Şimdi Ara

Anakartın sistem için önemi???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar örneğin i7 8700K işlemci alacağım. Buna uyumlu 600 tl'likte bir anakart var 1.200 tl'likte. Şimdi bu fiyat farkının sebebi nedir. Extra FPS performansımı sunuyor ne oluyor yani 2 katlık ne var bu işte ? Bi açıklama yaparsanız çok memnun olurum.



  • Oc performansı daha iyi bilenşenler wifi kartı ses kartı gibi ek bileşenler oyun performasına hiç etkisi olmaz.
  • Bu fiyat farkı; farklı kullanım amaçlarına göre dizayn edilmelerinden dolayı vardır.

    Mesela; sizin amacınız oyun. İ7 8700K üzerine sistem kuracaksınız. Alacağınız ramler 2100Mhz. Ekran kartı marka model fark etmiyor. Eski anakartlarda bile Pcı Express x16 girişleri mevcut. Standart kulaklık ve hoparlör kullanacaksınız. Diğer bileşenler içinde ekstrem bir ihtiyacınız yok. Amaç iyi bir oyun bilgisayarı toplamak. Böyle bir senaryo da pahalı anakartla işiniz yok. Yeterli düzeydeki anakarttan kalan para ile ekran kartı yükseltilir. Veya ram yükseltilir. Oyuncu klavye mouse seti alınır.

    Pahalı içinse: Yok benim amacım render Oc yaparım,ilerde sistem yükseltirim gibi farklı düşünceler varsa kullanım amacına ve ileriye dönük bir sistem için pahalı olan tercih edilir. Oc olayı daha stabildir. Belki ucuz olanda oc desteği bile yoktur. Hatta oc otomatik yapılır. Özel olarak anakart için pasif soğutucular olur. Fazladan giriş-çıkış donanımları olur (usb,sata vs.). SLI için birden fazla ekran kartı yuvası olur. Bios rom gömülü olur genelde ve bios çökünce tek tuşla yeniden kurulur. Anakart üzerinde açma kapama reset tuşları olur. Çoklu dual channel için 4 veya daha fazla ram girişi olur. Ram desteği diğer anakarttan daha yüksek olur. Desteklediği ram hızı daha yüksek olur. Daha kaliteli ses kartı olur. Bu liste uzar gider.

    Kısaca tamamen kullanım amacına bağlı bir durum.

    Kullanım amacınız ve bütçenizle beraber aklınızdaki sistemi almadan önce forum sitelerinden konu açıp destek alın. Sonra yanlış bir anakart seçimi ilerisi için sorun teşkil edebilir. Özellikle anakart seçilirken ileride sistemi yükseltmek gibi bir düşünce varsa; pahalı diye adlandırdığınız daha donanımlı ileri dönük olanı almakta yarar var. Yoksa günlük kullanım ve oyun için iki katı fiyata abartıya gitmeye gerek yok.

    Aradaki performan farkına gelirsek eğer; sizin hissedeceğiniz bir fark hemen hemen olmaz. Asıl fark donanım desteğinde ortaya çıkıyor. Oyun performansından dolayı sakın ola iki katı fiyatına anakart almayın. Oc yapılmayacaksa eğer K ibareli işlemciye de yüksek para vermeye gerek yok. Oc için hem işlemci hem anakart desteği lazım. Anakartı ve işlemciyi alırken buna da dikkat edin. Eğer ki oc yapılacaksa da oc destekli anakart alınmalı pahalı olsa ucuzda olsa. Yoksa o işlemciye boşuna para verilmiş olur. İleride anakart yenilerim derseniz şimdiki aldığınız anakart boşa alınmış olur. Hatta ramlerde uyumsuz olursa ramleride yenilemek gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 3 Şubat 2018; 5:9:55 >




