Şimdi Ara

Analiz : Samsung'un mikroçip gelirinin yüzde 80'i Apple'dan geliyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: danGerfuLL

    quote:

    Orijinalden alıntı: swat882

    quote:

    Orijinalden alıntı: danGerfuLL

    Nedense TSMC, Samsung kalitesini yakalayamayacak gibi geliyor. Zaman gosterecek.

    nasıl yakalasın hocam... adamlar pazartesi günü fikir üretiyor salı günü hacimli üretime başlıyor....

    devasa tesisleri var ve onunla birlikte arge merkezleri de çok büyük...

    Ben daha farklı bir açıdan söylemiştim. Apple'ın Samsung'tan tedarik ettiği bileşenlerin seri üretimi sorunsuz ve sıkıntısız. Son kullanıcıların ellerindeki cihazlarda bileşenlerle ilgili sorun pek yoktu; ancak TSMC seri üretiminde bu denli bir sorunsuzluk olacağını sanmıyorum. Umarım yanılırım.

    yok anladım anladım o na ek olarak söyledim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bilal Akgündüz

    quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco
    O iş öyle yürümüyor, belli bi üretim tesisine göre üretim yaptırmak için, maske layout vs. gibi herşey o üretim tesisine göre tasarlanmak ayarlanmak zorunda. Samsung daki üretimi TSMCye, TSMCdekini GloFoya götürüp al bunu üret diyemezsin. Yeniden tasarım gerektirir, o da 8-12 ay gibi sürelere uzayabilir yapının karmaşıklığına göre. TSMCnin o açıdan Samsunga üstünlüğü yok. TSMC ekstra insan kaynağı ayırır yağlı müşteri diye, Apple için özel tesis kurar (ki para da almışlığı var) , üretim hatlarında Apple için ayrım yapar anca o şekilde olur. Üretim açısından o tarz geniş esneklik gibi şeyler yok.


    Ben Apple'nin mevcut çipset yapılarını TSMC'ye kaydıracağını söylemedim. Uzun süredir kendi yarı iletken mimarileri üzerinde çalışıyorlar; bunları Samsung'un kısıtlı esnekliğe sahip fabrikalarında üretemeyecekler. Çünkü Samsung, müşteriye göre teknoloji değiştirmiyor. Apple çipleri, Samsung hangi üretim sürecine geçtiyse öyle üretiliyor ve donanım bazından esneklik sunulmuyor. TSMC, dediğiniz faaliyetlerde bulunur ve müşterisine uygun hizmeti sunar; fakat Samsung'un gel biz senin istediğin gibi üreteceğiz gibi bir vaadi yoktur. A serisi yongada sistem çözümlerinin detaylarına bakılırsa Exynos serisi ile arasındaki büyük benzerlik fark edilecektir.

    Esneklik dediğin nedir senin? Samsung'un proses olarak yapamayıp TSMC'nin yapabildiği? Sen gidiyosun diyosun, bana 28 nm LP HKMG lazım, üretiyolar, HP lazım diosun üretiyolar, LPP LPH diosun hepsini üretiyolar. Üretim süreci dediğn şey, firmanın kendi üretim teknolojisi faln ise, TSMC'de neye geçerse onda üretilecek farklı bişeyi yok. Öyle, onda üretmem anca bunda üretirim diye bişey olmaz. Daha özel dışarı yansımayan public olmayan şeyler varsa kapalı kapılar arkasında, Apple'ın şikayet ettiği bilmeyiz. İşte abi biz gidioz adamlara A6'yı 28nm LP üretelim istedik, ama gate delay'i HP kadar olacak istedik adamlar yapmadı bzim için arge etmediler, oysa biz yağlı müşteriyiz bizim için hibrid yeni teknoloji geliştirmeleri gerekiyordu gibisinden tuhaf şeyler varsa onu da bilemeyiz.

