< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Öncelikle aktif trafiğe asla çıkmayacaksın asla kendi başına karar verip, hareket etmeyeceksin ehliyetin ve 18 yaşın sürücülük bilmeyle hiçbir ilgisi yok, yasal sorumluluk yaşıdır bu yani cezai ehliyet(o kart ile ilgisi yok) yaşı. Kişi anayasalarımız karşılığı sebep olduğu suçlardan ve uyması gereken kurallardan evet artık bir başına (velisi olmaksızın) sorumludur demektir bu. Bir şekilde birşeylere, can'a sebep olursan aracın ruhsat sahibi yani baban suçlu haline gelir ve evet bazen ağır yaptırımları var. Son pişmanlık fayda etmeyeceğinden önce bunları bilerek ve dikkatli olmalısın yani öncül konu senin çizgileri, aracın ebatlarını öğrenmen değildir. Daha bu akşam bizde konuştuk bunları 90'larda sokakta babalarımızın arabalarını kaçırdığımızı muhabbetledik ancak bir farkta vardı benim açımdan ben, bazılarının içeriği yanlış olsa da mahalledeki abileri izleyerek ve refekati ile öğrendim çoğu şeyi. Kişinin kendi kendine deneyip bazen acı (ki ben kendi aracımızda masrafta açtım... peder çok zorlandı.) şeyleri öğrenmesinden ise deneyimli refakatçisinin olması çok önemli. Peki asıl nasıl öğrenebilirsin. İst. da pek nadir olsa da büyük geniş çoğu betonarme boş alanlar olur bunlar ya büyük yapıların parklarıdır yada fabrikaların kullanım alanları, bunlarda kuka olmadan da kafadan referanslar üreterek boş alanda herşeyi denemek en faydalısıdır. Büyük boş koli de alınabilir değdirmeden hareket ölçütlerini belirlemek için. Yine bize de böyle denetti abilerimiz geçmişte. Ancak bugün geçmişteki gibi değil çoğu şey, seni tek başına babanın refekati olmadan görürlerse oralarda şikayet oluşabileceği gibi poliste basabilir ve araç bağlanır, yani babanı yine uğraştırırsın. O yüzden asli güvenli çözümü söyleyeyim babanın refekati ve kontrolü olmayan her durumda 1.ncil öğrenme yöntemi bugün araba simülasyonlarıdır. Aracın sağını solunu vurmaktansa alacak, aldıracaksın pahalı bir direksiyon seti, oyunları ve oyun kafasında değil adam gibi sürüş ve simülasyon olarak çalışacaksın. Bu hem pedalları hem direksiyonu çok ilerletmeni sağlar. Evet araçların ebatlarını sindirmeni sağlamaz ancak bu zaten çok geç gerçekleşebilen bir olgu bunu kafana yerleştir.:) Daha olgun, büyük yaşlar ile İlk ehliyet alımı ve aktif trafikte sürüş sonrası epey yıl alabiliyor birçok kimsede. Beyin ölçekleme ve refleksleri zamanla kazanıyor. Tır oyunları dahil oyunlarla kendine dar alan ve park hedefleri koyabilirsin, kokpit sürüşüyle, ekrandan bile olsa zaman içerisinde ebatları nasıl sindirebildiğini yaşayarak tadarsın. Hakeza bir de gerçek araç üzerinde büyük hatalar yapmadan öğrenme ve gelişme özgüveni kuvvetlendirir ben bunları zamanında yaşadım, ufak kazalar yaptım beni çok geciktirmiş ve korkutmuştu. Ve ben her zaman da demişimdir isterse 10 yıldır ehliyetli ve trafikte olsun her insan bom boş alanlarda 80, 150 gibi hızlardan (bir şeylerin üstüne çıkmayacağı şekilde) ani fren yapmayı ve otomobilin nasıl tepkiler verdiğini mutlaka denemeli. Bunu birkaç kere denemek çok önemli yoksa otobanlarda herşey 0,5 sn içinde gerçekleşiyor ve korkutarak çok kötü şeyler yaşanıyor. |
|