Şimdi Ara

Anakart seçerken ucuza kaçanlar, yada siz abartıp tadını kaçıranlar! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
143
Cevap
7
Favori
8.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
102 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 10600kf 5ghz icin z490 tomahawk yeterlimi sizce?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • jac0B0 kullanıcısına yanıt
    Cpu OC da vrmler çöp değilse gayette alakasız.

    Sıvı nitrojenle oc yapanları kast etmiyorum ben hergün kullanılan oc için yazdım.

    Extreme oc için yazmadım yani.

    40 değil 60 olsun bu forumda insanlar oyun odaklı pc topluyorlar. Önce işlemci vs değil ekran kartı önemli git 2000 dolara treadripper topla o zaman üstüne 1050ti takarsın...

    Bunu söyledim.

    2. Dandik psu olayı da elektrik elektronikçi birinin bunu böyle söylemesi gerçekten çok yanlış. Kendisi büyük ihtimalle satın alınca test ediyordur. Ve ripple vs sorunsuzsa kullanıyordur forumda bunu yapacak bilgi alet edavat herkeste yok. Psu alıp test edeni de duymadım çok.

    Buna cehalet dedim işte çünkü artık ekran kartları 200 watt ve üzerine çok rahat çıkıyor işlemciler oyunlarda 70 80 watt ları görüyor (oyna göre azalabilir). Fan anakart parçaları derken 350 watt kullanımı dandik seritikasız bir psu ile yapınca patlayabilir. Eski VS serisi ve coğu çöp psu da bunları yaşayan bir sürü insan var. Türkiyede herkes pc toplayamıyor konsol bile alamıyor fakir bir ülkeyiz de abd de gayet yaygın bir şey. Ve yüzlerce kişinin yaşadığı bir durum.

    Cehalet dediğim bu kişinin bilgisi değildi. Anlamıyorsun işte. Kendisi belli ki teknik bilgiye donanıma sahip. Ama bu forumda genel olarak bu bilgiye sahip az kişi var.

    Yani ben en dandiğin bi üstünü alıyorum sorun yok yaa yı işi bilen biri söylediğine ona sorun yok. Ama sana sorun olabilir.

    Benim cahil bulduğum şey bu yanlış yönlendirme. Zaten corsair tx750 aşağısı iyi psu bile değil de yazdığım psu 'yu alabilen az insan var herkes zaten aza tema ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lazer__

    Cpu oc un anakart ile ilgisi yok mu oha artık

    Alıntıları Göster
    Evet yok günaydın.

    9900k yı al en ucuz z370'e bağla soğutucu ve psu iyi olduğu sürece gayette 5.2ghz e çıkarsın...
    Extreme oc dan bahsetmedim

    Ama Ram oc için 4000mhz diye satılan kiti büyük ihtimalle 3800de açarsın anca.

    2080ti bir gpu birimi. Bunu farklı kartlara (bildiğin anakart aslında) basıyor farklı markalar. Elbet evga en iyisi de OC potansiyelini pcb kalitesi vs den çok en fazla silikon kalitesi belirler buda nvidia ile ilgili bir şey. Gene yazıyorum extreme oc için konuşmadım. Günlük kullanılan oc için yazdım

    Psu daha önemli öyle diyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknoCat -- 21 Mayıs 2020; 13:25:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Konuyu okuyacak arkadaşlara sesleniyorum. Zaten OC yapmayacağım düşüncesiyle gidip en ucuz B450 anakartı aldım. MSI kalitelidir diye araştırmadan etmeden indirime kandım. Anakart üzerinde kasa fan girişleri için 1 adet var ve 3 pinli fanları DC ile kontrol edemiyorum. Fanlar son hız dönüyor.
  • Metality kullanıcısına yanıt
    Anladım, PSU gerçekten en önemli bileşenlerden biri. Daha önce güç kaynağı patlamış biri olarak anakartı falan duman edeceğinden emin olabilirsiniz.
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Hocam ama bunu belirtmeniz gerekmez mi? Ben oyun amaçlı kurmuyorum diye? Çoğunluk tam tersi çünkü.

