Şimdi Ara

Asgari ücrete zam isteyenlerin aklından şüphe duyuyorum... (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
363
Cevap
3
Favori
25.109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
386 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EjderLefLef

    Doğru söylüyorsun ama söylediklerinin bir yerinde yanlışlık var. Asgari ücret arttıkça zamlarda artacak ve bu zam bir işe yaramayacak. Önemli olan eldeki paranın alım gücü bunlar son derece doğru. Yanlış olan kısım ise son yıllardaki enflasyon ve ürünlere gelen zamların sebebi maaşlara gelen zamlar değil ülkenin ekonomisinin kötü olmasından doların bu kadar yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Şimdi 01/01/2021 ile 31/12/2021 arasında hiç zam olmayacak mı ki yılbaşından sonra ürünlere gelen zamları buralarda görürsünüz. E şimdi suçu olmayan bu insanlar ne yapsın. Zam almasa da ürünler zamlanacak. O yüzden bu kadar zam istemek aklında şüphe duyuyorum cümlesi çok geçerli... Asgari ücrete bu sene zam yapılmasın ama hiç bir ürüne hiç bir harcamaya da zam yapılmayacak desen bu şekilde olacağına inanıyormusun. Kiralar artmasa benzin fiyatları artmasa gıda fiyatları artmasa bütün fiyatlar 1 sene boyunca sabit kalacak dense o zaman dersinki zam istemeyin.

    Hocam yaklaşımınız olumlu fakat idda edenlerin asıl tezi "asgari ücrete zam yapıldığında bu enflasyonu artırır"


    Sonuç ve çözüm her ekonomide kendi içindeki değişkenlerden dolayı değişiklik gösterir ama bu bizim ekonomimizde doğru değil mesela. Memeleketin yarısı asgari ücretli bu insanlar özel sektörde çalışıyor ve üretiyor fakat refah payı alamıyorlar onların yerine bunu başkaları yapıyor. Bu konuda bir yorum kısaca özel sektör üretiyor memur harcıyor şeklinde özetlemişti



    Enflasyon fiyatlar genel seviyesinin artması demektir. birçok senaryo oluşturulabilir genel sebebi arzın talebin altında bir seviyede kalması hali diyebiliriz.


    Hani bir şaka varya "aşçı bahçivana> bahçivan şöföre> şöför uşağa> sonra uşak aşçıya"  

    Ekonomide para döngüsü özetle >Ücret(Talep)> tasarruf> yatırım> istihtam> üretim(arz)> ücret(Talep)>>>


    Talep oluşması için paranın olması şarttır bu insanların tezlerinin temeli burada başlıyor ne kadar para verirsek okadar talep artar (Arzı) üretimi arttıramayız (her nasılsa buna eminler:) enflasyon oluşur...




    Peki çalışana para refah payı vermezsen tasarruf nasıl oluşacak yatırım olmazsa istihtamı nasıl sağlayacaksın büyük sorun değil mi bu açığı karar vericiler özel sektör yerine daha hızlı sonuç alabildikleri ve doğrudan kendi kontrolünde olan ve özel sektöre de maliyet yaratmadıkları ideası ile memur maaşı ile çözüyorlar memur maaşı ile tüketimi körükleyip çevrimi sağlıyorlar buda sadece tüketime dayalı ekonomi oluşturuyor üretim cazip gelmiyor zira buna yatırım yapılması rantabıl değil mevcut ortamda.. işte riks budur... 





  • wehrmacht kullanıcısına yanıt

    Doğrudur hatta dünyada bütün ülke ekonomileri sabit kaldı bi bizimki büyüdü.


    Yıllık %10- %15 zam alan özel sektör çalışanı örnek veriyorum 3 yıl önce bir aylık maaşı ile 500 usd alabiliyorduysa bu yılda 500 usd alabiliyor, demek istediğim bu.


    Bak başka basit bir örnek daha. Emsalim çalışanın,avrupada 1 aylık maaşıyla çok daha iyisini alacağı arabayı ben 3 sene krediyle alabiliyorum.

    Bir insan kendi için değilse bile çocuğu için ülke para biriminin şu halde olmasından korkar arkadaş. Aksi durumu savunanda bi zahmet benden uzak dursun.

