Şimdi Ara

Anakart seçerken ucuza kaçanlar, yada siz abartıp tadını kaçıranlar! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
7
Favori
8.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
102 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Upgrade işi yalan bence. Yeni sistem kuracak parayı harcıyorsun upgrade yapacam diye. 6 Ay sonra upgrade yapacak parayı bulabiliyorsam en başta taksit yaptırıp alırım zaten iyisini. Ha para yoksa 1-2 yıla sarkarsa o iş zaten her şey değişiyor o arada. Kasa, psu ve sistem diskini güzel seçmek lazım. Gerisi yalan. Sonra zaten ddr3 gidiyor ddr4 geliyor yok işlemci soketi değişiyor vs. Yetişemiyorsun ki değişimlere.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dublex06 kullanıcısına yanıt
    Rez, 15 olduğunda tekrar bakarım...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akskas

    Rez, 15 olduğunda tekrar bakarım...
    Tarih vereyim o zaman 2022 ocak ayi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anakarta orta-üst derecede önem veririm. Mutlak önem verdiğim konu işlemci, sonra ssd, sonra anakart, sonra ekran kartı, sonra psu. Listede kasa yok.

    12 yıllık iken CM stacker kasa aldım arkadaşımdan. Bugünün parasıyla 200TL max. 4 yıldır kullanmaktayım. 13-14 yıl daha kullanırım muhtemelen.

    PSU'ya pek önem vermeyişim elektronik bilgimin olmasından. Elektronik projelerimde sıklıkla PC PSU'su kullandığım için elimdeki en dandik psu bu tarz projelerde kullanılıyor. En iyi PSU evdeki PC'ye, evden çıkan bürodaki ana pc'ye, ondan çıkan bürodaki ikinci pc'ye, ondan çıkan üçüncü pc'ye, ondan çıkan da hobi projeleri için güç kaynağı olarak kullanılıyor. Dolayısı ile, bir güç kaynağı lazım olduğunda dandik bir şey almak yerine, vasat üstü bir şey alıp, ana bilgisayarıma takıyorum. En dandik PSU boşa çıkıyor. Onu projede kullanıyorum. Evimdeki bilgisayardan çıkan her parça aynen bu sıra ile büroda pc'den pc'ye geziniyor. En sonunda 15-16 yaşında iken tüm kasa içi 150TL hurda fiyatına satılıyor gidiyor.

    PSU konusunda vasat üstü PSU alırım. Ama çok kasmam. Gücü yetmezse ikincisini takarım neticede. Geçmişte yaptım. Kasamda yerden bol bir şey yok neticede.

    ----------------------

    Anakart konusunda da anlayamadığım şöyle bir şey var: Ana PC'im an itibari ile çok eskidi. 5 yaşında. Asus Z77 anakart var. 5 yıl önce ikinci el almıştım. i7k işlemci var. 5 yıl önce ABD'den ikinci el aldım. 16gb ram var. Onu da ABD'den ikinci el almıştım. Gene ABD'den iki adet 128gb SSD almıştım. Yıllarca Raid çift SSD kullandım PC'yi. 5 yıl önce topladığım PC bu. An itibari ile aynı anakart 300TL'ye ikinci elde kaktırılmaya çalışılıyor. Tarihi eser bir anakart nasıl 300TL ediyor, anlamış değilim. Kur yüksek desem, gene tutmuyor. Böl 7'ye, 43 dolar yapıyor. Lan 60 dolara dandiğinden yeni anakart alırsın, o anakart da Z77'nin içinden geçer zaten. Kafayı yemiş millet. Zorlasan 200Tl etsin hadi. 300 ne? Neyse,

    SSD hem yetmemeye başladı, hem çok daha hızlıları çıktı. Ben de 6 ay kadar önce 500gb Samsumg aldım. Bilgisayarımdan çıkan iki SSD'nin birini ofisteki bir bilgisayara, öbürünü de öbür bilgisayara taktım. Ofis PC'leri de SSD'ye kavuşmuş oldu, rahata erdim.

    Bende böyle. Kapalı devre bir ekonomi var.

