Şimdi Ara

'Anadolu Pars'ı' Adıyaman'da ortaya çıktı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
5.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  'Anadolu Pars'ı' Adıyaman'da ortaya çıktı!

Tüm dünyada sadece Türkiye'de bulunan ve
    Bir süreden beri soyunun tükendiği düşünülen Anadolu Parsı Adıyaman'da ortaya çıktı!
    Adıyaman'ın Karadut mevkiinde, halk arasında adına "canavar" denilen
    Anadolu Parsı'nın 12 davarını öldürdüğünü ileri süren Mahmut TEKEŞ adlı çiftçi,
    "Canavarın yavrularını da gördüm, oğlum ve köylüler de gördü,
    Geçen yıl 12 hayvanımı öldürdü, gördüğüm zaman kaçıp gidiyor,
    Aslandan daha küçük" dedi.

Anadolu Parsı , sadece Türkiye'de bulunuyor.
    Ancak postunun deseni, sessiz yürüyüşü ve arazideki en küçük engebeden
    Dahi çok iyi yararlanması ve bilinçsiz öldürülmesi yüzünden
    Pars'ı doğada görmek çok zor.
    Uzun yıllardır soyunun tükendiği düşünülürken ortaya çıkması,
    Ülkemiz adına sevindirici bir gelişme ve
    Çevre ve Orman İl md.lüğünü harekete geçirdi.

(Zaman:02/08/2005)

NOT: Bu topiği, tüm DH deki doğa ve hayvansever üylerimizle beraber
    Özelde Kaplan familyası aşığı olduğu anlaşılan ve bugün bir kaplan topiği açan
    Üye @utkansertkaya ile Pars sevdiğini tahmin ettiğim @barsgan' a ithaf ederim.

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...

• güzel bir kültür bilgisi teşekkür ederim bunu bizimle paylaştığın için.
    *** Düşersin ama kalkarsın, kaçırırsın ama yakalarsın, vazgeçmezsen başarırsın...***
  • Anadolu Parsı (Panthera pardus tulliana)

Genel İsmi: Anadolu Parsı
    Dilek Yarımadası, batıda görüldüğü en son nokta.
    Popülasyonun yok olduğu ya da yok olmak üzere olduğu düşünülüyor.

Yaşam süreleri 20 – 25 yıl

Avlanma Hem gündüz hem de gece,
    Koşmadan, 6 metreye varan uzun sıçramalarla planlı hareketlerle avını izler.
    Avını yakaladıktan sonra ağaç üzerine ya da kaya oyuklara taşır.
    Avları Geyik, Ala geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar temel besinidir.

Anadolu Parsı, leopar türleri içerisinde en iri olanıdır.
    Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın
    1966 yılında milli park ilan edilmesinin sebeplerinden biri,
    Anadolu Parsı'nın yaygın olarak burada yaşıyor olmasıdır.
    Milli parkın güneyinde yer alan eski Doğanbey Köyü ile
    Kuzeyinde yer alan Güzelçamlı beldesinde yaşlı insanlar
    Bir zamanlar geceleri Anadolu Parsı’nın sesini duyduklarını anlatmaktadırlar.

1950’li yıllarda, Dilek Yarımadası güneyinde bulunan Milas’ta yaşayan
    "Mantolu Hasan" lakaplı avcının 15 adet Anadolu Parsı vurduğu halk tarafından söylenmektedir.

Zararlı hayvan olduğuna dair iddiaların aksine
    Parslar besin zincirinin en tepesinde yer alarak
    Doğal dengenin korunmasında önemli rol oynayan yararlı hayvanlardır.
    Pars tarafından öldürülmüş hiç kimseye ait bir kayıt da yoktur.
    Parslar köşeye sıkıştırılmadıkça insana saldırmamaktadır ve insanlardan sürekli kaçmaktadır.

Bilim aşığı nakka, sana da teşekkürler.

