Şimdi Ara

Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
5
Favori
6.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kalibrasyon çalışmaları en doğru renkleri birebir elde etmek veya gerçeğe en yakın renklere ulaşabilmek için yapılır. Bu tarz çalışmalarda en iyi sonuç için profesyoneller, X-rite, Spyder4Elite gibi kalibrasyon cihazlarından ve yine profesyonel monitörlerden faydalanır. Sıradan bir ev kullanıcısıyım gerek resim gerek video olsun sonuçta bu çalışmaları kendi kullandığım monitörümden gördüğüm kadarıyla yetineceğim veya iyi bir monitörüm olsa da gerçek renklerle elde edilmiş bu çalışmaların görüntüsü üzerimde istediğim gibi güzel bir etki bırakmayabilir yani gördüğüm renklerin kalibrasyonu tam olarak yapılmış olabilir ama benim zevkime uygun olmayabilir. Bunda en önemli sebeplerden biri monitörün default ayarlarla kullanılıyor olmasıdır. Standart bir monitöre sahip olan herhangi bir ev kullanıcısının profesyonel araçlarla derinlemesine ayarlarla uğraşmak gibi böyle bir dertleri yoktur. Monitörün renklerinin göz zevkine uygun olması da, ekrana her bakıldığında keyif alınmasını sağlar . Bu yüzden herhangi bir kalibrasyon aracı kullanmadan basitçe, standart bir ev kullanıcısının, monitöründen en iyi şekilde yararlanabilmesi için bazı kalibrasyon ayarlama yöntemleri için ip ucu vermek istedim.


    Her monitörün kalibrasyonu, üretim doğası gereği farklıdır hatta aynı marka model dahi olsa ve fark az dahi olsa birebir aynı değildir. Bu yüzden en uygun ayar değerlerini siz buradaki örnekte verilen değil de kendi monitörünüze ve göz zevkinize uygun şekilde deneme yanılma yöntemi ile bulmalısınız. TN, IPS, VA paneller aktif matris LCD tabanlı üretimlerdir. Günlük kullanım amaçlı bir TN panel olan Asus PG278Q monitörü kullanıyorum. Yapmak istediğim kalibrasyon için monitör bir süre ısındıktan sonra masaüstünde her hangi bir film sitesi açtım, sonra bir yer haritası açtım, Not Defteri , Word belgesi kısa yolu da koydum. Yaptığım kontrast ayarlamalarıyla, açtığım yer haritasında yollar, şekiller, yazılar ile masaüstü not defteri ve Word belgesi kısayolu üzerindeki satırları temsil eden koyu çizgilerle, Google Chrome üzerinde en sağ üstte görünen yarım adam (oturum açma ) ikonu belirgin oldu. Film sitesinden ve masaüstündeki tüm kısa yollardan da yine renkleri doğru ayarlamak için faydalandım. Monitörün renk kontrast ve aydınlık ayarları, Nvidia Denetim Masası Renk Ayarları, QuickGamma ve Calibrize programlarından ve http://phototopics.net/article-list.htm sayfasından da yararlandım.

    *1.Yöntem


    Monitörü, beyaz ve siyahların daha belirgin olmasını ve canlı renkleri sevdiğimden aşağıdaki gibi ayarladım. Tabii bu ayarlar temsilidir. ( Genelde gözü yormayan daha yumuşak bir görüntü için monitörün Parlaklığı 20 seviyesinde Kontrastı 80 seviyesinde ve renk ayarları içinde R:81, G:81, B:82, gibi bir ayarıda belirleyebilirsiniz…)

    (Asus PG278Q)

    Parlaklık :80
    Kontrast :60

    Renkler;
    R : 91
    G : 92
    B : 93

    veya

    Parlaklık :60
    Kontrast :90

    Renkler;
    R : 73
    G : 73
    B : 73

    ***( Yukardaki iki örneğe dikkat ederseniz monitörün kontrast oranını yükseltmek için renklerdeki değerleri 73'e indirdim çünkü pratik olarak baz aldığım masaüstü sembollerinden Not Defteri ile Word kısa yolu üzerindeki koyu çizgilerin ve Google maps üzerinde ise açtığım yer haritası üzerindeki yolların, yazıların, şekillerin ve bu şekillerin gölgelerinin görünmesini sağlamalıydım...)