    3 ay kadar önce ofisteki ana bilgisayarımda ekran kartı su koydu. İşime yetmemeye başladı. Ekran kartı da 8800GTS! 12 yıllık mı? 15 yıllık mı? Neyse, onu ikinci bilgisayara taktım. Ev bilgisayarına 6gb 1060ti aldım ikinci el. Ev bilgisayarından çıkan 570ti ofisteki ana bilgisayara geçti.

    Şu anda 5 yaşındaki üçüncü nesil i7k bilgisayarımda 1060ti ekran kartı var. Ben de böyle bir manyağım işte. Ama iş görüyor abi. Niye bızıklayayım? Bir ara oturtursam ABD'den ikinci el bir i7 işlemci ve güncel ram ne ise onu alırım. Türkiye'den bir anakart. Bitti gitti. Bundan çıkanlar ofisin ana bilgisayarına. Ondan çıkan ikinciye, ikinciden çıkan üçüncüye... Üçüncüden çıkan hurda fiyatına satılır. Şu anda ofisteki üçüncü PC Core2Quad 6600 işlemci, 4gb ram, 500gb hdd, 8800gts ekran kartlı bir alet. Kullanım amacı CNC makinelerini opere etmek. Bıraksam 5 yıl daha tık demeden çalışır. Ama evdeki 6 yılda bir yetersiz geliyor. Dolayısı ile hepsi upgrade oluyor. Ondan çıkan buna. Bundan çıkan şuna...

    Monitör falan da öyle. 15" tüplüler standart hale gelmişken 21" tüplü aldım. Evdeki 17" tüplü hop büroya... 22 LCD aldım yıllar sonra. 21" tüplü büroya. 27" monitöre geçtim, 22" büroya.

    ------------------

    Bende upgrade pek yok. Ben iyisini çok uçmadan ikinci el alırım. Anakart-işlemci-ram'i 5-6 yıl kullanırım. Kalanı zamanla değişir. Ekran kartı ile anakart-işlemci-ram'i aynı anda aldığım nadirdir mesela. Ekran kartı geriden geliyor bende. SSD değiştirmeyi falan upgrade görmüyorum. i7k da biraz şansına oldu. Normalde o kadar uçmazdım. i7'de çizgiyi çekerdim. Soğutucusuz, kutusuzdu. Tam benlik. Zaten soğutucuyu arkadaşa taşıtamam. Yükte ağır, pahada hafif şeyler getirtmek ayıp neticede... Sen işlemciyi getir, ben soğutucu buradan ayarlarım.

    Geçmişte de HDD ile bızıklamışımdır. Ram yükseltmişimdir. Onu da aynısından bir çift daha sapla şeklinde... Bu sistemimde gerekmedi. Genelde 5-6 yıl kullanılan bir PC'de 3-4 yıl aralığında bir ram takviyesi gerekir. Bu sefer gerekmedi. 16 ile yola çıktım. 16 ile devam. Ben de biraz manyakmışım gerçi. Yağı bol bulunca muhabbeti. O zaman PC2yi şöyle toplamıştım: "Türkiye'de 8gb ram'in sıfırı fiyatına ABD'de ikinci el 16gb var. SAPLA!" Şimdi olsa yapmam. 8gb olsun ucuz olsun derim. "Ne de olsa 2 yıla çöp olur o ram. Ucuza alırım ikinci el." Bunu diyebilmek için de dövizle kazanıyor olmak gerek. TL ile kazanınca, teknoloji eskiyor. Mal ucuzluyor; ama TL değer kaybettiği için bir şey değişmiyor. Küfredecek çok şey, çok kişi var da, zaten küfür de ediyoruz da, içimizden...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 20 Mayıs 2020; 22:38:33 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Metality

    https://www.vatanbilgisayar.com/amd-r5-3600-dual-rtx2060-evo6gb-prime-b450m-k-toshiba-500gb-m-2-ssd-crucial-16gb.html


    Bu sistem peynir ekmek gibi çok satıyor. Forumda konusu da var. Almayın. Mesaj sayısı 17 binlerde olan bir üye sürekli bu tarz sistemleri öneriyor. Ona inanıp bu sistemi almayın.
    Alma deme sebebiniz nedir? Bilgisayar toplamayı / almayı düşünmüyorum. Özelliklerine kabaca baktım ve 1.6 - 1.7 gb okuma yazma hızı olan m2 slotunda, 500gb boyutu olan nvme ssd var. Xigmatek midtT kasaya sahip. Eskiden iyi bir markaydı. Şimdilerde nasıldır bilmiyorum. 16gb tek slot ram var. İşlemci ve ekran kartını tanımıyorum, fakat rtx 2060 çok kötü olmasa gerek.

