Şimdi Ara

Artık resmi: İkinci el otomobilde garanti dönemi başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
3.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Uzun süredir konuşulan ancak bir türlü resmileşmeyen ikinci el otomobil satışına garanti ve yetki belgesi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle belirli kişiler araç satabilecek ve satılan araçlara garanti getirilecek.

     

    Herkes satamayacak


    Resmi Gazete’de İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi ve ilgili değişiklikler bugünden itibaren resmi olarak başladı. Bundan böyle ikinci el araç ticareti yapacak kişilerin en geç 6 ay içinde yetki belgesi alması gerekiyor. Yetki belgesi verilirken belirli şartlar aranacak. Böylelikle herkes ikinci el araç ticareti yapamayacak.


     


    Yetki belgesi başvurusu yapacak işletmelerde, en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması, teşhir alanının net yüksekliğinin en az üç metre olması, işletmenin mali sorumluluk sigortası yapılmış ve satışa sunduğu ikinci el motorlu kara taşıtları bu sigorta kapsamına alınmış olması gibi şartlar aranacak.


     


    İkinci el otomobilde garanti verilmesi zorunlu


    Yayınlanan karara göre ikinci el otomobil ve motosiklet satışlarında satıcı işletme tarafından 3 ay veya 5 bin kilometre boyunca araca garanti verilmesi zorunlu. Olası bir arıza kapsamında en geç 30 gün içerisinde işletme tarafından arızanın onarımı yaptırılacak.


     


    Tüm otomobil ve motosikletler garanti kapsamına girmeyecek. Sekiz yaşını veya 160 bin kilometreyi aşmış araçların tamamı garanti kapsamı dışında olacak. Satış sırasında alıcı tarafından bilindiği ve işletme tarafından belgelendirilen hasarlar, ekspertiz raporunda belirtilen hasarlar da garanti kapsamında kabul edilmeyecek. Ayrıca aracın olağan kullanımı nedeniyle kayışlar, egzoz, amortisör, debriyaj, ön dişli takımı, fren balataları ve pabuçları, diskler, contalar gibi parçalarda meydana gelen aşınma ve yıpranmalar da garanti kapsamı dışında kalacak.


     







  • Sıfır ürünlerin garantisinde bile kullanıcı hatası denilip yapılmıyorken bunun garantisinde ne olur kim bilir

    En iyisi deve, yürümezse kesip yersin

    Edit: nolur beğenmeyin, yapmayın etmeyin utanıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hanımneder -- 13 Şubat 2018; 19:40:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olası bir mağduriyette thh ye gidilebilecek mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • piyasadaki üçkağıdın hesabı yok. sorumluluğu her durumda reddeden çirkef satıcılara kanun falan işlemez. yamuk adamla düzgün iş yapılmaz. davalık olmak isteyen buyursun galeriden aldığı arabasının sıkıntısına ertesi gün itiraz etsin.

  • TinyAngel kullanıcısına yanıt
    dh ölücülerine özel thh-bimer-cimer bütün imkanlar var hocam

  • Buradan anladığım vatandaş kendi arabasını satmak içni galericiye mecbur kalacak. Geçmiş olsun

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sanki düşünülen son kullanıcı

    Devlet bitirilen borç içinde yüzdürülen gemisini galerilerden ve buna iştirak edecek dolaylı yollardan o belgesi şu belgesi yerin müsait mi sigorta ettirdin mi vb. vb. gibi sözde kalemler yaratıp vergi alacak olay bu.. Yoksa garanti kapsamında bal çalmışlar milletin ağzına.. En can alıcı noktalar da garanti yok okuyana..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Delerıum -- 13 Şubat 2018; 12:4:35 >
  • Güzeeel artık 2.elde rekabette bittiğine göre kafalarına göre 2.el araca 0 fiyatı biçebilirler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ikinci el araba alanın, aracı aldıktan sonra bir muhattap bulabilmesi adına güzel bir gelişme. Bence olması gereken bir şeydi. Fırsatçılardan değil de kurumsal firmalardan ikinci el alınırsa daha da güvenli olur. Mutlaka çakallarda bu işe girecektir.