    Psu konusunda zaten vasat psu'lar pcb tasarımı kötü olan soğutma için düzgün tasarıma sahip olmayan kalitesiz kapasitor regulator vb kullananlar değil mi? Kablo yeterli gaugeda is tamam yangın çıkmaz inşallah. Ama Johnny guru incelemelerine bakıyorum çoğu psu yeterince iyi değil.

    Özellikle tam yük altında.

    Zaten server psu'ları her zaman benim bildiğim en kalitesi değil mi? Verimlilik çok başka bir dava da genelde o sertifika için uğraşanlar malzemeyi de iyi koyduğu için öneriliyor deniyor.

    Server psu ları en pahalısı tabi eskisi mutlaka ucuzdur.

    Zaten psu tier list buna göre kuruldu.

    Bahsettiğiniz vasat veya aştı psu'ları 200 300 watt çeken ekran kartı olan sistemlerde öyle 7/24 çalışınca sorun çıkıyor yazıyorlar. Günde 2 3 saat oyundan bişey olmuyor.

    Ama ben render alcam seri 12 saat pc yük altında olcak veya haftanın çoğu günü. O zaman sıkıntı. O zaman o ekran kartı vs bozulma riski var. Server grade psu'lar yüksek yükte 7/24 neredeyse 365 çalışıyor ve 1000 wattlık psu belki 950 watt yükte çalışıyor.

    600 watt ne olduğu belli olmayan psu 550 watt yükte 7/24 çalıştırın o zaman şenlik başlasın işte.

    Artık ekran kartları 200 300 rahat çekiyor oyun sırasında iyi bi pc 350 wattları görüyor. Psu 450 watt ise ve vasat veya altı ise bence sıkıntılı hocam.

    Johny guru incelemeleirne mutlaka bakın derim zaten bir psu ne zaman iyi olsa server grade veya yakın diyor. Bende bunu tavsiye ediyorum çünlü o birazcık iyi olan psu lar 10 sene garanti ile geliyor direk hem 10 sene bir daha psu alma derdi yok hemde parçalarım bozulma riski minimum. Bunun daha şalter atması var. Voltaj dalgalanması var. Türkiyede yazın klimalar açılınca birde kışın elektrikli ısıtıclar pc için en tehlikeli zamanlar.

    Son yazdığım için özür dilerim bir an boşluğuma geldi ama cidden sizin sahip olduğunuz bilgi tecrübe ve ekipman vb forumu okuyan ve üyelerin yüzde 95'in de yok. O yüzden sizin için doğru olsada çoğu insanı yanlış yönlendirmiş olduğunuza inandığım için yazdım bende.

    Çünkü dolar zaten olmuş 7~6.7 vergi geldikçe geliyor. Insanlar 1000tl ye işlemci 2000 3000 tlye ekran kartı derken içinden psu çıkan kasaya yönelme hatasını yapıyorlar. Bende o riski minimize etme taraftarıyım çünkü en pahalı parça yüzde 90 ekran kartı olacaktır yazık olur yani. Bende dandik üstü aldım 4 ay sonra CW başladı iade ettim amazona gittim raider ii 750w aldım. Avrupada yaşasam aynı paraya Hydro G alırdım elbette özellikle fan olayı için ama kafam rahat en azından.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Anakart kesinlikle ucuza kaçılacak bir bileşen değil, şuana kadar P4C800-E, X48 DQ6, P5Q PRO, Z77 VPRO ile P4, E8400, Q6600, Q9650, 2500K, 2600K kullandım overclock yaptım taş gibi anakartlardı en ufak problem yaşamadım bundan sonra da giriş seviyesi anakart ve overclock yapamadığım işlemci almam.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zamaninda x99 kullanip, saga sola deli gibi önerirlerdi...
    ben x79 kullanmamdan mütevellit x99 u önermeziken bana muhalefet olarak x99 un destekledigi xeon islemci listesini atiyorlardi, bilmem hatirladilar mi? yil 2015 sonu idi, bir konuda diyorum ki x99 5820k alacagina yari fiyatina z170 6700k alsin arkadas, ona harcayacagi paranin yarisi, hemde yari parasini dolara cevirsin beklesin.. bana x99 un destekledigi xeon islemci listesini atmisti burdan birisi... ismi lazim degil, simdi devir döndü tabi... ama gecmis ve bugünü ayni anda yasayabilen biri icin bu konusmalar can sikici bir durum. Bizim o zamanlar herkese söyledigimiz seyleri simdi ayrica bir konu acip yaziyorlar.