Nuh Baba

-------------------

• bi belgeselini izlemiştim bunun bulunamıyo falan diyodu bulmuşlar sonunda...sadece türkiye de olması da çok ilginç

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marquin -- 30 Ağustos 2005, 23:40:03 >

buarada en son Anadolu kaplanının 1971 de Toros dağlarında görüldüğünü biliyor musunuz ?? bence Anadoluda Aslan da var , Kaplan da var hatta Leoparlar da bol miktarda var , çünki çok büyük bir Coğrafyada yaşıyoruz , bu hayvanların hayatta kalmaları bence muhtemel

Bir de Anadoluda bazı illerimizde Canavar diye nitelendirilen ama Kurt veya Çakal cinsi olmayan bir hayvan var , bunun hakkında bir bilginiz var mı ? bu hayvan soyu tükendi zannedilen Anadolu Aslanı , Kaplanı veya Leoparı falan olabilir mi ???
    İşimiz kaldı heman merhamet-i Lem Yezele

• [Deleted by Admins]

neyse ben bu canavar ismini Edirnede de , Konyada da hatta bir çok ilimizde de duydum , demekki Adıyamandaki canavar dedikleri şey gerçekten bir Leoparsa , tüm Anadoluda var ,eğer Kaplan ve Aslan türü bir kediyse , hemen dağlara çıkacam belgesel için

buarada was , zannedersem bu topic ikinci bir Nuhun gemisi gibi bir topic olacak
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • was çok teşekkürler...
    evet pars denen hayvanları çok severim ve avatarımda da kullanırım.
    belkide bana benzettiğim için.
    ""Anadolu Parsı gibi özgür, çevik, güvenilir, esnek ve güçlü"" derler bu hayvanlar ve onları sevenler için.
    bağımsız-başına buyruk her zaman özgür ve kendi bölgesinde olmaktan mutlu - daima gururlu
    atak ve kurnaz... asla sürü halde yaşamazlar ve sürübaşına itaat gibi köleci uygulamalara gelmezler.
    bende öyleyim bende kimseye itaati sevmem.
    sanırım benim gibilerinde nesli tükeniyor.

anadoluda son aslan 1890 yılında suriye sınırı yakınında öldürüldü.
    son kaplan 1935 te görüldü. (siirt-hakkari gibi yerlerde o devre kadar yaşamışlardı bir tanede 1970 lerde aynı yerde
    görüldü ama bu belliki irandan gelmişti)

yalnızca anadoluya özgü olan anadolu parsı pars türünün en iri üyesidir. bu hayvanların 1960 larda soyları çok azalmıştı.
    (o devirde henüz doğal ortamları yok edilmemiş sayılırdı avlandıkları için soyları kurudu)
    özellikle güney anadoluda antalya-muğla civarında eskiden çokken sonunda hiç kalmadı.
    son anadolu parsları boluda görüldü. biri 1967 de diğeride 1974 te ankara-bolu sınırında öldürüldüler.
    iyi halt ettiler ve dünyada başka hiç bir yerde olmayan bu hayvanların nesli kurudu.
    bir daha da anadolu parsı görülmedi.

devlet ve o ünlü çevre korumacılar parsın neslini korumakta geç kaldılar.
    yıllardır hala anadolu parsının varlığını sürdürdüğü - bazı yerlerde görüldüğü kükremesinin duyulduğu ve hatta gizlice öldürülenleri
    olduğu iddia edili. ama açık bir delil yok. bu görülenlerin "karakulak" denen vaşak benzeri bir başka yabani
    kedi türünden olduğu da düşünülüyor. anadolu parsı çok daha iridir.

umarım bu hikayedeki hayvan yıllar önce soyu tükenmiş olan anadolu parsı olsun ve umarımki
    nesli devam ediyorsa hemen koruma altına alınsın.

nerde o çevre korumacılar.... nükleer santral istemezük diye bağıranlar değil... gerçek çevre korumacılar nerdeler...
    anadolu parsını bari kurtarmak için hemen bir şeyler yapılması geek.
    bu hayvanların yakalanması koruma altına alınması yada hiç değilse ilerde klonlanması yada suni dölleme ile
    üretilmesi için çalışmalar yapılması gerek. varlıkları hala devam ediyorsa bu kez gerçekten tükenmeden
    pars nesli kutarılmalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barsgan -- 31 Ağustos 2005, 7:21:19 >

