say say bitmiyor... Alacaksınız bir 4k monitör bir sene sonra ips olanı 144hz olanı çıkacak yetmeyecek bir de kahve yapacak. Siz de bu arada en üst seviyeden Nvidia/AMD' ye para saçmaya devam edeceksiniz yerine göre birden fazla karta... Bu tempoya maddiyatı bırakın bir kenara manevi olarak ancak enthusiast diyebileceğimiz insanlar dayanabilir. Aksi halde bir süre sonra yabancı forumların ilgili bölümlerinin yarısında gördüğümüz gibi "4k 1080p nin tam sayı katı, neden 1080p' ye tam scale olmuyor ki?" şeklinde sorular ile gelirsiniz...





    Bir ayrışma oluştuysa, bunu Nvidia pazarı kendi üzerine kilitleyerek gerçekleştirdi. AMD ile hiç alakası yok. AMD'nin FreeSync seçeneği daha iyi. Bir RoG Swift üzerinde TEK bir bağlantı eki buluyorsunuz. Bu, durup düşündüğünüzde çok saçma. Koskoca monitörün çalışabileceği onca donanımla uyumluluğu, tek bir bağlantı arayüzünden gerçekleştirilemiyor günümüzde. FreeSync iyi kötü, dahili HDMI desteğiyle geliyor. BlurBusters ile BenQ anlaşmalı çalışıyor, XL2730Z'nin seçeneklerinde BlurBusters'ın geliştirdiği flaş ayarları da bulunuyor, niye? Geliştirilmeye açık diye. Yarın bir gün baktığınızda karşısında ortada saman alevi gibi bir Nvidia reklam kampanyasından başka birşey kalmayacak; çünkü hiçbir ek seçeneğe destek, teşvik yok.




  • gpu pazarında esas nvidia son dönemde yaptı r9280 3vram in karşısında 3 gb vram li kart çıkarmadı.

    bu noktada boşluk oluştu. gtx 770 var ama oyunlardaki artan vram kullanımı olumsuz etkiledi orta seviyede

    nvidiayı
  • JeaLeusy kullanıcısına yanıt
    İkinci el aldığım 560 ti'ı kullanıyorum. İyi günler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

    quote:

    Orijinalden alıntı: Novos

    Bence hangi açıdan bakarsanız bakın 4k için hala erken...

    Tabi ki; günümüzde düşük sayılabilen fps değerlerini veya bu seviyelere ulaşabilmek için kısılan ayarların yarattığı görsellik kaybını tolere edebilen kullanıcılar için bizlerin düşündüğünden çok daha yakın bir deneyim olabilir.

    Örneğin benim için 30-45 fps aralığı artık oynanabilir bir aralık değil. Kesinlikle katlanamıyorum. 60 fps nin altında kamerayı hareket ettirdiğimde gördüğüm ve hissettiğim yan etkiler bütün zevkimi yerle bir ediyor. Adaptive Refresh Rate teknolojilerinin de beni kurtarabileceğini sanmıyorum. Zira 50fps@50Hz' de birçok oyunu simule ettim nasıl oluyor diye ama nafile. Tahminen bu seviyeden sonra gözlerim taramaları algılamaya başlıyor zira böyle oynarken görüntüde belli belirsiz yüksek frekanslı bir titreme algılıyorum. Tabi ki diğer duruma göre çok daha iyi ama benim açımdan yoğunlukla bu değerler üzerinde dolaşacak oyunları oynanabilir hale getirmeyecek. Hadi artık suyunu çıkardın diyerek nadiren 48-50 fps' lere düşüşlere karşı kendimi eğittim ama ancak bu kadarını yapabiliyorum.

    Hani çizgi filmlerde karakterler uçurumdan koşarak geçerler ve bir süre havada koşmaya devam ettikten sonra çakılırlar ya; 4k da şu an benzer bir konumda bulunuyor. Her yeni jenerasyon ekran kartında acaba deniyor ama daha destur derken ardından çıkan ilk oyun bunu yerle bir ediyor. Yani 4k' ya an itibariyle sadece erişme aşamasındayız. Tutarlı bir deneyimden bahsedebileceğimiz bir konumdan ise bir hayli uzağız.