    highwoltage, falsesheaperd falan var idi bir kacininda ismini unuttum benimle hic kullanmadiklari vray render hakkinda tartisiyorlardi, i7 4770k ve i7 6700k ayni render performansina sahip olmasi gerekirmis falan :) sonuc atiyorum inanmiyorlar, o zamanin oyun performansina bakar karsilastirma falan yapiyorlar, diyorum ki oyun motoru baska render baska, yok, simdi vray benchmark results sayfasindan baksinlar diyecegimde hicbiri yok suan piyasada..

    bende yokum gerci (var sayilmam)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • indirimdeyken 723 liraya MSI B450-A PRO MAX aldım, aşırı derecede memnunum. Cold boot sorunum da çözüldü. Kesinlikle söylediklerine katılıyorum hocam. Bence B450 serisi fiyat performans ve PRO MAX modeli de en iyi VRMlere sahip. Kaynağım da şu site:https://linustechtips.com/main/topic/1137619-motherboard-tier-list-v2-currently-amd-only/
  • Şimdi konuya şöyle bir giriş yapayım

    A320 + R5 1600 + 16GB 2133 + RX580 4 GB + 27" 2k 144hz çoğu dolar şuanki kurun yarısı iken mütevazi bedeller ile alınmış parçalar.

    Şimdi ilk bakışta şu yorumları görür gibiyim ankart çöp, ram frekansları çok düşük, rx 4 gb 2k panelde yetersiz.

    Aradığım şey mp ağırlıklı fps vb oyunlarda orta - high ayar arası 60fps den aşağı düşmemek idi. Sonuç kesinlikle öylede oldu.

    Aldığınız parçalardan ne beklediğinize bağlı biraz bu durum. Benim şuan X470 anakartım olsa FPS'de bir artış sağlayacak mı HAYIR.

    Bunun yerine RX 590 gibi bir kart taksam FPS artışım olacak kesinlikle EVET.

    Çünkü tecrübe ettiğim her oyunda %100 kulanımı CPU değil GPU yapıyor.

    Ram frekansının elbet FPS'e katkısı olacaktır fakat şöyle bir düşünelim A serisi 3200mhz - X470 3466mhz

    A serisine 3200 takmak ile X serisine 3466 takmanın arasında ne kadar fps farkı olabilir ki ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Metality

    https://www.vatanbilgisayar.com/amd-r5-3600-dual-rtx2060-evo6gb-prime-b450m-k-toshiba-500gb-m-2-ssd-crucial-16gb.html


    Bu sistem peynir ekmek gibi çok satıyor. Forumda konusu da var. Almayın. Mesaj sayısı 17 binlerde olan bir üye sürekli bu tarz sistemleri öneriyor. Ona inanıp bu sistemi almayın.
    Bu Münebbih denen şahsı ciddiye almayın. 15 bin TL bütçeli sisteme Gigabyte x570 ud öneren biri. Son bombası da Gtx 1650 super, Rx 570'ten yüzde 30 daha hızlıymış. Kaynak göster diyorum ama cevap yok. Üyeleri çok yanlış yönlendiriyor.

    https://forum.donanimhaber.com/dar-gelirliler-icin-1650-super-li-5500-xt-8gb-li-1660-super-li-oyun-sistemleri-3-500-4-000-tl--143544412




  • teknoCat kullanıcısına yanıt
    O zaman net bir çizgi çekeyim. Dediğin doğru. Çoğu kişi yanlış yönlenebilir. Detaylı anlatalım:

    ---------------------------------------

    PSU-PC uyumu ile ilgili detaylar:

