Şimdi Ara

Artan Fiyatlar ve *Palm Yağı* Terörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
2
Favori
3.663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Artık markette hangi ürünün arkasını çevirsem palm yağı yazıyor. Neredeyse palm yağı olmayan ürün yok! Artan fiyatlar yüzünden ayçiçek ve zeytinyağını unuttular. Sağlıksız beslenme ülkemizde üst seviyelerde. Gıda üreticilerine ciddi anlamda denetleme gerekiyor. Bugün *tadım* dediğimiz Türkiye nin kuruyemişte lider markası bile bazı ürünlerde plam yağı kullanıyor.

    Böyle devam edersek daha fazla hastane açılışı izleriz..


    youtube
    Modern dünyayı oluşturan birbirinden farklı ürünlerin nasıl yapıldığını keşfetmeye hazır mısın? Nasıl Yapılır? programında şapkalar ve cam şişeler gibi günde...
    https://m.youtube.com/watch?v=VKI_vvn8LGo&pp=ygULcGFsbSB5YcSfxLE%3D


    youtube
    Son günlerin en sıcak tartışma başlıklarından biri de palmiye yağı. Bilim dünyasından farklı sesler çıktıkça vatandaşın da kafası karışıyor. Palmiye yağı kan...
    https://m.youtube.com/watch?v=TKm83MRFFus&pp=ygULcGFsbSB5YcSfxLE%3D


    bbc news türkçe
    Gıda ürünlerinde kullanılan palmiye yağı neden risk oluşturuyor? - BBC News Türkçe
    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48222104

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  •    


    guzel sallamissin ama gercegi yazayim.

    palm yagi normalde evet zararsiz. ancak paketli urunlerde urun tadini kokusunu etkilememesi icin rafine edilir.

    rafine islemi 200 derecenin uzerinde gerceklesir ve palm yagi 200 derecenin uzerinde kanserojen madde uretmeye baslar.

    buna ek olarak palm yagi oda sicakliginda bile donabilen bir yagdir. tipki buzdolabinda beklemis margarin gibi donar.


    msg yemeklere guzel tat hissi veriyor (umami tadi) ve asya mutfaginda siklikla kullaniliyor.

    ben de kullaniyorum yaptigim yemeklerde ara sira. neredeyse her yemegime soya ekliyorum.

    ama bunlar zararsiz oldugu anlamina gelmiyor.


    eger "hicbir" zarari olmadigini iddia ediyorsan neden zeytinyagi, aycicek yagi kullaniyorsun?

    marketlerde kiloluk vita yag satiliyor. onlari kullanabilirsin.

    Pancar şekeri kullanılan, %60 meyve içeren reçeller/marmelatlar önerebilirim. Mesela ben uygun fiyatta bulunca hep Öncüller markasını alıyorum. Daha önce Özkaleli yemişliğim de var, o da fena değildi. Daha bunlara benzer, genelde İç Anadolu merkezli, gerçek malzemelerden reçel, pekmez, salça üretimi yapan küçük ve orta boy işletmeler var.

  • Palm yağı yiyecek kadar zengin değilim. Borca girip zeytinyağı alabiliyorum ama.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Palm yağının hileli olmadığı sürece hiçbir zararı yok, palm yağına atılan iftiralar tamamen Amerika'nın yağ sektöründeki egermenliğini kırmaya başlayan Güneydoğu Asya ülkelerini durdurmak için atıldı.

  • Palmiye yağını endüstriye kazandıran Amerikan Procter & Gamble. Sabun yapmak için.


    Hile diye bir şey yok. Ağaç kabuğundan yağ çıkarmak için öyle yüksek bir basınç gerekiyor ki yağın bir kısmı yanıyor. Kanserojen olan kısım o. Tamamen süzülebilse nispeten güvenli bir yağ, yüksek ısılara dayanabildiği için. Fakat bunun tamamen arıtılabileceğini düşünmüyorum.

