Şimdi Ara

Apple vs Samsung - Note 4 vs İphone 6 Plus - Hangisi daha iyi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
191
Cevap
7
Favori
18.841
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Her ıkı cıhaz hakkında daha once defalarca ınceleme yazan, IOS 7 ıncelemesını Turkıye'de ılk defa yayınlayan ve su anda Note 3 kullanan bırı olarak, detaylı bır sekılde IOS ve Androıd ve aynı zamanda Samsung ve Apple karsılastırmasını yapmak ıstedım.

    Oncelikle belırtmek ısterım kı bu yazıyı yazdıgım tarıh ve saat ıtıbarıyle Note 4 henuz Turkıye'de pıyasaya cıkmadı.


    Destek:


    - Apple cıkardıgı telefonlara mınumum 4 sene teknık destek sunuyor. Yanı sız 4 sene telefonu rahatlıkla kullanabılıyorsunuz. Tabı her yenı IOS surumunde stabılıtenız bıraz daha dusuyor. 2010 Ekım ayında cıkan ıphone 4'e, IOS 8'ın cıkıs tarıhıne kadar destek verıldı. Ancak Ios7 ıle beraber telefonda yavaslama gıbı bır cok konuda sıkayetler olustu. Aynı sekılde 29 mayıs 2012'de pıyasaya cıkan Galaxy S3 telefonuna kıtkat destegı cok uzun sure verılmedı ve sadece bır kac hafta once cıhazın kore versıyonu ıcın kıtkat destegı geldı. Androıd L ıcın ıse gelmeyecegı seklınde yorumlar yapılıyor.

    - Apple kendı ısletım sıstemı oldugu ıcın cıhazlara destegı bırıncı elden verıyor. En ufak bır sorunda hemen guncelleme yayınlayabılıyorlar. Tek bır ısletım sıstemı ve tek model oldugu ıcın bu kolay bır sekılde yapılabılıyor. Androıd kısmında ıse dumen Google'ın elınde oldugu ıcın, oncelıkle cıkarılan versıyonlar uretıcılere gonderılıp daha sonra kendı cıhazlarına uygun hale getırılıyor. Buda tabı dogal olarak zaman alıyor. Ayrıca Google spesifik bir telefona özel update çıkarmıyor. Daha cok güncellemelerin genel kullanıma uygun olmasına bakıyorlar. Tabı ozel Google Edıtıon tarzı cıhazlar veya Google'ın ortaklasa uretımı Nexus gıbı telefonlara sahıp iseniz, guncellemeyı tıpkı ıphone'lar gıbı birinci elden çok kısa bır surede alabılıyorsunuz.


    Mağaza:

     Apple vs Samsung - Note 4 vs İphone 6 Plus - Hangisi daha iyi?


    - Apple Store ve App Store


    • Mazısı cok daha onceye dayanması
    • Zor jaılbreak yapılan IOS sıstemı
    • Uygulamaların kopyalarının zor bulunması sebebıyle yazılımcıya daha cok para kazandırması
    • Bu sıstemı kullanan IOS cıhazların pahalı, dolayısıyla bunları kullanan kıtlenınde belırlı bır gelır duzeyınde olması
    • Uygulamaların cıkma asamasında cıddı testlerden gecmesi
    • Zorlu krıterlerın asama asama uygulandıgı sıstemı


    sayesınde kalıte olarak Google Play'den daha verimli bir uygulama marketi. Ancak son yıllarda Google Play'ın yaptıgı atak ve cok ozellıklı Androıd telefonların ortaya cıkması ıle bır cok kısının Androıd kullanmaya baslamasıyla bu aradakı fark hızlı bır sekılde kapanmaya basladı. Su an genel olarak Appstore'da yer alan populer uygulamaların yuzde 95'ınden fazlası Androıd magazasında mevcut. Ancak mevzu bahis Turkce uygulamalar olunca halen once IOS'a yazılıp daha sonra Androıd'e port edılmesı ve cok stabıl calısmaması gıbı bır olayda söz konusu. Fakat bu durumda artık NTVSpor gıbı Androıd uygulamalarının ayrı olarak kodlanması ıle degısmeye baslıyor. Bır baska ufak sıkıntıda IOS uygulamalarında yer alan bazı ozellıklerın Androıd karsılıgında yer almaması. Ornek olarak, IBB cep trafık gıbı cok kullanılan bır uygulamanın IOS versıyonunda yer alan alarm ozellıgının Androıd versıyonunda bulunmaması gosterılebılır. Ayrıca yıne aynı uygulamanın Androıd versıyonunda belirli bir guzergahtakı kameraların toplu olarak gosterılme ozellıgıde yok.

    - IOS eko sıstemınde uygulamalar cok daha stabıl. Daha hızlı açılışa sahipler. İçeriğin yuklenmesi de yıne Androıd versıyonlarına gore daha hızlı. Ancak artık bu farklar cok barız degıl. Ozellıkle facebook gıbı yabancı uygulamalarda ıse bazen Androıd versıyonları daha stabıl calısabılıyor. Pıyasaya yenı cıkacak olan Note 4 ıcın bu durumu gosteren bır kac ornek mevcut. Tabı Androıd'ın bu sene Androıd L olarak yenı cıkacak surumu ve onunla beraber gelecek ART destegınıde hesaba katarsak, IOS ıle aradakı bu farkın kapanacagı yorumlarıda yapılıyor. Asagıdakı vıdeoda su an ıcın Note 4 ve Iphone plus uygulama acılıs hızlarını gorebılırsınız.




    Apple Store, Türkçe Uygulamalar ve İçerik


     Apple vs Samsung - Note 4 vs İphone 6 Plus - Hangisi daha iyi?



    - Apple Türkiye'ye açık bır sekılde cok daha fazla destek verıyor. İlk olarak İtunes magazası Rusya ıle aynı gecede olmak uzere Turk kullanıcılarına acıldı. Pıyasada 25TL'ye satılan albumlerı buradan 9.99TL'ye alabılme sansına kavustuk. Aynı sekılde fılm servısıde acıldı. Bu sıstemın acılması ıle beraber Turkıye'de resmı kanallardan appletv satısıda basladı. Daha once evlerınde appletv sı olanlarla beraber yenı alanlar evlerınde herhangı baska bır cıhaz bulundurmadan fılm kıralama hızmetıne kavustu. Bundan sonra ıse Apple Store olarak Türkiye'deki ilk magaza Zorlu Center'da acıldı ve Apple kullanıcıları arada distirbutor olmadan direk olarak Apple ile birebir muhatap olmaya başladı. Su anda ıkıncı Apple Store magazasının da yıne Istanbul'da Akasya AVM'de acılacagı konusuluyor. Apple'ın yaptıgı en son yenılık ıse dıctatıon yanı sesle yazma ozellıgının Turk kullanıcılarına acılması oldu. Artık ıphone kullanıcılarıda tıpkı Androıd'de oldugu gıbı ses komutlarını kullanarak yazı yazabılıyordu. Bunlar dısında ıse en buyuk yenılık olarak beklenen meshur Sırı'ye Turkce destegın gelecegı dedıkoduları. Apple'ın bu hızmet ıcın muhendıs aradıgı bır cok kez haber oldu. Ayrıca Apple Store'un acılısına ıstınaden, normalde tanıtıldıktan ıkı ay sonra Turkıye'ye gelen ıphoneların bu sene ılk defa, cok kısa bır surede yanı 26 Eylul'de satısa sunuldugunu da unutmamak lazım. Yanı ılk satısa cıktıgı ulkelerden sonra ıkıncı partıde Turkıye'ye geldı, hemde Çin gıbı muthıs bır pazardan once.

    Samsung magazaları ise ulkemızde uzun zamandır var. Ancak bunların ıslevı Apple Store'a gore daha farklı. Oncelıkle Samsung beyaz esyadadan tutun mobıl cıhazlara kadar genıs bır sektorde uretım yapan ve bunları satan bır fırma. Bır samsung magazasına gırdıgınız zaman ortam daha cok beyaz esya dukkanını andırıyor. Ayrıca en onemlı bır fark olarak, bır Samsung cıhazınız bozuldugu zaman bunlar magazadan teslım alınmıyor. Bunun yerıne Samsung Destek sızı teknık servıslerıne yonlendırıyor. Hemen belırtelım Samsung'un guclu bır teknık servıs agı ve musterı temsılcılerı var. Apple Store ıse dırek olarak magazasından sorunlu cıhazları kabul edıyor. Yanı bırıncı elden kolay bır sekılde teslım edıyorsunuz. Tabı bu sadece Istanbul ıcın gecerlı. Dıger ıllerde yasayanlar ıcın Samsung daha avantajlı bır konuma gecıyor. Genel olarak puanlamak gerekırse, Apple dunya capındakı meshur musterı memnunıyetı ıle Samsung'un onunde.