    Bir PC yüksüz halde 50W elektrik harcarken, işlemciye abandığınızda anında (birkaç milisaniye içinde) 270 watt elektrik çekebilir. Daha ekran kartına abanmadınız. Ekran kartları yerine göre 300 watt elektrik çekebilir. Oyun oynarken işlemciye çok abanmıyorsunuz. İşlemciniz %25-30 kullanım seyrinde gidiyor. Tüm sistem 150 watt çekse, ekran kartınız da maksimum 300 watt çekse, size DEVAMLI 450 watt güç verebilecek bir güç kaynağına ihtiyacınız var demek. Gidip 500W güç kaynağı alırsanız potansiyel bir bela sizi bekler. Oyun bir sebepten kitlendi. Ekran kartınız Allah ne verdi ise akım çekiyor. İşlemci kullanımınız da oyun kitlendiği için %100'e çıktı. Ne olur? Sistem 270 watt, ekran kartı 300 watt, toplam 570 watt çekiyorsunuz. Güç kaynağınız 500W. Cortladığınızın resmidir.

    Olay sadece bu da değil. Saatlerce yük altında çalışan bir PSU, kendisinin limitlerine yakın akımlar çekiliyorsa saçmalayabilir. O yüzden kesinlikle limitlerde güç kaynaklarına girmeyin.

    Gerekirse çift PSU kullanabilirsiniz. Biri ile ekran kartı hariç herşeyi besler, diğeri ile ekran kartı beslersiniz. Bu bile işler. Ama tüm ürünler bir olsa 570w mı çekecek? Sizin güç kaynağı en az 650w olsun.

    Üzerinde 650w yazması bir anlam ifade etmez. Yazıyor diye verecek diye bir şey de yok. Bir de hangi voltajdan kaç akım verebiliyor, bu da önemli. Bazı PSU'lar 5V'dan çok akım verebilirken, bazısı 5V akımını kısıtlı tutup 12V'dan çok akım vermeye abanıyor. Elinizdeki sistemde hangi bileşenin hangi voltaj çıkışından beslendiğini ve maksimum ne kadar akım çektiğini öğrenmelisiniz. Hepsini uç uca ekleyin. "5V'da x amper, 3.3V'da y amper, 12V'da z amper akım çekme potansiyelim var" deyin. Bu sayıları EN AZ 1.3 ile çarpın. Her çıkıştan bu akımı verebilecek PSU'yu bulduğunuzda kablolarına bakın. Kalınsa ve alın. İnce ise almayın.

    Benim sistemim taş çatlasın 550 watt akım çekebilir. Sistemde 850w güç kaynağı var. Özetle, güvenli bölge oluşturun. Aletin limitlerine dayanmazsanız aletin mükemmel kalitede olması gerekmez.

    -------------------------

    Çift PSU kullanımı:

    850w güç kaynağı alamıyorsanız, bütçe el vermiyorsa, elinizde hali hazırda düşük güçlü ama güvenilir bir PSU varsa ona ikinci PSU ekleyebilirsiniz. Daha iyi olan PSU'yu ekran kartına takın. Sistem için de vasat üstü bir PSU olmasına özen gösterin. Bitti gitti. Yürür düzen. Çift PSU kullanma kolaydır. Ekran kartı PSU'sunun anakarta giden kablo demetinde bir adet yeşil kablo var. O yeşil kabloyu herhangi bir siyah kablo ile birleştirdiğinizde PSU açılır. İki PSU'nun aynı anda açılması için anakarta bağlı olan psu'nun 5V veya 12V çıkışına 5V veya 12V ile çalışan bir röle takın. Rölenin anahtar kısmına da ikinci PSU'nun yeşil ve siyah kablosunu bağlayın. Ta-daaa! Artık aynı anda açılıp, aynı anda kapanan iki adet PSU'nuz var. Biri ekran kartını, diğeri kalan herşeyi besler.

    ÇOK ÖNEMLİ DETAY: PSU'larda güvenlik gereği toprak hattı ile şase hattı (siyah kablolar) shortlanmıştır. Dolayısı ile iki PSU'yu topraklı prize bağladığınız anda şaseleri ortaklanır. ANCAK, topraklı priz kullanmazsanız ŞASELERİ ORTAKLANMAMIŞ OLUR. PC'nizde iki ayrı Şase demek, iki ayrı referans noktası demek. HİÇ İSTEMEYECEĞİNİZ BİR ŞEYDİR. O yüzden PSU'ların birer siyah kablosunu da birbirine bağlamanızı tavsiye ederim. İşi 220V prizlerine bırakmayın derim.