  • Hocam ben dolar alıp ülkeyi daha da zora sokmamak için faizi seçtim, yıllık faizde ayrıca devlet gelir vergisini almayacağını söyledi bence buda güzel bir şey, ha ama bu enflasyonla paranıza gelen faiz paranızı katlamayacak sadece enflasyondan erimesini kaybettirecek. Yani şöyle, 100 tl paran var, yıllık %20 faize yatırdın, 120 tl paran oldu yıl sonunda, enflasyon diyelim %15 gerçek olursak bu ülkede şuan, hissedile %25, 120-(120*25/100)= 90 tl yani aslında zarar etmiş bile olabilirsiniz(bu basitçe halidir uzmanı değilim) , ama borsa bence tamamen yükselmesi yalan, ve yıl sonu doları tutamayacaklarını düşünüyorum, paranız boştaysa en azından faiz paranızın erimesini engeller, ama bu konuda usta olan eğitimi olan bir arkadaşımız varsa onun tavsiyeleri daha değerlidir benim gözümde.
  • Görüyorum ki bu konudaki herkes ekonomist :D Konuyu acan arkadaşım, enflasyon, asgari ücret arttığı için yükselmiyor, ürettiğinden cok daha fazlasını tükettiğin için artıyor. Sen şimdi asgari ücreti artırmassan halk temel ihtiyaclarını bile karşılayamaz hale gelir. Önce her sene iphone cıkar cıkmaz alanlara çemkir bence. Üretmeden, yılda milyonlaca dolar acık vermemiz çılgınlarca tüketmemizden kaynaklı.

  • Enflasyonun yıllık %1-2 arası olması lazım asgari ücretlere bu kadar zam yapılmaması için.


    Asgari ücreti karşılaştırdığınız ülkelerin yıllık enflasyonları %1 ile %1.5 arasında değişiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fearlestorm -- 28 Aralık 2020; 15:4:44 >
  • ~Anor~ kullanıcısına yanıt
    Hadi lan ordan ülkede tek işveren senin çalıştığın yer mi? Her işvereni zengin zannediyosan sen o işi yapma kapasiten yetmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Donatn

    Konuyla ilgili olmaması lazım ama merak ettiysen söyleyeyim sorun yok, bankacıyım.



    Alıntıları Göster

    Millet bankacıların cok kazandıgını sanıyor hocam :D Ben bankada ilk işe başladıgımda maaşım asgari ücretti, ama şimdi dediğin gibi dolar bazında baksam o zaman da aynı doları kafa kafaya alıyormuşum, şimdi de. Değişen hiçbir şey yok. 2010 da 1000 lira ile nasıl lüks harcama yapamıyorduysak, şuan 6000 de kazansan bir telefon parası bile etmiyor. Acı ama gerçek. Önemli olan maaşın artması ya da azalması değil, ne kadar ithal ürün tükettiğin ve kurun senin maaşın üzerinde oluşturdugu baskı.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: wehrmacht

    Verdiğiniz kaynakta geleneksel modern iktisat teorilerini test etmişler demekki ben modern iktisat teorisyenlerine daha yakınım..


    Şimdi basit mantıkla gidersek bir işletme ürettiği ürün veya hizmeti maliyet+kar ile satmak zorundadır.

    Ücret hemde bir maliyet kalemidir.

    Satışı/Karlılığı arttıramıyorsa maliyeti kısar hepsi o...


    İşletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlere talep oluşması için piyasada paranın olması şarttır yani asgari ücret barınma ve karın doyurmaktan başka bir talebe yetmezse bu insanlar işletmelerin ürettikleri ürün ve hizmetlere talep oluşturamazlar.


    Herkes ilk baktığında itici geliyor ama bu asgari ücret seviyesinde işletmeler ürettikleri mal ve hizmetleri satmak için memur maaşına muhtaçlar


    Türkiye de sorunumuz bu hususta işletme yapısı ve işletilme amacı zaten. İşletmenin sahibi veya ortaklarına daha refah ortam sağlamak için sömürdüğü bir kaynak olarak faaliyet sürdürdüğü sürece kaçınılmaz son iflas..



    Vasıfsız diye genel bir tanım yok aslında yeteneği veya donanımına uygun olmayan işte çalışan herkes vasıfsızdır o iş kolu veya sadece o işletme için... Bir mühendisin mühendislik okuduğu için övünüp maliyet muhasebesi yaptığı işi ile ekonomiden anladığını idda etmesi mesela iyi bir örnek kendi içinde...



    Alıntıları Göster

    Dediklerin doğru ben de bunun farkındayım, trde kölecilik öyle ilerlemişki adama senin ürünü alacak kadar para vermiyorsun.


    Ama geçen seneye göre içerdeki dolar azalmış sen diyorsunki ben sana aynı parayı veriyim dolar cinsinden. Eee işverenin dolar cinsinden karı azalmış sen o adamı batırıyorsun.


    Sen sende olmayan parayı millete veriyorsunki insanlar alsın. Sonuç ne olur? İşverenler batar, batmamaları için enflasyon artar asgari ücretli vasıfsız kazanır, toplum kaybeder.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: guvvventr

    İşe aldığın adam niye alelade biri olsun. O işe almışsan o kişi o işin gereğini sağlayan adamdır. Bir çalışanın ölçütü mühendis doktor filan mı olmak? İş yapıyorsan ücretini vereceksin ve ülkede ki asgari ücret ülkenin çoğu için normal ücret olmuş yani kimse asgari ücretin bile üstünü vermiyor adı üzerinde asgari yani minimum ücret bizde ortalama ücret olmuş. Bu ücretlerle insanların yaşamasının mümkünatı yok.