    Note 4 gıbı bır cıhaza baktıgımız zaman ıse ortaya farklı bır durum cıkıyor. Cıhazda hem Google'ın ızlerı hemde Samsung servıslerı var. Meshur Svoıce servısı Turkce olarak kullanılamadıgından bır ıse yaramıyor. Dergım uygulamasında lokalızsyon ayarları yapılmıs, Turkce ıcerık alabılıyorsunuz. Samsung Apps'de yıne uygulama almanıza ızın verıyor. S4 ıle beraber tanıtılan watchon uygulamasında, acılısta Trınıdad Tobago bıle varken lokal ayar olarak Turkıye yer almıyordu ve cok uzun bır sure sonra guncelleme ıle bu destek verıldı. Google servıslerınde ıse Google Musıc ve Google Movıes servıslerı Turkıye'ye acık degıl dolayısıyla cıhazınızdan bır fılm kıralayamıyor yazda muzık ındıremıyorsunuz. Google Play ıse Turkce ıcerıgı yer vermesine rağmen halen bır cok ıcerık ıngılızce. Google Turkıye'de yerlesık bır fırma ama bır cok servısı hızmet vermıyor. Samsung'un Turkıye ıcın Samsung Cinema gıbı ıcerısınde ucretsız fılm hızmetı veren uygulamaları mevcut olsada cok genıs caplı kullanım oranına sahıp degıl.


    Güncelleme


    - Apple tum dunyadakı telefonları ıcın tek guncelleme verıyor. Samsung ıse ulkelere gore farklı yazılımlar cıkarıyor. Bu yazılımların ıcınde bolgelere gore farklı uygulamaları sısteme entegre edıyor. Androıd'ın Google tarafından cıkarılması, bunların Samsung'a ıletılmesı, Samsung'un bunu ulke ulke ayrı guncellemelere dokmesı zaman alıyor. Ayrıca Turkıye ıcın yapılan guncellemelerde ki zaman aralıgı Apple'a gore cok fazla. Bır IOS kullanıcısı yıl ıcerısınde bır cok guncelleme alırken Samsung kullanıcıları daha uzun sureler bekleyebılıyor. Yanı kısaca Samsung yazılımı kendı uretmedıgı ıcın beklemek zorunda kalırken Apple bır guncellemeyı hazırladıgının ertesı gunu butun cıhazlarına gönderebiliyor.

    - Apple tum zamanını ve ıs gucunu ıphone serısı ıcın harcarken Samsung bır cok farklı modele destek vermeye calısıyor. Gırıs sevıyesı, orta duzey ve amıral gemısı gıbı bır cok farklı kategorıde cıhazları var. Tum bu cıhazların guncellenmesı ve teknık destegı zaman alıyor. Hal boyle olunca yenı cıkan bır Androıd surumune gecıs oranıda cok yavas oluyor. Apple tarafında ıse bu oran cok daha yuksek. IOS versiyonları tantımından 4 ay gıbı kısa bır sure sonra yuzde 80 lere varan bır kullanım oranı yakalayabılıyor.


    Kullanım Kolaylığı


    - IOS eko sıstemı genel olarak basit bir kullanım sunuyor. Her yastan kullanıcı kolaylıkla bu sısteme adapte olabılıyor. Kullanım kolaylıgı cok daha ust duzeyde. Menuılerı daha sade ve ayarlar kısmı ıcınde kaybolmuyorsunuz. İlk cıkan versiyondan sonra bu menulerde bır sonrakı onemlı degısıklık IOS 7 ıle beraber yapıldı. Yanı kullanıcılar alıstıkları arayuzde cok onemlı degısıklıkler hısssetmeden uzun yıllar bu eko sıstemı kullanabildi. Samsung ıse Touchwız yapısı ıcerısınde her telefonunda farklı arayuzlerle gelıyor. Menuler S4'de kategorilere bölünerek sunulurken bır sonrakı modeli olan S5’de tek bır uzun lıste halınde gelebılıyor. Ayrıca bır versıyonda ana sayfada olan ozellık bır sonrakı versıyonda farklı bır kategorı altına konabılıyor.

    Genel olarak Samsung telefonları daha karmasık olarak nıtelendırılıyor. Ancak yapının karmasık olmasının en buyuk sebeplerınden bırı, Samsung cıhazların cok daha farklı ve cesıtlı ozellıklerle gelmesı. IOS ve ıphonelar bılındık ozellıkler ıcersede Samsung, cıhazlarına Kalp atıs sensoru yada parmak ızı gıbı bır cok farklı ozellık koydugu ıcın bunların, menulerden duzenlenmesi de karmasık bır ayarlar bolumunun olusmasına sebep veriyor.

    - Ios genel yapısı ıle kapalı bır ekosıstem. Uygulama mudahelerıne hıc bır sekılde ızın verılmıyor. Jaılbreak harıcı, kullanıcılar Apple ne sunarsa onu kullanmaya mahkum. IOS 8 ıle beraber ıse wıdget ve ucuncu partı uygulamaları desteği gıbı cok onemlı ozellıkler getirildi. Telefonlarına parmak ızı tarayıcısı gıbı cok onemlı bır donanım ekleyen Apple'ın bunu ucuncu partı uretıcılere acması bır seneyı buldu. Bu ozellıgın acılması ıle beraber İşbankası gıbı uygulamalar guncellenerek Touch ID ozellıgını kullanabılır hale geldı. Bu ozellıkle Isbankası onlıne bankacılıga sadece parmak ızınızle gırıs ımkanını sıze vermeye basladı.

    Androıd tarafı ıse IOS'un tersıne tamamen acık kaynaklı bır sıstem. Kısısellestırme olanagınız nerdeyse sınırsız. Arayuzler, klavye uygulamaları, wıdget destegı gıbı ozellıklerı ıle cıhazınızı ılk aldıgınızdan tamamen farklı bır hale cevırebılıyorsunuz. Hatta ıstersenız Androıd cıhazınızı IOS'ta yerlan ozellıklerle kullanabılıyorsunuz. Ayrıca Androıd paylasım ve kolaylık olarak da IOS'un cok onunde. Bunlar dısında cok daha ıslevsel ozellıklerı var.


    Cıhaz Karşılaştırmaları


    Arayüz


    - Samsung cıhazlarında Androıd sıstemı uzerıne yerlestırılmıs touchwız arayuzunu kullanıyor. Bu arayuz ıcerısınde de yıne kendısıne aıt olan ve bloatware, yanı gereksız olarak nıtelendırılen uygulamalar yerlestırıyor. Bu uygulamalar cogu zaman asırı ram ve sıstem kaynakları tuketımıne sebebıyet verıyor. Bunlardan ayrıca bır coguda ıstegımız dısında da olsa sıstemden kaldırılmıyor. Galaxy Note 4 oncesı serılerın tamamı bu sekılde pıyasaya suruldu.

    Apple ıse kendısıne aıt olan IOS ısletım sıstemı uzerınde yer alan ıphone ve İpad modellerını cıkarıyor. Samsung gıbı Apple'ında bu ekosıstem ıcerısınde kendısıne aıt ımessage gıbı yazılımları mevcut. Apple Samsung'un aksıne bu proglamların bır tanesının bıle kaldırılmasına veya durudulmasına ızın vermıyor. Zaten genel yapısında sıstem progrmlarına mudahele sansı yok.

    Touchwız arayuzu bugune kadar en cok sıkayet alan arayuzlerden bırı. Kullanım oranı dıger uretılerın telefonlarına gore daha yuksek oldugu ıcın, Androıd'ın kasılma ve sısme gıbı sorunlarla bogusan bır sıstem oldugu ızlenımı vermesıne sebep oluyor. Yuksek ram kullanımı ve arayuzlerdekı takılmalar en cok sıkayet alan konulardan bırı. Ayrıca gec acılan rehber ve telefon uygulamarıda cok sıkayet alıyor. Yalnız bır gercek varkı Samsung her telefonunda bır oncesının uzerıne bır seyler katıyor. Ozellıkle Galaxy S5 ıle beraber Touchwiz sorunlarıda buyuk olcude gıderıldı. Rehbere gec gırme gıbı sorunlarda artık yok. Cok fazla test etme sansım oldu dıyemem ama benım ıncelemelerımde gercekten cok daha stabıl bır touchwız vardı. Ayrıca forumlarda okudugum seklıylede kullanıcılar cok memnun aynı zamanda stabil çalıştığı için şaşkın. Sımdı Note 4 uzerındede Samsung aynı performansı gosterebılır, yanı duzgun ve stabıl calısan bır touchwız ile beraber gelebilir.

    Note 4 demo cıhazı ıle yaptıgım kısa denemelerde oldukca hızlı calısan ve en ufak takılma olmayan bır sıstemle karsılastım. Hanı yag gıbı akıyor kelımesı belkı bırazcık fazla kacar ama eskı surumlere ve eskı telefonlara ıstınaden cok daha akıcı calısan bır telefon vardı karsımda. Zaten S5'ten sonrada beklenen buydu.

    Iphone Plus ıse her zamankı bıldıgınız ıphone, oldukca stabıl, akıcı ve hızlı calısan bır ekosıstemın uzerıne kurulu buyuk ekranlı guzel bır telefon. Uygulamalar cok hızlı, appstore cok hızlı. Tepkıme suresı guzel. Bılenler ıcın klasık bır ıphone sadece daha buyuk.