    Samsung HKMG'yi uzun süre kullanırken, TSMC ilk defa 28nm de HKMG kullanmaya başladı uzun süre erteledi mesela bilindik örnek. Samsung'un öyle teknolojisi vs. si anlamında geri kalmış bilmemne etmiş kısıtlı hali yok çok yanlış yerden bakıyorsun. Özel bildiğin şeyler varsa yazdıklarından onlar da anlaşılmıyor.





    quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng


    Sadece o da değil Bilal. Apple çiplerini Samsung'un fabrikalarında üretildiği için ve Samsung aynı zamanda çip de geliştiren bir firma da olduğu için reverse engineering yani tersine mühendislik yaparak bazı teknolojileri öğrenmesini de istemiyor. Zira rakibi ve ona hem destek olmak hem de teknoloji kaptırmak istemiyor...




    Sana RTL dosyasını çıktısını verseler bile bunu reverse ile çözmeye kalkıp işe yarar bi hale sokman çok çok uzun bi zmanını alır. Senin reverse ile elde edeceğin şey ilk başta RTL çıktısı olacak zaten. RTL mantıksal blokların işlerin, fiziksel olarak nasıl aktarılması implemente edilmesi işlemleri. Reverse ile elde ettiğin şeyden, daha da geriye kaynağa gitmek hiç hiç kolay değil. Intel'in o konuda açık iddiası var, kendi mühendisinin iddiası hemde. Sana RTL dosyasını faln vereyim diyor, 18 ay geçsin reverse edemezsin yine diyor.

    Samsung'un iyi bişeyler yapmak için Apple'dan bişeyler yürütmesine ihtiyacı yok. Vakit para ayırmayı göze alması gerek. Apple'ın A6 için kaç para harcadığını kim biliyor? Ama Apple'ın geliştirme araçları için yıllık 10 milyar $'dan fazla para harcadığını biliyoruz (üstelik bu Intel'in üretim Argesinden bile daha fazla). A15 çok fazla güç harcadığı için, A6'yı üretmek amacıyla çok fazla insanı bi araya toplayıp ekipler kurduğunu biliyoruz. Daha iyi yönetim için, yine bazı yerlerde çok zaman alan elle tasarım gerçekleştirdiklerini faln biliyoruz. Bunun için ne kadar para harcamayı göze aldılar onları bilmiyoruz, ama büyük çapta insan gücüne para harcaman gerekiyor, route-and-place gibi işleri otomatik optimizasyon ile değil de, el ile optimize edilmiş bi şekilde yapmak için. İnsanın, makinayı yenebildiği ender yerler var ,oralarda insan kullanmak pahalı, zaman gerektiren ama iyi sonuç veren bi yer.

    Samsung ne yapıyor? A15 için telefonlarda yer olmadığı için big.little ile devam etmek istiyor. Bunun için de Linaro / ARM'a göbeği bağlı, bağışı keseyi onlara açmak zorunda. big.little içeren çiplerin verimi gayet iyi.

    Şimdiye kadar Apple ile rekabet için zorluk çekmesini gerektiren bişey olmadı. Ama A6 aslında farklı, herkesi yere yapıştırdı.Apple Bundan sonraki tasarımlarını güvene almak istiyorlardır faln, o bi bakış açısı. Reverse edemez ama bazı fikirler oluşturabilir, onu korumak istiyorlardır en fazla. Sızdırmak mevzu bahis olduktan sonra TSMC'den de sızar sonuçta. Samsung'a lazım olan şey daha çok çalışmak, A6'da yapılan iş gibi.




  • apple cephesindede, samsung cephesindede bir akilli telefonun uretim maliyeti 200$ civari, satisi 600-700$. bunun yaninda operasyonel masraflarda olsada cogunun kar oldugu asikar. ote yandan bir soc chipin maliti sadece 20-25$. bu durumda samsung acisindan mobil pazarda yayilmak cok daha karli.