    Sonuçta daha yüksek çözünürlüğe neden geçtiğimizi sormamız lazım. Çok kabaca da cevabı daha çok detay, daha keskin görüntü ve daha büyük boyut...

    Bu seviyeye ulaşmak için gereğinden fazla ayar kısmaya veya ayar kısmadan performans kaybına razı olmaya başladığınız andan itibaren; bir bakıma yüksek çözünürlüğe geçiş nedeninizi de ortadan kaldırmaya başlıyor oluyorsunuz. Konuyu iyice özetlersek; 4k ancak beraberinde amacına aykırı tavizler vermeyeceğiniz bir seviyeye geldiğinde ulaşılmış olacak... Neticede bu yatırımları 8bit görnümlü indie oyunlarını oynamak için değil; Witcher, Crysis, Unity, FarCry, Metro vb. görselliklik açısından zengin oyunlardan edindiğimiz deneyimi bir seviye yukarı taşımak için oynuyoruz. Bunu yaparken görsellik veya performanstan ödün verip olası kazanımlarınızı amorti ettirdikten sonra bir anlamı yok...

    Bütün bunların yanında düşünülmesi gereken ama çoğunlukta göz ardı edilen başka boyutları da var işin. Onlar da katlanacağınız maliyetler, katlanacağınız zahmetler ve maruz kalacağınız riskler şeklinde sıralanabilir.

    Bundan uzun seneler önce; insanların yeni yeni 17 inch Crt' lere geçmeye cesaret ettiği bir ortamda ben; mainstream çözünürlükten de birkaç seviye yukarıya 21 inch' lik bir TFT monitöre geçerek benzer bir tecrübe yaşadım. Aşağı yukarı da 1700 Dolar gibi bir para vererek yaptığım bu yatırım ardından daha destur demeden açılış ekranında karşıma yeşil bir nokta çıkmıştı. Alın size ölü/stuck pixel... Hadi benimkini standartını göz ardı edip Samsung kabul etmiş değiştirmişti ki; o gün bugündür mümkünse Samsung kullanmayı tercih ederim. Ama serviste birçok farklı markanın monitörü yatıyordu benekli dana gibi teknik servis elemanları ihtiyaç duyulan son pixeli yaratmak için monitörleri radar mıknatıslarına tabi tutacak kadar garip garip işler yapıyorlardı... Burada bitmiyor tabi; daha önceden öngöremediğiniz ghosting, tepki süresi, input lag, nokta aralığı, tarama frekansı, backlight bleed, görüş açısı vb. tonla faktör... Söyle düşünün Crt' den flat panellere geçiş ile kaybettiğimiz yan özelliklerin geri kazaılması aşağı yukarı 15 sene sürdü. Onda bile yüksek çözünürlüklerde bu özellikleri sunan monitörlerin arıza/hata hallerini bir düşünün. Bkz. Rog Swift veya Acerlar... 3-5 sene içinde o monitörü taşımak için en üst seviyeden 6 ayda bir ekran kartı değiştirmek zorunda kaldım. Sonuçta elime ne geçti? Monitör boyut ve çöznürlük olarak güncelliğini korudu ama diğer bütün özelliklerde 200 dolara satılan monitörler benimkini sollar hale geldi. Bunun yanında bir de binlerce dolar para harcadım ekran kartlarına ve destekleyecek çevre bileşenlere...

    Aynı şeyler bu kadar dramatik olmasa da şimdi de geçerli. Bırakın 4k' yı; 2k' lık Rog Swift alsanız başlıyor gene baklight bleed, ölü pixel, pixel inversion, g-sync hataları, karelenmeler, çizgilenmeler... Ui scaling den tut bağlantı arayüzlerine kadar herşey dağınık, kimi monitöre destekliyor kimi ekran kartı desteklemiyor... Üzerine bir de adaptive refresh rate olayı çıktı g-sync/freesync gibi gereksiz bir segmentasyon oluştu. Say say bitmiyor... Alacaksınız bir 4k monitör bir sene sonra ips olanı 144hz olanı çıkacak yetmeyecek bir de kahve yapacak. Siz de bu arada en üst seviyeden Nvidia/AMD' ye para saçmaya devam edeceksiniz yerine göre birden fazla karta... Bu tempoya maddiyatı bırakın bir kenara manevi olarak ancak enthusiast diyebileceğimiz insanlar dayanabilir. Aksi halde bir süre sonra yabancı forumların ilgili bölümlerinin yarısında gördüğümüz gibi "4k 1080p nin tam sayı katı, neden 1080p' ye tam scale olmuyor ki?" şeklinde sorular ile gelirsiniz...