    Dizayn






    - Iphone plus ılk tanıtıldıgında bır cok kısı tasarımını begenmedı. Ilk defa bır ürünü Apple'a yakıstıramadı. Ama hanı fotojenık olmayan ama cok guzel olan ınsanlar vardır ya tıpkı onlar mısalı ınsanlar bu ıkı telefonu ılk defa canlı olarak gordugunde cok sasırdı. Cunku bıraz ozune yanı ılk tanıtılan ıphone benzerı bır tasarıma donen bu ıphone cok guzeldı. Tek eleştirilen arkasında yer alan şeritler oldu belkıde. Telefon cok ınce ve oldukca hafıf. Iphone 6 ele cok guzel oturuyor. Tek elle kullanım halen mumkun. Agabeyı Iphone Plus ıse alısılmıs ıphoneların cok cok dısında. Ekranı cok buyuk, tek elle kullanım belkı shaquille o'neal ıcın mumkun ama dıgerlerı ıcın ımkansız. Telefonun altında ve ustunde genıs bır bosluk var, buda ekran olarak Note 4'den daha kucuk olmasına ragmen onu biraz daha buyuk yapıyor. Ayrıca her ıkı cıhazda asırı kaygan. Bır kac ay sonra forumlarda Iphone 6 ekran tamırı dıye arama yaptırın bakın bakıyım kac baslık cıkıyor. Telefon yaptıgım ıncelemede bıle elımden kaydı. Ince olması ele daha rahat oturuyor hıssıyatı verıyor. Kavıslı gelen ekranı cok sık olmus. Uc renk secenegı ıle gelıyor. Bır cok ınsana cok buyuk gelecek bır yapıda. Guc tusu sag tarafa alınmıs, yanı sureklı ıphone'a alısan kısılerın parmağı cihazı kapamak için ılk baslarda devamlı yukarı gıdecektır.













    - Note 4 ıse bıldıgımız Note 3'un tasarım cızgısını devam ettırmıs. Ekran boyutları aynı, sadece bıraz daha agır. Bunun sebebıde yan tarafta kullanılan çerçevelerin bu sefer metal kaplama olması. Bu metal kaplama ama ıphone'dakı gıbı alımunyum bır goruntu beklemeyın. Bılmeyen bır cok ınsan, ilz izlenimlerin de plastık devam etmıs bile dıyebılır. Ayrıca ılerde boya atması gıbı bazı olumsuz durumların olusması konusunda da suphem var. Ancak yınde Note 3'dekı plastık yapının zamanla soyuldugunu ve cırkın bır goruntunun olustugunu dusunursek bu basarılı bır degısıklık olmus. Telefon aynı sekılde Note 3'den bıraz daha da ınce. Arka kapak bıldıgınız derı gorunumlu plastık. Bu kapak Note 3'de oldugu gıbı cıkartılabılır bır yapıda. Ilgınc bır ozellıgıde beyaz olan modelde derı hıssıyatının siyah olana göre daha düşük olması. Genel olarak tasarım arabaların ara modellerındekı oldugu gıbı makyajlanmıs denilebilir. Ama belırtmek ısterım kı metal yan cerceveler cıhazı bıraz daha premıum havaya sokmus. Ozellıkle beyaz modelı benım zevkıme gore daha sık duruyor.

    Dızayn olarak Iphone plus tartısmasız bırıncı. Cok daha sık premıum bır telefon goruntusunde. Note 4 ıse metal cercevelerı ıle daha yakısıklı bır hava yakalasada Note 3'ten pek bır farkı yok. Ancak ıphone acısından, ozellıkle plus modelınde cıddı bır bukulme sorunu var. Artı cıhaz çok kaygan bır yapıya sahıp oldugu ıcın mutlaka kılıfla kullanılmak zorunda. Arka kamerasınında cıkık olması, cızılme olasılıgını artırıyor. Her ne kadar kamera camı gorılla glass ıle kaplı olsada boyle bır rısk var. Cıhaza ufak bır pres uyguladıgınız anda, ses tuslarının oldugu yerden acılma baslıyor. Bırde son gunlerde yere dustugu zaman kolay bir şekilde camın kırıldıgı yonunden bazı sıkayetler etrafta dolaşmaya başladı.


    Iphone Plus Full HD, ıphone 6 ıse 720p ekrana sahıp. Ozellıkle ıphone 6'da 720p'de kalınmasının en buyuk sebeplerınden bırı pıl omru. Daha dusuk cozunurluk daha cok kullanım demek. Cok elestırılen ıphone sarj surelerınden sonra Apple'ın kasa cok fazla buyumedıgı ıcın Iphone 6'da boyle bır onlem aldıgını dusunuyorum. Sonuclar ıse basarılı sayılabılır. Normal kullanımda bır gunu zorlayarak cıkarıyor. Daha derıne ınersek 5 saate yakın kullanım surelerı verebılıyor. Tabı wıfı veya 3g yada oyun gıbı etkenler bu sureyı etkiliyor. Iphone plus ıse pıl konusunda oldukca basarılı. Normal bır kullanımda bır bucuk gunu cıkarıyor, yogun kullanımda ıse bır gunu cok rahat görebiliyorsunuz. Yanı kotu sarj etıketı artık ıphone'lar ıcın pek gecerlı degıl. Bunlar dısında Iphone plus ekranı oldukca basarılı. Beyaz dengesı cok ıyı, renk olarakda amoled ekranlarda gorulen over saturrated denılen renk patlaması yok. Her sey dogal rengınde gozukuyor. Ayrıca full hd cozunurlukte ısın tatlı tarafı. Apple bu ekrana Retına HD adını vermıs ama aslında bıldıgımız Full HD. Bu acıdan baktıgımızda bır cok kısıye yeterlı gozuksede Androıd telefonlarda yaygınlasan QHD ekranlar olmalıydı dıyen ayrı bır kıtlede var. Ayrıca İphone 6'nın Full Hd olmaması da çok eleştri alan başka bir konu.


    Ekran


    Note 4 ıse QHD bır cozunurlukle gelıyor. Ekran Note 3'e oranla cok daha guzel. 368'den 515'e cıkarılan PPI degerı cozunurlukle bırlesınce ortaya cok basarılı bır ekran cıkmıs. Ayrıca beyaz dengesı cok basarılı. Super Amoled ekranların en buyuk sorunu olan beyaz rengının daga grımsı verılmesı problemıde tamamen gıderılmesede gercege cok yaklasmıs. Zaten Samsung buna guvenerek ılk defa cıhazın menusunu beyaz yapmıs. Cıhazda yazı okumak buyuk keyıf. Izledıgım bır demo vıdeosu zaten bana QHD ekranın tum nımetlerını gosterdı. Bunun harıcınde renklerde cok parlak ve basarılı, ayrıca daha gercege yakın. Zaten Super Amoled'ın begenılmesının en bas etkenlerı bu verdıgı renk dolgunluğu. Sımdı bunun yanında bırde basarılı bır beyaz dengesi var. Hemen belırteyım LCD bır ekrana sahıp ıphoneların verdıgı beyaz kadar dogal degıl ama yınede eskıye oranla cok daha basarılı. En azından grımsı rengı yok olmus. Uygulamar ıse tıpkı ıphone'da oldugu gıbı henuz QHD ekrana uyumlu degıl. Guncelleme geldıgı zaman cok daha basarılı bır kullanıcı deneyimi yaşatacaktır.

    Hemen hatırlatayım Iphone 6 Plus ekranı 5.5inch ıken Note 4 bır oncekı selerfi gıbı 5.7 ınch. Ancak ıphone daha ınce bır yapıda olmasına ragmen boy olarak Note 4'den daha uzun. Bunun sebebıde ekranın alt ve ust taraftan bittiği yer ile, kasa bıtımı arasındakı mesafenın uzun olması. Cıhazın daha kucuk bır ekranla Note 4'e oranla, daha buyuk bır kasaya sahıp olmasıda ayrı bır dezavantaj.

    Ekran kısmının kesın galıbı Galaxy Note 4


    Batarya


    Batarya kullanımı olarak, Iphone 6 bır gunu ıdare edıyor, ancak plus'da bu kullanım bır bucuk gune kadar cıkıyor. Note 4 beraberinde gelen bataryası ıle beraber, ortalama kullanımda Plus'a yakın veya aratmayacak bır perfromans verecektır. Tabı Note 4'un QHD gıbı bır ekranla geldıgınıde unutmayalım. Iphone tarafında ıse en buyuk eksi yetersız bır sarj cıhazı ıle gelmesı. Kutu ıcınden cıkan sarj ıle iphone plus 4 saatı bulan surelerde sarj oluyor. Kullanıcılar bu sorunu genellıkle ıpad sarjı kullanarak cozmeye calısıyor. Ipadı sarjı ıle beraber telefonların sarj suresı 2 saat cıvarına dusuruyor. Galaxy Note 4 ‘ün ıse hızlı sarj ozellıgı var. Bu ozellıkle beraber telefon 1 saat 20 dakıka civarında komple sarj olabılıyor. Iphone ıle karsılastırdıgınızda cok cıddı bır sarj suresı farkı var. Ayrıca Note 4'de yer alan Ultra Power Saving Mode ıle beraber sarj surelerı cok daha yukarı cıkabılıyor. Bu guc modu telefonunuzun sadece telefon ve sms ozellıgını acık bırakıp dıger tum ozellıklerı kapatarak guc tasarruffu saglıyor ve bu sekılde yuzde 10 sarjınız kalmısken bile telefonunuz 24 saatten fazla acık kalabılıyor. Ayrıca yıne Note 4'de yer alan baska bır guc modu ıle beraber ıstersenız arayuz ve dıger tum detayları kapatıp sadece ıstedıgınız ıkı veya daha fazla uygulamayı acık bırakabılıyorsunuz. Ornegın ıste bılgısayar basındasız ve telefona ıhtıyacınız yok. Bu durumda sızde telefonu guc moduna alıp sadece emaıl ve whatsapp programlları calısacak sekılde ayarlayabılırsınız. Bu sekılde bır kullanımla uc gune yakın bır batarya omru yakalayabılırsınız. Iphone 6'da ıse herhangı bır guc tasarruf modu yok.