    Sürünerek yaşamaktan zevk alan kişilerin yorumları anca böyle olabilir ya da köle gibi çalıştıranların

    Demek istediğim tamda bu. İşe aldığın adam ustaysa işi biliyorsa neden asgari ücret verirsin.

    Alelade adam dediğim o işi henğz bilmeyen yetişmemiş elemandır. 5 yıldır sektörde işi öğrenmiş bir kargo elamanıyla işe dğn başlamış bir elemanın aynı parayı alması asıl sıkıntının kaynağıdır.

    10 yılda çalışşsan asgri ücret alman asıl sıkıntı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • pcqlock P kullanıcısına yanıt

    işi bilse de işsizlik çok olduğu için. İşgücü arzı talepten fazla. İşveren de vasıflı adama da asgari ücret veriyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani asgari ücrete zam gelmese hiç bir şeye zam gelmeyecek öylemi. 6 aydır herşey ayçiçek yağı bile yüzde yüz zamlandı asgari ücretle mi alakalı. 6 aydır zammı geldi ücrete. Şimdi gelen zamda yüzde 20. Haa ücretleri düşürsünler o zaman. Herşey ucuzlar dimi. Çok safsınız çookkk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • wehrmacht kullanıcısına yanıt
    Türkiye'nin en büyük temel gıda şirketi kayınbabamın olsaydı burada senin gibi cahillerle uğraşmaz sağda solda para ezedim.

    Muhasebeci işletmeci, maliyet hesabı yapmaz. Onlar maliyet nedir bilmezler. Üretim ve buna bağlı, maliyet mühendislikle alakalıdır.

    Muhasebe ise muhasebedir. Az Google kullan.
  • Si yanında 2-3 adam çalıştıran kafeciyi işveren mi sanıyorsunuz? Burada 1000 - 5000 çalışanı büyük işletmelerden bahsediyoruz. Lan lun ise eğitim seviyenizi ortaya döküyor.

    E bu seviyenin değeri asgari ücret.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: guvvventr

    işi bilse de işsizlik çok olduğu için. İşgücü arzı talepten fazla. İşveren de vasıflı adama da asgari ücret veriyor.

    işgücü arzını da işgücü maliyeti belirler.. Türkiyede işgücü maliyeti 7-8 bin liradır ...Eğer 4-5 bin lira olsaydı Çindeki vietnamdaki polonyadaki fabrikaların çoğu buraya gelirdi . Bu durumda işgücü eksikliği hisseder komşu ülkelerden işçi getirirdik


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wehrmacht

    Ne fark eder oda çok.



    Alıntıları Göster

    kudur o zaman :D


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beyler ekonomistler hep diyor ya faiz enflasyonun nedeni değil sonucudur diye. İşte aynı hesap asgari ücret içinde geçerli asgari ücret zammı neden değil kaçınılmaz bir sonuç. Türk milleti olarak gene esas sorunları çözüp enflasyonu indirmek yerine asgari ücreti düşük tutup asgari ücret ile geçinmek zorunda olan bir kesimi cezalandırmayı seçiyoruz. Venezuela örneği ise çok güzel bir örnek. Ama bakış açısı yanlış. Asgari ücrete zam yaptığımız için değil uzun vadeli önlemler alıp esas sorunları çözemediğimiz için Venezuela gibi oluruz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redbul_540 kullanıcısına yanıt

    Adama "Bu kafayla sokakta gezebiliyor musun?" diyorsun, sonra da "Aptalca kin ve nefret kusma fikir belirt." diyerek duyar kasıyorsun. Haklısın, fikir belirtmek önemli, ancak senin şu lafına da kin kusmak elde değil. Hele önce karşıdaki kişiyi tetikleyip sonra masum dalgasına yatınca sen ve senin gibiler, hiç elde değil.


    Gel ben sana belirteyim fikir;


    Şu anda bir asgari ücretin işverene maliyeti 4000 küsür liradır. Bunun bir kısmı devlete, bir kısmı sigortaya, bir kısmı da işçiye gider. Eğer sen bu rakamı asgari ücreti arttırarak 5000 liraya çıkartırsan bunun sonucunda bu işveren bazı işçilerini işten atmak zorunda kalır, çünkü Türkiye'de ne yazık ki işverenlerin kazançları artmıyor. Bu bağlamda da asgari ücretin artması işsizliği ve yoksulluğu doğurur.