    Aşağıdaki resimde Not Defteri ve Word kısa yolunun üstündeki çizgiler ile Chrome’daki oturum açma ikonunun görünürlüğüne dikkat etmeniz için kırmızı daire içine aldım, filmlerdeki renkleri ve yer haritasındaki yazıların yolların şekillerin ve gölgelerinin belirginliğini artırmak için yani aslında daha canlı renkleri yakalamak için renk doygunluğunu Nvidia denetim masası Masaüstü renk ayarlarını ayarla bölümünde Digital Vibrance ayarını açarak artırdım. Daha hassas ayarlar için yine buradaki Aydınlık, Kontrast, Gama ayarlarını aktif ederek daha iyi bir görüntüde elde edebilirsiniz...

    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma



    *2.Yöntem

    ( ICC Profili Oluşturma, Yükleme, Kaldırma )



    Yine aynı temsili monitör ayarlarını kullandım ama bu sefer QuickGamma ve Calibrizi programları ile pt_gamma’dan aynı anda faydalandım. QuickGamma ve Calibrizi programları yaptığınız ayarlamalar sonrası kaydettiğinizde .icc dosyası oluşturuyor ve otomatik olarak yüklüyor. Calibrizi programını RGB renk ayarlamalarının derecesini rakamla göstermediğinden pek kulanılışlı bulmadım ama kontrast bölümünü beğendiğim için bu kısmını kontrast ayarını yapmak için kullandım. Yine pt_gamma’dan renk ve kontrast için faydalandım.

    Pt_gamma’dan faydalanmak için eskiden bu linkteki http://www.phototopics.net/pt_gamma/ sayfada bulunan alt-alta RGB renklerin bulunduğu kısma tıkladığınız da buradan ayrılarak daha kolay bir kullanım sağlardı fakat artık bu siteye ulaşılamıyor bu adreste ise aynı bilgiler var http://www.skpphotographers.com/pt_gamma/index.htm burada PTgamma resminin üstüne gelip mousla sağ tıklayıp "Resmi yeni sekmede aç" seçeneğini tıklayıp boyutunu da ctrl + mousun topunu çevirerek ayarlayabilir veya farklı kaydedip açabilirsiniz. Buradaki kontrast ayarında alt-alta duran ve giderek açıktan siyaha doğru koyulaşan gri kutular göreceksiniz bunların herbirinin birbirinden farklı tonda olması gerekiyor ve en önemlisi sadece en üstteki siyah ile en alttaki beyazın içinde bulunan hafifçe bir daire şeklin görünmesi gerekiyor. QuickGamma V4 programınıda buradaki https://www.quickgamma.de/ sayfanın altındaki linklerden indirebilirsiniz.


    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma



    Doğru kontrast ayarları için belirtilen alanlardaki dairelerin görünür olmasına dikkat edilmeli...

    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma




    QuickGamma V4 programı:

    Bu program tüm RGB renkleri aşağıda, sağdaki haliyle aynı anda değiştirebildiği gibi ayrı ayrıda değiştirmeye imkan vermektedir, bunun içinde programdaki sol üstte bulunan Gamma butonuna basmak yeterli. Renklerin hemen yanındaki +- şeklinde görünen butonlara bastığınızda monitörünüzün görüntüsünde hemen değişimi fark edersiniz, yapılan değişikliklerden sonra OK tuşuna basarsanız bir .icc profili oluşturur ve otomatik olarak yükler. Renklerin yanındaki +- şeklindeki butonlara biraz fazla basarsanız program sapıtabiliyor ama önemli bir sıkıntı değil, programı kapatıp yeniden açarak istediğiniz ayarlara getirebiliyorsunuz. Bu programla beraber pt_gamma beraber kullanılmalı yapılan RGB ayarlamalarında püf nokta yukarıda bahsettiğimiz dairelerin yok olmayacak şekilde ayarlanmasıdır.


    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma




    Calibrize programı: http://www.calibrize.com/


    Monitörün yaptığınız kontrast ayarlarından sonra Calibrize programının kontrast sayfasında siyah karenin içinde daha açık tondaki daire şekli ile beyaz karenin içindeki daha hafif koyu tonda duran daire şeklini görebilmemiz gerek, bu programın ikinci adımında RGB ayarlarında yaptığınız değişikliklerden sonra da yine birinci adıma dönerek bu daireler hala görünüyor mu diye tekrar kontrol etmeniz gerek sorun yoksa programın üçüncü adımına geçip kaydedebilirsiniz.

    Adım 1:
    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma


    Gamma ayar sayfasında renklerin hemen altındaki ayarlarla oynadığınız anda monitörünüzün görüntüsünde hemen değişimi fark edersiniz. Sayısal değer olarak göstermediğinden icc dosyası oluşturmak için bunun yerine yukarda daha önce belirttiğim QuickGamma’yı tercih ettim.