  • Km düşürmek yerine yükseltirler artık

  • Devlet önce pert arabaların trafiğe tekrar dönmesini engellesin. Varsın ikinci elde aldığım temiz araba arıza yapsın lazım değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskiden arabayı alıp devrini sonraya bırakma dönemi geri döner mi acaba gibi gibi... 

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • normal vatandaşlar satış yapınca nasıl olcak?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok birşey değilmiş 3 ay garantiydi osu busu garanti dışı 8 yaş 160km garanti dışı attığı taş ürktüğüne değmedi.

  • anladığım kadarı ile madde 12 ye göre satılmak üzere 2. el araç ticareti yapan işletmeye sadece --teslim edilen araçları kapsıyor -- yani devir edilmekten bahsedilmiyor.

    zaten şu an devir teslim işlemleri çok pahalı olmadığı için galerilerin çoğu aracı üstüne alıyor sonra satıyor . yani bu yönetmelik sadece konsinye (kelime doğrumu emin değilim ) usulü birinin arabasını getirip dükkanın önüne koyan (satın almadan ) ve satışından komisyon alanları kapsıyor ki bu durum sanırım sadece çok lüks ve pahalı araçlar için yapılıyor zaten o işletmeler için bu yönetmelik sorun olmaz .

    küçük ölçekli oto galerileri ise araçları önce noterde üstlerine alıyorlar sonra satıyorlar yani araç sahibi oluyorlar önce, bu durumda onlar bu yönetmelik dışında kalıyorlar .

    burada sektörün tamamını sıkıntıya sokmadan ufak bir düzenleme yapılmış .
    bunu bilin ve dikkatli olun . tüm galeri araçlarına garanti falan yok ortada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyazakbil -- 13 Şubat 2018; 12:43:46 >




  • şahıslar arabalarını başka bir şahısa satabilecek mi?

  • Haberde insanları en çok ilgilendiren kısımla ilgili hiçbir bilgi yok.

    Çok basit bir soru;

    Normal bir vatandaş, kendi arabasını kendisi satabilecek mi? satamayacak mı?
  • snomask kullanıcısına yanıt
    Hayır öyle bir şey yok. Sadece Ticari olarak yapılan satışlar için geçerli. Bireysel satışlarda uygulanamaz.

    Ticaretin ne olduğu TTK'nın ilgili hükümleri ile zaten bellidir. Ayrıca kişi tacir ya da esnaf değildir. Bu nedenle borçlar kanunu hükümleri ve KTK daki devir hükümleri uygulanır. Kişinin kendi elindeki malı ticari maksat olmadan satması borçlar kanunu ve sair mevzuatla belirlenmiş olan bir hakkıdır ve yönetmelikle engellenemez. Kaldı ki yetki belgesi olmayanlar bireysel olarak araç satamaz demiyor. Sadece bu işi yapan tacirlerin yetki belgesine sahip olması şartı koyuyor.

    Yönetmelik çıktığı için, artık bireysel olmaktan çıkmış, sürekli al sat yapanlar takip edilecek, ve gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.

    Bir işin Ticari olması için:

    1-Ortada bir ticari işletme olmalı.

    2-Süreklilik arz etmeli

    3-Süreklilik arz eden düzenli Kazanç elde etmek asıl olmalı



    Şimdi kişinin kendi aracını eskidiği için satması durumunda ortada:

    1-Ticari işletme var mı? Yok.

    2-Süreklilik arz eden faaliyet var mı? Yok, adam kendi arabasını satıyor, satıp yenisini alacak.

    3-Düzenli ve sürekli bir kazanç amacı var mı? Yok. Sadece arabasını satacak üzerine az daha koyup başka bir araba alacak. Ortada süreklilik arz eden bir gelir yok, böyle bir amaç da yok.



    Kapsam



    MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletme, toplu işyeri ve pazarlarda aranan şartları, ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödeme yöntemlerini, noterlerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin yükümlülüklerini ve Bakanlık, yetkili idare ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 13 Şubat 2018; 14:10:52 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • vatandaşın kendi arabasını satmasıyla ilgili yeni bir düzenleme yok bu arada dolayısıyla değişiklik yok ama bir dönem içerisinde bir kişi aşırı sayıda aracı alıp satarsa ve vergi dairesinin dikkatini çekerse o zaman sanırım o zaman vergi dairesine bir uğraması gerekir.
  • Garantisi biziz ağbii

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.