Şimdi Ara

Apple Fusion Drive: SSD ve HDD'nin buluşması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
1.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj






  • Apple Fusion Drive: SSD ve HDD'nin buluşması




    Bilgisayarlar için kullanılan bir terim vardır, bilgisayar en yavaş bileşeni hangisiyse onun hızında çalışır. Uzun yıllar boyunca bu bileşen sabit diskler olup bilgisayarların genel kullanım deneyimini etkileyen en önemli faktör olarak bilinmekteler.

     

    Son bir kaç yıldır gelişen katı halli disk sürücüler performans çıtasını oldukça ileri taşısalar da maliyet ve sundukları kapasite bakımından hala mekanik disklere alternatif olacak konumda değiller. Bu sebeple çeşitli firmalar hem mekanik disklerin sunduğu yüksek kapasiteyi hemde SSD’lerin hızını harmanlayarak ekonomik çözümler sunmaya çalışıyor.

     


    Apple Fusion Drive: SSD ve HDD'nin buluşması


    Bu mantıkta çalışan ürünlerin son kullanıcıya yönelik örneklerinin başında Seagate’in Momentus serisi sabit disklerini gösterebiliriz. Bu diskler, içerisinde yer alan NAND alanına sık erişilen verileri kopyalayarak istendiğinde hızlı bir biçimde sistemin kullanımına sunuyor.


    Benzer fakat daha profesyonel bir çözüm ise SSD üreticileri tarafından sunulmakta. Corsair ve OCZ tampon sürücü adını verdikleri katı halli sürücülerini DataPlex firmasının yazılımıyla sisteme tampon sürücü olarak tanıtıp, çeşitli algoritmalar yardımıyla sık kullanılan verileri mekanik diskten çok daha hızlı olan SSD sürücüye taşıyor ve bu sayede sistem gözle görülür miktarda hızlanıyordu. Biz de zaten Corsair’in 60GB kapasiteli Force Accelerator ürünün video incelemesinde ürünün detaylarını sizlerle paylaşmıştık.

     

    Benzer bir yaklaşımın da geçtiğimiz günlerde ürün gamındaki iMac modellerini güncelleyen Apple tarafından benimsendiğini görmekteyiz. iMacler ev ve ofis kullanımına yönelik olduğundan yüksek kapasiteli SSD sürücülerin maliyeti çok yükseltmesi bu yaklaşımın tercih edilmemesine sebep oldu. Bu noktada hibrit çözümler sunan üreticiler kervanına katılan Apple, SSD+ HDD ikilisini Fusion Drive adı altında iMaclerle standart olarak kullanıcılara sunuyor.

     

    Yeni iMaclerde kullanılmaya başlayan yeni Fusion Drive 128GB SSD’ye ek olarak 1 veya 3TB mekanik disk ile beraber geliyor. Sistemde tek disk olarak çalışan ikili, bu noktada toplam depolama alanı olarak iki diskin toplamını sunuyor.(1.1TB ve 3.1TB) 128GB’lık SSD alanı standart olarak işletim sistemi ve hazır programlar yer alırken, SSD’nin 4GB’lık alanı yazma ön belleği olarak kullanılmakta. Bu noktada 4GB’lık alan günlük hafif kullanımlarda yeterli olsa da, tampon bölgenin kapasitesinin aşılması durumunda, işletim sistemi daha az kullanılan dosyaları mekanik diske kopyalayarak 4GB’lık alanı daha sık kullanılan dosyalar için hazırlıyor.

     

    Teorik olarak DataPlex’in çözümüyle Seagate Momentus ailesinin yaklaşımını bir araya getiren Apple Fusion Drive bu noktada kendi ekosistemine sahip olmasının avantajıyla alt yapıyı istediği gibi optimize etme şansına da sahip. Bu da verimlilik konusunda Fusion Drive’ın Windows alternatiflerine kıyasla bir miktar daha başarılı olma ihtimalini de kuvvetlendiriyor. 4GB’lık tampon bölge ise kullanım miktarına göre yetersiz kalmaya başlarsa, işletim sistemine yapılacak müdahalelerle de bu alanın arttırılması mümkün olacakmış gibi gözükmekte...

    Apple Fusion Drive: SSD ve HDD'nin buluşması

    Apple'ın açıkladığı Fusion Drive Test Sonuçları 




  • Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz

  • deneme

  • Vatanbilgisayarda WD'nin böyle bi ürününü görmüştüm galiba.

  • Bende 60GB SSD ve 1 TB HDD ile Intel'in Smart Response teknolojisini kullanıyorum. Tam bir SSD hızı olmasada boot süreleri ve uygulama yükleme süreleri ciddi bir biçimde hızlanmış durumda. Uygun çipsete sahip olan arkadaşlar 64GB'a kadar olan bir SSD'yi tampon olarak kullanabilirler.

  • 3 TB olanı alıp uzun süre rahat etmek de var ama ne kadardı acaba :)
  • 120 team s3 extreme + 750 seagate kullanıyorum burda yazılımla yapılan yapılan işi manuel yaparak öncekine göre oldukça ciddi bir performans artışı sağladım.
    ileride full ssd çözümlere geçene kadar F/P olarak tavsiye ederim.
    sık kullandığınız program ve oyunları , windowsu c ye kurun depo için kurulum dosyalarını resim ve videoları kullanın.
    bu işin otomatik yapılması apple da güzel bir gelişme windows olsa dosyanızı falan kaybeder, direkt kurulum sonrası deaktif hale getirmek zorunda kalırsınız sistem geri yükleme gibi.

