Şimdi Ara

Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi buldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi buldu



    Uzun süreli Mars görevleri ve orada yerleşim kurmak gibi hayallerin merkezinde yatan büyük soru yavaş yavaş çözülüyor. Mars toprağında bitki yetişir mi sorusu Marslı (The Martian) filmi ile daha popüler bir hale gelmişti ve artık çorak gezegenin esasında doğru koşullarda bize mahsul verebileceği ortaya konmuş durumda.



    Mars’ta yetişecek ilk bitki: Yonca



    ABD’deki Iowa State University’den bilim insanlarının yapmış olduğu yeni bir araştırma sonucunda Mars toprağında bitki ve bitkilerin yetiştirilebileceği ortaya kondu. Yapılan araştırma sonucunda Mars’ta yetiştirilecek ilk bitki ise yonca oldu.



    Plos One dergisinde yayınlanan araştırmada, Mars toprağındaki besin içeriğinin artırılması ve uzun vadeli görevler için Mars’ta bulunan donmuş veya sıvı haldeki tuzlu suyun arındırılmasının çok önemli olduğu vurgulanıyor.



    Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi buldu



    Yonca, Mars’ta gübre olarak kullanılabilir



    Simüle edilmiş Mars toprak örneklerinde gerçekleştirilen deneylerde yoncanın ek bir gübreye ihtiyaç duymadan Dünya’da olduğu gibi sağlıklı bir şekilde Mars’ta büyüyebileceği bulundu. Bununla birlikte, Mars’ta yetiştirilecek olan yonca bitkisi gübre olarak kullanıldığında başarılı bir şekilde şalgam, turp ve marul bitkilerinin de yetiştirilebildiği gözlemlendi.



    Mars toprağı çoğunlukla bazaltik tozdan (yıpranmış volkanik kaya parçaları) oluşuyor. Dünya’daki volkanik bölgeler besin açısından yoğundur, aynı şekilde Mars’ın volkanik bölgelerindeki toprakta da benzer besinlerin yer aldığı düşünülüyor. Bununla birlikte Mars toprağında organik karbon eksikliği bulunmakta. Bu nedenle Mars toprağı, suyu yeterince iyi tutmuyor ve kalorisi yoğun mahsullerin büyümesi için de yeterli besin içermiyor.



    Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi buldu



    Dolayısıyla evet, bazı bitkileri çok fazla destek olmadan yetiştirmek mümkün olsa da besin değeri yüksek bitkilerin yetiştirilmesi için gübreye ihtiyaç duyuluyor. Araştırma da daha fazla besin ihtiyacı duyan şalgam, turp ve marul bitkileri için gübreleme de yetiştirilen yoncaları kullandılar. Araştırma da ayrıca yetiştirilen bitki ve sebzelerin, Dünya’ya oranla daha az kalori sağladığını da keşfetti.



    Mars suyunu kullanmak önemli



    Mars'ta mahsullerin büyütülmesinde karşılaşılacak bir diğer sorun ise, gezegenin kutuplarında donmuş ya da tuzlu rezervuarlarda yeraltında bulunan suyun olması. Aynı araştırmada simüle edilmiş tuzlu Mars suyunun, deniz bakterileri kullanarak arıtılabileceği ve volkanik kayaları filtre olarak kullanarak tatlı su üretmenin mümkün olduğunu buldular. Öte yandan üstünde durulması gereken başka bir konu daha var. Dünya’da oluşturulan simüle Mars toprağının elimizde birtakım veriler olsa da gerçeğiyle ne kadar benzer olduğunu bilmiyoruz.




    Kaynak:https://www.tweaktown.com/news/88057/the-first-plant-to-be-grown-on-mars-has-been-selected-by-new-study/index.html







  • Red Planet isimli film geldi aklıma. Sonu benzemesin :)
    https://www.imdb.com/title/tt0199753/

  • biri bana bu mevzuyu açıklayabilir mi?

  • Zaman ve paralarını daha verimli işlere harcasalar keşke

  • TheDanışma kullanıcısına yanıt
    Mars toprağı doğrudan tarım için elverişsiz. Karbon eksik olduğundan gübre özelliği az ve suyu az tutuyor. Önce yonca ekip bunu gübre olrak kullanarak toprağı zenginleştirecekler. Ardından turp, şalgam ve marul ekecekler.

