Şimdi Ara

Analiz: İşte iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ın üretim maliyeti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
319
Cevap
7
Favori
10.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Analiz: İşte iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ın üretim maliyeti


     

     

    Apple'ın yüksek fiyatlarıyla dikkat çeken yeni nesil iPhone modelleri için BOM olarak bilinen parça maliyetleri ortaya çıktı. Her yeni model için bu çalışmayı yapan araştırma şirketi IHS, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ın bileşen maliyetlerini de masaya yatırdı. 

     

    Re/code ve CNBC için önceden açıklanan rakamlara göre, iPhone 6'nın parça maliyeti, tercih edilecek kapasiteye göre 200 dolar ile 247 dolar arasında değişirken, iPhone 6 Plus'ın parça maliyeti ise yine kapasiteye göre 216 dolar ile 263 dolar arasında seyrediyor.

     

    IHS'nin araştırmasına göre her bir cihaz için söz konusu olan birim emek yani işçilik maliyeti ise montaj da dahil olmak üzere iPhone için 4 dolar, iPhone 6 Plus içinse 4.5 dolar seviyesinde. Daha yüksek bellek kapasitesi için iPhone modellerinde 100 ila 200 dolar arası daha yüksek ücret talep eden Apple'da, bunun maliyeti ise çok daha küçük. Örneğin 128GB'lık kapasite seçeneğinin 16GB'lık kapasiteye göre Apple'a olan ekstra maliyeti yaklaşık 47 dolar civarında.

     

    Yapılan hesaplamalara bakılırsa, 128GB'lık iPhone 6 modellerinden elde edilen kar marjı daha yüksek, rakamsal konuşmak gerekirse 128GB ile Apple'ın oransal kar marjı %1 daha iyi. Fiyat üzerinden konuşmak gerekirse, 128GB'lık iPhone 6 modellerinde kar marjı %70 iken, 16GB'lık iPhone modellerinde kar marjı %69 olarak ortaya çıkıyor. 

     

    IHS analisti Andrew Rassweiler'ın hesaplamalarına göre, NAND Flash bellek tedarikinde Micron ve SK Hynix gibi farklı üreticiler ile eşzamanlı çalışan Apple, gigabyte başına 42 cent gibi bir ücret ödüyor. Daha önceki modeller ile kıyaslandığında örneğin iPhone 5 ve iPhone 5S'deki brüt kar oranı %69'larda iken, bu değer "ekonomik iPhone" olarak hafızalarda yer edinen iPhone 5C modelinde %68'e yakı, 2007'de anons edilen ilk iPhone'da ise %55 civarında idi.

     

    Görünen o ki, daha yüksek depolama kapasitesi, üretim maliyeti anlamında çok ciddi bir kalem oluşturmazken, tüketiciye yansıyan fiyatlar anlamında Apple'ın daha fazla kazanmasını sağlıyor. iPhone 6 jenerasyonun bileşen bazındaki maliyetlerine baktığımızda, en yüksek bedelin panele ödendiğini görüyoruz. Panel için LG ve Japan Display ile çalışan Apple, iPhone 6'nın LCD ekranı için 45 dolar, iPhone 6 Plus'ın 5.5-inç LCD ekranı içinse 52.50 dolar ödüyor. Yani 4.7-inç iPhone 6'nın ekran maliyeti, 4-inç'lik iPhone 5s'e kıyasla sadece 4 dolar daha yüksek.

     

    Ekranı koruma tarafındaki maliyeti ise Gorilla Glass 3 teknolojisi oluşturuyor. Tüm iddiaların aksine Sapphire ekran ile gelmeyen yeni iPhone'larda, Apple'ın yatırım yaptığı GT Advanced firmasının sapphire materyali ise sadece home butonu ve ana kamerayı korumak için kullanılıyor. Apple tarafından geliştirilen A8 işlemcisi ve M8 yardımcı işlemcisinin toplam maliyeti ise 20 dolar civarında. 64-bit olan işlemci, yüksek performanslı GPU ile birlikte, kendisinden daha yavaş olan kimi SoC seçeneklerinden daha ucuza mal oluyor. 

     

    Yalnız burada bir detayın altını çizmek isterim. A8 işlemcisi, bir uygulama işlemcisidir ve 20 dolarlık maliyete baseband işlemcisi olarak tanımladığımız modem yani 3G/4G/WiFi çipi dahil değildir. 40$+ civarı fiyatla sunulan Snapdragon 80x serisi işlemcilerde, platformun içerisine modem de dahil olduğu için birim maliyeti daha yüksek kalmaktadır. 20nm üretim teknolojisiyle hazırlanan A8 işlemcisinin hacimli fabrikasyonu ise Tayvanlı TSMC firması tarafından gerçekleştirilmektedir. Intel'i bir kenara bırakırsak eğer, bugün ileri seviyede üretim yapabilen iki firma öne çıkıyor ki bunlar Samsung ve TSMC'dir. Samsung da 20nm ile üretim yapabilirken, bu geometrideki ilk işlemcisi, Galaxy Alpha'daki Exynos 5 Octa 5430 olmuştur. Yalnız burada bir ilginç detay daha bulunuyor; çok uzun süre Samsung ile çalışan ancak ilişkilerinin bozulması ve davalık olmaları nedeniyle ticari operasyonlarını alternatif şirketlere kaydırma eğilimi gösteren Apple'da A8 işlemci üretiminin %40'ı hala Samsun tarafından yapılıyor. Zaman içerisinde bu oranın kademeli olarak sonlandırılması bekleniyor.