  • ticaret bu alan karda satan karda

  • quote:

    Orijinalden alıntı: slark11

    quote:

    Orijinalden alıntı: dere.beyibunun türkçesi ;gerizekalılar hacıvat karagöz oyununu izleyip hangisi daha iyi diye kavga ederken biz perdenin arkasından parayı vuruyoruz :)
    Yazık ya adam samsungu öyle benimsemişki sanki babasının firması, biz diyerek kendininmiş gibi konuşabiliyor görende sancak samsung ceo su. Birçok kişide + lamış anlaşılan burası ağır fanboy dolu.


    Ayranı çok içme kardeş kafan güzel olunca düşünemiyosun ordaki biz kelimesi ortaklık içinde parayı götüren samsung ve apple firmaları konunun benle alakası yok geçmedimi hala filtreden ??? ama böle göremeyenler için illaki bi alt yazı şart diyorsanız yazayım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dere.beyi -- 9 Haziran 2013; 1:03:45 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba


    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin


    quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba


    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin

    TSMC nin yığınla müşterisi var. Bunca talebi nasıl karşılayacaklar bilmiyorum. Eğer apple tüm siparişleri tsmcye kaydırırsa diğer müşteriler tedarik sıkıntısı yaşamamak için başka firmalara yönelecekler. Piyasada da büyük çaplı mikroçip üretimi yapan fazla firma yok. Yani samsung her şekilde kendine müşteri bulacak.

    Hocam sanirim TSMCde calisiyorsunuz.
    Sirketlerin ceo aramasina gerek yok. Donanimhaberde bolca var zaten. Ya nasil bukadar kesin konusuyorsunuz anlamiyorum.

    Diğer arkadaşların da dediği gibi uzman olmaya gerek yok. Apple'ın ne kadar cihaz ürettiği ortada. Biraz iyi takip eden birisi de piyasada fazla komponent üreten firma olmadığını da bilir. Mecbur birisi üretecek bu telefonları. Yani kilit nokta düşünmek dostum. Senin için yeni bir şey galiba.

    Hocam birsey demek istiyorum. Bana sayisal verilere dayandirin. Fabrikanin gunluk uretim kapasitesini? Fabrikadan cikan urunlerin paketlenmesi ve gonderilme zamani. Kac saat calistigi. Bir ariza durumunda ortalama tamir suresini. Fabrikanin kac firmaya calistigi.
    Uretilen her parcanin uretim suresi ayni degil tabiki. Her urunun uretim suresini. Uretimi yapilan parcalar test ediliyormu bilmiyorum fakat eger test ediliyorsa bu sureleride soyleyin. Ona gore bir hesap yaptiniz ki yetersiz gelecegini dusunuyorsunuz.
    Bunlara cevap vermenizi bekliyorum. Madem azcik bir dusunme ile bunlari bilebiliyorsaniz.

    Ne alaka şimdi yaptığım yorum için bunları bilmem mi gerekli yani. Haklı çıkmak için çırpınmayın. Bir tespit yaptım siz de trollemeye çalıştınız tutmadı zorlamayın bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin


    quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba


    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin


    quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba


    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin

    TSMC nin yığınla müşterisi var. Bunca talebi nasıl karşılayacaklar bilmiyorum. Eğer apple tüm siparişleri tsmcye kaydırırsa diğer müşteriler tedarik sıkıntısı yaşamamak için başka firmalara yönelecekler. Piyasada da büyük çaplı mikroçip üretimi yapan fazla firma yok. Yani samsung her şekilde kendine müşteri bulacak.

    Hocam sanirim TSMCde calisiyorsunuz.
    Sirketlerin ceo aramasina gerek yok. Donanimhaberde bolca var zaten. Ya nasil bukadar kesin konusuyorsunuz anlamiyorum.