• quote:

Orjinalden alıntı: musty17

bi belgeselini izlemiştim bunun bulunamıyo falan diyodu bulmuşlar sonunda...sadece türkiye de olması da çok ilginç

Trt'de mi izledin???adamın birinin(araştırmacı birisi.pars ı arayan kişi) kurtu var.kurt buluyor.pars saklandığı karın altından bir anda fırlayıp gidiyor.çok heyecanlanmıştım.imkanım olsa bende o hayvanı görmek isterdim
    Encinaar

• ah bu mantolu hasan denen herifin selçukta milasta öldürdüğü hayvanlar yaşasaydı kesinlikle bölgede popülasyonları korunur ayrıca o bölge tamamıyla doğala park ilan edilirdi.

ben ıspartalıyım. bizim oralarda anadolu parsı hakkında anlatılan hikaye ve rivayetler çoktur. Allahtan dileğim insanların hala ulaşamadığı dağlarda bu güzel hayvanlar yaşıyor olsunlar.

• 81 den beri anadolu parsı yok diye biliyorum ama keşke bir yerlerde kalmış olsa
    ama neye yarar
    2002 de urfada 30 yıldır nesli tükenmiş olarak bildiğimiz anadolu varan ı (bir çeşit kertenkele monitor kertenkleleriyle akraba)
    canlı olarak bulundu
    çukurova üniversitesinde korunmak üzere formaldehite yatırıldı
    yani bulduğumuz canlı örneği ölü olarak saklamayı tercih ettik
    türkiyenin bilim anlayışı

ahh o işi yapan hocaları alacaksın dplomalarını burup yedireceksin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedevilslieutenant -- 31 Ağustos 2005, 12:19:01 >

Orjinalden alıntı: thedevilslieutenant

81 den beri anadolu parsı yok diye biliyorum ama keşke bir yerlerde kalmış olsa
    ama neye yarar
    2002 de urfada 30 yıldır nesli tükenmiş olarak bildiğimiz anadolu varan ı (bir çeşit kertenkele monitor kertenkleleriyle akraba)
    canlı olarak bulundu

70'lerin sonuna doğru parsla karşılaşma vakaları ve avlanmasının durduğu doğrudur.

ama daha sonra tekrar ortya çıkan karşılaşma vakaları ve fotoğraflanması da var. yani tamamen ümitsiz olmaya gerek yok.

quote:

Ege ve Akdeniz'de yok oluş

Anadolu Biyoloji Tarihi kapsamındaki çalışmalarımız sonucunda, Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde parsın kesin olarak bulunmadığı saptandı. Bu kanımız, bu bölgelerde 1999 yılından beri sürdürdüğümüz alan çalışmaları, avcı dernekleri ile yapılan görüşmeler, alınan pars ihbarlarının değerlendirilmesi sonucunda oluştu.

Fakat; Doğu Akdeniz, özellikle Mersin ili Mut ilçesi Kestel dağı Dandi mevkiinde 2001 yılı Nisan ayı ortalarında, Alahan köylüleri "kirli sarı renkli ve benekli, uzun kuyruklu, 1.5-2 metre uzunluğunda gayet çevik yırtıcı bir hayvanın" tarifini yapmaktadırlar.

Yine Mut ilçesi Alahan köyünden Hulusi Doğan isimli bir şahıs 5 Haziran 2001 tarihinde Dandi mevkii Boncuk çeşmesi civarında yukarıdaki tanıma uyan parsı gördüğünü söyledi. Buradan alınan pislik örneği de burada bir parsın yaşadığını ispatlamaktadır. Bu bölge ile Amonos dağlarındaki pars tespiti, alan çalışmalarımız ile sürmektedir.

Kaçkarlar'da Pars izi

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden çok az ihbarın gelmesine rağmen Kumerloeve'nin haritasında burada da parsa işaret edilmesi, bu bölgenin daha bakir bir doğaya sahip olması bizi her zaman kuşkulandırmıştı.