    --------------------------

    KASA:

    Kasa çok önemlidir. Aynı zamanda da hiç önemli değildir. Şöyle ki, iyi bir kasa 20 yıl geçse de gene iyi bir kasadır. Kötü kasa da kötü kasadır. O yüzden kasa çok değerlidir ama hiç değerli değildir. Bir kere alın. İyisini alın. Eskiymiş falan hiç önemli değil. Mesela şuna bakın:
    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-cooler-master-stacker-810-815033926/detay

    Bende bu kasanın tekerleklisi var. İçinde yerden bol bir şey yok. İstediğiniz kadar fan takabilirsiniz. İstediğiniz fantaziyi gerçekleştirebilirsiniz. Alabildiğiniz en büyük, ferah kasayı alın. Sağladığı esneklik sayesinde uzun yıllar boyunca kullanırsınız. Böyle bir kasaya üç PSU da sığar. Geçmişte iki PSU ve sıvı soğutma sığdırdım. Fiyatı makul olursa elinize punç alıp kendisine 12cm delik açmaya da içiniz gitmez.

    ---------------------------

    Fan:

    Paranız kısıtlı ise oyuncağı boşverin. PC'yi Japon kerhanesine çevirip ne yapacaksınız? Paranız kısıtlı ise ses ile güç arasında bir denge kurup ucuza yönelin. Sesin önemini de kendiniz düşünün. Benim kasada her fanı ayrı ayrı kontrol ettiğim potansiyometreler var. Normalde ağzına kadar kısılı oluyor. Sisteme abanacağım zaman ağzına kadar açıyorum. İstediğimde soğutma iyi, gürültülü. İstediğimde soğutma zayıf, çok sessiz. bunu zaten güncel fanlar otomatik yapıyor, ama ben leşçiyim. Kasadaki fanlar Konya Sokaktan alınma, tanesi 16-17TL'lik fanlar. Ana bilgisayarımda hoparlör bile yok. Sennheiser kulaküstü kulaklık. Kulaklık amfisi niyetine de USB girişli bir Numark Mixer var. Dolayısı ile yük altında iken gürültü? Bana önemli değil. Size önemli ise, fana önem vereceksiniz, el mahkum.

    ---------------------------

    Artık buralardan kırptıklarınızı İşlemcinize, Anakartınıza Raminize, ekran kartınıza, SSD'nize İHTİYACINIZ DOĞRULTUSUNDA gömebilirsiniz.

    İyi özetledim mi teknoCat?




  • Konuyu açan arkadaşa teşekkürlerimi sunuyorum.. Şahsen bende bilgisayar parçası konusunda pek bilgili değilim. Msi b450 gaming plus max almıştım, daha var olan özelliklerini bile kullanmıyor olabilirim (Ses, turbo, gaming bost vs) ama 2 adet m2. slotu bulunan bir anakart alsaydım diye de içimden geçmiyor değil. :)
  • Asus Maximus Xİ Hero Wi-fi AC Anakart kullanıyorum fena değil.
  • bu forumda bi konuda ana kartların kullandığı bileşenlerin kalitelerinden bahsediliyordu. açıkçası artık o tarz bilgiler gerekli. üzerinde gaming yazması, ledlerin sağa sola ışın atması bi olay değil. kabaca işlemci gücünü 10 vites olarak belirleyip bunun kontrolünü ucuz kontrolcü ile yaparsan yine hüsran. bu tür bileşen isimlerini hiç bir özellik listesinde vermiyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kunGFu