  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    Üstadım elimde r9 380X var. Onu kullanmayı düşünüyorum. Gönlümden geçen heves ettiğim GSkillz 2x8GB LEDLİ 3600 MHZ RAM + i7 8700K. Alacağınız ramler 2100 Mhz demenizi anlayamadım. Minimum mu demek istediniz. Nasıl bir anakart tercihi yapmalıyım. Renderla vs işim yok. Ama overclok yapabilirim çok nadir. Mesela şuanki sistemimde amd overdrive var onla yapıyorum A10 7860 K var 4.1 4.2 ye felan alıyorum çok nadir. Sadece oyun ve yayın odaklı sistem istiyorum hocam yardımcı olabilir misin
  • Hocam orda benim hatam var. Malum gecenin 5'inde yarı uykulu yazmışım gibi duruyor. Yani cümlede anlam bozukluğu var. Ben orayı örnek olarak yazdım. Mesela 2100mhz ram alacaksınız, oc desteği de yok, o zaman ne diye oc destekli 1000 Tl'lik kart alınsın ki; gibi bir anlamada yazdım yani.

    Elinizdeki ekran kartı güzel kart. Bende İ5 6500'lü bir sistemde Msı R9 380 4Gb modelini kullanıyorum.Gayette memnunum.Ancak kafanızdaki sistemin ekran kartı ise 1070 ve üzeridir diyebilirim. R9 serisi bu sisteme hafif gelir. R9 serisi ekran kartları 6. nesil ve öncesi için daha uygun. Bu ekran kartı ile olmaz demiyorum kesinlikle. İyi olur güzel olur ancak dediğim gibi bu sistemin altında kalan bir ekran kartı olduğunu da unutmayın. Kullanım amacınız için yeterlidir. Ancak sistemin tam verimi için 1070 ve üzeri bu sistem için daha uygundur diye düşünüyorum. Marka ve model değişebilir ancak R9'dan üstün kartlar daha mantıklı.

    Anakart için Z370 serisi ( Z ibaresine önem verin ) bir anakart almanız gerekir. Hem işlemci desteği hem oc için. Hatta araştımadan da almayın. Çünkü bazı markalarda 8.nesil işlemcilerin uyumsuzluğu çok yaşandı.

    Soğutma içinse stok soğutmalardan uzak durmanız gerekebilir. Çünkü oc yapılacağı için büyük olasılıkla yetersiz kalırlar. Yani o sisteme harici olarak (sıvı soğutma daha iyi olur) soğutma sistemi almanız lazım.


    Ramleri anakart ve işlemci uyumlu almanız gerekiyor. Bununla beraber ramlerinde oc destekli olmasına dikkat edin. Zaten anakart ve işlemcinin üretici sitelerinden destek listelerine bakarak bunları belirleyebilirsiniz.

    Renderla işinizin olmadığını yazmışsınız ancak oyun ve yayın konusunda da sisteme yüklenmeniz gerekecek. Bunu da göz önünde bulundurun.

    Siz yine de kabaca bütçenizi belirtin. Kafanızdaki sistemi tam şekillendirin. Gerektiğinde sistem tavsiyesi de yaparız. Elinizdeki parçaları da satıp sistemi uygun bir fiyata toplayabilirsiniz.




  • Öncelikle aynı chipsetde ki anakartlarda performans farkı bulunmaz.

    Pahalı anakartlarda daha fazla giriş çıkış bulunur ama bunun pek önemi yoktur zaten giriş seviyesinde ki bir anakartta ki tüm giriş çıkışlar normal bir kullanıcı için yetecektir. 3-5 Tane daha fazla port koymanında üreticiye maliyeti çok düşüktür.

    Peki anakartlar arasında ki fiyat farkı neyden kaynaklanır dersen;

    Ucuz anakart ile pahalı anakart arasında ki temel fark VRM dizaynıdır.
  • Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim öncelikle. Gönlümden geçen gtx1070ti zaten üstad. Ancak bildiğiniz gibi piyasa rezalet. Şimdilik 380X nitro ile idare edip yaklaşık bi 5 6 ay sonra duruma göre 1070ti almayı düşünüyorum. Çok kısa bir sorum olacak. Gskillzin ledli 16 gb 3200 mhz ramlerine baktım. Detaylı olarakta aynı ramin 3600 mhz ına baktım. Arada 50 60 tl fiyat farkı var. Normal mi bu. Yani 50 60 tl daha verip 3600 almak hiç anlamama rağmen çok çok daha mantıklı geldi. Bütçe olarakta düşüncem kasasız ramsiz işlemci ve ekran kartsız şekilde max 2.000. Yani sadece PSU HDD SSD ANAKART ve soğutucu için 2000 tl lik f/p sistem lazım. İşlemcim 8700K ramler gskillz 3600 ekran kartı 380x kasayı kendim seçerim zevkime göre.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O bütçe almayı düşündüğünüz parçalar için gayet yeterli gelecektir. Ramlerin linklerini de atarsanız her ikisini de, arada fiyat farkının sebebine bakabiliriz. Benim tahminim CL değerlerinden dolayı olabilir, rgb ve soğutma farklılıkları olabilir.