    Diğer arkadaşların da dediği gibi uzman olmaya gerek yok. Apple'ın ne kadar cihaz ürettiği ortada. Biraz iyi takip eden birisi de piyasada fazla komponent üreten firma olmadığını da bilir. Mecbur birisi üretecek bu telefonları. Yani kilit nokta düşünmek dostum. Senin için yeni bir şey galiba.

    Hocam birsey demek istiyorum. Bana sayisal verilere dayandirin. Fabrikanin gunluk uretim kapasitesini? Fabrikadan cikan urunlerin paketlenmesi ve gonderilme zamani. Kac saat calistigi. Bir ariza durumunda ortalama tamir suresini. Fabrikanin kac firmaya calistigi.
    Uretilen her parcanin uretim suresi ayni degil tabiki. Her urunun uretim suresini. Uretimi yapilan parcalar test ediliyormu bilmiyorum fakat eger test ediliyorsa bu sureleride soyleyin. Ona gore bir hesap yaptiniz ki yetersiz gelecegini dusunuyorsunuz.
    Bunlara cevap vermenizi bekliyorum. Madem azcik bir dusunme ile bunlari bilebiliyorsaniz.

    Ne alaka şimdi yaptığım yorum için bunları bilmem mi gerekli yani. Haklı çıkmak için çırpınmayın. Bir tespit yaptım siz de trollemeye çalıştınız tutmadı zorlamayın bence

    Demeye calistigimi anlamadin. Bu verilere dayandiramiyorsan dusuncelerini kesin bir kaniya varamazsin. Fabrika yetisemez vs. gibi. Ben trollemeye calismiyorum. Bilgisizce her konuda konusulmasini elestirdim burada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba

    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin
    quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba
    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisin
    quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba
    quote:

    Orijinalden alıntı: vankomisinTSMC nin yığınla müşterisi var. Bunca talebi nasıl karşılayacaklar bilmiyorum. Eğer apple tüm siparişleri tsmcye kaydırırsa diğer müşteriler tedarik sıkıntısı yaşamamak için başka firmalara yönelecekler. Piyasada da büyük çaplı mikroçip üretimi yapan fazla firma yok. Yani samsung her şekilde kendine müşteri bulacak.
    Hocam sanirim TSMCde calisiyorsunuz. Sirketlerin ceo aramasina gerek yok. Donanimhaberde bolca var zaten. Ya nasil bukadar kesin konusuyorsunuz anlamiyorum.
    Diğer arkadaşların da dediği gibi uzman olmaya gerek yok. Appleın ne kadar cihaz ürettiği ortada. Biraz iyi takip eden birisi de piyasada fazla komponent üreten firma olmadığını da bilir. Mecbur birisi üretecek bu telefonları. Yani kilit nokta düşünmek dostum. Senin için yeni bir şey galiba.
    Hocam birsey demek istiyorum. Bana sayisal verilere dayandirin. Fabrikanin gunluk uretim kapasitesini? Fabrikadan cikan urunlerin paketlenmesi ve gonderilme zamani. Kac saat calistigi. Bir ariza durumunda ortalama tamir suresini. Fabrikanin kac firmaya calistigi. Uretilen her parcanin uretim suresi ayni degil tabiki. Her urunun uretim suresini. Uretimi yapilan parcalar test ediliyormu bilmiyorum fakat eger test ediliyorsa bu sureleride soyleyin. Ona gore bir hesap yaptiniz ki yetersiz gelecegini dusunuyorsunuz. Bunlara cevap vermenizi bekliyorum. Madem azcik bir dusunme ile bunlari bilebiliyorsaniz.
    Ne alaka şimdi yaptığım yorum için bunları bilmem mi gerekli yani. Haklı çıkmak için çırpınmayın. Bir tespit yaptım siz de trollemeye çalıştınız tutmadı zorlamayın bence
    Demeye calistigimi anlamadin. Bu verilere dayandiramiyorsan dusuncelerini kesin bir kaniya varamazsin. Fabrika yetisemez vs. gibi. Ben trollemeye calismiyorum. Bilgisizce her konuda konusulmasini elestirdim burada.


