Şimdi Ara

Asker Kaçağına Ne ceza Verirler? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
11.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • falakaya yatırırlar
  • Benim askerde iken normal askerlerden(ben kısa dönemdim) mamak hapishaneye giren arakadaşlarım vardı onların söylediğine göre hapiste dayak var
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DARK TOWER


    quote:

    Orjinalden alıntı: mogola

    yoklama kacagimi ?=? asker kacagimi ?


    Fark nedir?

    asker kacagi: asker i birlige teslim olmus askerden kacan
    yoklama kacagi :son yokalmasini yaptirmamis.olana denir YAKALANİRSA yaşitlari askere gitmis ise 20 ytl para cevasi var 1 sonraki yilla kadar tehcil edilir .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi root 1987 -- 27 Kasım 2007; 15:21:39 >
  • DİSKO=Disiplin Koğuşu
  • Asker kaçaklarının cezası; 30 YTL'ye çıkıyor...13.11.06

    Yoklamasını yaptırmayanlara verilen bin kuruş ile 5 liralık cezaları, 20 ile 30 YTL'ye yükselten tasarı TBMM Başkanlığına sunuldu. Askerlik Kanunu ile Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına göre, askerlik çağına girdiği halde, her ne sebeple olursa olsun ilan edilen listelerde ismi olmayan veya kimlik bilgilerinde yanlışlık bulunanlardan düzeltme yaptırmayan veya ilk yoklamasını yaptırmayanlara verilen ceza günün koşullarına uygun hale getirilecek.

    Buna göre, ilk yoklamasını yaptırmayan, yoklama defterine ismini yazdırmayanlardan son yoklamasının devam ettiği günler bitinceye kadar müracaat eden veya ele geçenlere verilen bin kuruşluk cezalar, 20 YTL'ye yükseltilecek.

    İlk yoklamasını yaptırmış olduğu halde son yoklamanın devam ettiği günler içinde bulunduğu yerin askerlik meclisine veya elçilik ve konsolosluklara gelmemiş ve gelememesi hakkında yazılı bir mazeret bulunduğuna dair haber göndermemiş olanlardan arkadaşlarının ilk tertibinin sevklerinden evvel ele geçen veya kendiliğinden gelenlere 20 YTL para cezası uygulanacak.

    İlk yoklama defterlerine ismini yazdırmamış olmakla beraber son yoklamada da bulundukları yer askerlik meclislerine veya şubelerine gelmemiş ve gelmemeleri hakkında bu konuda yazılı bir sebep olduğuna dair haber de göndermemiş bulunanlardan ele geçen veya kendiliklerinden gelenlerden, 30 YTL alınacak.

    Son yoklama sırasında ertesi seneye terki gereken okullarda okuyanlardan askerlik şubelerine tahsil derecesi hakkında belge göndermemiş olanlar 20 YTL para cezasına tabi tutulacak. Askerliklerini bitirip terhis edilen erbaş ve erden 3 ay içinde terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenlerden 20 YTL para cezası alınacak.

    İlk veya son yoklama zamanlarında yapılan ilan üzerine yoklama memurlarına veya askerlik şubelerine veya elçilik ve konsolosluklara bizzat müracaatla veyahut yazı ile veya başka birisi vasıtası ile nüfus cüzdanını göndererek kanuni yoklamasını yaptırmayan yedek erbaş ve er, 20 YTL ile cezalandırılacak.

    Yoklama sırasında istenilen bilgileri sözlü olarak veya mektupla bildirmemiş ve kaydını yaptırmamış ya da şubeleri mıntıkası haricine giderek yerlerini değiştirdiklerine dair bir ay içinde şubelerine haber vermemiş olan yedek subay ve memurlara, şube başkanlarının teklifi üzerine askerlik dairesi başkanlarınca 20 YTL para cezası verilecek. Herhangi bir askerlik şubesi kütüğüne kaydını hiç yaptırmamış olanlar için bu ceza 30 YTL olarak uygulanacak. Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara bu görevleri barışta tebliğ edilecek. Tebliğ şekli, yükümlülerin görevleri ve tebliğ ile görevli makamlar, yönetmelikte belirtilecek. Tebliğden sonra adreslerinde meydana gelen değişiklikleri bir ay içinde bağlı bulundukları askerlik şubesine bildirmemiş yükümlülere, 20 YTL para cezası verilecek.



    Asker kaçakları artık sivil mahkemelerde yargılanacak
    23-08-2006 Zaman Benim de söyleyecek sözüm var! İlgili diğer dökümanlar

    Askerî mahkemelerdeki davaların yarısından fazlasını oluşturan bakaya ve yoklama kaçağı suçlarına ilişkin davalar sivil yargıya kaydırılıyor.

    Şimdiye kadar askerî mahkemelerde yargılanan asker kaçakları, artık sivil mahkemelerde hakim karşısına çıkacak. Askerî Ceza Kanunu’nda bakaya ve yoklama kaçağı suçları için askere teslim olma süresinin uzunluğuna göre 1 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor.