    Adım 2:
    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma


    Calibrize programının kayıt sayfasıda bir icc dosyası oluşturur ve bu icc profilini otomatik olarak monitörünüze uygular.


    Adım 3:
    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma



    ***

    Gelelim buraya kadar anlattığım bu programların ve pt_gamma’nın beraber kullanımına (hatta bunlarla beraber Google map üzerinden de bir harita açıp üstündeki yolları, yazıları ve şekilleri görünecek kadar bir miktar yaklaştırırsanız daha da iyi olur): Önce QuickGamma’yı açtım sonra Calibrize programının 2 adımını yani kontrast sayfasını açtım ve tabii ki pt_gamma’yı açtıktan sonra QuickGamma programında da her rengi ayrı ayrı ayarlamak için Gamma butonuna bastım ve Calibrize programının 2 adımındaki kontrast sayfasındaki ve tabii ki pt_gamma üzerindeki kontrast ayarlarındaki hafifce görünmesi gereken daireleri kaybetmeden monitörüme ve zevkime göre uygun gördüğüm bir ayar belirledikten sonra kaydet butonuna bastığım anda .icc profilimi oluşturarak otomatik uygulamış oldum.


    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma


    ***ICC Profillerini ,Yükleme ve Kaldırma
    QuickGamma ve Calibrize programlarında oluşturulan .icc dosyaları otomatik yüklendiğinden sistemin varsayılan klasöründe aynı yerde bulunurlar yani diğer tüm yüklenen icc profilleri gibi C:\Windows\System32\spool\drivers\color klasörünün içinde olurlar ve bu klasörden bunları başka bir yere kopyalayarak yedekleyebilirsiniz ve bilgisayarınızı formatladıktan sonra tekrar yükleyebilirsiniz. QuickGamma ve Calibrize programları ile otomatik yüklenen profilleri kaldırmak veya yedeğe aldığınız veya başka bir yerden indirdiğiniz hazır bir .icc dosyasını yüklemek için masaüstünde boş bir yerde mouse sağ tıklayın > Görüntü ayarları > Gelişmiş görüntü ayarları>Renk yönetimi> Tüm Profiller bölümünde altta sağda Ekle butonuna basın ve yüklemek istediğiniz icc profil dosyasının bulunduğu yere gidip yükleyin ve sonra Renk Yönetimindeki Aygıtlar sekmesine gelin önce “Bu aygıt için benim ayarlarımı kullan” kutucuğunu işaretleyin ki aşağıdaki Ekle, Kaldır ve Varsayılan Profil Olarak Ayarla butonları aktif olsun ve sonra bu sefer solda duran Ekle butonuna basın Tüm Profiller sayfası tekrar açılacaktır burada sisteme yüklemek için daha önce buraya yüklediğimiz icc profil dosyasını seçin ve Tamam butonuna basın ve son olarak bu profili kullanabilmek içinde yine Aygıtlar sekmesinde önce bu profilin üstüne tıklayıp seçin ve alt sağdaki Varsayılan Profil Olarak Ayarla butonuna basın. İstemediğiniz veya hatalı yüklediğiniz bir icc profilini tamamen kaldırmak içinde yine Görüntü ayarları > Gelişmiş görüntü ayarları>Renk yönetimi> Tüm Profiller sayfasına gelip burada üstüne tıklayarak alt solda Kaldır butonuna basıyoruz ve tamamen kalkıp siliniyor eğer Aygıtlar sekmesinden kaldırırsak sadece monitördeki uygulamasını kaldırmış pasif hale getirmiş oluruz yani Tüm Profillerden tekrar görüp yükleyebiliriz ve baktığımızda Windows içindeki ilgili klasöründe de bulunur.


    ***
    Not: Bu yöntemin bir avantajıda film, oyun ve resimleri görüntülemek için ayrı ayrı kendinize göre icc profil ayarlarınızı oluşturup yeniden isimlendirerek, Renk Yönetimi bölümündeki Aygıtlar sekmesinde de bu profiller arasında geçiş yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise QuickGamma programının oluşturduğu icc profili Renk Yönetimi bölümü Tüm Profiller penceresinden bakıldığında Ad ve Dosya Adı kısmında aynı adla görünecektir. Bu da hangisi film içindi hangisi oyun için ayarlanmıştı karmaşasına neden olabilir bunu önlemek için her icc profili oluşturulduktan hemen sonra C:\Windows\System32\spool\drivers\color klasörüne gidip oluşturduğumuz icc dosyasının ismini değiştirmektir ve Görüntü ayarları > Gelişmiş görüntü ayarları>Renk yönetimi> Aygıtlar sekmesine gittiğimizde açılan pencereden istediğimiz icc profilini Varsayılan Profil olarak yüklemek istediğimizde Dosya Adına göre rahatlıkla seçim yapabiliriz.