    Zamaninda x99 kullanip, saga sola deli gibi önerirlerdi...
    ben x79 kullanmamdan mütevellit x99 u önermeziken bana muhalefet olarak x99 un destekledigi xeon islemci listesini atiyorlardi, bilmem hatirladilar mi? yil 2015 sonu idi, bir konuda diyorum ki x99 5820k alacagina yari fiyatina z170 6700k alsin arkadas, ona harcayacagi paranin yarisi, hemde yari parasini dolara cevirsin beklesin.. bana x99 un destekledigi xeon islemci listesini atmisti burdan birisi... ismi lazim degil, simdi devir döndü tabi... ama gecmis ve bugünü ayni anda yasayabilen biri icin bu konusmalar can sikici bir durum. Bizim o zamanlar herkese söyledigimiz seyleri simdi ayrica bir konu acip yaziyorlar.

    highwoltage, falsesheaperd falan var idi bir kacininda ismini unuttum benimle hic kullanmadiklari vray render hakkinda tartisiyorlardi, i7 4770k ve i7 6700k ayni render performansina sahip olmasi gerekirmis falan :) sonuc atiyorum inanmiyorlar, o zamanin oyun performansina bakar karsilastirma falan yapiyorlar, diyorum ki oyun motoru baska render baska, yok, simdi vray benchmark results sayfasindan baksinlar diyecegimde hicbiri yok suan piyasada..

    bende yokum gerci (var sayilmam)
    Kafamı yarıyorsun şu mübarek günde hiç yakıştıramadım

    2015 te birisi çıkıp ryzenler patlayacak deseydi kim inanırdı şimdi geçmiş gün hakkında şöyle böyle demesi kolay, ozaman iyi cpu kullanmak isteyen gelecekte upgrade düşünen adama ne yapsaydık ölü soket mi önerseydik, x99 için şimdi güçlü cpu yine bulunuyor. Sadece anakarttan yana yüzümüz gülmedi okadar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu arada oc nin anakartla alakası yok diyen arkadaş, oc de sistemle alakası olmayan tek bileşen monitör hoparlör vs. Onun dışında hepsinin ucundan kıyısından göbeğinden alakası var 😊 yorum fail olmuş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    O zaman net bir çizgi çekeyim. Dediğin doğru. Çoğu kişi yanlış yönlenebilir. Detaylı anlatalım:

    ---------------------------------------

    PSU-PC uyumu ile ilgili detaylar:

    Bir PC yüksüz halde 50W elektrik harcarken, işlemciye abandığınızda anında (birkaç milisaniye içinde) 270 watt elektrik çekebilir. Daha ekran kartına abanmadınız. Ekran kartları yerine göre 300 watt elektrik çekebilir. Oyun oynarken işlemciye çok abanmıyorsunuz. İşlemciniz %25-30 kullanım seyrinde gidiyor. Tüm sistem 150 watt çekse, ekran kartınız da maksimum 300 watt çekse, size DEVAMLI 450 watt güç verebilecek bir güç kaynağına ihtiyacınız var demek. Gidip 500W güç kaynağı alırsanız potansiyel bir bela sizi bekler. Oyun bir sebepten kitlendi. Ekran kartınız Allah ne verdi ise akım çekiyor. İşlemci kullanımınız da oyun kitlendiği için %100'e çıktı. Ne olur? Sistem 270 watt, ekran kartı 300 watt, toplam 570 watt çekiyorsunuz. Güç kaynağınız 500W. Cortladığınızın resmidir.

    Olay sadece bu da değil. Saatlerce yük altında çalışan bir PSU, kendisinin limitlerine yakın akımlar çekiliyorsa saçmalayabilir. O yüzden kesinlikle limitlerde güç kaynaklarına girmeyin.

    Gerekirse çift PSU kullanabilirsiniz. Biri ile ekran kartı hariç herşeyi besler, diğeri ile ekran kartı beslersiniz. Bu bile işler. Ama tüm ürünler bir olsa 570w mı çekecek? Sizin güç kaynağı en az 650w olsun.

    Üzerinde 650w yazması bir anlam ifade etmez. Yazıyor diye verecek diye bir şey de yok. Bir de hangi voltajdan kaç akım verebiliyor, bu da önemli. Bazı PSU'lar 5V'dan çok akım verebilirken, bazısı 5V akımını kısıtlı tutup 12V'dan çok akım vermeye abanıyor. Elinizdeki sistemde hangi bileşenin hangi voltaj çıkışından beslendiğini ve maksimum ne kadar akım çektiğini öğrenmelisiniz. Hepsini uç uca ekleyin. "5V'da x amper, 3.3V'da y amper, 12V'da z amper akım çekme potansiyelim var" deyin. Bu sayıları EN AZ 1.3 ile çarpın. Her çıkıştan bu akımı verebilecek PSU'yu bulduğunuzda kablolarına bakın. Kalınsa ve alın. İnce ise almayın.

