Şimdi Ara

Apple tarihinde bir devrim: ARM tabanlı Mac bilgisayarlar geliyor! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
1.770
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CleanCoders

    Katılıyorum ancak bir yanlışı düzeltmek istiyorum, ne Intel, nede AMD x86 mimarisi kendine ait değil. patenti elinde bulunduran IBM, yani IBM izin vermez ise ne Intel nede AMD x86 üretemez

    X86Intel’in ilk mikroişlemcilerinden olan 8086 ile ilgili yazılımlama kurallarını ifade eden bir tanımlamadır. Intel’in önemli özelliklerinden biri olan "geriye dönük yazılım uyumluluğu" böyle bir tanımlamanın oluşmasını sağlamış. Şöyle ki; 8086 mikroişlemcisi olan bir bilgisayar sisteminde hazırladığınız herhangi bir assembly yazılımı X86 uyumlu tüm bilgisayarlarda çalışır. 80286, 386, 486 SX veya DX, Pentium, Pentium III, AMD nin 286, 386 işlemcilerinde veya Nexgen, Cyrix’in aynı tür işlemcilerinde ve diğerlerinde bu yazılım çalışacaktır. Bu demek oluyor ki yukarıda saydığımız tüm mikroişlemciler ve uyumlu olan diğerlerinin ortak bir yönü var. Bu ortak yönler ortak yazılım kodların olması ve mikroişlemcilerinin temel mimarileri birbirinin aynı olmasıdır.

    Yeni bir mikroişlemci üretildiğinde, eski mikroişlemcilere uyumlu olması büyük bir avantajdır. Öyle olmasaydı bugün dünyada %90 oranında PC, X86 uyumlu işlemci kullanıyor olmazdı. Bu yüzden mikroişlemci pazarının bu büyük dilimini birkaç firma paylaşıyor, aslan payını Intel alıyor, daha sonra AMD geliyor, Cyrix ve Nexgen gibi diğer mikroişlemci üreten şirketlerin isimlerini pek duymuyoruz.

    X86 tabanlı sistemlerin mimarisi birbirine benzer. Bir de X86 tabanlı olmayan sistemler vardır. IBM firmasının PowerPC tabanlı işlemcileri, ya da Sun Microsystems şirketinin sistemleri X86 tabanlı mikroişlemciler kullanmadıkları için bu tür bilgisayarda çalışan yazılımlar X86 tabanlı sistemlerde çalışmazlar.

    Alıntı

    metni:
    Şunu unutmayalım; dünyada yaklaşık %90 oranında X86 uyumlu PC sistemi kullanılıyor. Bu yüzden bu X86 assembly dili diğer assembly dillerinden daha geçerli bir yazılımlama dilidir.


    Kaynak wikipedia ıbm powerpc kullanıyormuş.

  • Iyi guzel hos da
    Ayni islemciyi ve os u ipad e versinler cok daha iyi olur ?

    Ayrica bu yedek olarak windows kuramicaz demek oluyor ki bu da ayri sikinti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple maclerde oyun desteği verse pazar payını çok daha arttırabilir. Üstelik oyunları maclere optimize etmek daha kolay olacağı için (konsol gibi düşünün bir bakıma) benzer donanımdaki pclerden daha fazla performans sunabilir oyun konusunda. Hayali bile ne güzel  

  • 16” mbp late versiyona yetisir umarim
    Urunu sepette zor tutuyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Apple tüketiciyi düşünmekten ziyade her yıl intele ödediği tonla paranın derdinde.
    Geekbench e bakıp a12x i7 performansı veriyor diyenler azıcık Googleden araştırsın, reddit okusun öyle karar versin.
    Tamam ios talepkar bir sistem değil ama Şuanki işlemciler intelin çok gerisinde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çoluk çocuk eğlendirir. MacBook'un dahili klavyeli iPad'den farkı kalmaz saksıyı çalıştırın bakalım iPad Pro o kadar güçlüyken millet neden MBP alıyor diye :D

  • x86'dan ARM'a geçişi çokta dert etmeyin. Apple geliştirici araçlarında gerekli hazırlığı yapmıştır. Geliştiricilere sadece yeni nesil işlemci için tekrar derleyip yayınlamak kalıyor. Tabi kodlamayı mimariye özgü şekilde ASM ile yapmadıysa bu kadar kolay.

  • @gun Masaüstü ana sayfa haberinde yorumlarda sadece en beğenilen 4 yorumu görebiliyorum. Giriş yapmadığım Android mobilde haberlerde ise beğebilen beğenilmeyen tüm yorumları görüyorum. Bir sıkıntı var. Rapor etmeyip sizi etiketlememin sebebi burada rapor et seçeneği yok yada göremiyorum, forum arayüzünde göster seçeneğini de göremediğim için girip rapor edemedim.
  • Eğer ARM tabanlı işlemci ile MacOS'deki bütün uygulamaları sorunsuz çalıştıracaksa çok önemli atılım olur.
    İlk önce bilgisayarlar çok daha verimli çalışacaklarından incelecek, hafifleyecek, fan sesi olmadan çok yüksek pilde kullanım oranına sahip olacaktır. Bilgisayarın adaptörü bile küçülüp hafifleyecektir.