    QuickGamma programının oluşturduğu icc profilleri Renk Yönetimi bölümündeki Tüm Profiller sayfasından bakıldığında Ad ve Dosya Adı kısmında aynı adla görünür:


    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma



    QuickGamma programının oluşturduğu icc profillerinin C:\Windows\System32\spool\drivers\color dosyasına gidilip yeniden isimlendirildikten sonra Renk Yönetimi bölümündeki "Aygıtlar" veya "Tüm Profiller" sekmesinden bakıldığında Ad bölümündeki adı aynı kalırken, Dosya Adı kısmında ise yeni verdiğimiz isimlendirme görünür:


    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 27 Ekim 2018; 20:46:49 >







  • üstad acilen seni davet ediyorum benim monitörede bi ayar yapsak nasıl olur
  • fthyrr1976fy F kullanıcısına yanıt
    Hoşgeldiniz, nacizane fikir paylaşımı olsun diye yazmaya gayret ettim. Amacım elimizdeki monitörlerden türü ne olursa olsun daha iyi faydalanabilmektir.
  • hoş bulduk


    üstad benim evdeki alete el atman gerek üstad olarak

    bizim gibi acemilerin elinde sıkıntılı
  • fthyrr1976fy F kullanıcısına yanıt
    Gerçi yukarda bahsettim, monitör kalibre olayını gerekli araçlarla da yapsanız sonuç sizi memnun etmeyebilir. Yaptığınız ayarlar zaman içinde bozulabilir örneğin 3-4 ay gibi bir zaman geçtikten sonra yeniden ayarlamak gerekebilir. Sizin nasıl bir ayar görmeyi isteminizle de ilgili. Paratik olarak monitör ısındıktan sonra QuickGamma ve pt_gamma'yı beraber kullanarakta iyi bir görüntü elde edebilirsiniz. Bence, beyaz ve siyahta güzel bir denge yakalamaya çalışın...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fthyrr1976fy

    sizce hangisi gerçi bi Asus ROG SWIFT PG278QR renk ayarı lazım ama ben beceremdim ki


    tnt panel Asus ROG SWIFT PG278QR

    http://i.hizliresim.com/ldqG7Q.jpg

    http://i.hizliresim.com/V09nVB.jpg

    http://i.hizliresim.com/nRQ67N.jpg

    http://i.hizliresim.com/vb62EA.jpg

    http://i.hizliresim.com/1L6WyB.jpg

    http://i.hizliresim.com/Lylza0.jpg

    http://i.hizliresim.com/r35kQa.jpg

    bu da led tvim

    http://i.hizliresim.com/brVXMj.jpg

    http://i.hizliresim.com/dPvdZn.jpg

    http://i.hizliresim.com/5galmd.jpg

    http://i.hizliresim.com/ALDM6q.jpg

    http://i.hizliresim.com/01R6NL.jpg



    Elle rebk ayarı yapılmıyor doğru düzgün, en sağlıklısı kalibre cihazı ile yapmak.




  • darkdevil35 kullanıcısına yanıt
    cihaz yok üstad nereden bulacazki
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fthyrr1976fy

    cihaz yok üstad nereden bulacazki

    Ben arkadaşımdan almıştım Spyder3 elite var amazondan aldı,yoksa elle falan kalibre işi hikaye tamamen.
  • fthyrr1976fy F kullanıcısına yanıt
    Araç kullanarak elde edeceğiniz renk kalibrasyonu da sizi memnun etmeyebilir. Ben bu konuya açıklık getirmeye çalışırken günlük kullanımdaki bütün senaryoları ele almaya çalıştım ve başlangıçta genel bir ayar yapmaya uğraştım. Örneğin masaüstünde bir yer haritası, film sitesinden bir film ve pt_gamma'yı açmamın sebebi bundandır tabii bu ayarlara oyunlar açısından da baktım. Monitör ayarlarında daha fazla kontrastı açabilmek için renk ayarlarını bir miktar kıstım.

    QuickGamma programını açtığınız anda monitörünüzün o anki gamma değerlerini size hemen gösterir. Örneğin Nvidia denetim masasında "Masaüstü renk ayarlarını ayarla" bölümünde rastgele bir değişiklik yapsanız ve sonra QuickGamma programını çalıştırsanız size hemen değişen gamma değerlerinizi gösterir. QuickGamma programını her çalıştırdığımda 2.19, 2.20 ve ya 2.22 gibi değerleri yakaladığımda açtığım yer harıtasında yolların, gölgelerin, yazıların, şekillerin anlaşılabilir olup olmadığına, pt_gamma üzerindeki gri skalada görünmesi gereken hafif dairelerin kaybolmamasına dikkat ettim.