  • Tahmin ettiğim gibi hocam. Fiyat farkı gecikme süresinden (CL) dolayı var. Ben başka da fark bulamadım. 3600 Mhz olan ramler CL 17, 3200 Mhz olan ramler CL 16.. Bununla beraber firmaların fiyat farkları da var.

    Örneğin sizin verdiğiniz linkte Vatan Bilgisayar tarafından satılan CL 16 olan 3200 Mhz'lik ramlar Ebrar Bilgisayar da daha ucuz. Linkten kontrol edebilirsiniz.


    https://www.ebrarbilgisayar.com/gskill-trident-z-rgb-led-16gb-2x8-ddr4-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gtzr-pmu357287
  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    cl 16 var onlarda 1350 felan hocam 1 cl için 200 tl ye değer mi çok bir fark var mı. Yani yarın öbürgün birine sistemi söylediğim de keşke cl17 almasaydın der mi :D böyle bir şeyle karşılaşır mıyım
  • Benchmark testleri yapan sitelerde test sonuçlarına bakabilirsiniz. İkisi arasındaki farkı bir kullanıcının test programları haricinde anlamasının imkanı yoktur.

    Kullanım senaryoları ve kullanılan donanımlarda dahil olmak üzere bu değerler tamamen değişkendir. Yani sizin sisteminizde fark % 2 iken başka sistemde % 3 çıkabilir. O yüzden takıntı yapılacak bir durum değil.

    Çok yakın iki değer ve birinde bellek hızı daha yüksek. Bu ikisi arasındaki mhz ve cl değerlerinin performansa etkisini istediğiniz kadar kullanın program testleri haricinde anlamanızın imkanı yok.

    Oyun odaklı olacağı için gönül rahatlığı ile 3600 Mhz olan ramleri alabilirsiniz. CL 14 - CL 17 kıyaslaması olsa olay değişir. Ancak 16-17 farkını anlamak çok ama çok zor. Bu da psikolojiktir zaten.

    Tabi birde mhz değerleri yükseldikçe cl değerleri de yükselir, mhz düşerde cl değeri de düşer. Hatta gecikme süresini cl değeri olarak düşürmek için (17 den 16 ya kullanım değeri olarak donanımsal değil) oc yapıldığı zaman ram voltaj değerleri ile bazı ayarlamalar yaparak aynı değerleri elde edebilirsiniz.

    Kısaca gönlünüzden geçeni rahatlıkla alabilirsiniz.

    Şu var biri çıkıpta ben bu iki ram arasındaki gecikme süresini anlarım diye bir idda atarsa ortaya; boşuna buralarda heba olmasın.Bu değer saniyenin ortalama binde birine denk gelir. Bunu programlar bile farklı farklı sonuçlarla bizlere yansıtırken;bir insanın bunu kullanım esnasında anlaması olağanüstü bir durumdur. Bu adamın eli öpülür. Yüzü suyu hürmetine adaklar adanır.

    Son olarak; koca teknoloji devleri bırakın bu seviyeyi tahmini değeri bile tutturan adamları bulmak için dünyayı geziyorlar.

