Şimdi Ara

Asistan hekimlerin uzmanlıklarını almadan cerrahi müdahalede bulunması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
0
Favori
4.703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İnsanların vücut dokunulmazlığı yasalarla güvence altına alınmış durumda. Ameliyat durumunda ise hastanın bilinci yerindeyse hastadan onay alındıktan sonra müdahale edilebiliyor. Doktorlar nasıl ameliyattan önce kendilerini garantiye almak için form imzalatıyorlarsa eğitim ve araştırma hastanelerinde ameliyat olacakların da kendilerini garantiye almak için asistan hekimlerin müdahede yer almaması sadece gözlemde bulunup öğrendiklerini kadavra ve maket üzerinde uygulayarak asistanlıkları sırasında iyice uzmanlaşıp uzman dr olduktan sonra cerrahi müdahalede bulunabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle düşünmemin nedeni de hata olmasa bile asistanların yaptığı ameliyatlarda komplikasyonun daha fazla olması ki hata da oluyor. Bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.
    A) Yanında uzman olmasa bile asistan cerrah kendine güveniyorsa ameliyat yapabilmeli.
    B) Yanında uzman varken ameliyat yapabilmeli.
    C) Yanında uzman olsa dahi ameliyatlarda iyice gözlem yapıp öğrendiklerini kadavra ve maket üzerinde uygulayarak hatalarını burada yapıp uzman dr olduktan sonra cerrahi müdahalede bulunabilmeli.
    Benim gibi, yani yanında uzman olsa dahi ameliyatlarda iyice gözlem yapıp uzman dr olduktan sonra cerrahi müdahalede bulunabilmeli (C şıkkı) diye düşünenlerden ricam, sağlık bakanlığına yani sabim@saglik.gov.tr'ye yazmaları. Hepimizin nitelikli sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı olmalı. Ne kadar çok yazarsak sesimizi o kadar çok duyururuz. Ben 1 kişiyim yazsam ne olacak yazmasam ne olacak demeyelim. Unutmayalım bir gün biz de ameliyat olabiliriz. Susmayalım. İnsanların kobay olarak kullanilmasına izin vermeyelim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E1B816486 -- 28 Eylül 2019; 14:49:13 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Sizin dediğinizde de uzman olduktan sonra tecrübesiz olacaklar. Zaten maket vs. üzerinde uygulama her türlü yapılıp ondan sonra insan üzerinde tecrübe kazanılıyor. B şıkkındaki uzman hekimin yanında olması mantıklı, belli bir yetkinlikten sonra uzman hekime de gerek kalmadan yapılabilir diye düşünüyorum. Çünkü zaten hekim sayısı yetersiz, tecrübe kazanılması da mecburen gerekli. Ayrıca da asistan dediğiniz insanlar da zaten 6 yıl tıp eğitimi almışlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • primum non nocere P kullanıcısına yanıt
    Siz ameliyat olcak olsaniz asistanın yetkin olduktan sonra yanında uzman olmadan ameliyat yapmasına izin verir miydiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E1B816486 -- 28 Eylül 2019; 18:52:17 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Açıkçası 1 kere ameliyat oldum. Onda geçtim asistanı, gerçekten tecrübeli alanında iyi bir cerrah bulup ona ameliyat oldum. Tamam haklısınız ama illaki bir yerde tecrübe kazanılacak, kaçarı yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • primum non nocere P kullanıcısına yanıt
    İşte ben de diyorum ki asistanken yaşları genç oluyo heyecan yapma ihtimalleri de daha yüksek komplikasyon riski de daha fazla. Onun için uzmanken her türlü vakayı görüp maket ve kadavra üzerinde tatbik edip hatalarını da bunların üzerinde yapıp uzman olduktan sonra insan üzerinde uygulama yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bana göre tıpta hataya yer olmamalı. Tabii ki sizin görüşünüze de saygı duyuyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E1B816486 -- 28 Eylül 2019; 19:9:41 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yaşları genç oluyor demişsiniz ama bir insan tıp fakültesini bitirdiğinde zaten ortalama 25 yaşında oluyor. Asistanların da en gençleri o civarda olmuş oluyor. Şimdi şöyle, asistanlıkta da belli kıdem sistemi var. Yeni başlayanlar dediğiniz gibi önce izleyerek, daha sonra yardım ederek vs. öğreniyorlar. Sizin dediğiniz gibi 4-5 sene boyunca cerrahi işlem yapmadan uzman olmak imkansız. Hatta tam tersi, asistanken ne kadar fazla vaka görülürse tecrübe kazanılırsa o kadar iyi. Uzman olup belki de dağ başına atanınca ilk ameliyatını yapacak olsa çok çok sıkıntı...