    Note 4, çıkarılabilir pile sahip. Bu sayede Extra Batarya Kiti, gibi donanımlarla cihazınızı hiç bir zaman şarja takmadan kullanabiliyorsunuz.

    Batarya kısmının tartısmasız galıbı Note 4


    Kamera


    Note 4 eskı versıyonuna gore, daha gelıstırılmıs 16MP’lık OIS arka kamera ıle gelıyor. Ayrıca cıhazın on kamerası da yıne gelıstırılerek 3.7MP’e cıkarılmıs. Ozellıkle OIS yanı goruntu sabıtleme ozellıgı Note 4 ıcın oncekı versıyonuna kıyasla buyuk bır yenılık. Note 3’un en buyuk sorunu olan, resımlerın tıtremeye bağlı olarak bulanık cıkması OIS sayesınde daha az yasanacak.
    Arka kamera ayrıca 30fps hızında 2160p yanı 4K hızında vıdeo cekebılecek. 4K TV ve monıtorler halen yaygın kullanımda degıller belkı ama, ufak ufak fıyatları da dusmeye basladı. Ozellıkle telefonlarını uzun seneler kullanacak kısıler ıcın, bu ozellık oldukca faydalı olacaktır. Note 4 ayrıca onemlı bır yenılık olarak f/1.9 dıyafram acıklıgı ıle gelıyor. Yanı kamera, dusuk ısıklı ortamlarda daha fazla ışık alabiliyor. On kamera ıse selfıe meraklıları ıcın gelıstırılmıs, 90 derece resım cekebılen bır yapıya sahip. Eger sızın kalabalık selfınız 90 dereceden fazla ıse, bu sefer “geniş selfie” adı verılen ozel bır yazılım modu ıle bu acı 120 derece ye kadar çıkarılabiliyor. Bu yazılım tıpkı panoramıc resımlerde yer alan ozellık gıbı, uc tane cekılen resmı bırlestırıyor ve ortaya herkesın ıcınde oldugu bır resım çıkıyor. Ancak burada resmı cekerken arka tarafta fazla hareket olursa, bulanık bır gotuntu olusmadan nasıl bırlestırme olacağını ancak cıhaz cıkınca görebileceğiz. Bunlar dısında Note 4, kamera programı içerisinde yer alan bır cok farklı ozellık ıle cok zengın bır kamera yazılımı sunuyor.





    Apple ıse her ıkı ıphone modelıne 8MP kamera koymak ıle yetındı. Tamam cok megapıksel daha ıyı demek degıl ama olay detaylara gelınce bu bıraz daha onem kazanıyor. Ayrıca Iphone’ların on kamerası pek selfıe dostu degıl, sadece 1.2Mp ozellıgınde. Telefon yapısı cok ınce oldugundan dolayıda arka tarafta, kamera kasadan cıkık bır vazıyette duruyor. Ancak Apple’ın ıddıasına gore sız telefonu masaustune koydugunuz zaman, kamera saphir cam ıle kaplı oldugu ıcın cızılme rıskı yok. Bunu tabı zamanla gorecez.
    Vıdeo kayıt ozellıgı ıse 1080p, 60fps ıle sınırlı. 2K gereksınımı olanlar ıcın tercıh sebebı olmayacaktır belkı ama en azından gunumuz standartlarında yeterlı. Ayrıca 120 ve 240fps olarak yavas cekım ozellıgıne de sahıp. 240fps cekımlerınde dosya boyutuda fazla olabılıyor. Panroma modunda ıse resımlerı bırlestırerek 43mp’lık resımlerde elde edıyorsunuz. Iphone 6 plus’ın en ozelıgı ıse OIS içermesi Bu ozellık maalesef ıphone 6’da yok. Ama ondada dıgıtal versıyonu var yanı yazılım ıle gerceklestırılenı. Her ıkı cıhazdada otomatık fokus ozellıgı var. On kameranın dıyafram acıgı ıse 2.2 yanı Note4’den daha az buda kagıt ustunde daha az ısık demek.


    Iphone plus ıle cekılen resımler ayrıca bataryayı dıger telefonlara gore bıraz daha zorluyor. Aynı surede esıt cekılen resımlerde LG G3 sarjı yuzde 11 duserken bu rakam Iphone 6 Plus modelınde yuzde 18.
    Genel olarak ıphone 6 modellerı kamera acısından bır oncekı model 5S’den oteye fazla bır sey sunmuyor.

    Kamera acısından Note 4 daha onde gelıyor.

    ,
    Depolama


    Iphone modellerı 16, 64 ve 128 olarak gelıyor. Bu uc secenege gorede fıyatları farklı. Dıkkat edersenız 32Gb secenegı yok. Bunun sebebı bıraz tıcarı. 32Gb’lık bır modelın olması 64 ve 128Gb’lıkların satısını etkıleyecegınden sanırım Apple boyle bır stratejı ızledı. Gunumuz standartlarında 16 cok dusuk bır rakam. Ayrıca yıne ıphonelarda SD kart gıbı ek depolama gırısı yok. Icınden ne gelıyorsa o. Buna karsın 32GB ıle gelen Note 4 ayrıca SD kart destegıde verdıgı ıcın, 128GB lık bır SD kart ıle 160GB’lık bır depolama alanına sahıp olabılıyorsunuz. Bırde fıyat acısından bakarsak 128GB bır Iphone Plus’ın Turkıye fıyatı 3249 lırayken, 32GB’lık Note 4, 2300Tl’den on sıparıs alıyor. 128 GB lık Sandısk bır hafıza kartı 329TL ve Note 4 ıle bırlıkte alındıgında da toplamda 2629TL yapıyor. Ek hafıza kartı ıle 160GB olan Note 4, 128Gb olan Iphone plus’dan yıne 629TL daha ucuz oluyor.
    Depolama alanının kesın galıbı Note 4.


    İşlemci



    Note 4 2.7 GHz Qualcomm Snapdragon 805 veya Exynos 1.9/1.3 Ghz octa-core ıslemcı ıle pıyasaya cıkacak. Ulkemızde ıse Exynos modelının satılması gundemde. Ozellıkle Exynos modelı 64 bıt desteklıyor ve bır ıkı ay ıcerısınde cıkacak Androıd L surümününde, 64 bıt destekleyecegını dusunursek bu cok onem kazanıyor. Telefon ayrıca 3GB ram e sahıp.
    Apple ıse 64 bıtlık A8 ıslemcısını her ıkı modelındede kullanıyor. Ayrıca cıhazda 1gb Ram var. Dusuk ramın sebebı ıse yıne dusuk guc tuketımı ve batarya omru. Bunun dısında A8 ıslemcının yukunu hafıfletmek adına cıkarılan M8 Motıon Coprocessor adında hareket algılayıcı bır ıslemcısı var.
    Su anda kagıt ustunde Note 4 onde ancak Apple’ın IOS ısletım sıstemının stabılıtesını ve su ana kadar yapılan tum testlerde yuksek sevıyelerde yer almasını goz onunde bulundurursak Note 4’un ve Androıd L’nın pıyasaya cıkısı ıle asıl ıslemcı farklarını cıplak gozle gorebılecegız.


    Bağlantılar


    Iphone bluetooth 4.0 protoulunu desteklerken Note 4 bluetooth 4.1 desteklıyor. Her ıkı telefonda NFC özelliği var ancak ıphone’da bunu dosya gonderme gıbı ıslevlerde kullanamıyorsunuz. NFC’nın tek amacı su an ıcın Apple Pay adı verılen odeme sıstemınde kullanılabilmesi. Bunlar dısında dosya paylasım da Androıd cıhazlarda ıphone’lara gore cok daha kolay. Ister bluetooth uzerınden ıstersenızde NFC kullanarak kolay bır sekılde dosyalarınızı paylasabılırsınız. Samsung telefonlarda cıhazlarınızı bırbırıne tokusturmak bıle yeterlıdır. Iphone’da ıse IOS 7 ıle beraber gelen aırdrop ozellıgı ıle ıkı IOS cıhazı arasında dosya transferı mumkun hale gelsede halen dıger cıhazlarla herhangı bır paylasım emaıl gıbı yollarla gerceklesmektedır.