    Bir ayrışma oluştuysa, bunu Nvidia pazarı kendi üzerine kilitleyerek gerçekleştirdi. AMD ile hiç alakası yok. AMD'nin FreeSync seçeneği daha iyi. Bir RoG Swift üzerinde TEK bir bağlantı eki buluyorsunuz. Bu, durup düşündüğünüzde çok saçma. Koskoca monitörün çalışabileceği onca donanımla uyumluluğu, tek bir bağlantı arayüzünden gerçekleştirilemiyor günümüzde. FreeSync iyi kötü, dahili HDMI desteğiyle geliyor. BlurBusters ile BenQ anlaşmalı çalışıyor, XL2730Z'nin seçeneklerinde BlurBusters'ın geliştirdiği flaş ayarları da bulunuyor, niye? Geliştirilmeye açık diye. Yarın bir gün baktığınızda karşısında ortada saman alevi gibi bir Nvidia reklam kampanyasından başka birşey kalmayacak; çünkü hiçbir ek seçeneğe destek, teşvik yok.

    Vesa devreye girdikten sonra bu işin gidişatı belli oldu. Nvidia G-Sync teknolojisini desteklemeye devam etse bile eninde sonunda Adaptive Sync' i de karşılamak zorunda kalacaktır. Zira daha pürüzsüz bir çözüm dururken endüstri standartlarına karşı durmak çok da anlamlı değil. Israr ederlerse 3dfx' in glide apisinde düştüğüne benzer bir hataya düşüp pazarlarını ciddi anlamda daraltma riski ile karşı karşıya kalırlar... Zaten ne G-ysnc, ne de Freesync tam anlamıyla bir kalkış yapamadı. Üreticilerin de bu teknolojilerin üzerine balıklama atlamadığını görüyoruz. Oldukça dar bir ürün yelpazesi sözkonusu. Ancak çok daha önce duyurulup hayata geçirilmesine rağmen G-Sync üreticler nezdinde daha düşük sayıda ürün yelpazesinde görülüyor. Bu ve Samsung gibi yön verme yeteneğine sahip üreticilerin de tutumu başta da ifade ettiğim gibi konunun Vesa standartları içinde bir nihayi noktaya gideceğini işaret ediyor.




  • a
  • 4k falan hikaye geliyor bana bu kadar çözünürlük delisi olmak garip.Kaliteli bir netlikte akıcı oynayabiliyor isem bu yeter bana.1080p hadi olmadı 2k gerisi elzem değil.
  • Bence'de çok erken kaldıki ülkeyi bırak forumda kaç kişi sadece ekran kartı ve monitöre 3500TL verebilirki? ( Senin yazdığın modellerin ortalama fiyatı )
  • Maksimum 2K ideal olan.
  • Tekrar merhabalar ;

    Ustadım bu kadar yazılıp cizildikten sonra hala bazı seyleri anlamıyorsanız, bu forumu duzgun kullanamıyorsunuz demektir. Sizi su konuda oncelikli olarak uyarayım; insanlar ney kac para olursa olsun almakta ozgurdur. Buna bir kısıtlama, ne gerek vardı gibi asagılama yada paran cok hava atma gibi acılardan bakarsak burası insanların birbirine hakaret ettigi yer olur.

    Ben size 980 ti ler sli yapacagım diyorsam siz bunu kosa kosa gidip vatandan 2 tane kart almak olarak algılamayın. Bu forum insanlara zamanla bazı fırsatlar sunar. Zaman icinde uygun fiyatlı kartlar gelir ve sizde alırsınız. Olay bu kadar basittir. Yani gidip bir 980 e ilk cıktıgında 2300-2500 bandında para vermek yerine 6-8 ay sonra 1000 lira vermek size zarar ettirmez.