    Benim sistemim taş çatlasın 550 watt akım çekebilir. Sistemde 850w güç kaynağı var. Özetle, güvenli bölge oluşturun. Aletin limitlerine dayanmazsanız aletin mükemmel kalitede olması gerekmez.

    -------------------------

    Çift PSU kullanımı:

    850w güç kaynağı alamıyorsanız, bütçe el vermiyorsa, elinizde hali hazırda düşük güçlü ama güvenilir bir PSU varsa ona ikinci PSU ekleyebilirsiniz. Daha iyi olan PSU'yu ekran kartına takın. Sistem için de vasat üstü bir PSU olmasına özen gösterin. Bitti gitti. Yürür düzen. Çift PSU kullanma kolaydır. Ekran kartı PSU'sunun anakarta giden kablo demetinde bir adet yeşil kablo var. O yeşil kabloyu herhangi bir siyah kablo ile birleştirdiğinizde PSU açılır. İki PSU'nun aynı anda açılması için anakarta bağlı olan psu'nun 5V veya 12V çıkışına 5V veya 12V ile çalışan bir röle takın. Rölenin anahtar kısmına da ikinci PSU'nun yeşil ve siyah kablosunu bağlayın. Ta-daaa! Artık aynı anda açılıp, aynı anda kapanan iki adet PSU'nuz var. Biri ekran kartını, diğeri kalan herşeyi besler.

    ÇOK ÖNEMLİ DETAY: PSU'larda güvenlik gereği toprak hattı ile şase hattı (siyah kablolar) shortlanmıştır. Dolayısı ile iki PSU'yu topraklı prize bağladığınız anda şaseleri ortaklanır. ANCAK, topraklı priz kullanmazsanız ŞASELERİ ORTAKLANMAMIŞ OLUR. PC'nizde iki ayrı Şase demek, iki ayrı referans noktası demek. HİÇ İSTEMEYECEĞİNİZ BİR ŞEYDİR. O yüzden PSU'ların birer siyah kablosunu da birbirine bağlamanızı tavsiye ederim. İşi 220V prizlerine bırakmayın derim.

    --------------------------

    KASA:

    Kasa çok önemlidir. Aynı zamanda da hiç önemli değildir. Şöyle ki, iyi bir kasa 20 yıl geçse de gene iyi bir kasadır. Kötü kasa da kötü kasadır. O yüzden kasa çok değerlidir ama hiç değerli değildir. Bir kere alın. İyisini alın. Eskiymiş falan hiç önemli değil. Mesela şuna bakın:
    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-cooler-master-stacker-810-815033926/detay

    Bende bu kasanın tekerleklisi var. İçinde yerden bol bir şey yok. İstediğiniz kadar fan takabilirsiniz. İstediğiniz fantaziyi gerçekleştirebilirsiniz. Alabildiğiniz en büyük, ferah kasayı alın. Sağladığı esneklik sayesinde uzun yıllar boyunca kullanırsınız. Böyle bir kasaya üç PSU da sığar. Geçmişte iki PSU ve sıvı soğutma sığdırdım. Fiyatı makul olursa elinize punç alıp kendisine 12cm delik açmaya da içiniz gitmez.

    ---------------------------

    Fan:

    Paranız kısıtlı ise oyuncağı boşverin. PC'yi Japon kerhanesine çevirip ne yapacaksınız? Paranız kısıtlı ise ses ile güç arasında bir denge kurup ucuza yönelin. Sesin önemini de kendiniz düşünün. Benim kasada her fanı ayrı ayrı kontrol ettiğim potansiyometreler var. Normalde ağzına kadar kısılı oluyor. Sisteme abanacağım zaman ağzına kadar açıyorum. İstediğimde soğutma iyi, gürültülü. İstediğimde soğutma zayıf, çok sessiz. bunu zaten güncel fanlar otomatik yapıyor, ama ben leşçiyim. Kasadaki fanlar Konya Sokaktan alınma, tanesi 16-17TL'lik fanlar. Ana bilgisayarımda hoparlör bile yok. Sennheiser kulaküstü kulaklık. Kulaklık amfisi niyetine de USB girişli bir Numark Mixer var. Dolayısı ile yük altında iken gürültü? Bana önemli değil. Size önemli ise, fana önem vereceksiniz, el mahkum.