    Asgari ücretin artmasıyla artan maliyetler aynı şekilde marketten aldığın süt, tereyağı, peynir vb. ürünlerin de fiyatının artmasını sağlar. Çünkü adam eskiden 4000 liraya üretebiliyorken ürünü, sallıyorum, artık 5000 liraya üretmek zorundadır. Aradaki 1000 liralık farkı ürünün fiyatına yansıtarak alır. Bu bağlamda da asgari ücretin artması enflasyonu da doğurur.


    Yüksek işsizlik ve yoksulluk enflasyonla birleşince ortaya istikrarsız bir ekonomi çıkar. Soyut kavramlar üzerine oturmuş olan piyasa dengeleri de bu istikrarsızlığa çok sert cevap verir. Eğer sen üretemediğin mal kadar para dağıtırsan, yani tüketim üzerine bir ekonomi kurarsan, bu paranın değer kaybetmesini sağlar.


    Ek olarak asgari ücreti arttırman halihazırda piyasaya daha çok para arzı sağlayacağı için, karşılıksız para olacak bunlar, paranın da değer kaybetmesini sağlar. Döviz, altın, avro artar. Bütün bunlar işverenlerin kar edebilmesi için yaptığı zamlarla da birleşince yüksek enflasyonla karşılaşırsın.


    Biz ekonomisini Asya'ya indeksleyen bir ülke değiliz. Paramızda bol sıfır yok. Bu bağlamda, yönün tamamen Avrupa ve Amerika olmalıdır. Avrupa ve Amerika'da 2300 birim arasında gezen asgari ücret fiyatları da Türkiye ile hemen hemen eşdeğerdir, uygundur. Burada sorunu birimi arttırarak değil, birimi daha değerli kılarak çözmek gerekir. Bu da üretime bağlı, adam kayırmanın olmadığı, ihale rekortmenlerinin olmadığı, istikrarlı, güven veren bir ekonomiyle olur. Daha bunun birçok parametresi vardır, benim yazdıklarım sadece birkaç saniyede aklıma gelenler.


    Yani iddia ettiğin gibi "alım gücü düşüyorsa parayı arttıracaksın" diye bir şey yok. Uzun vadede bir şey değişmez. Gene alım gücü dengelenir, hatta daha da düşer, sonra sen gene arttırırsın. Günün sonunda dördüncü dünya ülkeleri gibi bol sıfırlı paralar dağıtırsın, ama paranın hiçbir değeri kalmaz.



    Ancak asgari ücret şu şekilde arttırılabilir, ki anladığım kadarıyla muhalefetin isteği de bu, devletin aldığı 1000 küsür liralık vergiden kesinti sağlayarak bu verginin vatandaşın cebine gitmesi makuldür. Böylelikle işverenden de aynı oranda para çıkmaya devam eder, vatandaş da daha çok para görür. Devletin vergisini kesmesi de Türkiye gibi bir ülkede bence pek sorun teşkil etmez. Çünkü aldığın nefesten bile vergi alıyorlar artık, asgari ücretten de almayıversinler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VulonViing -- 29 Aralık 2020; 11:36:46 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ~Anor~

    Türkiye'nin en büyük temel gıda şirketi kayınbabamın olsaydı burada senin gibi cahillerle uğraşmaz sağda solda para ezedim.

    Muhasebeci işletmeci, maliyet hesabı yapmaz. Onlar maliyet nedir bilmezler. Üretim ve buna bağlı, maliyet mühendislikle alakalıdır.

    Muhasebe ise muhasebedir. Az Google kullan.

    Türkiyenin en büyük gıda şirketinde maliyet hesabı yapıyorsun. hıhı tabi gıdanın maliyeti önemli astronot alsalardı mühendis fazla gelmesin kapasite meselesi hani... ben direk anladım senin kayınbaba parası ezecek tipte biri olduğunu bak sende ikrar ettin.


    Muhasebeci işletmeci maliyet hesabı yapmaz dedi ya la. Onlar dedi maliyet nedir bilmez dedi.


    Üretim maliyeti mühendisliği konusunu açarmısın?



    Hıı Google kullandım baktım oda muhasebe muhasebe dedi hayret demekki az kullandığın için sen biliyorsun


    Halbuki muhasebe kabotaj diye idda ediyorduk


    Son olarak cehalet mutluluktur





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Black Hawk.

    kudur o zaman :D



    Alıntıları Göster

    Valla kudur aşısını bulan pasteur mezarında ters dönmüştür bizim memur kısmı boynuna kudur asıp geziyor. ve kendilerini vasıflı sayıyorlar ya.. acıklı

  • wehrmacht kullanıcısına yanıt
    Endüstri mühendisliği nedir bilmezsin tabi.

    Zekanla mutluluklar
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.