    Yahu bunda elde kesin veriler olmasına ne gerek var. Şu anda aldığı siparişin kat kat fazlasını alacak. Eğer sürekli boşta beklettikleri dev bir tesisleri yoksa (ki tabi ki yoktur) tabi ki sorun çıkacak yani bunu söylemek için uzman mı olmak lazım. Sizinki eleştirmek için birşeyleri eleştirmek yani söylediğim şeyin mantıklı olduğunu siz de biliyorsunuz





  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bilal Akgündüz
    Aslında Applenin Samsungdan TSMCye geçmek istemesinin tek nedeni yasal mücadele değil.Samsungun yarı iletken fabrikaları Samsungun belirlediği tasarımlara göre üretim yapabiliyor, esneklik yok. Fakat TSMC, çok sayıda farklı tasarım, üretim süreci ve teknolojiyi kullanarak üretim yapabiliyor, zaten onların işi de bu. Apple kendi işlemcisini tasarlayıp ve GPU için yeni hamleler yapmaya kalkışınca daha esnek fabrikalara geçmek zorunda kaldı. Yani rekabetten olmasa bile esnek üretim şartlarından dolayı TSMC ve benzer bir üreticiye geçmek zorunda kalacaktı Apple.

    Sadece o da değil Bilal. Apple çiplerini Samsung'un fabrikalarında üretildiği için ve Samsung aynı zamanda çip de geliştiren bir firma da olduğu için reverse engineering yani tersine mühendislik yaparak bazı teknolojileri öğrenmesini de istemiyor. Zira rakibi ve ona hem destek olmak hem de teknoloji kaptırmak istemiyor...


    elektronik mühendisi değilim ama buna kafam yatmadı. reverse engineering başkasının ürettiği bir üründe yapılır. bu çipi zaten samsung apple lisansıyla üretmiyor mu? neden reverse engineering yapsın ki? zaten apple tasarımı vermiş eline, o da üretiyor, tüm detayları elinde.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

    Apple donanim değil yazilim firmasi, yani gayet normal.


    nasıl donanım firması değil kardeşim istese kendide üretir mühendislik bilgisi var sonuçta işçilik ucuz ve ilk yatırım maliyeti yok diye başkasına üretiyor.
    İşi başkasına yaptırmak o işin içinde olmadığını gösterez.
    inşaat firmaları bile bütün işi taşeronlara veriyor.şimdi onlarda mı inşaat firması olmuyor proje firması oluyor?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba


    Hocam birsey demek istiyorum. Bana sayisal verilere dayandirin. Fabrikanin gunluk uretim kapasitesini? Fabrikadan cikan urunlerin paketlenmesi ve gonderilme zamani. Kac saat calistigi. Bir ariza durumunda ortalama tamir suresini. Fabrikanin kac firmaya calistigi.
    Uretilen her parcanin uretim suresi ayni degil tabiki. Her urunun uretim suresini. Uretimi yapilan parcalar test ediliyormu bilmiyorum fakat eger test ediliyorsa bu sureleride soyleyin. Ona gore bir hesap yaptiniz ki yetersiz gelecegini dusunuyorsunuz.
    Bunlara cevap vermenizi bekliyorum. Madem azcik bir dusunme ile bunlari bilebiliyorsaniz.