    İşin özü ikiside fazlasıyla yeterlidir. İkisini de aynı sisteme takın zerre fark yaşamazsınız. Bunu anlama şansınız da yok zaten. İçinize sinerek 3600 Mhz olanı alabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 4 Şubat 2018; 2:31:6 >




  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    Son yazdığınız cümle beni çok etkiledi. Sistem konusuna hakim olmayı çok isterdim. Bana önerebileceğiniz sistem var mıdır. işlemci ram ekran kartı dışında
  • HDD: Western Digital ve Seagate markalarından birini almanız yeterlidir. Dikkat etmeniz gereken kısım ön bellek ve rpm değerleri. Yani Mb ve RPM yazan değerlere dikkat edin. 64 MB 7200 RPM şu an için standart sayılacak düzeydeki disklerdir. Bu özellikteki disklerden birini alabilirsiniz. Tavsiyem Western Digital 1-2 TB Blue modeller. Tabi Black olan modellerde var ancak normal kullanıcı için biraz pahalı sayılabilirler. O yüzden günlük kullanıcı ve oyuncular için Blue modelleri de yeterlidir. Seagate'inde benzer modellerinden alabilirsiniz. Kimisi Seagate ses yapıyor diyor, kimisi WD ısınıyor diyor. Bu kullanılan sisteme ve kullanım şekline göre de değişiyor. İkisi de iyi markadır. İkisi de sizi üzmez.

    SSD: Okuma yazma hızı yüksek ve kaliteli bir markaya ait olanın alınması daha uygundur. Ssd için marka çok önemsenmez ancak bu hdd karşısındaki durumu içindir. Artık devir sistemlerin ssdye kurulduğu devir olduğu için ssdnin de iyi bir marka ve modelden tercih edilmesi daha doğrudur. Öne çıkan 2 marka Corsair ve Samsung'tur. Corsair son yıllarda baya bir yol aldı donanım konusunda. Samsung malum zaten. Özellikle anakartın M2 soket desteğine bakın. M2 ssdler daha performanslı çalışırlar. Çünkü direk anakarta bağlıdır. Yani bi kablo falan yok ram gibi işlemci gibi düşünün. M2 destekli bir anakart aldığınızı varsayarsak; M2 destekli 240 Gb ( ben 120gb Toshiba Ocz kullanıyorum sadece sistem ve programlar kurulu oyunlar ikinci disk olan hdd de kurulu çok memnunum-tabi benim sdd normal sata kablo ile bağlı) Samsung Evo modelleri tercih edilebilir.Sadece sistem için 120gb yeterlidir ancak kendi kullanımınıza göre 240gb veya fazlasını da alabilirsiniz.

    Kasa: Özellikle oc yapılacağı için üst kısımda da 2 tane fan bölümü olanları tercih edin. Sıvı soğutma kullanılırsa ya da hava soğutma artırılırsa çok faydasını görürsünüz. Hem soğutma sistemi yükseltilirken yer sorunu yaşanmaz. Bununla beraber iyi bir hava sirkülasyonu için geniş bir kasa olmasına özen gösterin. Kablolama içinde yer olmasına dikkat edin. Böylece hem kablo kargaşsı olmaz tertipli düzenli bir kasa olur hem tüm donanım çok rahatlıkla içine sığar hem de hava akımı iyi şekilde sağlanmış olur. Sırf şekilli diye boş beleş kasalara para vermeyin. Amacınız öncelikle kullanılabilirlik olsun, şekli modifikasyon ile kendiniz de verirsiniz zaten.

    Anakart: Z370 serisi anakartları kullanabilirsiniz. Sebebi ise 8. nesil intel işlemcileri sadece onlar desteklediği için. Markayı herkes kendi kullanımına veya netteki bazı kötü yorumlara göre değerlendiriyorlar. Zaten üreticiler belli. Öyle milyon tane olmadığı için alacağınız ürünü satan firmalar aynı yani. En çok önerilecekler Asus,Asrock,Msı olacaktır. Ben Msı H110M Pro-Vd kullanıyorum. Benim için yeterli. Bi sıkıntımda yok. Size tavsiyem ise ( Z370 serisini,kullanıcılardan gördüğüm kadarıyla) Asus ve Asrock daha çok tercih ediliyor. Tavsiyem ise Asus olmasından yana. Tabi bu ağırlıklı olarak tercih meselesi. Alırken birazda siz araştırıp karar verebilirsiniz.