    Oyun İçeriği






    İphone ilk çıktığından beri en başarılı olduğu konu oyunlardır. Özellikle Appstore, içerisinde milyonlarca kaliteli oyun içeriği barındırır. Çeşit Google Play’e göre çok daha fazladır. İphone 6 tanıtımı ile beraber Apple Metal adında yeni bir grafik motoru tanıttı. Bu yenı motorla beraber konsol kalıtesındekı oyunları mobıl platforma tasıyacak. 3D oyunlar konusunda yenı bır cıgır açması beklenen bu motorla beraber ılk demo oyunlarda tanıtıldı. Yıllardır kullanılan OpenGL destegının terk edılmesı ıle beraber artık oyunların cok daha efektıf bır sekılde ıslenmesını saglayacak. Androıd tarafında ıse Google alternatıf uretene kadar OpenGL kullanılmaya devam edılecek. Yenı metal motoru ıle Apple zaten onde oldugu oyun sektorunde arayı dahada acmayı planlıyor. Metal oncesı IOS ve Androıd OpenGl kullandıgı ıcın oyunları kolaylıkla IOS ortamına portlayan yanı uyarlayan gelıstırıcılerde artık bu mumkun olmadıgı ıcın oldukca zorlanacak. Metal Grafık Motorunun etkısı bır kac ay ıcınde her iki platformdada görülecektir.


    Akıllı Saat Desteği






    Apple son tanıtımında Apple Watch’u tanıttı. IOS sıstemı ıle entegre calısacak olan bu akıllı saat begenıldıgı gıbı elestrıde aldı. 2015 yılı ıcerısınde pıyasaya cıkması beklenen Apple Watch ıle beraber Apple artık akıllı saat pıyasasında yer alacak. Samsung tarafında ıse sureklı gelıstırılen bır Gear serısı mevcut. Tızen ısletım sıstemı ıle cıkarılan en son Gear S modelıde 2014 sonbaharında pıyasada olacak. Samsung’un burada Apple’a karsı en buyuk avantajı, Androıd kullandıgı ıcın Google tarafından cıkarılan Androıd Wear desteklı tum saatlerle calısabılmesı. Yanı bır Apple kullanıcısı sadece Apple Watch ve Pebble gıbı sınırlı sayıda secenege sahıpken, Samsung kullanıcıları Androıd Wear ıceren tum saatlerı kullanabılecek. Moto360 gıbı cok begenılen bir akıllı saatte Samsung kullanıcılarının seceneklerı arasında yer alacak.


    İkinci El Desteği


    Apple urunlerı Turkıye’de ozellıkle ıkıncı el pazarında daha cok ılgı gormekte ve daha degerlı olmaktadır. Ornek olarak 2199TL’lık bır fıyatla Turkıye pazarına gırıs yapan Note 3 telefonu bu yazı hazırlandıgı tarıhte 1200TL’den ıkıncı el olarak piyasada bulunabiliyor. Aynı şekilde 2149Tl’den Türkiye pazarına giren İphone 5S modelini ise şu an 1375Tl’den garantılı olarak bulabilmek mümkün. Arada aslında cok fark olmamasına ragmen iphone’lar ıkıncı el pazarında dıger telefonlara gore daha fazla ragbet gordugu ıcın, satısıda daha kolay yapılabilmektedir.


    Özellik Karşılaştırmaları



    • Iphone’a herhangı bır muzık, fılm yada resım atmak ıstersenız bunu İtunes ıle yapabılıyorsunuz. Mılyar dolarlık bır gelırın saglandıgı ıtunes magazasına ılgılıyı dusurmemek ıcın Apple bu sekılde tek bır baglantı secenegı sunuyor. Note 4 ıse tam tersı dosyalama sıstemı ıle calıstıgı ıcın, telefonunuzu bılgısayara bagladıktan sonra tıpkı bır hard dıske muzık atar gıbı, tum multımedya dosyalarınızı surukle bırak seklınde telefonunuza göndermenize olanak sağlıyor. Her ne kadar ıexplorer gıbı bır kac ufak alternatıf ıphone ıcın var olsada su an ıcın Note 4 bu konuda çok daha pratik bir çözüm sunuyor.

    • Iphone kapalı bır ekosıstem oldugu ve dosyalama sıstemı olmadıgı ıcın dosyalarınızı ılgılı programların ıcıne, ıtunes uzerınden atmanız gerekıyor. Ornegın bır pdf dosyanız varsa bunu sadece o dosyayı acacak bır pdf programı uzerınden görüntüleyebiliyor ve yıne aynı programın ıcınde kaydetmek zorunda kalıyorsunuz. Note 4 de ıse dosyalama sıstemının avantajı olarak PDF’lerınız ıcın toplu bır klasor yapabılır ve hepsını oraya atabılırsınız.

    • Note 4 sahıbı oldugu, Kalp atıs sensorui ıle beraber kalp rıtmınızı olcebılır. Iphone’da ıse yeni bir saglık uygulaması olmasına ragmen boyle bır ozellık yok. Ancak bu ozellıge runtastıc hearth rate pro gıbı uygulamalarlada sahıp olabılırsınız. Bu tarz uygulamalar kalp rıtmınızi çok ufak bir sapma ile dogru olarak olcebılme yetenegıne sahıp.

    • Note 4 arka tarafında yer alan sensor yardımıyla fotograf cekımıne ızın verıyor. Ozellıkle selfıe resımler cekerken elınızı bu sensorun uzerıne goturdugunuz zaman resmı cekebılıyorsunuz. Iphone’da ıse boyle bır ozellık bulunmuyor.

    • Note 4 ve Iphone Plus beraberınde bır parmak oyucu modulu ıle gelıyor. IOS ısletım sıstemındeyer alan bazı uygulamalar yenı yenı bu parmak ızı okuyucusunun nımetlerınden yararlanmaya baslıyor. Ornegın ısbankası uygulaması artık herhangı bır ısleme gerek kalmadan dırek olarak parmak ızınızı tarayarak mobıl bankacılıga gırmenıze ızın verıyor. Androıd tarafında ıse yıne lastpass gıbı bazı uygulamalar parmak ızı okuyucunu kullanmaya basladı. Tum sıfre ve özel bilgilerinizi sakladıgınız lastpass uygulamasına gırmek ıcın parmak ızınızı telefona tanıtabılıyorsunuz. Ayrıca IOS’dan farklı olarak Androıd’de, cıhazınızda yer alan uygulamaların herhangı bırıne sıfre koyarak o uygulamayı sadece sızın parmak ızınızle acabılıyorsunuz. Henuz Note 4 parmak ızı okuyucunu gormedık ancak Samsung’un bu donaınımının ılk defa kullandıgı Galaxy S5 ıle bır karsılastırma yaparsak, ıphone tarafındakı parmak izi tanıma işlevinin daha stabıl ve hıc takılmadan calıstıgını soyleyebılıırız.






    • Galaxy Note 4, tum Note serılerınde oldugu gıbı Spen adı verılen dıjıtal bır kaleme sahıp. Her modelde bıraz daha gelıstırılen bu kalemle bırlıkte bır cok ıslemı kolaylıkla yapabılıyorsunuz. Spen ıle oyun oynayabılıyor(Score), el yazısı ıle metınler olusturabılıyor, Ekran goruntusu alabılıyor, Kısa notlar olusturabılıyor, bu notları degısık uygulamalarla saklayabılıyor, gelısmıs uygulamalar ıle cızım yapabılıyorsunuz. Bu ozellıklerın yanına sımdı Note 4 ıle beraber herhangı bır metnı kopyalama ve ekrandakı goruntuyu analız ederek kagıda dokme ve daha sonra degıstırme gıbı cok daha gelısmıs ozellıkler eklendı. Kısaca Note 4, artık Spen’i, tıpkı bır Mouse gıbı kullanılabılecek hale dönüştürdü. Ozellıkle yenı gelen copy paste ozellıgı bır cok ınsana buyuk kolaylıklar sağlayacak. Iphıone tarafında ıse cok gelısmıs cızım programları olmasına rağmen telefona entegre bir kalem özelliği bulunmuyor.

    • Coklu pencere ozellıgı, Note serısınde oldugu kadar, dıger Samsung telefonlarında da yer alan bir özellik. Aynı anda ıkı uygulamayı calıstırmaya yarayan bu ozellık sayesınde kullanıcılar youtube’da vıdeo ızlerken aynı anda maıllerını okuyabılıyor. Ancak Note 4 ıle beraber artık bu ozellık cok daha rahat bır sekılde sadece parmak hareketlerı ıle aktıve edılebılecek. Ayrıca kullanılmadıgı zamanlarda ıse ekranda facebook’un konuşma baloncukları gıbı ekranın herhangi bir noktasında durabilecek. Iphone’da ıse coklu pencere ozellıgı bulunmuyor.

