Şimdi Ara

Apple M1 Mac [ANA KONU] (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
8.920
Cevap
235
Favori
394.629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ocaga kadar bekleyecektim ama dayanamadim bitcoinden de guzel para kazaninca, bugun mba m1 siparis verecegim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • LazerBülbül kullanıcısına yanıt

    Bu arada dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, ama YouTube'ta dolaşan test videolarına bakılırsa karşımızda 3 farklı kalitede M1 çip var (malum işlemci üretiminde defolu veya aynı kalitede olmayıp en üst performansı veremeyen ürünler çıkabiliyor ve mesela Intel işlemcilerinde aşina olduğumuz durumlarda böyle örnekler overclock yapılabilen "K" modeller ve yapılamayan "harfsiz" modeller olarak piyasaya çıkıyor).


    3. kalite M1 işlemciler baz model MBA'lerde kullanılıyor (defolu oldukları için 8 grafik çekirdek yerine sadece 7si kullanılıyor).

    2. kalite M1 işlemciler Mac Minilerde ve büyük ihtimal bir üst model MBA'larda kullanılıyor. Çünkü testlerde Mac Minilerin puanları genelde MBP'nin altında kalıyor (ilk başta rastgele oynaklıklar olduğunu düşündüm, ama birçok videoda aynı sonucu görünce, artık çipin kalitesinden kaynaklandığından düşünüyorum. Sonuçta Mac Mini'nin soğutması da MBP'ten daha iyi, yani throttling sorunu olamaz.)

    1. kalite M1 işlemciler MBP'lerde kullanılıyor. Baz model bile Mac Mini'den daha yüksek puanları alıyor, dolayısıyla büyük ihtimal tüm MBP'ler en üst kalite işlemci kullandıklarını düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShortcutsMaster -- 24 Kasım 2020; 13:40:9 >




  • ShortcutsMaster kullanıcısına yanıt
    Defodan ziyade yazılımsal olduğunu dusunuyorum,fabrikada üretilen işlemciyi büyük bir tepsi olarak düşünün merkeze doğru kalitesi artıyor uzaklaştıkça verimliliği düşüyor diye biliyorum.Aslinda hepsi aynı tepsiden çıkıyor mba fansiz olduğu için ısındıkça performans düşüyor baktığınız zaman fan gerektirecek kadar isitmayan testlerde skorlar aynı...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cmuniryavas C kullanıcısına yanıt

    İşte en uç noktalardaki işlemciler en düşük kalitededir, büyük ihtimal en çok zarar gören de grafik işlemci kısmıdır onun için de 1 çekirdeği devre dışı bırakılıyor. Fansız olması sebep olamaz, çünkü bir üst MBA modelinde 8 çekirdeği de aktif olan işlemci kullanılıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShortcutsMaster -- 24 Kasım 2020; 13:35:33 >
  • ShortcutsMaster kullanıcısına yanıt
    Çok garip bir düşünce, silikon kalitesi üretim tarihine göre değişiklik gösterebilir ancak bu fark öyle muazzam bir fark olmaz. Burada apple doğrudan air modelini kısıtlamak için 1 çekirdeği koymuyor, aktif soğutma yerine pasif soğutma tercih ediyor. Tıpkı MBA retina 2020'lerde İşlemcinin üzerinde fana bağlanan ısı borusu olmaması gibi.

    Apple'ın bunu yapma sebebi air modelleri ile pro modellerini ayırmak ancak son yıllarda zaten düşük seviye ile yüksek seviyeyi birbirine hiç olmadığı kadar yaklaştırdı, air'ın performansını günlük kullanımda ya da hafif zorlayıcı işlerde pro'dan ayırt edemezsiniz.

    Bir miktar thermal throttling söz konusu olsada tasarımı ve fiyatı göz önüne alındığında şuan için en fiyat/performans cihaz gözüküyor. Mac mini'yi işin içine katmıyorum onun klasmanı farklı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Androge0s kullanıcısına yanıt

    Ama ısrarla son iki mesajda yazdığım bir kısmı göz ardı ediyorsunuz:

    Apple onu gerçekten kısıtlamak ve klasmanda ayırmak isteseydi, 8 çekirdekli opsiyon hiç sunulmazdı MBA'da.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShortcutsMaster -- 24 Kasım 2020; 13:36:59 >
  • ShortcutsMaster kullanıcısına yanıt
    8 çekirdekli versiyonunun olup olmaması anlamsız, zaten aktif soğutma yok kısa vadeli performans artışı olur ama uzun vadeli olmaz. Tek çekirdeği kapatmalarının diğer sebebide maliyeti azaltmaktır muhtemelen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Androge0s kullanıcısına yanıt

    Aklı başında kimse sağlam bir chipi kırparak düşük maliyetli bir bilgisayara takmaz.