    Aynı mantıkla yılbasından sonra alınacak olan 980ti fiyatıda o civarda olacaktır.

    Gelelim 4k daki dusunce farklılıklarına, Yukarıda yazdıgım ulasılamaz kelimesini tekzip ederek 4k da 70-80 fps gorulebilecegini seyrettigim bir videodan ogrenmiş oldum (linki altta verdim 3x titan x sli). Demekki sabit fikirli olmamak gerekiyormus. Simdi profesyone fps oyuncularının neden cozunulurlugu kısarak fps artırımına gittigini kazanmak icin 5-10 fps nin ne kadar kıymetli oldugunu anlmak icin o ortamda olmak lazım. Size su anda ne kadar anlatırsam anlatayım ispatlama sansım yok cunku. Elinizdeki monitorun aynısını kullanmıs biri olarak guzel monitorunuz var keyfini cıkarın dedigimi hatırlayın. Eger hala iddianızı burada surdurmeye devam ederseniz sizi herhangi bir teknoloji magazasında yuksek hz degerine sahip 1080p ve 2k monitorleri inclemenizi rica edecegim. Cunku bu bahsi gecen olay direk gorsellikle alakalı oldugu icin burada ne kadar yazarsak yazalım ne sizin beni nede benim sizi ikna edebilme sansımız yok.

    Son olarak sizi ikna edermi bilmem ama REZES in acmıs oldugu monitor konularına bir goz gezdirmenizi tavsiye ederim. Hatta cagıralım musait olursa belki bir 2 satır yazı ile bizede fikrini soylemiş olsun.

    https://www.youtube.com/watch?v=LXf3cwe1Kus




  • Benim dediğim açıdan bakmıyorsunuz teknoloji mağazasından bakın demişiniz ben 2 sene vatanda oemde çalıştım işim bunları satmaktı 1 seneye yakındırda benzer bir firmadayım hergün monitörler yan reyonumda. incelemeden alsaydım asus pg278q vardı hep aklımda başka monitör düşünmüyordum bile. rezes zaten profosyonel oyunculardan bana göre ve tüm konularından 2k 4k yorumlarından haberdarım monitör almadan hepsini okudum monitör seçmemede büyük faydası oldu. Farkettim ki bu bana fazla bu kadar detaycı 150 fps alayım ekran kartıyla monitörü sabitliyim onu yapayım bunu yapayım diyecek bir oyuncu değilim.

    Anlatamadığım konu şu biz bunlarla çok uğraştığımız için olayı abartan farklı şekilde bakan insanlarız. Çok içli dışlı olmayan birine anlatınca bu detayların çoğunun saçma olduğunu anlıyorum. Çoğu kişi hala kare monitörde 30 fps lerde oyun oynuyor 4kda ben bahsettiğim tüm oyunları gayet akıcı şekilde oynadığımdan herkesinde rezes gibi detaycı olmadığından bahsediyorum. Benim gibi 4k dan memnun kalacak bir çok kişi var bu forumda ama sakın alma erken dendiği için denemeyi bile düşünmemiştir. Dediğim gibi mağazada inceleyene kadar bende 4k yı düşünmemiştim bile 2k ya sabittim hergün pg278q fiyatlarına bakıyordum testlerini inceliyordum falan.

    Kendi açımdan ne istediğime baktım oynanabilirlikten kaybetmeden en net görüntüyü alabilceğim monitöre ihtiyacım olduğunu farkettim. Evet bi 120 hz battlefield 4 online playerı olsaydım şuan bana 60 hz kötü gelebilirdi. Bahsettiğim gibi prof oyuncular için bu 4k yı tek gtx 980 ile kullanmak mümkün olmayabilir ama benim gibi tek 980 le bu görüntüyle kasmadan oyun oynayıpta mutlu olmayacak sayılı insanlarda var.