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Görüşünüze saygı duyuyorum dedim ya benim görüşüm de bu şekilde.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam dün tusu kazanıp gelmiş bir asistan zaten direk ameliyathaneye girip bu gün kimi biçeceğim acaba demiyor. Daha fakültede stajlar başlamadan bile rotasyonla poliklinik görebiliyoruz izinler ile ameliyatları izleyebiliyoruz ardından stajlarımız oluyor orada gözlemliyoruz sonra asistanlıkta kıdem denilen bir durum var yani çömez bir asistana zaten sizin ameliyatınızı yaptırılmaz. Aneliyat yapan bir asistan da daha önce belki yüzlerce ameliyata girmiş zamanla tecrübelendikce bir ucundan tutarak bu iş ögrenilmiş. Kaldı ki tıp eğitimi aslında gayet iyi her ne kadar hiçbir insanda yanlış komplikayson yapılmak istenmese de bu işi icra edenler de birer insan hata payı elbette var, ki bir hastanın süreci sadece bir doktorun takibinde gözetiminde olmaz bir işlem birçok sağlık görevlisinin denetiminde olur ve unutmayın en kral cerrah da olsa hata payı her daim vardır bu bir insan işi bunu hatayı meşrulaştırmak için söylemiyorum ama insanlar doktorları ellerinde sihirli bir değnek var sallayınca hasta iyileşiyor fakat salaklar onu bile sallamayı beceremiyor gibi algılııyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • kocamanman K kullanıcısına yanıt
    Dostum bunu söyleyen sadece ben değilim. Hacettepe üniversitesi tıp fakültesi genel cerrahi anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Kaya Yorgancı da bu görüşte. Kaya yorgancı röportajında, "Cerrahi asistan eğitiminde hastanın üzerinden elimizi çekmemiz lazım. Nasıl gelişmiş ülkelerde astronotlar uzaya çıkmadan birsürü deneme yapıp mükemmel bir iş çıkarıyorsa bizim de simülasyon eğitimine geçmemiz gerekiyor. Asistanlar ilk vakalarınde mükemmel iş çıkarmalı. Hastaneleri eğitim yeri olmaktan çıkarmalıyız" diyor.
    Bir araştır istersen dostum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E1B816486 -- 28 Eylül 2019; 22:9:59 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Koruk olmadan direk üzüm olsun diyorsun yani👏👏👏

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • baraza kullanıcısına yanıt
    Dostum sen bence kendini alkışla. Üstteki yazımı dikkatli okursan hacettepe üni genel cer. anabilim dalı bşk. kaya yorgancının da öyle dediğini anlarsın. Kapiş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Simulasyon alt yapısı ve ülkede egitime verilen bütçe komik durumda. Hastanelerde cerrahi için dahi doğru dürüst ekipman bulunmazken sizin asistan eğitimi için sıfırdan bir bütçeyle simülasyon alt yapısı olusturmanız biraz ütopik. Bir asistan doktorun vaka yapabilmesi için zaten belli bir süre geçmesi gerekiyor. Bunlar hep usta çırak iliskisiyle senelerdir öğretildi ve halen o şekilde. Usulen sorumlu cerrah kimse onun gozetiminde veya bilgisinde oluyor herşey. Keşke sizin istediğiniz gibi olsa ama malesef açık söylemek gerekirse en yararli ders hasta başında oluyor. Bu da beraberinde sizin bahsettiginiz etik problemi doğuruyor. Ben şahsen sistemin iyi yürüdüğünü düşünüyorum. Tamamen hocanin veya uzmanın asistana bıraktığı vakalar çok nadir. Ya vakada bulunur ya da asistanın basinda bulunur sorumlu cerrah. Zaten eger onun istediği gibi ellerini dahi yıkamazsan vakayı yaptirmazlar yazılı olmayan kural budur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • onami O kullanıcısına yanıt
    Hepinize tek tek yazmayacağım üstte yazdıklarımı okursan hacettepe üni. genel cer. anabilim dalı bşk nın da böyle düşündüğünü göreceksin. Yazdıklarım türkçe anlamak bu kadar zor olmamalı. Şunu da sorim bir tıp profesörünün ameliyat olması gerekse o da üniversite hastanesinde çalışan arkadaşı olan bir profesöre ameliyat olmak istese ameliyatını profesör denetiminde asistan mı yapacak?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Belirtilen simülasyon vs. olaylarına bütçe ayrılsa da yapılsa keşke. Elbette faydalı olacaktır. Ama sizin dediğiniz asistanlık sırasında hiç ameliyat yapmamak uygulanabilir bir şey değil. Yukarda da çok güzel açıklamışlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kocamanman K kullanıcısına yanıt