    2012'de TSMC'nin 28nm de deli gibi üretim sıkıntısı yaşadığını, Nvidia ile Wafer anlaşmasını değiştirdiğini, artık sadece sağlam parçalara değil Wafer başına ücretlendirmeye geçtiği için Nvidia'nın en en az 2-3 ay ağlayıp durduğunu, Nvidia'nın büyük çipi gk110'un yieldlarının düşük kaldığı ve bu yüzden ilk hedefin HPC pazarı olduğu, AMD 'nin TSMC'deki üretim sıkıntılarından dolayı GCN kartlarını (7000 serisi) önce düşük frekans olarak çıkarttığını, Qualcomm'un TSMC'nin üretim sorunları yüzünden anca %60'ının talebinin karşılaşndığı için hep şikayet ettiğini, aynı zmanda Altera Xilinix gibi FPGA üreticilerinin de sıkıntı yaşayıp durduklarını, görece daha küçük hacimde üretim yaptıranların TSMC'de yer bulamadığını, Altera'nın artık dayanamayıp Intel ile anlaştığını ve üretim tesisi olarak Intel'i kullanacağını vs. vs. hiç duymadın okumadın 1.5 sene boyunca (mesela 2011in sonlarından itibaren)?

    2012 tam başlamadan toplam 28nm kapasitenin 65bin WSPM civarı olduğu tahmin ediliyordu. Bunun kimseye yetmediği açık. Herkes deli gibi talep karşısında yeni tesis çabasına girişti ama öyle zort diye olmuyor, herkes çip çip diye inledi durdu. 28nm bilmiyorum ama 32nm için tesis maliyeti 5milyar$ dan daha fazlaya geliyor. 28nm için de daha yukarılarda olduğu açık. O yüzden çok hızlı kurulamıyor ve maliyet çok önemli kriter olduğundan dolayı, ihtiyaçtan talepden fazla kapasite direk aşırı zarar demek. O yüzden tesisler hep geriden geldi.

    Apple'ın 75bin WSPM civarında ihtiyacı var (aylık wafer başlangıcı / wafer start per month). TSMC 2012nin sonlarına doğru ancak talebe yeterli miktarda üretim yapabildikleri gibi şeylerden bahsetti. Şimdi Apple'ın bütün ihtiyacını kaldırabilmek için extradan yatırıma ihtiyaç var, milyar dolarlık yeni yatırım lazım TSMC ile onun pazarlık haberleri faln gelip gitti, TSMC'nin milyarlık yeni tesisler kuracağıyla faln ilgili. Bahsi geçen miktar 10milyar $ civarlarında ama netini bilemiyoruz.

    Apple'ın bütün talebinin, 28nm toplam üretim kapasitesine göre büyük bi oran içerdiğine göre baya bi yatırım gerektirdiği de aşikar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: beyinsis
    elektronik mühendisi değilim ama buna kafam yatmadı. reverse engineering başkasının ürettiği bir üründe yapılır. bu çipi zaten samsung apple lisansıyla üretmiyor mu? neden reverse engineering yapsın ki? zaten apple tasarımı vermiş eline, o da üretiyor, tüm detayları elinde.
    İşte o daha kötü ya. Hiç reverse engineering yapmasına, para harcamasına bile gerek kalmadan her şeyin, tüm sırlarının elinde olması.

    Apple bir şeyi yaptıktan atıyorum 1 yıl sonra ürün çıkartacak ve Samsung'un diyelim o zaman haberi olacak.

    Böyle olunca daha test aşamasında Samsung ürettiği için, en başından haberi oluyor ve o da benzer ürün üretimine başlıyor.
    Yani Apple'ın attığı her adımdan , önceden haberi oluyor. Bu yüzden de Apple, Samsung'dan üretimi almaya çalışıyor...