    Soğutma Sistemi: Bu konuda Noctua ve Corsair daha iyi markalardır. Tabi Termaltake falan da iyidir ancak bu ikisi bi tık öndeler. Bu iki markadan birinin sıvı ve hava soğutma sistemleri sisteminiz için gayet yeterli gelecektir. İlk etapta hava soğutma yeterli olur. Ancak uzun süreli kullanımda sıvı soğutmanın avantajını yaşarsınız. Bi de daha sessiz bir ortam oluşmasını sağlıyor.

    Güç Kaynağı: Böyle bir sistem için kesinlikle 650watt 80+ sertifikalı bir psudan aşağısını almayın. Tavsiyem 650-850w civarı bir psu. Size 600w bile yeter denebilir. Ancak ileride oc ile beraber sisteme eklemeler yapıldığında (slı ile ikinci ekran kartı veya fazladan takılacak monitör ve diğer dış birimlerde olabilir) keşke dememek için tavsiyeme uyun derim. Düşünün sizin almayı düşündüğünüz sistemden daha düşük oc bile yapılamayan ( turbo boost ve xmp hariç ) bir sistemde bile Termaltake 700w 80+ psu kullanıyorum. Kafam rahat yani. Güç kullanımı ve donanım yükseltmesi yapacağım zaman psu derdim olmayacak. Marka olarakta Corsair veya Termaltake tercih edilebilir.

    Klavye-Mouse: Bu tamamen kişisel tercih. 100 TL civarına Logitech G serisini oyuncu farelerinden birini alabilirsiniz. Aynı sekilde klavyeyi de aynı G serisi bir oyuncu klavye alabilirsiniz. Mouse olarak ben Logitech G300s kullanıyorum. O yüzden bu markayı önerdim. Memnunum, yeterli seviyede ayarlara ve macroya sahip. Benim gibi bir kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Klavye ise dandik 20 TL'lik klavye kullanıyorum. Bu keyfinize kalmış bişey ancak özellikle farenin oyuncu faresi olmasına özen gösterin. Sebebini oyunlarda çok daha iyi anlarsınız. Mouse Pad almayı da sakın unutmayın. Gerçi o kadar alacağınız donanım yanında gerekirse isteyin hediye bile ederler.

    Kulaklık-Hoparlör: Ben yine Logitech firmasına ait olan Z333 serisi 2+1 ses sistemi kullanıyorum. Günlük kullanıcı için fazla bile bu sistem. Gerisi de tamamen kişisel tercih, size kalmış yani.

    Optik Sürücü: Gerek duymuyorsanız almanıza gerek yok. Ancak ucuzda olsa bi cd/dvd okuyucu alın. Ne olur ne olmaz. Ucuz zaten. Ancak ben çok amaçlı kullanırım derseniz BlueRay olanlardan alın. Blueray film bi başka olur tabi.

    Hocam şimdilik söyleyebileceklerim bunlar. Yine de aklıma gelen bişey olursa eklerim. Veya gözümden kaçan şeyler olursa onları da yazarım. Elimden geldiğince basitçe ama ayrıntılı olarak dikkat etmeniz gereken hususları belirttim. Bazı eksiklikler olabilir. Sebebi ise bilerek aşırı detaya ve teknik bilgiye girmemiş olmam. Yoksa hem konu çok uzar hem kafanız daha çok karışır. Kaba bir taslak çizmiş olduk sadece. Bu bağlamda siz değerlendirip kendi sisteminizi oluşturun, konu içinden veya ayrı konu açarak bizlere sunun. Bizlerde tekrardan gözden geçirip son hali ile size daha sağlıklı yardımcı olmuş oluruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 4 Şubat 2018; 3:46:16 >




  • Doğrudan OC performansı ile alakalı. Ama 8700K alıp stok takılacaksan en ucuz Z370'de işini görür.
  • Lana-Del-Rey kullanıcısına yanıt
    stok takılacaksan derken hocam. Ne demek oluyor bu anlayamadım. sadece oyun yayın başka bir şey yok bende :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ddyX

    stok takılacaksan derken hocam. Ne demek oluyor bu anlayamadım. sadece oyun yayın başka bir şey yok bende :D

    O zaman en ucuz Z370 + 8700 al boşuna 8700K'ya extra para verme.








  • Bu piyasada 683 TL'ye tomahawk iyi olur.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.