    çok iyi açıklamışsınız hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anlamak istemeyene ne yazsam boş. Sana veya senin gibi düşünenlere göre hocanın dediği de yanlış. Artık daha fazla kendimi yormicam. Zaten hoca da benim gibi düşünüyorsa başka kimsenin
    onaylamasına gerek yok. Ayrıca inşaat mühendisi stajerken inşaat mı yapıyor yoksa gözlemde mi bulunuyor, avukatlar stajer avukat olarak okulu bitirmeden mi çalışıyor bitirince mi yani okurken avukatlık yapabiliyor mu, bir sigorta eksperi stajerken kazalara ilişkin rapor hazırlayabiliyor mu? Ayrıca bu saydığım işler cerrahlığa göre daha basit ve daha risksizken.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E1B816486 -- 29 Eylül 2019; 0:47:14 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • eah ve tipo fakültelerine giden her hasta herhangi bir egitim amacıyla bunu kabul etmiş sayılır. eğer direk hocaya ameliyat olmak isterseniz, ki bu ozel bir ameliyat olur bunun icin ekstra ücret vermeniz gerekir. eah ve tıp fakülteleri her kademeden saglik personelinin eğitimi amacıyla kurulmuş hastanelerdir başka bir amacı yoktur. kaygınız varsa normal devlet hastanesine gidebilirsiniz. ayrica cerrahi bir girişimin primer uygulanmadan öğrenilmesi mümkün degil pek tabii



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .koter. -- 29 Eylül 2019; 0:43:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben zaten özeli tercih ediyorum.
    Bu savunduklarım kendim için değil. Parası olmayanın da iyi hizmet alması gerektiğini düşünüyorum. Zaten cerrahi asistanlarının da kadavra ve/ veya cerrahi maketler üzerinde uzmanlaşması hataları minimuma indirip maksimum faydayı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu uygulanırsa sorumlu cerrah, asistanların uygulamasından dolayı risk almamış, asistan istemeden de olsa kimseye zarar vermemiş olup daha az kaygıyla çalışacak, hasta da daha güvende olacak. Fayda maksimizasyonu zarar minimizasyonu sağlanmış olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E1B816486 -- 29 Eylül 2019; 0:54:35 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Söylemek istediklerinizi anlıyorum. Fakat uygulanabilirliği yok. Bir tane hoca bir şey söyledi diye bunu temel doğru olarak kabul etmemiz de gerekmiyor(hacettepede bölüm başkanı dahi olsa). Asistanlık dediğiniz olay diğer saydığınız bölümlerdeki gibi birkaç aylık bir olay değil. Ortalama 4-5 yıl sürüyor. Yukarda diğer arkadaşın açıkladığı gibi evreleri var. Yeni başlayan bir cerrahi asistanı çat diye tek başına ameliyata girmiyor. Simülasyon da olsa başka uygulamalar da olsa tüm teknoloji bunun için de kullanılsa evet daha iyi olur, eğitimde iyileşme sağlanır fakat ameliyathanede kazanılan deneyimin yerini hiçbir şey tutamaz. Bu böyledir, yapacak bir şey yok. Asistanlıkla sınırlı değil, alanında çok iyi cerrahlar bile hata yapabilir neticede insan. Asistana ameliyat olmak istemiyorsanız da üniversite veya eğitim ve araştırma haatanesine gitmezsiniz. Ya da ekstra ücretle hocayı da tercih edebilirsiniz. Ama bu usta çırak ilişkisi ne olursa olsun devam edecektir. Bir cerrah yetişirken illaki ilk tecrübelerini kazanacak, illaki bir hastaya ilk dikişlerini atacak, illaki bistüriyi ilk defa bir hasta üzerinde kullanacak... Bu arada bahsettiğiniz hocanın açıklamasını okudum. Ya demek istediğini pek iyi ifade edememiş ya da kısaltma vs. yapılırken medyaya biraz yanlış yansımış. Bahsedilen yatırımlarla bir miktar iyileşme sağlanabilir ama dediğiniz gibi asistanken hastaya dokunmama olayının herhangi bir çözümü yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Diğer mesleklerde neden böyle değil peki cerrahlığa göre daha basit mesleklerde?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.