    Bana göre bu olay tamamem chip binning işleminin sonucu. Farklı çipli MBA modellerin var olmasının anlamı da burdan geliyor.


    Üretim sürecinin kusursuz olmadığını siz de biliyorsunuz. Peki siz işletmeci olsaydınız, sağlam ürettiğiniz işlemcileri kırparak daha düşük kazanç sağlamak ister miydiniz, yoksa tam olarak standartlara uygun çıkmamış numunelerden mi kullanırdınız?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShortcutsMaster -- 24 Kasım 2020; 14:14:57 >
  • ShortcutsMaster kullanıcısına yanıt
    Aklı başındalıkla alakası yok durumun, aynı firma mba retina 2020'lerde işlemciye fan bloğu koymayarak hem işlemcinin thermal throttling yapmasına sebep oldu aynı zamanda bilgisayarın yük altında aşırı sesli çalışmasına ve chrome'da 1 sekme açarak bile işlemcinin çok kısa sürede 100 dereceyi bulmasına sebep oldu. Burada yapılan işlemcileri en efektif nasıl kullanabiliriz değil market ayrımını nasıl yapabiliriz sorusu. Son kullanıcıya bu rakamlar bir şey ifade etmiyor, mba kötü mbp iyi olarak bakıyorlar. Testlere bakarakta bu çıkarını yapabilirler.

    Neden en güncel intel işlemcili mba'lara basit bir fan bloğu koyamadılar daha doğrusu koymadılar? Sebebi açık, mba ile mbp arasında ki farkı yaratmak için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Androge0s -- 24 Kasım 2020; 14:17:18 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Androge0s kullanıcısına yanıt

    Yaw siz bana neyi kanıtlamak istiyorsunuz? MBA ila MBP'nin farklı olduğunu mu? Ben onu zaten söylüyorum, ve hatta 3 farklı model arasındaki (mini de dahil) farkların çiplerin kalitesinden kaynaklandığını düşünüyorum (ki bunun sebebini de açıklıyorum). Ve kimse de sağlam işlemciyi kolay kolay kırpmaz diyorum.

    Siz de önce "çok saçma, fark yok" diyorsunuz, şimdi ise "bilerek modelleri klaslara ayırmak istiyorlar" diyorsunuz. Bence bir karar verin artık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShortcutsMaster -- 24 Kasım 2020; 14:27:20 >
  • ShortcutsMaster kullanıcısına yanıt
    Dostum diyecek bir şeyim yok, bildiğin gibi devam et.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yillarin islemci, gpu uretme teknolojisi bu zaten. bunu kalite uzerinden degerlendireni de ilk defa gordum.


    yazilimsal olarak chip'in kirpilmasi gayet de mumkum bir sey bu arada. atiyorum macbook air satis orani beklenenden fazla oldu diyelim, elinde de senin degiminle dusuk kalitede m1 chip'i bunu karsilamiyorsa dogal olarak bir ust kaliteyi yazilimsal olarak kisip bu air'lara takarlar. cunku air'in thermal sogutma ve batarya kapasitesi daha uste frekansta calisacak m1 chip'ini besleyemeyebilir.


    hatta bunu bile gectim ust modeli baltalamamak icin bile bunu yapabilirler. yine uyduruyorum macbook pro, macbook air'dan 50 dolar daha karli ise ona yonlendirmek icin gibi.


    bu olay varsayim degil bir gercek. marketten alip, firmware degistirerek bir ust modele upgrade olan cpu'lar filan hatirliyorum.

  • Androge0s kullanıcısına yanıt
    Fan blogu koymamalarinin sebebi M1 planlamasiydi, urunu kastirmak degil diye dusunuyorum. Islemcinin yenilenecegini ve fana komple ihtiyac kalmayacagini biliyorlardi. Neticede, gelecege dönük hesap hatası, ozellikle de i5 islemcilerde gerçekten can sıktı.