  • Bu, yeni imaclerde optik disk sürücüsü var mı?

  • bu hibrit sistem yeni bişey değil ki? epeyden beri var zaten. apple efendi retita ekran gibi buna da fusion drive gibi uçuk bir isimlendirmek yaparak fanboylarını etki altına almaya çalışmış.

  • Şimdi apple kalkar hybrid çalışmayı ben buldum der, 1 milyon kullanıcı da iki kat para verir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: murdocklawless

    bu hibrit sistem yeni bişey değil ki? epeyden beri var zaten. apple efendi retita ekran gibi buna da fusion drive gibi uçuk bir isimlendirmek yaparak fanboylarını etki altına almaya çalışmış.


    kardeşim nerenizle okuyorsunuz şu konuları?!? sıradan, ötekilerin birebir kopyası bir sistem değil ki; çalışma şekli, sisteme optimizasyonu ve neredeyse hiç zahmetsiz çalışmasıyla ayrı bir deneyim sunuyor Apple. yukarıda da denildiği gibi benzerlerinin bazı yönlerine yakın şekilde çalışıyor ama iyi noktaları alınıp geri kalanları kendi cihazlarına en uygun şekilde ayarlanmış durumda. bu Retina ekran içinde öyleydi, bunda da böyle. Apple PPI değerini ve renk kalitesini bu denli göz önüne çıkarmadan önce hangi firma hangi telefonunda sıradan çözünürlük boyutundan başka detaya önem veriyordu? ondan sonra değişti herşey, bunda da böyle olacak; sadece gerçekten deneyimli ve konuya hakim insanlar değilde sıradan kullanıcılar bile iki farklı teknolojinin ne işe yaradığını ve nasıl faydalanabileceğini görüp kullanacak firmalarda bunlara yönelik ürünlerine ağırlık verecek, ilk herkesten yapıp eksik kusurlu sunmaktansa "geç olsun güç olmasın" diyip sorunsuz ve tam verimli deneyim yaşatmak budur, iki parça takıp biraz detaylı sistem bilgisi öğrenince uzman havalarına kapılıp kendini herkesten üstün bilgili görüp kötüleme havasına girmeyin hemen akılsızca. piyasaya böyle yön veriliyor işte...!

  • Standart olarak sunulmuyor, opsiyonel

  • Apple özel bir algoritma ile sadece sık erişilen dosyaları cache e alma yoluna gitmemiş. Bunu sadece 4 GB bir alan için yapmış. Esas sistem açılış süresini iyileştirmek için sistemi direk ssd ye kurma yoluna giderek aslında en çok şikayet edilen açılış, kapanış, sleep ve wake sürelerini minimuma indirmiş. Çok mantıklı bir hareket. Tüm sürücüyü uygun algoritmalar ile dosya bazında cache leme yapan tampon bellekler sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre alakasız dosyaları da cache leyebilir ve bu alakasız dosyaların boyutu yüzünden sistem açılışınız istediğiniz kadar hızlanmayabilir. Bu sistemde açılış süresi sadece ssd den olduğu için sürekli minimumda olacaktır. Şu Apple güzel işler yapıyo ve zahmetsizce bilgisi olmayan ama parası olan insanların kullanımına karışık son teknolojileri paket halinde sunuyo. Bu yüzden hem eleştireni çok hem de seveni..

  • Bak bu depolama çözümü olarak gayet cool ve desteklenesi gereken bir düşünce en azından benim gözümü doyurmuş durumda.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Denorath

    Bende 60GB SSD ve 1 TB HDD ile Intel'in Smart Response teknolojisini kullanıyorum. Tam bir SSD hızı olmasada boot süreleri ve uygulama yükleme süreleri ciddi bir biçimde hızlanmış durumda. Uygun çipsete sahip olan arkadaşlar 64GB'a kadar olan bir SSD'yi tampon olarak kullanabilirler.

    hangi anakart ile yapıyorsunuz.bende imzamdaki anakart ile yapabilirmiyim acaba
  • quote:

    Orijinalden alıntı: murdocklawless

    bu hibrit sistem yeni bişey değil ki? epeyden beri var zaten. apple efendi retita ekran gibi buna da fusion drive gibi uçuk bir isimlendirmek yaparak fanboylarını etki altına almaya çalışmış.


    bi bitmediniz yaa...

  • Ooo helal olsun apple'a yine 5 sene önceki teknolojiyi kullanıcılarına sunmuş
    Bu apple ne teknoloji şirketi böyle helal olsun

    Bknz:Appstore'da 10larca panaroma uygulaması varken iphone 5 te panaroma getirdik diye hava atmaları
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LegendM

    Ooo helal olsun applea yine 5 sene önceki teknolojiyi kullanıcılarına sunmuş Bu apple ne teknoloji şirketi böyle helal olsun Bknz:Appstoreda 10larca panaroma uygulaması varken iphone 5 te panaroma getirdik diye hava atmaları


    liseli kardeşim neyi nerede sunduğuna bakarsan adamların ne kadar başarılı olduğunu anlarsın. hadi git google amcan sana yeni imacleri anlatsın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: LegendM

    Ooo helal olsun apple'a yine 5 sene önceki teknolojiyi kullanıcılarına sunmuş
    Bu apple ne teknoloji şirketi böyle helal olsun

    Bknz:Appstore'da 10larca panaroma uygulaması varken iphone 5 te panaroma getirdik diye hava atmaları

    ok
  • La bildiğin hibrit işte.Yine allayıp pullayıp piyasaya sürmüşler.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.