    ---------------------------

    Artık buralardan kırptıklarınızı İşlemcinize, Anakartınıza Raminize, ekran kartınıza, SSD'nize İHTİYACINIZ DOĞRULTUSUNDA gömebilirsiniz.

    İyi özetledim mi teknoCat?
    Bütün laflarımı geri alırım bu güzel açıklamadan sorna.

    Çok teşekkür ederim çok bilgilendirici olmuş.

    Türkçe kaynağın ve araştırmanın kısıtlı olduğu güzel ülkemizde böyle güzel anlatalımlara ihtiyacımız var hocam.

    :) dediklerinizin altına bende araştırmacı ruhlu mühendis kökenli biri olarak imzamı atıyorum

    Fazlası ile yeterli bir açıklama hocam elinize sağlık

    Fan olarak bende nacizane Artic p12 serisini öneririm tanesi 50 tl 12cm 2 adet aldım gelmesini bekliyorum. En azından intake fanlar statik basınçlı ball bearing kalitleli fan olması önemlidir

    Heryeri ışıklı ama intake kısmı boğulan çoğu kasa çöp

    Ben şuan (390tl ye aldım geçen ay) msi vampiric 010m kullanıyorum. Bizzat arkadaşa kurduğum phanteks p350x'e göre tek farkı : önde mesh toz filtresi yok. Onun dışında ikiz kasalar. Phanteks malzeme kalitesi olarak 1 tık ilerde. Ama msi kesinlike ince kağıt helva kazalardan değil. 360mm ön 240mm tavan sıvı soğutma tam desteği var aynı phanteks gibi

    Rgb olarak da yeterli kontrolcü ile gelmekte ve msi mystic destekli.

    Aynı fiyata markasız ama 4 renkli fan ile gelen kasaların çoğu çöp. Corsairin güzel kasaları var ama fiyat farkı çok fazla. Tercih kullanıcının elbet. Bütçe varsa phanteks p350x öneririm yoksa msi yeterli olacaktır :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknoCat -- 21 Mayıs 2020; 17:15:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Bu arada oc nin anakartla alakası yok diyen arkadaş, oc de sistemle alakası olmayan tek bileşen monitör hoparlör vs. Onun dışında hepsinin ucundan kıyısından göbeğinden alakası var 😊 yorum fail olmuş.
    Z170 anakartta 9900k 5.5ghz çıkar mı?

    Sana göre çıkmaz

    https://www.youtube.com/watch?v=dMdwjZhUO_g&feature=youtu.be

    İşini bilen çıkarıyor ;)

    Geçin hocam bunları.

    Hepsi MARKETING yani pazarlama.

    Z170 i9 9900k için Fazlası ile yeterli.

    Intel aç gözlü ili yazılım ile Ali cengiz oyunu ile destek kapıyor.

    Bende i5 9600KF 5ghz all core overclock'u en basit msi z370a ile alıyorum. Modlayacak vaktim olsa z170 ile de yapardım :)

    Z serisi en dandiğin bile vrm seviyesi gayet yeterli.

    Extreme Oc yapanlara bir şey demedim.

    Ln2 ile oc yapan adam elbet en iyisinin iyisine ihtiyacı var.

    Ama günlük oc için bunlar palavra


    1200 dolar üst seviye z490lar şuan. Yarın göreceksiniz reddit overlocking sub'ında en ucuz z490 ile i9 10900k lar 5.4ghz leri çok rahat görecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    Adamın kendisi fail ya, nerden geldi de bu konuya bulaştıysa, mis gibi konu hiç oldu resmen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 21 Mayıs 2020; 17:56:0 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.