    Ben sahsen yeni nesil islemciyi mevcut kasa tasarimiyla almaya supheyle yaklasir ve kasanin da degismesini beklerdim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ShortcutsMaster kullanıcısına yanıt

    Tamamen hurafe yazdıklarınız


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pasificici P kullanıcısına yanıt
    Planlama hatası olabilir ancak elbette konuyu bilmemiz mümkün değil. Air'a fan koymamak her açıdan zekice. Intel için kötü ama m1 için mükemmel bir hamle. En başta 0 desibel çalışmasını sağlıyor, öte yandan işlemci kendini tam anlamıyla gösteremiyor, bu air modeli için iyi bir şey çünkü bu sayede pro ile air arasında ki belirgin farklardan birisi oluşuyor. Tüm bunlar sonucu elinizde çok ısınmayan, sessiz aynı zamanda air'ın kullanıcı kitlesine hitap eden rakiplerinden çok daha hızlı bir cihaz oluyor. Maliyetleride düşük tutmayı başarıyorsunuz.

    Kasa tasarımı muhtemelen önümüzdeki nesil değişecek, bence şimdi yapmamalarının 2 önemli sebebi var. Geçiş süreci olduğundan maliyeti düşürmek istemleri, cihazların şimdilik güçleriyle konuşulmaları. Yeni işlemciyi geliştirirken beli aynı anda tasarıma müdahale etmek istemediler, önümüzdeki nesil daha iyi bir tasarım ortaya çıkarırlar ayrıca 1 nesilde çok köklü değişiklik yapmak riskli olabilir, diğer nesilde de üstüne koymanız gerekecek hele ki böyle büyük performans sıçrayışı sonrası. Muhtemelen çerçeveler incelecek, cihaz incelecek ve hafifleşecek. Köklü bir tasarım değişikliğine bence biraz daha zaman var gibi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Androge0s kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinize katılmakla birlikte, kasa değişimini 2021 için kesin görüyorum. İlk yapılacaklar arasında kameranın iyileştirilmesi var, pandemi sonrası artan videokonferans ihtiyacı çerçevesinde küçük bir program hilesiyle iyileştirdiler ama yeterli değil. Yeni kamerayla birlikte faceid de gelecektir.

    Sonra sırada touch screen var, iphone/ipad/mac platformlar bu kadar birbirine yakınlaşmışken olmaması düşünülemez.

    Mevcut kasada yeni işlemciyi aynı fiyat bandında piyasaya sürmek tamamen kar maksimizasyonuyla ilgiliydi. Ben fiyatta düşüşe kesin gözüyle bakıyordum (100/150$). Ne de olsa güçlü işlemci her halde satarız diye düşünmüş olmalılar. Bir sonraki sürümde MAB fiyatının düşeceğini de düşünüyorum şahsen.
  • pasificici P kullanıcısına yanıt
    Dediklerinizin hepsinin olması muhtemel ve mantıklı. Umarım hepsi olurda bizde yararlanırız bu durumdan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pasificici

    Söylediklerinize katılmakla birlikte, kasa değişimini 2021 için kesin görüyorum. İlk yapılacaklar arasında kameranın iyileştirilmesi var, pandemi sonrası artan videokonferans ihtiyacı çerçevesinde küçük bir program hilesiyle iyileştirdiler ama yeterli değil. Yeni kamerayla birlikte faceid de gelecektir.

    Sonra sırada touch screen var, iphone/ipad/mac platformlar bu kadar birbirine yakınlaşmışken olmaması düşünülemez.

    Mevcut kasada yeni işlemciyi aynı fiyat bandında piyasaya sürmek tamamen kar maksimizasyonuyla ilgiliydi. Ben fiyatta düşüşe kesin gözüyle bakıyordum (100/150$). Ne de olsa güçlü işlemci her halde satarız diye düşünmüş olmalılar. Bir sonraki sürümde MAB fiyatının düşeceğini de düşünüyorum şahsen.

    Bu bilgiler ışığında eldeki Late 2020 MacBook'ların elde tutulup birkaç sene sonra yeni çipli ve -potansiyel- yeni kasalı MacBook'lara geçmek daha mantıklı olacak gibi. Katılıyor musunuz?





  • Kaganiane kullanıcısına yanıt
    Bilgisayar ihtiyacı elzem olmayanlara ve özellikle de halihazırda yeni bir macbook sahibi olanlara tavsiye edilebilir evet. Cihazlarınızın keyfini çıkarın, bu işe ayırabileceğiniz parayı bir kenarda tutun derim.
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.