    Geçtiğimiz ay Askerî Mahkemeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle sivillerin barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmasına son verilirken, askerî mahkemelerin baktığı yoklama kaçağı ve bakaya suçları da sivil mahkemelerin görev kapsamına alındı. Kanun değişikliğinin yürürlüğe gireceği 5 Ekim 2006 tarihinden itibaren yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanlar hakkında sivil savcılar dava açacak. Bu tür davalara asliye ceza mahkemelerinde bakılacak. Ancak şimdiye kadar askerî mahkemelerde görülen yoklama kaçağı ve bakaya suçlarına ilişkin binlerce davanın, sivil mahkemelerin yükünü büyük ölçüde artıracağı ve uygulamada sorunlar çıkacağı belirtiliyor.

    Eski Askerî Hakim Yüzbaşı Ahmet Karamanlı, askerî mahkemelerdeki davaların yarısından fazlasını yoklama kaçağı ve bakaya suçlarının oluşturduğunu belirterek, kanunda yapılan değişiklikle askerî mahkemelerin yükünün büyük ölçüde hafifleyeceğini; ancak sivil mahkemelerin iş yoğunluğunun artacağını söylüyor. Bu tür davaların uzmanlık gerektirdiğini söyleyen Karamanlı, asker kaçaklarıyla ilgili binlerce davayı üstelenecek sivil hakim ve savcıları uygulamada ciddi sıkıntıların beklediğini dile getiriyor. Bakaya ve yoklama kaçağı suçlarının Askerî Ceza Kanunu’nda yer aldığının altını çizen Karamanlı, sivil hakim ve savcıları yakından ilgilendiren yeni düzenlemeyle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Sivil mahkemelerin yabancı olduğu bu davaların nerede görüleceği, hapis cezasının paraya çevrilmesi ve ertelenmesi, askerlik sırasında davanın devam edip etmeyeceği gibi konularda sorunlar çıkacaktır. Çok ince yönleri olan bu davalarla ilgili olarak Askerî Yargıtay’ın binlerce içtihadı vardır. Sivil hakimlerin bunları öğrenmesi ve uygulamada istikrarın sağlanması zaman alacağı için geçiş sürecinde çeşitli mağduriyetler ortaya çıkabilir.”

    Askerlik çağına girdikleri halde askerlik şubelerine giderek yoklamalarını yaptırmayanlar yoklama kaçağı, yoklamalarını yaptırdıkları halde çağrıldıklarında askere gitmeyenler ise bakaya olarak adlandırılıyor. Askerlik Kanunu’nda ve Askerî Ceza Kanunu’nda yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki kişilerin yargılanmasına ve cezalandırılmasına ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Askerî Ceza Kanunu’nun 63. maddesine göre, geçerli bir mazereti olmadığı halde askere gitmeyerek bakaya ve yoklama kaçağı durumuna düşenler, askere teslim olma süresinin uzunluğuna göre 1 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyor.

    Askerî Ceza Kanunu’nun 63. maddesi:

    Kabul edilecek bir özrü olmadan barışta bakayalarla yoklama kaçağı veya saklılardan yaşıtlarının veya birlikte işleme bağlı arkadaşlarının ilk kafilesi yollanmış bulunanlar ve ihtiyat erattan çağrılıp da özürsüz yaşıtlarının yollanmalarından başlayarak yedi gün içinde gelenler bir aya kadar, yakalananlar üç aya kadar, yedi günden sonra üç ay içinde gelenler üç aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir buçuk yıla kadar, üç aydan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar hapis, üç aydan sonra yakalananlar altı aydan üç yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır.




  • Verilen cevaplara teşekkürler tabi adam gibi veren arkadaşlara.

    Sanırım düşeceği yer belliydi bunun söyleniyordu bide kaçıyo işte.Yoklama değil.

    En iyis ispiriklemek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: AnTiDeViLbOw


    quote:

    Orjinalden alıntı: Ata

    Bende yedim


    aynen bizde yedik







  • Kaçaksan bari burada ifşa etme kendini.
  • İdrak yollarınız iltihaplı sanırım.İlla pasoyu göstermemmi gerek size öğrenci olduğuma dair?Yoksa siz kendinizi çok mu uyanık sanıyorsunuz?
  • o nasıl vatan evladı ya?askerlikten kaçılır mı

    kaçsan kaç yıl kaçacaksın ki sanki?sonuçta yakalayıp.....
  • bence askerlik yaptırmaktan ziyade silah kullanmayı öğretseler daha iyi olur. askerlik adı altında insanlara 15 ay boyunca boşu boşuna sıkıntı çektiriyorlar. tuvalet temizletiyorlar, yerde süründürüyorlar, bazı ayak işlerini yaptırıyorlar vs vs. isteseler 1 hafta içerisinde silah kullanmayı adamakıllı öğretebilirler. ben şahsen, devlet 1 hafta silah kullanmayı öğretse sonra serbest bıraksa o zaman yarın bigün savaş çıksa savaşa koşa koşa giderim. ama 15 ay askerlik adı altında boşu boşuna sıkıntı çekince acaba bana böyle sıkıntı çektiren bir devleti yarın öbür gün düşmana karşı savunur muyum? devlet bence bunu bi düşünsün.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.