    Uzun zamandır donanımları takip etmiyorum. Bu sebeple belirtilen işlemci - ekran kartı hakkında bilgim yok. Dediğim gibi sadece merak ettim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8BEF0F32F -- 20 Mayıs 2020; 22:37:9 >




  • Konunun cahiliyim ama bilgi konuşuyor belli. Diğer gündem konularına bakınca öne çıkarma ihtiyacı hissettim 👍

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Metality

    https://www.vatanbilgisayar.com/amd-r5-3600-dual-rtx2060-evo6gb-prime-b450m-k-toshiba-500gb-m-2-ssd-crucial-16gb.html


    Bu sistem peynir ekmek gibi çok satıyor. Forumda konusu da var. Almayın. Mesaj sayısı 17 binlerde olan bir üye sürekli bu tarz sistemleri öneriyor. Ona inanıp bu sistemi almayın.
    Sistemin sıkıntısı nedir diye merak ettim. Anakart Prime versiyon olduğu için mi mesela?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Donanım konusunda biraz bilgi sahibiysen ne istediği bilmen gerek. Orta karar oc yapıyorsanız benin gibi orta-üst bir anakart işinizi görür. Şahsen binlerce liralık anakart alıp çoğu özelliği kullanmayacaksam anlamı yok. Yok uzun süre ben bu anakartı kullanırım diyorsan (tabi burda chipsetin yeni nesil işlemcilere destekleyip desteklemeyeceği önemli) üst seviye al geç. Yok ben sadece oyun oynarım diyorsan en ucuzunu alır geçersin. Anakartın oyun performansını etkilemediğini bilmeyen yoktur heralde bu forumda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0rka -- 21 Mayıs 2020; 0:23:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seri öne çıkarmam ama vaktinde "destekliyor" diye işlemci güç girişi olmayan kart satmışlardı.
    dual core için gerekli değildi o zamanlar. ama triple ve quad için gerekliydi. ben de işlemciyi yüksek tutup kartı adamın dediğinden almıştım. sonuç, downclock. işlemci minimumda çalışıyordu. anakart alıp kurtarmıştım, dandik de elde kaldı tabi.
  • Güç kaynağında YALAN söylüyorlar. 80Plus değil. Kontrol edebilirsiniz.
    https://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSuppliesDetail.aspx?id=77&type=2

    Verimini bilmediğimiz gibi korumaları da(ovp, opp ve uvp) yetersiz. 6300 tl alacağınız bilgisayarda en az 5-6 koruma olmalı. Tek kanal ram stoklarını bitirmek için sisteme konmuş. Daha performanslı çift kanal ram tercih edilmeli. Tek kanalı itelemeye çalışıyorlar. Sistemde giriş seviyesi anakart var. 3000-4000 tl bütçen olur 1600 Af ve giriş seviyesi anakart alırsın ancak 6000 tl üzerinde sistemlerde anakarta da yatırım yapılmalı.




  • Vatanda satılan sistem için neden olumsuz düşünüyorsunuz, anakart ve single ram için se fiyat uygun gibi duruyor göz ardı edilebilir. Diğer Bileşenler güzel çünkü

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: programmer_onur

    Sistemin sıkıntısı nedir diye merak ettim. Anakart Prime versiyon olduğu için mi mesela?

    Alıntıları Göster
    Yukarıda açıkladım. Başka bir örnek https://www.incehesap.com/geforce-espor-pc-battle-box-gaming-pc-fiyati-45605/

    Rtx 2080 Super ekran kartlı sistem kurmak istesem X570 anakart ve Tier A güç kaynağı alırım. Bu sistemde ekran kartını yüksek tutup diğer donanımları kısmışlar. Anakarta bakın Asus B450M Dragon asdhsashgajgsa.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Vatanda satılan sistem için neden olumsuz düşünüyorsunuz, anakart ve single ram için se fiyat uygun gibi duruyor göz ardı edilebilir. Diğer Bileşenler güzel çünkü
    İçindeki güç kaynağı iyi yani?
  • Ekstra bir bilgi verelim akıllarda kalsın, sisteminiz eğer kullandığınız güç kaynağının %70 inden fazla güç çekiyor ise, kasanız içerisinde başka fanlar da olsa güçlü bir fan sesi duyarsınız psu kendini soğutmak için rpm arttırır bununda ses olarak alırsınız. Çoğu psu için geçerli bir durumdur genelleme yapabiliriz yani. Bunun önüne geçmek için açtığım başka bir konu vardı oradaki üst sınıf ürünlere bakmanız gerekiyor.