    Ayrıca renk doğruluğu için uğraşıyorsanız etrafınızdaki çeşitli renklerin olduğu objeleri bir araya getirin ve çekebildiğiniz en yüksek çözünürlükte fotoğraflarını çekin ve bu fotoğrafları bilgisayarınıza yükleyip açın ve sonra monitörünüzdeki görüntüyle elinizdeki fotoğrafların görüntüsüne ve sonra karşınızda duran bu objelere bakın ve renk farkını kıyaslayarak monitörünüzde doğru renkleri yakalamaya çalışın. Tabii ortamdaki ışığın veya aydınlığın değişmemesine dikkat edin. Hassas bir çalışma için bu işe özel üretilen araçlar kullanılması gerektiğinde elbetteki şüphe yok ama biz ev kullanıcısıyız ve sonuçta elde edeceğimiz en doğru değerler hoşumuza gitmeyedebilir.

    QuickGamma programı ile her oyun için bile farklı ICC profili ayarlayıp yükleyebilirsiniz yani örneğin battlefield 1 gibi bir oyun için ayrı korku türü daha çok karanlık sahnelere sahip bir oyun için ayrı ICC profiline o oyunun adını vererek yükleyebilirsiniz.

    Örneğin sizin çektiğiniz bu iki resimdeki detay farklarına bakın soldaki arabanın önünde duran kırmızı far, sağdakinde neredeyse yok olmuş, duvardaki detaylarda öyle

    Araçsız Monitör Kalibrasyonu ve ICC Profili Yapma, Yükleme, Kaldırma




  • şuan müsait değilim ama
    uygun zamanda yapıp burada paylaşıcam sizinle dediklerinizi
  • fthyrr1976fy F kullanıcısına yanıt
    Yazımda dediğim gibi kalibrasyon aracına genelde bu işten para kazanan profesyoneller ihtiyaç duyar onlarda %100 Adobe RGB, 10bit renk derinliği gibi özellikleri olan profesyonel monitörlerle çalışır fotoğraf makineleri ve onlara taktıkları objektifleri bile en gelişmiş cihazlardan oluşabilir. Bizim alabileceğimiz çok pahalı olmayan türden profesyonel bir monitöre örnek ASUS ProArt PA279Q gibi bir monitör olabilir. Kaldı ki böyle profesyonel bir çalışmaya rağmen gördüğümüz sonuçlardan bile memnun kalamayabiliriz, bunu bu işle uğraşanlardan da duyabilirsiniz. Benim burdaki amacım kullandığımız monitöre göre yüzde yüz olmasa da büyük oranda kendi göz zevkimize göre çeşitli kalibrasyon çalışmalarımızı yaparak elimizdeki monitörlerden en üst seviyede istifade etmektir. Yazının sonunda film hatta her oyun türü için bile ayrı ayrı profil dosyası oluşturup bunlar arasında geçiş yapmanın farklı bir yolunuda anlatmaya çalıştım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Interstellar

    Yazımda dediğim gibi kalibrasyon aracına genelde bu işten para kazanan profesyoneller ihtiyaç duyar onlarda %100 Adobe RGB, 10bit renk derinliği gibi özellikleri olan profesyonel monitörlerle çalışır fotoğraf makineleri ve onlara taktıkları objektifleri bile en gelişmiş cihazlardan oluşabilir. Bizim alabileceğimiz çok pahalı olmayan türden profesyonel bir monitöre örnek ASUS ProArt PA279Q gibi bir monitör olabilir. Kaldı ki böyle profesyonel bir çalışmaya rağmen gördüğümüz sonuçlardan bile memnun kalamayabiliriz, bunu bu işle uğraşanlardan da duyabilirsiniz. Benim burdaki amacım kullandığımız monitöre göre yüzde yüz olmasa da büyük oranda kendi göz zevkimize göre çeşitli kalibrasyon çalışmalarımızı yaparak elimizdeki monitörlerden en üst seviyede istifade etmektir. Yazının sonunda film hatta her oyun türü için bile ayrı ayrı profil dosyası oluşturup bunlar arasında geçiş yapmanın farklı bir yolunuda anlatmaya çalıştım.

    üstad bu iş böyle olmuyacak

    senin uygun bi zamanda hafta sonuda olur şöyle güzel bi kahvaltı eşliğinde benim şu monitöre bi ayar çeksek olmaz mı




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.