Şimdi Ara

Arabistan ve Bilim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
738
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arabistan'ın dünya çapında bir firması yok.

    Patent sayısı, bütçeden bilime ayrılan oran vs yerlerde

    Sebebi nedir?

    Petrol gelirleri nedeniyle bilime ihtiyacının olmadığı, bu nedenle bilimin orada gelişmediği şeklinde görüşler var.

    Bu konuda görüşleriniz nelerdir?

    Petrol geliri, bilimin gelişmemesine yol açmış olabilir mi?

    Eğer öyle ise bu, mâkul bir sebep midir?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Oil curse. Doğal kaynak zengini ülkeler ekonomilerini ellerindeki kaynak üzerine bina ederler ve iktisadi aktiviteyi çeşitlendirmeye, teknoloji geliştirmeye, iyi bir finansal altyapı kurmaya gerek görmeksizin GDP'lerini yukarıda tutmaya, petrol ihraç etmeye ve dolayısıyla refah üretmeye devam ederler. Yani iktisadi aktivitenin ulusal düzeydeki nihai hedefi olan refah üretme işini ellerindeki petrolden dolayı teknolojik gelişime, sosyal adalete, demokrasiye ve bilime ihtiyaç duymadan yaparlar. Dolayısıyla zengin kalırken bir anlamda da kendi kendilerini kısır döngüye sıkıştırırlar. Petrol çıkar, petrol işle, petrol sat. Böyle bir döngüde refah üretmek için başka bir araca ihtiyaç duymazsın. Bu düzende Başka bir ihtisas alanı da gelişmez, teknolojik gelişme için yatırım da yapılmaz.


    Bu makul bir sebep midir bilmem fakat bundan kaçamazsın. Tarih sahnesinde gelişim denilen olgu kültürün, siyasetin, toplumun, ekonominin, coğrafyanın ve daha pek çok unsurun bir araya gelerek oluşturduğu bir düzlemde filizlenir ve bunlardan ayrı incelenemez. Dolayısıyla bu tek başına bir fikrin ürünü değil. Yani biz nasıl olsa petrol zenginiyiz, bilim yapmayalım fikri dominant olduğundan bilim yapılmıyor değil. Olay çok katmanlı. Arabistan'da da para kazandıracak bilim yapılıyor. Petrol mühendisliğinde Suudi Arabistan gayet iyi durumda. Aramco da gayet büyük bir şirket. Belli key pozisyonalara yönetici ithal ediyorlar fakat Suudi'ler petrol işinde çok fazla yabancı insan gücüne bağımlı değil. Daha çok marketing, finans gibi alanlarda ihtiyaçları var.


    Yine varsayıyorum ki Suudi Arabistan'da bilim yok derken kıyas unsurumuz ABD ve Avrupa. ABD ve Avrupa'da tarih boyunca para etmeyen bilimi finanse etmemiştir. Antropoloji gibi alanların finanse edilmesi Avrupalı devletlerin başka kültürleri kolonize etmesi ve idare problemleri yaşamsıyla başlamıştır, Siyaset Bilimi'nin finanse edilmesiyse 2. Dünya Savaşı herkesin üzerinden geçip devasa bir yıkım yapınca olmuştur. Dolayısıyla Arabistanda'da bilim her yerde olduğu gibi gelişiyor. Ne fazla ne de eksik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 23 Şubat 2021; 17:29:39 >




  • Rusya da doğal gaz zengini ama bilime de yatırım yapıyor, çünkü doğalgazın bir gün biteceğini biliyor. Petrol de tükenebilir bir şey, bilime yatırım yapmazsa Arap kökenli ülkeler sıkıntı çekebilir. Venezuela da buna bir örnek. Ama Rusya farklı mesela.

  • Tşk kardeş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Petrol ile bilimin gelişmişliği arasında bir iliski yok. Arabistan menseili aramco şirketi dünyanın en zengin şirketi.

    Mesela Saddam zamanında ırak oldukça iyi gelişmekte olan bir ülkeydi. Şimdi osuruktan teyyare selam söyle o yare misali ülke.

    Taliban el kaide vs örgütlerin üst düzey yöneticileri özellikler usame bin ladin oldukça eğitimliydi. Batı ve İslam felsefesine hakimdiler.

    Daha çok halkın geleneklerinden kaynaklanan bir şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laylaylaylom -- 24 Şubat 2021; 21:49:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tşk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kendi markalarının olmaması kayıp olmakla birlikte çok uluslu şirketlere ciddi yatırım yapmaktalar ve gençlerini bu şirketlerde görevlendirmek için lobi yürütmekteler.

  • Arabistan sanırım batı ile anlaşıyor.

  • Kentli seküler medeniyeti hiçbir zaman tamamen özümseyememiş kabileler ve sülaleler yumağından meydana gelen teokratik bir çadır devleti olduğu için olabilir.

  • Ek olarak poligamik (çokeşli) toplumların izolasyonist gelenekleri oluyor. Sosyal yaşam gelişmiyor.

  • Bilme ne gerek var ? Petrol olması her şeyi çözer


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guest-4A681DC35 G kullanıcısına yanıt

    Nasıl bir anlaşma ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yotundaşi -- 24 Mayıs 2022; 19:15:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.