    Sen bunu düşünemedin ya. Neyse. Nick'ine veriyorum. (Şaka şaka)




  • Kaynak nerde? hadi onu geçtim akıl var mantık var samsung'un mikroçipleri tvlerden bilgisayarlara beyaz eşyalara içinde mikroçip barındıran onlarca değişik alette/cihazda kullanılıyor ve bu duruma rağmen samsung'un elde ettiği gelirin %80 i bir kaç kalemden oluşan Apple (ne kadar satarsa satsın) ürününden elde ediyor? Bu size nasıl geliyor bilmiyorum ama bana pek gerçekçi gelmiyor!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    quote:

    Orijinalden alıntı: onkuba


    Hocam birsey demek istiyorum. Bana sayisal verilere dayandirin. Fabrikanin gunluk uretim kapasitesini? Fabrikadan cikan urunlerin paketlenmesi ve gonderilme zamani. Kac saat calistigi. Bir ariza durumunda ortalama tamir suresini. Fabrikanin kac firmaya calistigi.
    Uretilen her parcanin uretim suresi ayni degil tabiki. Her urunun uretim suresini. Uretimi yapilan parcalar test ediliyormu bilmiyorum fakat eger test ediliyorsa bu sureleride soyleyin. Ona gore bir hesap yaptiniz ki yetersiz gelecegini dusunuyorsunuz.
    Bunlara cevap vermenizi bekliyorum. Madem azcik bir dusunme ile bunlari bilebiliyorsaniz.

    2012'de TSMC'nin 28nm de deli gibi üretim sıkıntısı yaşadığını, Nvidia ile Wafer anlaşmasını değiştirdiğini, artık sadece sağlam parçalara değil Wafer başına ücretlendirmeye geçtiği için Nvidia'nın en en az 2-3 ay ağlayıp durduğunu, Nvidia'nın büyük çipi gk110'un yieldlarının düşük kaldığı ve bu yüzden ilk hedefin HPC pazarı olduğu, AMD 'nin TSMC'deki üretim sıkıntılarından dolayı GCN kartlarını (7000 serisi) önce düşük frekans olarak çıkarttığını, Qualcomm'un TSMC'nin üretim sorunları yüzünden anca %60'ının talebinin karşılaşndığı için hep şikayet ettiğini, aynı zmanda Altera Xilinix gibi FPGA üreticilerinin de sıkıntı yaşayıp durduklarını, görece daha küçük hacimde üretim yaptıranların TSMC'de yer bulamadığını, Altera'nın artık dayanamayıp Intel ile anlaştığını ve üretim tesisi olarak Intel'i kullanacağını vs. vs. hiç duymadın okumadın 1.5 sene boyunca (mesela 2011in sonlarından itibaren)?

    2012 tam başlamadan toplam 28nm kapasitenin 65bin WSPM civarı olduğu tahmin ediliyordu. Bunun kimseye yetmediği açık. Herkes deli gibi talep karşısında yeni tesis çabasına girişti ama öyle zort diye olmuyor, herkes çip çip diye inledi durdu. 28nm bilmiyorum ama 32nm için tesis maliyeti 5milyar$ dan daha fazlaya geliyor. 28nm için de daha yukarılarda olduğu açık. O yüzden çok hızlı kurulamıyor ve maliyet çok önemli kriter olduğundan dolayı, ihtiyaçtan talepden fazla kapasite direk aşırı zarar demek. O yüzden tesisler hep geriden geldi.

    Apple'ın 75bin WSPM civarında ihtiyacı var (aylık wafer başlangıcı / wafer start per month). TSMC 2012nin sonlarına doğru ancak talebe yeterli miktarda üretim yapabildikleri gibi şeylerden bahsetti. Şimdi Apple'ın bütün ihtiyacını kaldırabilmek için extradan yatırıma ihtiyaç var, milyar dolarlık yeni yatırım lazım TSMC ile onun pazarlık haberleri faln gelip gitti, TSMC'nin milyarlık yeni tesisler kuracağıyla faln ilgili. Bahsi geçen miktar 10milyar $ civarlarında ama netini bilemiyoruz.

    Apple'ın bütün talebinin, 28nm toplam üretim kapasitesine göre büyük bi oran içerdiğine göre baya bi yatırım gerektirdiği de aşikar.