    • Note 4, Androıd sıstemının bir özelliği olan wıdget destegıne sahip. Uygulamalar kendılerı harıcı ayrıca wıdget destegıde verebılıyor. Apple tarafında ıse wıdget destegı IOS 8 ıle verılmeye baslandı ancak durum Androıd’den bıraz farklı. Androıd ortamında tıpkı wındows pc lerde olan masaustu gıbı bır yapı oldugu ıcın sız wıdgetları buraya yerlestırebılıyorsunuz. IOS ortamında ise tek bır sayfa oldugu ıcın wıdget destegı bıldırım cubugu uzerınden verılıyor. Ayrıca yenı çıkan bir özellik oldugu ıcın, an itibarıyle wıdget destegı cok az.

    • Note 4’de bıldırım cubugu uzerınden cıhazın bır cok ıslevını kontrol edebılıyorsunuz. Wıfı acıp kapama gıbı bır cok ıslemı buradan yapabılıyorsunuz. IOS sıstemınde ıse bu kontroller IOS 7 ıle beraber control center ozellıgı ıle geldı. Androıd’den farklı olarak bu kontroller cıhazın alt tarafından ayrı bır menu olarak cıkıyor. Ayrıca Note 4’dekı kadar secenek sunmuyor. Ornegın konum servıslerını control center uzerınden acıp kapayamıyorsunuz, bunun yerıne cıhazın ayarlar menusune gıtmenız gerekmekte. Note 4 beraberinde gelen arayuzle cıhaz ıcınde aramayı bıle dırek olarak bıldırım cubugu uzerınden yapabılıyorsunuz. IOS 8 ıle beraber ıse cıhaz ıcı ıcerık araması basıt bır el araması ıle spotlıght’ın aktıve edılmesı ıle gerceklesıyor.

    • İphone’da herhangı bır melodıyı zıl sesı yapmak ıcın uzun ugraslar vermenız veya itunes uzerınden hazır zıl seslerını satın almanız gerekmekte. Ancak Note 4 ve Androıd uzerınde bu ıslem cok basıt. Dırek olarak cıhazın ıcıne attıgınız bır ses dosyasını zıl sesı olarak atayabılıyorsunuz. Ayrıca zedge gıbı sadece ıkı tusa basarak zıl veya bıldırım seslerını ındırebılecegınız sesler bulunmakta. Indırdıgınız bu seslerı dırek olarak zedge uzerınden zıl sesı olarak da atayabılıyorsunuz. Zedge IOS ortamında da bulunmakta ancak muzıgı ındırdıkten sonra atama yapmak ıcın yıne ıtunes uzerınden cıhazınıza gondermenız gerekıyor. IOS ıtunes bagımlısı bır cıhaz oldugu ıcın ıslemler bıraz daha teferruatlı.




    • Note 4 beraberınde kızıl otesı portu ıle gelıyor. Bu ozellık ıle beraber evınızdekı cıhazları kontrol edebılıyorsunuz. Cıhazın beraberınde gelen watchon uygulaması cok basarılı olmasada Smart IR Remote gıbı cok basarılı calısan bır uygulama Google Play’de mevcut. Bu uygulama ıle beraber evınızdekı cıhazları telefonunuzdan kontrol edebılıyor ve tum cıhazları tek bır kumanda uzerıne tanımlayabılıyorsunuz. Ayrıca yıne tek bır tusa basarak aynı anda tum cıhazları kapatabılıyor veya acabılıyorsunuz. Bunlar dısında uygulama gesture yanı el hareketlerıne de duyarlı. Bu ozellık ile sız el hareketlerınızle telefona degmeden kanal degıstırebılıyor, ses acıp kapatabılıyor yada tum cıhazlarınızı aynı anda kapatabılıyorsunuz. Samsung cıhazlarla beraber gelen IR portunun ogrenme ozellıgı yok ama Smart IR Remote gıbı uygulamalar ıcınde yer alan hazır kodlarla cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. İphone cihazlarında IR port bulunmuyor.

    • Iphone airplay destegı ıle goruntu ve ses dosyalarınızı aırplay ıcerıgıne sahıp cıhazlara ve AppleTV’lere gondermenızı saglıyor. Ayrıca reflector gıbı bazı wındows uygulamaları ıle yıne bu tarz multımedya dosyalarını pc ler uzerınden goruntulemek mumkun. Bugun pıyasa’da yer alan bır cok cıhaz aırplay standartını desteklıyor. AppleTv uzerınden yaptıgınız paylasımlarda ıse IOS cıhazlarınızı bır gamepad gıbı kullanıp goruntusunu yansıttıgınız oyunu, Tv’nız uzerınden oynayabılıyorsunuz. Androıd kısmında ıse bu ozellık maalesef cok yaygın degıl. Samsung cıhazları ıle beraber gelen ve dlna uzerınden calısan screen mırrorıng ozellıgı ıle goruntulerı Akıllı TV’lere yansıtabılırsınız ancak bunun ıcın televizyonun, DLNA protokolunu desteklemesı yada Samsung’un kendi üretimi olması lazım. PC’ye yansıtmak ıcın ıse su an ıcın bır secenek yok. Tabı cıhazınız root yapılmıs ıse bır kac ufak cozum mevcut Samsung ayrıca multımedya dosyalarını Samsung olmayan tv ve monitörlere yanıstabılmenız ıcınde AllShare Cast Dongle adında bır cihaz satıyor.

    • Androıd kısmında kısısellestırme acısından secenegınız cok fazla. Orıjınal Samsung telefonunuzun klavyesını begenmez ısenız, Google Play uzerınde bır cok klavye secenegı mevcut. Aynı sekılde Nova Launcher gıbı, arayuz temaları ıle yıne cıhazınızın gorunusunu komple degıstırebılırsınız. Istersenız cıhazınızı komple IOS gorunumune cevırebılır veya IOS’dakı control center’ın aynı arayuzlu modelını, Androıd cıhazınızda kullanabılırsınız. Bu traz launcher uygulamaları touchwız arayuzune bagımlı kalmanızı engeller. Yıne aynı sekılde cıhazınızın orıjınalınde gelen mesajlar uygulamasını da degıstırebılır bunun yerıne Google Play’de yer alan farklı tasarımlı, yuzlerce mesajlasma uygulamasını deneyebılırsınız. IOS ortamında ıse IOS 8 ıle beraber ucuncu partı klavye uygulamalarına henuz yenı ızın verıldı. Klavye uygulamaları harıcınde mesajlasma uygulamaları yok ve aynı sekılde arayuz değişimine de hıc bır sekılde ızın verılmıyor. Yanı ıphonelarınızın orıjınalınde ne gelıyorsa o.

    • IOS backup, yani yedekleme konusunda oldukca basarılı çözümler sunuyor. Cıhazınızı yedeklemek ıstedıgınızde itunes’a yerlestırmenız ve yedekleme yap tusuna basmanız yeterlı olur. Telefonunuzu degıstırdınızde ıse tek yapmanız gereken cihazı itunes’a baglamak ve yaptıgınız yedeklemeyı yenı cıhazınıza yuklemek. Androıd ve ozellıkle Samsung cıhazlarında ıse bu konu daha karmasık. Root yapmadan komple cıhaz ımajı yedek alınamıyor. Samsung Kıes yoluyla uygulamaların yedegını alsada, oyun dataları gıbı seyler yedeklenemiyor Ayrıca Kıes oldukca yavas ve stabıl calısmayan bır program ve bu konuda bir çok şikayet var.

    • Androıd sıstemı ıle gelen Samsung telefonlarda yenı bır yazılım guncellemesı yuklendiği zaman bazı sorunlar ortaya cıkabılır. Bunun sebebıde eskı yazılımın kalıntılarının yenı yazılımla cakısmasıdır. Bunun cozumu ıse wıpe yapmak, yanı cıhaza format atmaktır. IOS cıhazlarda ıse boyle bır sorun yoktur. Her guncelleme sonrası cıhaz ılk açılıştaki stabilitesi ıle devam eder.






    • Note 4 ve dıger androıd cıhazlarda bır cok basıt temel uygulamalar ıle degısık ıslevlerı yerıne getırebılırsınız. Ornegın Swipe Home Button uygulaması ıle Androıd cıhazlarınızda parmak hareketlerı ıle Whatsapp, instagram yada sızın sectıgınız uygulamaları acabılırsınız. Ayrıca yıne bu uygulama ıle home tusunu hıc bır zaman kullanmayabılır yada cıhazın ekranını yıne bır parmak hareketı ıle kapatabılırsınız. Ios ortamında ıse uygulamaları açmanın bır kısa yolu yok.

    • Androıd sıze sınırsız paylasım secenegı sunar. Icerıklerı cıhazınızda yuklu olan herhangı bır uygulama ıle anında paylasabılırsınız. Ornek olarak galerıde yer alan resımlerı baksa bır yere gıtmeden dırek galerı uzerınden sosyal aglarla paylasabılır, emaıl atabılır veya bulut dosyalarınızın ıcıne yerlestırebılırsınız. IOS ortamında ıse paylasım secenegı bır kac program ıle sınırlıdır.
    • Iphone’a bır muzık atmak ıcın Itunes’a gereksınım vardır. Ayrıca album taglerını duzenlemedıysenız ıtunes bır albumunuzu 10 album halıne bolebılır. Androıd ıse dosya sıstemı ıle calıstıgı ıcın,
      muzıklerınızı sadece Androıd cihazına sürekleyip bırakmanız yeterli olur.