    Ben eğer 2080 super kullanacak olsam psu ya 900tl 1000tl ayırmaktan çekinmem çünkü zaten kaliteli bir anakart ve ona uygun Bileşenler seçmiş olurum :)

    Bu arada rtx 2080 super li İncehesabın sisteminde mantık hatası yok. R5 3600 için yeterli bir anakart, fps odaklı oyuncu alabilir sistemi, tavsiyem birde işlemci soğutucusu eklemesi ve bütçeyi biraz esnetim daha kaliteli ve en az 1tb m2 alınması olur. Konuda bahsettiklerim için güzel örnek bir sistemmiş aslında. Ben 2080 super kullanacak olsam bileşen kalitesini 1 değil 2 tık yükseltirdim ama açıp fps peşinde koşacak arkadaş in fena değil, alınabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Metality kullanıcısına yanıt
    Bilmem, ben fiyatlarına da ürünlerine de bakmadım detaylı. Yüzeysel baktım, xigmatek kötü merdivenaltı diye tabir ettiğimiz bir marka değil, içindeki psu nun serisine bakmak lazım, birde toplam fiyatı değerlendirmek lazım. Şöyle bir bakınca tek tek alınsa 500 600tl daha fazla tutar gibime geldi, buna göre sistem güzel. Birde aynı paraya neler alınabiliyor ona da bakmak lazım tabi. Sistem alacak kişi benim gibi telefondan bakmasın biraz araştırsın bir zahmet :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    Sertifikasız güç kaynağını setifikalı diye satıyorlar. Nesine güveneyim 2080 Süperli sistemde iyi bir güç kaynağı yok. 6000 tl üzerinde ekran kartını o güç kaynaklarıyla kulanmam.
  • Bu psu nun önemini bir kaç test ile foruma koydum ama konu arkalara gitmiştir şimdi.

    İmzamdaki sistemde eski psu Hydro 700 Dü, 2 si arasında fark var. Psu dediğin ağır olur 15 sene önce de bunu derlerdi şimdi de düz mantık değişmedi hiç

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    Hydro modelini severim ancak ekran kartı 2080 super olacaksa abileri Hydro G ve Hydro G Pro derim. Vatan sistemdeki Xigmatek X-Power psu şu videodaki Calibre modelindeki gibi dayaklık.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metality -- 21 Mayıs 2020; 2:38:34 >
  • Kesinlikle katıliyorum. 2009 yilinda DDR2 platform bi sistem toplamistim. GIGABYTE X48-DQ6 anakart. Inanir misiniz bir kez tik demedi maasallahi var. Kalite anakarta topladigin sisitem daha kararli oluyor.

    Ey gidi Q9550 be.. Ey gidi KINSTON 4x2 GB.. Ey gidi 9800GT..

    Sonra GTX660 ile guncellemistim sistemi, hala bir seyler oynatiyor bana..

    He bi de kasayla gelen 520lik AKASA PSU yaninca 600lük bronz SeaSonic almistim. Kac elektrik dalgalanmasi gecirdi de maasallahi varmiş onun da..

    Sonucta en üst model almadiydik ama orta spec. en kalite olani aldiydik. Hala ekmegini yiyoz baksana ;))))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuan hala 6 yıl once topladıgım bilgisayarı kullanıyorum. Zamanında güzel toplamısım paraya kıyarak. Bencede anakart cok önemli iç ve dış giriş cıkış slotları benim için cok önemli.Birde bu tür anakartlar ileriye dönükte oluyor.


    Asus Z77-A - Intel Core i5-2310 - High Power 600W 80+ Bronze



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DJWORD -- 21 Mayıs 2020; 4:21:36 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.