    ama 4k için erken derken benim gibi oynanabilirlikten kaybetmeden aman 60 fps olsun 50 kasar demeden görüntü netliği ve single player ağırlıklı oyuncular olduğunuda unutmamak gerek. Mesela yazdığım oyunlarda far cry 4 dışında zorlandığım oyun olmadı ama hala bu mümkün değilmiş gibi yorumlar var. 2k da 144 hz de oynamaya çalışmak bir seçenek ama 4k da 60 fps de oyun oynamakta bir seçenek forum onlineye çok dönük olduğundan sadece 2k daki seçenek değerlendiriliyor. 4k filmlerden 4k tv lerden bahsediliyor beni ilgilendiren kısım 4k da oyun ve bunun mümkün olduğu biraz anlaşılsın diye konu açtım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: JeaLeusy

    Benim dediğim açıdan bakmıyorsunuz teknoloji mağazasından bakın demişiniz ben 2 sene vatanda oemde çalıştım işim bunları satmaktı 1 seneye yakındırda benzer bir firmadayım hergün monitörler yan reyonumda. incelemeden alsaydım asus pg278q vardı hep aklımda başka monitör düşünmüyordum bile. rezes zaten profosyonel oyunculardan bana göre ve tüm konularından 2k 4k yorumlarından haberdarım monitör almadan hepsini okudum monitör seçmemede büyük faydası oldu. Farkettim ki bu bana fazla bu kadar detaycı 150 fps alayım ekran kartıyla monitörü sabitliyim onu yapayım bunu yapayım diyecek bir oyuncu değilim.

    Anlatamadığım konu şu biz bunlarla çok uğraştığımız için olayı abartan farklı şekilde bakan insanlarız. Çok içli dışlı olmayan birine anlatınca bu detayların çoğunun saçma olduğunu anlıyorum. Çoğu kişi hala kare monitörde 30 fps lerde oyun oynuyor 4kda ben bahsettiğim tüm oyunları gayet akıcı şekilde oynadığımdan herkesinde rezes gibi detaycı olmadığından bahsediyorum. Benim gibi 4k dan memnun kalacak bir çok kişi var bu forumda ama sakın alma erken dendiği için denemeyi bile düşünmemiştir. Dediğim gibi mağazada inceleyene kadar bende 4k yı düşünmemiştim bile 2k ya sabittim hergün pg278q fiyatlarına bakıyordum testlerini inceliyordum falan.

    Kendi açımdan ne istediğime baktım oynanabilirlikten kaybetmeden en net görüntüyü alabilceğim monitöre ihtiyacım olduğunu farkettim. Evet bi 120 hz battlefield 4 online playerı olsaydım şuan bana 60 hz kötü gelebilirdi. Bahsettiğim gibi prof oyuncular için bu 4k yı tek gtx 980 ile kullanmak mümkün olmayabilir ama benim gibi tek 980 le bu görüntüyle kasmadan oyun oynayıpta mutlu olmayacak sayılı insanlarda var.

    ama 4k için erken derken benim gibi oynanabilirlikten kaybetmeden aman 60 fps olsun 50 kasar demeden görüntü netliği ve single player ağırlıklı oyuncular olduğunuda unutmamak gerek. Mesela yazdığım oyunlarda far cry 4 dışında zorlandığım oyun olmadı ama hala bu mümkün değilmiş gibi yorumlar var. 2k da 144 hz de oynamaya çalışmak bir seçenek ama 4k da 60 fps de oyun oynamakta bir seçenek forum onlineye çok dönük olduğundan sadece 2k daki seçenek değerlendiriliyor. 4k filmlerden 4k tv lerden bahsediliyor beni ilgilendiren kısım 4k da oyun ve bunun mümkün olduğu biraz anlaşılsın diye konu açtım.

    Bakın size uç bir örnek vereyim...

    Benim eşim de oyun oynamayı seviyor. Ama oyun açıldığında yaptığı ilk iş play'e basmaktır, benimki ise option's menüsüne girmek. "Aman diyorum ne yapıyorsun. Gözünü bozacaksın..." Buradan hareket edersek; ne görsellik ve efektler, ne çözünürlük, ne fps fark etmiyor onun için ekstrem durumlar dışında. Onda da eğer ben düzeltirsem "Aaa çok güzel oldu diyor" aksi durumda da "Bu niye bukdar bulanık diyor"

    İşte; anlattığınız zaman çok birşey ifade etmeyen oyuncuların temel yaklaşımı da böyle oluyor. Yani casual gamer tanımının ham hali. Bizler gibi arkasındaki teknolojiyi veya geliştiricinin ortaya koyduğu sanatı takdir etmekten ziyade belirli bir süreliğine eğlenip hoşça vakit geçirmek üzerine odaklı...