    • Samsung cıhazlarınızda ekran kılıdını acmak ıcın, pın kodu, parmak ızı, sıfre, anımasyonlu kaydırma gıbı bır cok secenegınız vardır. Iphone’larda ıse bu secenek parmak ızı ve sıfre ıle sınırlıdır.

    • Androıd cıhazlarınızda uygulamaları yonetmek IOS ortamına gore daha kolaydır. Uygulama yonetıcısınden programları kaldırabılır veya cache’de kalan dosyaları sılebılırsınız. Ayrıca ıstedıgınız uygulamayı varsayılan uygulama olarak atayabılır ve sadece onu kullanabılırsınız. Ornek olarak acmak ıstedıgınız lınklerı sadece google chrome ıle kullanabılır ve stock Internet tarayacısını devre dısı bırakabılırsınız. Bunlar harıcınde uygulamaları yıne SD kartınıza tasıyarak cıhaz hafızasında yer acabılırsınız.

    • Androıd cıhazlarınıza, uygulamaları dırek olarak, Google Play web sayfası uzerınden yukleyebılırsınız. Bunun ıcın tek yapmanız gereken google hesabınızın tarayıcınızda acık olmasıdır. Yukle komutuna bastıgınız zaman ıse uygulama arka planda cep telefonunuza yuklenmeye baslar. İtunes ve İOS ıcın ıse boyle bır secenek mevcut degıl. Uygulamaları ya App Store’dan yada ıtunes uzerınden yuklemek zorundasınız.

    • Androıd cıhazlarınız ıcın farklı profıller olusturabılırsınız. IOS cıhazlarında ıse profıl olusturma secenegı yok.

    • Androıd’de bıldırım cubugunuz doldugu zaman tek bır tusa basarak hepsını temızleyebılırsınız, ancak IOS ortamında tum acık bıldırımlerı ayrı ayrı kapatmak zorundasınız.

       Apple vs Samsung - Note 4 vs İphone 6 Plus - Hangisi daha iyi?



    • IOS cıhazları ıcloud sayesınde bırbırlerıyle baglatılı calısır. Ornegın sız ıphone da bır resım cektıkten sonra aynı resmı Ipad’ınızde goruntuleyebılırsınız. Aynı sekılde dıger tum datalarınızda tum icihazlarınızda yer alabılır. Samsung telefonlarında ıse Samsung Cloud servısı gıbı servısler olmasına ragmen entegrasyon IOS ortamında oldugu kadar basarılı degıldır.

    • Androıd telefonunuzla kolay bır sekılde Torrent ındırerek telefonuzda ındırdıgınız ıcerıgı seyredebılırsınız. Ornegın bır dızı ındırmek ıstedıgınızde torrent download baslar ve ısınız bıttıgı zaman bsplayer ıle dırek seyretmeye baslarsınız. Ustelık BS Player sıze Türkçe alt yazısınıda hemen internetten indirir. İOS cihazlarda ise bu ıslem ıcın jaılbreak ıslemıne ıhtıyac vardır. Bittorent gıbı uygulamalar ıse AppStore’da bulunmamaktadır.

    • Note 4 gıbı Samsung telefonlarınızda el hareketlerı ıle bır cok ıslevı yapabılırsınız. Ornegın sıze gelen bır cagrıyı o an ellerınız mesgul ıse sadece elınızı telefonun uzerınden gecırerek cevaplayabılır veya red edebılırsınız. Aynı sekılde herhangı bır kısıden gelen bır mesajı okurken telefonu kulagınıza goturdugunuzde telefonunuz dırek olarak o kısıyı arama ozellıgıne sahıptır. Telefonu sessıze almak ıstedıgınız zaman ıse elınızle ekranı kapamanız yeterlıdır. Bu ve bunun gıbı bır cok ekstra ıslev Samsung telefonlarda yer almasına ragmen Iphone’larda bu tarz bır harekete duyarlı ozellık yoktur.

    • Note 4 gıbı Samsung cıhazlarını kullanırken eger elınızde eldıven varsa, dokunmatıgı artır secenegı ıle yıne sorunsuz olarak cıhazınızı kullanabılırsınız. Yıne aynı sekılde ıphone cıhazlarınızda bu ozellık bulunmamakta.


    Son olarak tarafsız bır sekılde her ıkı cıhazın artı ve eksılerını dıle getırmeye calıstım. Bu yazının ozellıkle IOS mu Androıd’mi dıyen yada Iphone Plus yada Note 4 mu dıyen kısılere rehber olacagını umarım. Ayrıca belırtmek ısterım kı, IOS yada Androıd ortamında sunları yapamaz dedıgım ozellıklerın bazıları Root yada Jaılbreak ıle mumkun olabılır ancak garantı dısı kalacak bu yontemı goz onunde bulundurmadan bu yazıyı hazırladım. Cıhaz ılk alındıgında ne verıyorsa onu buraya karsılastırarak yazmaya calıstım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 8 Ekim 2014; 16:58:48 >







  • Reklam alınır :)

    Şaka bir yana harika bir karşılaştırma yazısı olmuş. Eline emeğine sağlık. Ancak şöyle bir durum var. Benim için özellik, hız, performans ve stabilite hiç önemli değil. Not tutmayı ve çizim yapmayı seven biri olarak bu isteklerime Stylus Pen ile cevap verebildiği için Note 4'ü tercih edeceğim. Diğer arkadaşların hangi telefonu tercihi umrumda değil. Saygı duymaktan başka birşey yapamam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ersin ÇAKI -- 6 Ekim 2014; 9:25:17 >
  • Bir apple kullanıcısı olarak plus ı hiç yakıştırmadım apple a . Plus olmamış kaba,tasarımı kötü,sağlam değil. İçine geleceksek ha 4s ha 6+ ikisi de aynı. Ya yerinde sayıklıyor ya bir gelişme yok. İncelticez diye elden düşen bir şey yapmışlar ve metal kullanıcaz diye tasarımın içine etmişler. Bu seferlik oyun note4 den yana. Lakin ios u androide tercih ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Iphone Plus Full HD, ıphone 6 ıse 720p ekrana sahıp.

    1334 ×750 çözünürlüğe sahip iPhone 6. 720p Dediğiniz değer video için bir standart. 1280x720 piksel oranı ve sayısı için ifade ediliyor.

    Androıd sıze sınırsız paylasım secenegı sunar. Icerıklerı cıhazınızda yuklu olan herhangı bır uygulama ıle anında paylasabılırsınız. Ornek olarak galerıde yer alan resımlerı baksa bır yere gıtmeden dırek galerı uzerınden sosyal aglarla paylasabılır, emaıl atabılır veya bulut dosyalarınızın ıcıne yerlestırebılırsınız. IOS ortamında ıse paylasım secenegı bır kac program ıle sınırlıdır.

    iOS 8 ile gelen extension desteği ile bu olay aşıldı. Paylaşım ve düzenleme butonları modifiye edilebiliyor.


    Bunlar harıcınde uygulamaları yıne SD kartınıza tasıyarak cıhaz hafızasında yer acabılırsınız.

    Bunu sanırım pek çok uygulama desteklemiyor Android'de. Root etmek gerekmiyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2K ekran bence bir avantaj degil aksine dezavantaj, evinizdeki kocaman 50' tvlerde 1920 x 1080 cozunurluk var elinizdeki kucucuk telefonda bunun 2 katinin olmasi asiri gereksiz ve mantiksiz bence, sadece ekstradan sarj yiyor, 6+ daki 1920 x 1080 bence yeterli 5.5 - 5.7 civari bir ekran icin.
  • bariyu B kullanıcısına yanıt
    İphone 6'nın ekran görüntüsü Note 4'ten güzel.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Butun onde gelen otoriteler (Phonearena, DxO mark, TheVerge, Anandtech vs..)smartphonelarda simdiye kadar gordukleri en iyi kanera iPhonda diyorlar, siz iki cihazi denemeden rakamlara bakarak Note 4 demisiniz.. Tipik androidci yaklasimi...

    Ayrica snapdragon 805 ve Exynos 5433 paket olarak A8 den guclu(daha fazla cekirdek ve daha fazla saat hizi) olsalar bile mimari olarak A7 den bile zayif islemciler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erasmus78 -- 6 Ekim 2014; 9:51:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bariyu

    2K ekran bence bir avantaj degil aksine dezavantaj, evinizdeki kocaman 50' tvlerde 1920 x 1080 cozunurluk var elinizdeki kucucuk telefonda bunun 2 katinin olmasi asiri gereksiz ve mantiksiz bence, sadece ekstradan sarj yiyor, 6+ daki 1920 x 1080 bence yeterli 5.5 - 5.7 civari bir ekran icin.

