Şimdi Ara

Anakartın pili ne işe yarar? Çıkartırsam ne olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
20.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    bilgisayarla yeni yeni ilgilenmeye başladım

anakartın üzerinde bir pil gördüm bu pil ne işe yarar bunu çıkartırsam herhangibir zararı varmıdır?
    Ben yıllardır aynı kasayı kullanıyorum bitmiş olabileceğini düşünüyorum. Ama ne işe yarayacağını bilmiyorum.

Yardımlar için şimdiden teşekkürler.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Anakart Pilinin İşlevi ve Çıkarmanın Sonuçları

Anakartınızdaki küçük, disk şeklindeki pil, "BIOS pili" olarak bilinir. Bu pil, anakarttaki BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) ayarlarını korumak için kullanılır.

BIOS Pilinin İşlevi

BIOS, bilgisayarınızın açılması ve işletim sisteminin yüklenmesiyle ilgili temel ayarları içerir. BIOS pili, bu ayarların bilgisayarınız kapalıyken bile korunmasını sağlar. Bu sayede bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda veya elektrik kesintisi yaşadığınızda BIOS ayarlarınız sıfırlanmaz.

BIOS Pilini Çıkarmanın Sonuçları

BIOS pilini çıkarırsanız, aşağıdaki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz:

• BIOS Ayarlarının Sıfırlanması: BIOS pili, BIOS ayarlarını koruduğu için onu çıkarırsanız bu ayarlar sıfırlanır. Bu, bilgisayarınızın düzgün şekilde açılmasına engel olabilir.
    • Zaman ve Tarih Ayarlarının Kaybı: BIOS pilini çıkarmak aynı zamanda bilgisayarınızın zaman ve tarih ayarlarını da sıfırlayabilir. Bu, özellikle otomatik güncellemeler veya programa göre çalışması gereken görevler için sorunlu olabilir.
    • Şifre Kaybı: Bazı anakartlar, BIOS ayarlarına erişmek için bir parola gerektirir. BIOS pilini çıkarırsanız bu parola da sıfırlanır ve BIOS ayarlarını değiştirmenizi engelleyebilir.
    • Güvenilir Platform Modülü (TPM) Verilerinin Kaybı: Bazı anakartlarda TPM yongası bulunur ve bu yonga BIOS piline bağımlıdır. BIOS pilini çıkarırsanız TPM verileri kaybolabilir ve bu da güvenli önyükleme gibi özelliklerin çalışmasını engelleyebilir.

BIOS pilini yalnızca BIOS ayarlarını sıfırlamak veya değiştirmek gibi belirli nedenlerle çıkarmalısın. Aksi takdirde yukarıda belirtilen sorunlarla karşılaşabilirsin. BIOS pilini çıkarıp yeniden takarsan BIOS ayarlarının korunması sağlanır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • bios ayarlarını , tarih & saat gibi bilgileri hafızasında tutmaya yarar.
    pili çıkarırsan bios ayarları fabrika çıkışına döner.
    pc nin çalışmasına engel teşkil etmez ama bios ayarların sürekli sıfırlanır.
    bir de açılırş sırasında "Cmos Checksum Error" gibi (tam yazılımını unuttum) bi hata mesajı verir ve senden F1 tuşuna basarak devam etmeni ister
    başka sakıncası yoktur.
  • Climanjaro çok teşekkür ederim
    Peki pili değiştirmem gerekirmi bunu nasıl anlayabilirm?
  • quote:

Orjinalden alıntı: muratyucel

Climanjaro çok teşekkür ederim
    Peki pili değiştirmem gerekirmi bunu nasıl anlayabilirm?

Pil zayıfladığı zaman windwsun saati geri kalmaya başlar. o zaman yenisi alıp değiştirmelisin. pil bittiği bozulduğu yada çok zayıfladığı zaman cmos error hatasını alırsın
  • pc ilk açılırken (henüz daha siyah ekranda iken) "Cmos Checksum Error" yazısı geliyorsa pil artık bitiyor demektir.
    eğer pili değiştirecek olursan eskisini götürüp al, çünkü pillerin arkasında volt değerleri falan olması lazım.
    aynı değerde bir pil almalısın.
  • Sanırım benim pilim bitmemiş
    Herhangibir hata almıyorum
    Yardımlarınız için teşekkür ediyorum
  • Sanırım BIOS pilinden bahsediyorsunuz. Eğer ondan bahsediyorsanız kısaca bilgisayarı kullanamazsınız diyeyim..
  • quote:

Orjinalden alıntı: ermanpac

Sanırım BIOS pilinden bahsediyorsunuz. Eğer ondan bahsediyorsanız kısaca bilgisayarı kullanamazsınız diyeyim..

yoo kullanıyorsun sadece tarih ve zaman bilgin olmuyor
  • quote:

Sanırım BIOS pilinden bahsediyorsunuz. Eğer ondan bahsediyorsanız kısaca bilgisayarı kullanamazsınız diyeyim..

hocam kusura bakma ama bios pili ile pc nin bi ilgisi yok.
    bios pili sadece saat & tarih ve bios ayarlarını hafızada tutmaya yarar.
    istersen bios pilini çıkar ve dene.
    bak pc yine açılır ve kullanırsın.
    sadece açılışta Cmoss checksum hatasını verir, onu da F1 tuşu ile geçersin (yanlış hatırlamıyorsam F1 di)
  • quote:

Orjinalden alıntı: Climanjaro

quote:

hocam kusura bakma ama bios pili ile pc nin bi ilgisi yok.
    bios pili sadece saat & tarih ve bios ayarlarını hafızada tutmaya yarar.
    istersen bios pilini çıkar ve dene.
    bak pc yine açılır ve kullanırsın.
    sadece açılışta Cmoss checksum hatasını verir, onu da F1 tuşu ile geçersin (yanlış hatırlamıyorsam F1 di)

• quote:

Orjinalden alıntı: Climanjaro

bios ayarlarını , tarih & saat gibi bilgileri hafızasında tutmaya yarar.
    pili çıkarırsan bios ayarları fabrika çıkışına döner.
    pc nin çalışmasına engel teşkil etmez ama bios ayarların sürekli sıfırlanır.
    bir de açılırş sırasında "Cmos Checksum Error" gibi (tam yazılımını unuttum) bi hata mesajı verir ve senden F1 tuşuna basarak devam etmeni ister
    başka sakıncası yoktur.

• bence de yok internet kullanıyosan sadece msne falan giremezsin msn hata veriyo tarih saat ayarlı olması gerekiyo yoksa hep sorun gider çıkar
  • quote:

Orjinalden alıntı: Merichack

bence de yok internet kullanıyosan sadece msne falan giremezsin msn hata veriyo tarih saat ayarlı olması gerekiyo yoksa hep sorun gider çıkar

doğru. en baitiden msn hata verir ve giremezsin. ben iki gün uğraşmıştımda girememiştim meğer saat tarih ayarlarım değişmiş. sonradan öğrendim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.