  • Burda herşeyi hazır olanda %1 bozulma olsa dünya krize giriyor, orada hiç bir şeyi hazır olmayanı kullanmaya çalışıyor insanlar. Çok büyük teknolojiler ve ucuz enerji şart bunları sürdürülebilir yapmak için. Her durumda Mars bir hapishane, kim yaşamak ister ki mecbur kalmadıkça.

  • bbc news türkçe
    İnsan bedeni uzayda ne gibi değişikliklere uğruyor? - BBC News Türkçe
    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42646911

    bbc news türkçe
    DERGİ - Uzay yolculuğu insan vücudunu nasıl etkiler? - BBC News Türkçe
    https://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2015/03/150326_vert_fut_uzay_yolculugu





  • Taze soğan yoksa ben gelmen



    Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi bulduAli Şahinyoutube
    DELİ GİBİ YEŞİL SOĞAN YİYEN ADAM (SOĞAN CANAVARI) / NE DEMEK DOMİNOS PİZZANI SOĞUK GETİRDİ
    https://www.youtube.com/shorts/4Ffxvh-p4VQ?feature=share



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8D107F370 -- 24 Ağustos 2022; 12:48:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alıntı

    metni:
    Mars toprağındaki besin içeriğinin artırılması ve uzun vadeli görevler için Mars’ta bulunan donmuş veya sıvı haldeki tuzlu suyun arındırılması...


    Yav he hee, Dünya'yı hallettiler şimdi sıra Mars'ı halletmeye geldi... Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi buldu 

  • vozy kullanıcısına yanıt

    Her şey böyle başliyor zaten, adim adim gidilen yolun sonunda sen göremeyeceksin belki ancak 200 yil sonra marsta yeni bir dünya alani, yeni bir yaşam alani kazanilacak. O boşa harcandigini soyledigin paralarin emeklerin karsiligi misliyle alinmis olacak.


    Bu dusunceyle dunyada 200 yil once mevcut bilim ile bildiklerimizin %1 i bile bilinmiyordu. Atom ile kimya ile ugrasanlar icinde ayni seylerin soylendigini dusunup, kurdugun cumlenin basit bir tekrardan öteye gitmedigini anlayabilirsin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanoğlu mevcutta var olan tüm bu imkanlara rağmen daha dünyada yaşamayı bile beceremiyorken Mars daki ekosistemi düşünüyor.Cocukluğumdan beri sorgularım.Acaba çağlar ilerledikçe insanoglu daha mı zeki olur? Bunu sorgulamayı bıraktım.Kesinlikle daha aptal olucak.Şimdiden bile dünya nufusunun en az yüzde 90 ını yeterince aptalken odak noktamı bu populasyona girmemekle meşgul etmemek kendime büyük saygisizlik olurdu.Aslında at eşşek inek koyun çifliği inşaa etseler daha çabuk sonuca ulaşabilirlerdi.Astronot kıyafeti giymiş bir ineğin dışkısının sıradan bir astronot tarafından kurek kurek mars topraklarına serpiştirilmesi bu iş için fazlasiyla yeterdi.Çok irdelemek yerine akışına bıraksalardı şimdiye mutehaitler rezidanslari dikmişlerdi.Daha bunun tapu kadostro işleri de var.Var da var..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kırmızı karın yağma olasılığı daha fazla.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen git denizciler için öyle nemli yerde bile bozulmadan kal ama sonra marsa senin yerine gidip yoncayı eksinler..



    Araştırmacılar Mars’ta yetiştirilecek ilk bitkiyi buldu
  • bende bunu anlamıyorum işte bende bunu anlamıyorum işte

  • bitkilerin ölmemesi için havaya ihtiyaçları var. ya dünyada oksijen oranı yaklaşık %21 mars'ta ise galiba %0.1 oranında. dünyada karbondioksit oranı %0,04 iken mars'ta ise %96. fotosentez olayını kim öğretti bize? materyalit felsefeye sahip olanlar ki bunlara bilim ile uğraşanlar da dahil, insanların aklıyla alay ediyorlar. ya hadi kendini kandırıyorsun tamam ama yani.. mars'a yanında toprak, hava, su götürüp, uzay aracının içinde, kapalı ortamda anca elindekini yaşatmaya çalıştırırsın. :D

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.