  • Jungian_Shadow kullanıcısına yanıt

    Palm yağına talep o kadar yükseldi ki içinde milyonlarca farklı bitki ve hayvan türü yaşayan ormanlar dozerle dümdüz edilip yerine sadece palmiye ekiliyor. Sağlık açısından zararı olmasaydı bile ekolojik açıdan tam bir felaket.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 15 Ağustos 2023; 14:21:5 >
  • Jungian_Shadow kullanıcısına yanıt

    Bilim insanı mısınız , doktor musunuz , profesör musunuz , mesleğiniz nedir ? Nasil bu kadar emin konuşuyorsunuz , palm yağının zararlı olmadığı hakkında bir araştirmaniz var mı?? Zararlı olduğu hakkında çok araştırma var ama.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Markete gittim tereyağı alacaktım. Dur şunun üstünü ojuyayım dedim. Renklendirici boya katmışlar. Allah belanızı versin tereyağını boyamışlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    Gerçekten tereyağı değildir o bence; içindekileri dikkatlice bir daha oku.

  • Moueson kullanıcısına yanıt

    Uluslararası yayımlanmış makaleleri olan bir Gastronomum ? :D

  • Jungian_Shadow kullanıcısına yanıt

       


    guzel sallamissin ama gercegi yazayim.

    palm yagi normalde evet zararsiz. ancak paketli urunlerde urun tadini kokusunu etkilememesi icin rafine edilir.

    rafine islemi 200 derecenin uzerinde gerceklesir ve palm yagi 200 derecenin uzerinde kanserojen madde uretmeye baslar.

    buna ek olarak palm yagi oda sicakliginda bile donabilen bir yagdir. tipki buzdolabinda beklemis margarin gibi donar.


    msg yemeklere guzel tat hissi veriyor (umami tadi) ve asya mutfaginda siklikla kullaniliyor.

    ben de kullaniyorum yaptigim yemeklerde ara sira. neredeyse her yemegime soya ekliyorum.

    ama bunlar zararsiz oldugu anlamina gelmiyor.


    eger "hicbir" zarari olmadigini iddia ediyorsan neden zeytinyagi, aycicek yagi kullaniyorsun?

    marketlerde kiloluk vita yag satiliyor. onlari kullanabilirsin.





  • Jungian_Shadow kullanıcısına yanıt

    Zararlı olduğuna dair bir sürü uzman yazısı var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İçinde palm yağı denen adi yanık yağ olmayan bisküvi yok gibi.Birçok tatlıcının da kullandığına eminim.

  • Memleket fakirlikten kırılıyor kanserin bu kadar artmasını tesadüf mü sanıyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bildiğim kanserojen maddeler radyoaktif ışınım yapan maddelerdir. Işınım yapar ve dna dan parça koparır. Eksik parçalı dna çoğalmayı başarır ve başına buyruk bir hücre yaratmışsa ve vücudun savunma hücreleri bunu normal görüp yok etmezlerse kanser bu şekil oluşuyor diye biliyorum.

    Mesela bu yağdaki madde ne etki ediyorda kanserli hücre yaratımına katkısı oluyor hala öğrenemedim. Tek öğrendiğim şey obsesif kompulsif rahatsızlığı olan bir kaç biyolog ve tıpçının 'düşüncesinden' ibaret olduğunu öğrendim. Bence gaza gelmeyin araştırın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Moueson kullanıcısına yanıt

    Rafine edilmiş yağların problemli olduğuna dair söylemler vardı.


    Bu bahsedilen Palm yağı rafine edilerek ürünlere koyuluyor. Problem burada başlıyor aslında. Rafine edilmesi, boyaması, deodorize edilmesi vs. derken işler karışıyor.


    Rafine yağlardan uzak durun kısacası. yani marketteki 100 TL altı ürünlerin %90'ı neredeyse.

  • hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt

    Gerçek tereyağı 350 TL'den başlıyordu. Bizim Trabzon'da ot ile beslenen hayvanlar da tabi bu.

  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Akdeniz dekiler imitasyon ot yiyor olmalı. 200 liraya veriyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

    200 TL ye şuanda gerçek tereyağı bulmak imkansıza yakın. genelde ortalama fiyat 280 350 tl arası. Tereyağ diye margarinle karıştırılmış yağlar var piyasada dikkat..

  • ilker1834 kullanıcısına yanıt
    İstanbulda öyle olabilir. Yerinde 200 lira. Mandıradan direk.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Palm yağı zengin ülkelerde de çok kullanılıyor, bütün abur cuburlarda var neredeyse. Endüstrinin standardı haline geldi artık.

    Yağ olarak çok farketmiyor ama onlarda ürünler başka açıdan daha kaliteli oluyor, gerçek süt kullanılıyor vs.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.