    Bu tip oyuncular evet kare ekranlarda 30 fps oynuyorlar. Bazıları bu devirde uygun fiyata Ps3 düşürdükleri için mutlu da oluyorlar. Telefonlarında saatlerce Candy Crush, hardcore olanları ise tabletlerinde World of Tanks oynuyorlar.... Hallerinden mutlular. Ve bence bunda hiçbir sorun da yok. Ancak 4k deneyiminin eşiğinde olmamızın bırakın onları ilgilendirmesini, haberlerinde olduğunu dahi sanmıyorum. Birçoğu için "4k" bir marketing söyleminden farklı değil. Zira aradaki farkı açık bir şekilde anlayacak, bunu takdir edecek, hatta arayacak ve bunlara yüksek prim vermeye razı olacak konumda değiller.

    Siz ise; konunuzdan anlaşıldığına göre sadece ekran kartına ve monitöre 4.000TL civarında yatırım yapmış durumdasınız. Bu açıdan bırakın Türkiye' yi dünya ortalamasına göre en cömert tahminle %10-15 lik bir dilimdesiniz. Hatta Steam' in hardware survey' i çok daha da düşük bir dilimde olduğunuzu söylüyor. Bu rakamlara ve elinizdeki setup' a göre erişilebilir olduğunu söyleyebilir misiniz ? Veya bu sene sonundan itibaren yavaş yavaş çıkamaya başlayacak olan Fallout 4, Battlefront, Mirror' s Edge, Hitman, Deus Ex gibi oyunlarda aynı ayarlarda 20 fpslere düştüğünüzde aynı şeyleri düşünmeye devam edebilecek misiniz ?

    Elimdekiyle mutlu olabiliyorum demişsiniz. Burada önemli olan yerine göre medium/high ayarları ve 60 fps den düşük çoğu zaman da 30-45 arası değerleri tercih ediyorum diyebiliyor musunuz ? Buna cevabınız evet olmadığı sürece 4k' ya erişmek için yukarıda bahsettiğim primleri ödeyip üzerine bir de tavizler vermek durumunda kalıyorsunuz demektir. Bizim anlattığımız nokta; yapmanız gereken yatırımlar, vereceğiniz tavizler, katlanacağınız zahmetler, maruz kalacağınız riskler nedeniyle 4k helalinden bir %95' lik dilim için sürdürülebilir durumda değidlir. Bu da bu deneyimi otomatik olarak erişilebilir olmaktan çıkartır.




  • Aslinda farklı şeylerden bahsetmiyoruz. Şimdi gidip 4000 tl bunlara verilir mi derseniz tabiki verilmez derim o konuda haklısınız bende aynı düşüncedeyim. Ama bu paralar gözden çıkarılmış ise 2k ile 4k seçimini yapmak birazda oyuncu tipine bağlı. Ne oynarsın naparsın demeden 4k erken demek yanlış adam belki cod serisi oynayacak single olarak. Ben 144 hz bir monitörde online battlefield 4 oynamadım mesela belki onlinede denesem 144 hz alsaydım dicektim. Tam tersi 144 hz de single ağırlıklı oynayan biride benim sistemi denese belki 4k ya geçseydim diyecekti.

    Yorumlarımız forumdaki insanları oldukça etkiliyor dolar kuru ürün fiyatları olarak hesaplarsak iyi bir 1080p bile saçma durumda. Ben bunları göze alana alternatif sunuyorum. Bu sistemi toplarken neler çektim kaç sene verdim bildiğimden dolayı hiç bir yorumumda 4k sistem toplayın gtx 980 alın demem.

    Bu yeni çıkacak oyunlarda durum ne olacak bilmiyorum çözünürlüğü 2k ya çekmekte çok mantıklı gelmez oynanamayacak durumda olursa gene ekran kartı + para vererek bir yol düşünebilirim. Mantıken oyunlarında 4k ya biraz yanaşma ihtimali var 4k için optimizelere biraz daha önem verilebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.