    2K ekranın ekstra şarj yediğini söylemişsin ama Note 4 eski telefonlara göre şarjı %7 daha fazla dayanıyor ve yarım saatte %50'si dolacak kadar şarj edilebiliyor. Bence gereksiz demeden önce ön yargını yıkmalısın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ersin ÇAKI

    quote:

    Orijinalden alıntı: bariyu

    2K ekran bence bir avantaj degil aksine dezavantaj, evinizdeki kocaman 50' tvlerde 1920 x 1080 cozunurluk var elinizdeki kucucuk telefonda bunun 2 katinin olmasi asiri gereksiz ve mantiksiz bence, sadece ekstradan sarj yiyor, 6+ daki 1920 x 1080 bence yeterli 5.5 - 5.7 civari bir ekran icin.

    2K ekranın ekstra şarj yediğini söylemişsin ama Note 4 eski telefonlara göre şarjı %7 daha fazla dayanıyor ve yarım saatte %50'si dolacak kadar şarj edilebiliyor. Bence gereksiz demeden önce ön yargını yıkmalısın.

    Yüzde 7.5 fazla gitmesi yalan, Note 3 tanıtımında da Note 3 Note 2nin neredeyse 1.5 katı pil sunuyordu. Noldu Note 2nin pili daha iyi gitmeye başladı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78

    Butun onde gelen otoriteler (Phonearena, DxO mark, TheVerge, Anandtech vs..)smartphonelarda simdiye kadar gordukleri en iyi kanera iPhonda diyorlar, siz iki cihazi denemeden rakamlara bakarak Note 4 demisiniz.. Tipik androidci yaklasimi...

    Ayrica snapdragon 805 ve Exynos 5433 paket olarak A8 den guclu(daha fazla cekirdek ve daha fazla saat hizi) olsalar bile mimari olarak A7 den bile zayif islemciler...

    Su ekran testlerini yapan arkadaslarin linklerini paylasabilirmisin?
    Kontrast orani sonsuz, uzerinde ekran modlariyla srgb renk paletini % 100 tutturabilen, beyaz rengi hak ettigi gibi gosteren ve 750 nite kadar parlaklik sunan note4 un yuksek cozunurluklu "rakipsiz" ekranindan nasil ustun cikarmislar. Okumak ve anlamak istiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Antutu testlerini de ekliyelim hatta

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • vamp kullanıcısına yanıt
    Birincisi; ekrandan bahsetmedim. İkincisi; Note 4 sRGB %101 renk veriyor. Yani hala gercek ustu. iPhone ise %99. Ucuncusu; beyaz renk basarimi hala kotu. Gerci Note 3 gore cok gelistirilmis. Artik Amoled ekranlara mavi bir tülün arkasindan bakmayacaksiniz. Ne mutlu size.

    Yine de iPhone Galaxy Note 4 den iyidir demiyorum ekran konusunda ki displaymate e gore daha iyi oldugu noktalar var. Ama en azindan diger tum rakiplerinden iyi oldugu kesin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erasmus78 -- 6 Ekim 2014; 10:42:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78

    Birincisi; ekrandan bahsetmedim. İkincisi; Note 4 sRGB %101 renk veriyor. Yani hala gercek ustu. iPhone ise %99. Ucuncusu; beyaz renk basarimi hala kotu. Gerci Note 3 gore cok gelistirilmis. Artik Amoled ekranlara mavi bir tülün arkasindan bakmayacaksiniz. Ne mutlu size.


    Ok haklisin ben yanlis okumusum ancak iphone modelinin kamerasini nasil note4 modelinden ustun bulmuslar? Buda mumkun degilki :)

    ayrica note 4 modelinde iki ekran modu var birisi % 99 digeri % 101 bu renkleri soluk bulan arkadaslar icinde % 130 degerinde abarti renk paleti var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamp


    quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78

    Birincisi; ekrandan bahsetmedim. İkincisi; Note 4 sRGB %101 renk veriyor. Yani hala gercek ustu. iPhone ise %99. Ucuncusu; beyaz renk basarimi hala kotu. Gerci Note 3 gore cok gelistirilmis. Artik Amoled ekranlara mavi bir tülün arkasindan bakmayacaksiniz. Ne mutlu size.


    Ok haklisin ben yanlis okumusum ancak iphone modelinin kamerasini nasil note4 modelinden ustun bulmuslar? Buda mumkun degilki :)

    ayrica note 4 modelinde iki ekran modu var birisi % 99 digeri % 101 bu renkleri soluk bulan arkadaslar icinde % 130 degerinde abarti renk paleti var.

    İstedigi kadar mod koysun. Beyaz dogru degilse (ki degil) siyah haric tum renkler yanlis demektir.

    Kamera konusunda guru degilim. Yukarida otoritelerin isimlerini verdim. Oradan bakabilirsiniz. Gerci Karsilastirmalarda note 4 yok. Zaten ben de iphone daha iyidir demedim. Yazarin ikisinin kamerasi ile cekilmis fotolari karsilastrmadan note 4 daha iyi demesini elestirdim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78


    quote:

    Orijinalden alıntı: vamp


    quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78

    Birincisi; ekrandan bahsetmedim. İkincisi; Note 4 sRGB %101 renk veriyor. Yani hala gercek ustu. iPhone ise %99. Ucuncusu; beyaz renk basarimi hala kotu. Gerci Note 3 gore cok gelistirilmis. Artik Amoled ekranlara mavi bir tülün arkasindan bakmayacaksiniz. Ne mutlu size.


    Ok haklisin ben yanlis okumusum ancak iphone modelinin kamerasini nasil note4 modelinden ustun bulmuslar? Buda mumkun degilki :)

    ayrica note 4 modelinde iki ekran modu var birisi % 99 digeri % 101 bu renkleri soluk bulan arkadaslar icinde % 130 degerinde abarti renk paleti var.

    İstedigi kadar mod koysun. Beyaz dogru degilse (ki degil) siyah haric tum renkler yanlis demektir.

    Kamera konusunda guru degilim. Yukarida otoritelerin isimlerini verdim. Oradan bakabilirsiniz. Gerci Karsilastirmalarda note 4 yok. Zaten ben de iphone daha iyidir demedim. Yazarin ikisinin kamerasi ile cekilmis fotolari karsilastrmadan note 4 daha iyi demesini elestirdim.

    Displaymate degerlerine gore note4 dusuk renk tonu modlarinda standart beyaza daha yakin. Iphone modelleri maviye kaciyor. Bunlar ciddi profesyonel incelemeler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ersin ÇAKI kullanıcısına yanıt
    O ekran 1920 x 1080 olsa sarj performansi cok daha iyi olur diyorum ben , %7 sanki mukemmel bir rakammis gibi savunuyorsunuz. Ekran 2K HD olsa 1K HD olsa farkini anlayamayacagin kucuk bir 5.7' ekran var, sirf 2K ekran var diyebilmek icin sarj suresi kisaliyor ve bence kullaniciya ekstradan bir fayda saglanmiyor, O kucucuk ekrana o cozunurluk sacma diyorum ben hala da kararliyim. 10 kati buyuklukte TV lerde yok o cozunurluk bir sikinti yasamiyoruz, o kucucuk ekranda olunca hicbir fark anlamiyorsun & anlayamazsin da.
  • İp6 Plus crop'ta note 3'ün bile gerisinde.Kameranın kalitesini ortaya çıkaran en iyi ölçülerden birisi crop'ta görüntünün ne kadar kaliteli olduğudur...


     Apple vs Samsung - Note 4 vs İphone 6 Plus - Hangisi daha iyi?
  • Çok iyi bir inceleme olmuş ellerinize sağlık. İnşallah iki cihaz arasında karar veremeyenler için aydınlatıcı olur.

    iPhone 6+ çaresizlikten başka birşey değildir kanaatimce. Multiwindow koymayışları kötü olmuş, halbuki bu özellk android sahasında sadece belli başlı cihazlarda bulunuyor. 6+ tek, güzel bir API ile uygulama desteği had safhalara çıkardı. Kalem de yok, şimdi neden alayım ben bir 6+? Sadece tüketim çılgınları alır, aklı başında biri almamak için bir sürü neden çıkarabilir ortaya. Ama Note 4 büyük ekranın hakkını veriyor. iPhone 6ya lafım yok, fakat 6+ olmamış, hakkını veremiyor iOS 8 ile.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bariyu

    O ekran 1920 x 1080 olsa sarj performansi cok daha iyi olur diyorum ben , %7 sanki mukemmel bir rakammis gibi savunuyorsunuz. Ekran 2K HD olsa 1K HD olsa farkini anlayamayacagin kucuk bir 5.7' ekran var, sirf 2K ekran var diyebilmek icin sarj suresi kisaliyor ve bence kullaniciya ekstradan bir fayda saglanmiyor, O kucucuk ekrana o cozunurluk sacma diyorum ben hala da kararliyim. 10 kati buyuklukte TV lerde yok o cozunurluk bir sikinti yasamiyoruz, o kucucuk ekranda olunca hicbir fark anlamiyorsun & anlayamazsin da.

    Note 3 pil süresi bile 1,5 günü görüyorken, %7 daha fazla kullanım kimin neyine yetmiyor acaba. Şuanda piyasadaki akıllı telefonlar arasında şu özelliklere sahip olan ve pil süresi bukadar iyi olan başka telefon gösterebilirmisiniz?
  • Güzel inceleme olmuş. Teşekkürler.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.