    Boyle aciklanarak cevaplanmasi lazim. Bana laf soyleyecegine diger arkadas bunlari aciklasaydi keske. Gerci bilmiyordurda neyse. Bende bilmiyordum ogrendigim iyi oldu hocam tesekkurler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: teramit

    quote:

    Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

    Apple donanim değil yazilim firmasi, yani gayet normal.


    nasıl donanım firması değil kardeşim istese kendide üretir mühendislik bilgisi var sonuçta işçilik ucuz ve ilk yatırım maliyeti yok diye başkasına üretiyor.
    İşi başkasına yaptırmak o işin içinde olmadığını gösterez.
    inşaat firmaları bile bütün işi taşeronlara veriyor.şimdi onlarda mı inşaat firması olmuyor proje firması oluyor?


    Apple donanım firması değil, donanımı bir yan firmaya ürettirmiyor, herhangi bir üretim tesisi yada yan kuruluşu yok, donanımı samsungdan x firmasından parayı bastırıp satınalıyor, samsung ise öyle değil, işlemcisini, ramini kendi fabrikalarında üretiyor , apple veya x firmalarına satıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: khaos

    Kaynak nerde? hadi onu geçtim akıl var mantık var samsung'un mikroçipleri tvlerden bilgisayarlara beyaz eşyalara içinde mikroçip barındıran onlarca değişik alette/cihazda kullanılıyor ve bu duruma rağmen samsung'un elde ettiği gelirin %80 i bir kaç kalemden oluşan Apple (ne kadar satarsa satsın) ürününden elde ediyor? Bu size nasıl geliyor bilmiyorum ama bana pek gerçekçi gelmiyor!

    televizyondaki çiple telefondaki bir mi?
  • Başlık mikroçip diyor spesifik bir ayrım yapmıyor @George Jetson

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple bağımlı olmuş resmen
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serhdemir

    quote:

    Orijinalden alıntı: teramit
    quote:

    Orijinalden alıntı: Düşünen BiriApple donanim değil yazilim firmasi, yani gayet normal.
    nasıl donanım firması değil kardeşim istese kendide üretir mühendislik bilgisi var sonuçta işçilik ucuz ve ilk yatırım maliyeti yok diye başkasına üretiyor.İşi başkasına yaptırmak o işin içinde olmadığını gösterez.inşaat firmaları bile bütün işi taşeronlara veriyor.şimdi onlarda mı inşaat firması olmuyor proje firması oluyor?
    Apple donanım firması değil, donanımı bir yan firmaya ürettirmiyor, herhangi bir üretim tesisi yada yan kuruluşu yok, donanımı samsungdan x firmasından parayı bastırıp satınalıyor, samsung ise öyle değil, işlemcisini, ramini kendi fabrikalarında üretiyor , apple veya x firmalarına satıyor.


    yanlış biliyorsunuz, tüm donanımları değil ancak işlemciden konuşuluyor diye söylüyorum; Apple cihazlarında kullandığı işlemcilerin tasarımını kendi mühendislerine yaptırıyor. Sonra herhangi bir üreticiye bunu üret diyor. işlemci Apple'ın işlemcisi, üretim başka bir firmaya ait. yani iPhone'da bulunan işlemci samsung'un işlemcisi değil, samsung üretimini üstlenmiş o işlemcinin o kadar. Samsung'un Apple'ın kullandığı işlemciyi başka firmalara sattığını gördünüz mü? satamaz, çünkü işlemci samsung'un değil.

    bu sizin bir sandalye çizimi yapıp marangoza bunu üret abi bana demeniz gibi. üretilen sandalye sizin mi olur marangozun mu? elbette tasarımını, çizimini siz yaptığınızdan dolayı sizin olur. marangoz sadece çizimlere bakarak ağaçtan imal eder.





  • şu haberi yapmanızın mantığı ne acaba.. üç beş tane ergen fanboyun tartışmalarını sağlamak mı.. samsungun gelirinin yüzde kaçının nerden geldiğini ne yapacak bu millet çok merak ediyorum..

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.