Şimdi Ara

Anayasa Değişikliği Teklifinin Gerçek Amacı, HSYK’yi Yeniden Dizayn Etmek Olabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
97
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Anayasa Değişikliği Teklifinin Gerçek Amacı, HSYK’yi Yeniden Dizayn Etmek Olabilir mi?


    Mevcut sistemde HSYK üyelerinin çoğunluğu hâkim ve savcılar tarafından seçilmektedir. 16 Nisan’da oylayacağımız Anayasa Değişikliği Kanununa göre ise 13 üyeden oluşacak HSYK’nin 11 üyesi TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilecektir. Diğer iki üye de zaten Cumhurbaşkanı tarafından atanan Adalet Bakanı ve onun tarafından atanan Adalet Bakanlığı Müsteşarıdır.

    Anayasa değişikliğinin hükûmet sistemini değiştirmekten ziyade, asıl amacının HSYK’yi yeniden dizayn etme olduğu iddiasını destekleyen bir veri de şudur: Hükûmet sistemine ilişkin değişiklikler, hemen değil, ilk TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birlikte yapılmasından sonra (yani 3 Kasım 2019’da) yürürlüğe girecektir (6771 sayılı Kanun uyarınca Geçici Madde 21/A). Oysa HSYK’nin üye seçimine ilişkin değişiklik, 16 Nisan 2017 halkoylamasından sonra Anayasa Değişikliği Kanununun Resmî Gazetede yayınlandığı gün yürürlüğe girecek ve HSYK’nin yeni üyeleri de en geç izleyen 30 gün içinde seçilecektir (6771 sayılı Kanun uyarınca Geçici Madde 21/A).

    Çok önem verilen ve tartışmada hep öne çıkarılan Cumhurbaşkanlığı sistemini uygulamaya geçirmek için üç yıla yakın bir süre daha sabretmeyi göze alan siyasî iktidarın HSYK’nin üyelerini değiştirmek için bu kadar acele etmesinin sebebi nedir?

    Bu vesileyle şunu da belirtmek isterim ki, eğer 16 Nisan’da oylanacak Anayasa değişikliği kabul edilirse, son altı buçuk yılda, HSYK’nın yapısı ve üye kompozisyonu üç defa değiştirilmiş olacaktır. Birincisi 2010’da seçilen ve o zamanlar “Gülen Cemaati”, şimdi “TETÖ/PDY” denen grubun hâkim olduğu HSYK; ikincisi 2014’te seçilen ve “Yargıda Birlik Platformu”nun hâkim olduğu HSYK ve üçüncüsü de 16 Nisan’dan sonra üyeleri bir ay içinde Cumhurbaşkanı ve TBMM tarafından seçilecek olan HSK.

    http://www.anayasa.gen.tr/suistimalci.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi to let myself go -- 26 Mart 2017; 2:13:58 >







  • Yargı büyük oranda ellerinde, evet çıkarsa tamamen ellerinde olacak. İnatla #HAYIR.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.