    Ama atılım burada kalmayacak özelleştirilebilir ARM işlemci ile bilgisayarlara bir çok ek özellik gelecek veya mevcut özellikler daha ucuza mal olacaktır. Öncelikle artık dizüstü bilgisayarlarda 4G mobil iletişim desteği standart olabilir. Türkiye'de vergiden dolayı zor olsa da diğer ülkelerde çok kullanıcı için dahili 4G'si olan bir bilgisayarı tercih edecektir.

    Sensörler ve özellikler konusunda da gelişme olacaktır. Apple, Iphone için geliştirdiği bir sensörü veya özelliği çok daha kolaylıkla MAC'lere uyarlayabilecektir. Bu cep telefonlarına göre daha yavaş gelişen bilgisayar ürünleri için önemli bir hızlanma demek.

    Apple neredeyse her sene yeni işlemci tanıtıyor ama MAC'lerin işlemcisini 3-4 yılda bir yeniliyordu. Şimdi belki MAC işlemcisini bile her sene yenileyebilecek. Iphone işlemcisi 5nm'ye geçerken hala MAC işlemcileri Intel yüzünden 14nm ile üretiliyor. Apple artık Intel'in geri kalmış teknolojisini kullanmak zorunda kalmayacak. En son teknolojiyi MAC'lere de uygulayabilecek.

    Intel'in yüksek karlılıkla çalıştığı biliniyor. Apple bu entegrasyonla ciddi anlamda maliyetleri düşürme şansı elde edecek. Her ne kadar Apple sağladığı maliyet avantajlarını müşterisine yansıtan bir firma değil. MAC'leri daha ucuza bile mal etse eğer eskisine göre daha iyi ürünlerse daha pahalıya satacaktır. Fakat Apple'ın çok yüksek olan karlılığı daha da yükselecektir.

  • ıntel'den kurtulmamız iyi oldu

  • şahsen ipad pro portatifliğinde, kalemi olan bir mac isterim de alırım da kullanırım da ama i7 ya da r7 ayarında performans vermesi lazım.

  • Intel darbe üstüne darbe yiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • IBM-PC ve Intel karşısında tutunamayan tüm bilgisayarların intikamını dolaylı yoldan ARM şimdi alacak. Acorn'ların mı dersiniz, Atari ve amiga bilgisayar mı dersiniz ve daha niceleri. IBM, Intel ve Microsoft ortaklığı öyle sağlam gelmişti ki piyasadaki bütün çok sesliliği bir anda susturdu, bilgisayar=pc oldu. Buna karşı tek dayanan apple bilgisayarlar oldu, şimdi arm ile geliyor 25 senenin öncesinin rövanşı.


    ARM (acorn risc machine) cpu ile çalışan acorn bilgisayar.


    https://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_Archimedes




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 23 Haziran 2020; 14:19:52 >
  • Bilgisayarlarda bir devrim olacağı kesin. Önceden kimin neyi yaptığı değil bundan sonra Apple'ın ne yaptığı önemli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhtemelen kendi işlemcilerini kullanacak Iphone'daki gibi, bu eninde sonunda olacak, beklenen bir şeydi ama soru şu bir Intel I7 I9 Ryzen 5 Ryzen 7-9 performansı verebilecek mi yoksa ya tablet gibi kullan işte mantığı ile mi üretecekler?

    Hakikaten enteresan bir durum şu anki.

    Bir de güle güle Hackintosh gibi görünüyor.


    Bu arada haberde 3. kez işlemci değiştiriyor denmiş ama ikinci değişiklik bu yanılmıyorsam, üçüncü işlemci çeşidine geçiliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 23 Haziran 2020; 14:31:44 >
  • intel mobil işlemcilerini duyurur yakında

  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt

    Powerpc vardı eskiden. O işlemcilerden intele geçmişlerdi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • x86 işlemciler çok daha karmaşık yapıda bunu eksileri ve artıları var elbette. Mesela uyumluluk: bugün işlemci değiştirirken 10 sene önceki programın bile otomatik çalışacağını varsayıyorsunuz. Apple'da ise bütün marketi kendisi


    yönettiğinden örneğin bundan sonra 32bit program yazılmayacak, 32bit komutları işlemciden kaldırıyorum bile deme hakkına sahip, bu işlemci tasarımı zannettiğinizden çok daha fazla rahatlatıyor. Sonra benzer işlemlerde arm bir cpu


    nasıl öne geçiyor sorusu soruluyor, işte bir bakıma da bu yüzden, tabi ki tek sebep değil. Her ne kadar risc ve cisc ayrımı eskisi gibi olmasa da indirgenmiş komut setli bir işlemcinin açıklarını yazılımın tamamını ona göre ayarlayarak


    kapayıp, oldukça iyi sonuçlar alınıyor. Özetle apple'ın işlemcisi sadece veya büyük çoğunlukla apple oluşturğu uygulama programlama arayüzü(api) ile çalışan programları çalıştırıyor/çalıştıracak, bu yüzden sırtında bir külfet yok sadece


    tek kanal üzerinden düşünüp sonuca ulaşıyormuş gibi düşünün. x86 ise nereden soru gelecek diye kaygıya düşen, sözlüğe kalkmış çocuk gibi, her yerden sorucağım bak bilemezsem kafanı kırarım diyoruz ve aynı zamanda aynı gücü tüketmesini.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 23 Haziran 2020; 15:38:53 >
  • intel mobile el atmaz umarım  

  • -ForeverY- kullanıcısına yanıt

    Evet? 2 kez değişti bu üçüncü işlemcileri. Haberde 3. kez değiştiriyor diyor.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.