     

    iPhone 6 ailesindeki bir diğer yeni donanımsal bileşen ise NFC çipi. NXP firması tarafından geliştirilen bu çipin, diğer sensörler ve kullanıcı arayüzü ile birlikte toplam maliyeti 22 dolar iken, Samsung'un üst seviye Galaxy akıllı telefonlarındaki ses çiplerini üreten Wolfson firmasını satan alarak dikkat çeken Cirrus Logic firmasının iPhone 6'lar için sağladığı ses çip ile birlikte InvenSense firmasından alınan akselometre de ciddi bir maliyet oluşturuyor. Apple'ın buradaki dikkat çekici hamlesi ise telefonlarında ikinci bir akselometreye yer vermesi. Bosch Sensortec tarafından sağlanan ikinci akselometre ile hedeflenen amacın daha hassas ölçüm olduğu belirtiliyor. Apple'ın Bosch'dan tedarik ettiği bir diğer donanım ise yüksekliği hesaplayan barometre sensörü ki bu,daha önceki iPhone modellerinde gördüğümüz bir özellik değildi. 

     

    Tüm bunlara ek olarak az önce yukarıda bahsettiğimiz modem ve diğer kablosuz bağlantılar için Qualcomm ve Broadcom'dan sağlanan çipler ile birlikte kamerada kullanılan Sony sensör de BoM yani parça maliyetine etki eden önemli kalemler. Kısaca özetleyecek olursak eğer; iPhone 6'ların özellikle yüksek kapasiteli modellerinden istenen fiyatlar, üretim maliyet tarafında Apple'a o kadar yüksek yük getirmiyor. Tabi ki burada bahsedilenler parça maliyetleri, kuşkusuz araştırma-geliştirme çalışmaları da önemli bir maliyet getiriyor ve yazılım tarafındaki çalışmalar da bedavaya yapılmıyor ancak ülkemizde 128GB'lık Plus modeli 3250TL gibi bir fiyatla satılacak dolayısıyla iPhone 6 için bileşen maliyetleri, Apple'ın daha yüksek kar marjı istediği izlenimini doğuruyor. Peki siz ne düşünüyorsunuz, sizce yeni iPhone'ların fiyatları ne seviyede olmalı ? 

     

     



  • iphone 6 yı bırakında iphone 9 da felan 5.000 TL gibi fiyat çekmesinler ?
  • sırf para için 16 yerine 32 gb seçeneğini kaldırmadılar mı zaten
  • Kâr marjına bak be. Yolun kardeşim yolun kazda tüy bitmez nede olsa.

  • karın da bu kadarı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LifeSpecial

    iphone 6 yı bırakında iphone 9 da felan 5.000 TL gibi fiyat çekmesinler ?

    o kadar olması imkansız 3 sene öncede 4s 2000 tl den aşağı satılmıyodu o mantıkla 6 nın şuan 5000 tl olması gerek
  • sonuç olarak sağlam kazıklıyorlar :)

  • Yeni iphone`ların fiyatı 2 Bin altı olursa satar,ki 2499`dan çıkar en az.

    Micro SD kart girişi koy,hafiza koyma.Maliyeti azalt,yine satilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnqelTR -- 24 Eylül 2014; 16:01:04 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • müstahap apple fanlarına adamlara 3000 liraya 1 gb ramlı cihazı satıyorlar kamerası da 8 megapiksel
  • okadar bile yoktur maliyeti.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ooOOOoooo süper konu napıyoz hemennnn

  • ıPhone alana Araba bedava :)

  • 247 dolar olur 2500 nasıl bir mantık...

  • iyiymiş

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her türlü geçiriyorlar yani? Apple'da yoluyor bizi devlette.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: vitor reis

    müstahap apple fanlarına adamlara 3000 liraya 1 gb ramlı cihazı satıyorlar kamerası da 8 megapiksel

    müstehap değil mekruh bikerem
  • Şu lüks vergi yerine daha uygun bir vergilendirme yapılsa bu cihazların fiyatı ne olurdu acaba?

    1.750 Tl den yukarda olmamalı hiç bir akıllı cihaz.

  • Ar-Ge ve satış, reklam masrafları da belli olsa tam olacakmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: barakli87

    247 dolar olur 2500 nasıl bir mantık...

    + Arge + Pazarlama ve Reklam + Nakliye + Vergi + Kar ... buradaki en büyük pay arge'nin.. cihaz parça maliyeti başına 10-15$ kar koyup onbinlerce mühendisi çalıştırıp sürekli yeni dizayn, teknoloji ve geliştirmelerin altından kalkamazlar heralde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefon fiyatı konusunda insanların ağzında şöyle bir laf dolaşır oldu, şimdilerde de değil aslında, ama bu sıralar depreşti;

    "iPhone'dan pahalı mı? O zaman o cihaz yaramaz, gider iPhone alırım"

    Bu bakış açısı olduktan sonra birkaç bilinçli kullanıcı fiyat hakkında yorumda bulunsa ne olur, samanlıktaki iğne gibi kalırız, Apple da geçirir tırpanı samana, devam eder yoluna... Satış rakamlarındaki yeni rekor da bunu gösteriyor.

    Tüm DH ekibine kolay gelsin, özellikle de Sezer kardeşime, tam istediğim kategorinin ürünlerini inceliyor :D

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.