Cemal Gülas isimli bir şahsın 16 Mart 2001 tarihinde Kaçkar dağlarında fotoğrafını çektiği izler üzerinde Hagop Savul ile yaptığımız değerlendirmede burada parsın yaşadığını gösteriyordu; izler 50 metre uzunluğunda tek sıra halinde 15 cm genişliğinde ve sert kar üzerinde 10 cm derinlikteydi; bu bilgiler, hayvanın 70-80 kg ağırlıkta bir parsa ait olduğunu gösteriyordu. Bu bölgede daha sonra yaptığımız alan çalışmalarında çamur üzerinde de aynı boyuttaki izleri saptadık.

Fotoğrafı çekildi

1-15 Ekim tarihleri arasında Çamlıhemşin ilçesi Kaçkar dağlarında bulunan Hazindağı, Pokut, Sal, Elevit yaylarında detaylı alan çalışmalarımız sırasında bir köpek ve onun peşindeki parsın görülmesi ile kaybolması bir oldu.

Daha sonra aynı mevkilerde yapılan ısrarlı çalışmalar sonucunda, 5 Ekim 2001 tarihinde parsın fotoğrafı çekildi. Anadolu Biyoloji Tarihi Çalışmaları (E.Kayaöz, H. Savul.2001).

Fotoğraf tele-objektifle doğa fotoğrafçısı Agop Savul tarafından çekildi. Ancak Agop Savul'un bu çalışmaları meraklı bir işadamı tarafından finanse ediliyor. Fotoğraf bu nedenle söz konusu işadamında. Anadolu memelileri üzerine çalışmalar yapan ve belge toplayan işadamınının bu fotoğrafı hazırlamakta olduğu kitabında kullanacağı sanılıyor.

Erkan Kayaöz

Orman Yüksek Mühendisi

• quote:

Orjinalden alıntı: thedevilslieutenant

81 den beri anadolu parsı yok diye biliyorum ama keşke bir yerlerde kalmış olsa
    ama neye yarar
    canlı olarak bulundu

Edirnede çok samimi bir arkadaşım kuyruğunun uzunluğu 1.5 metreden uzun toplam 3 metre civarında , yeşil renkli bir kertenkele gördüğünü ısrarla idia ediyor , ben şahsen inandım

ayrıca arkadaşlar şu Canavar dite tabir edilen hayvan sizce ne ?

• up
  • up dedik
  • quote:

Orjinalden alıntı: spotlightkid

/>

ah bu mantolu hasan denen herifin selçukta milasta öldürdüğü hayvanlar yaşasaydı kesinlikle bölgede popülasyonları korunur ayrıca o bölge tamamıyla doğala park ilan edilirdi.

mantolu godoş hayvan herif.

Orjinalden alıntı: barrotti

quote:

Orjinalden alıntı: spotlightkid

/>

ah bu mantolu hasan denen herifin selçukta milasta öldürdüğü hayvanlar yaşasaydı kesinlikle bölgede popülasyonları korunur ayrıca o bölge tamamıyla doğala park ilan edilirdi.

mantolu godoş hayvan herif.

+1903 bir de kasınmış hödük herif.

• Çok üzgünüm, son haber:

"Adıyaman'da Anadolu Parsı yok

Adıyaman Karadut Mevkii'nde Anadolu Parsı görüldüğü yönündeki iddialar asılsız çıktı. Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen üç kişi Adıyaman'a gelerek parsın görüldüğü iddia edilen bölgede yaptıkları uzun inceleme sonunda "Pars yoktur" raporu düzenledi. Adıyaman'da Mahmut Tekeş adlı vatandaş iki hafta önce "Anadolu Parsı" gördüğünü iddia ederek, "Her yıl olduğu gibi yaylaya çıktım. 2-3 defa gördüm. Pullu pullu, kulakları kırmızı beyaz. Adeta kedi kulağına benziyordu. Gördüğüm zaman kaçıyordu. Aslana benziyor, 10 metreden fazla atlıyor" demişti. "

http://www.tercumangazete.com/2005/08/14/hyt116.html

Nuh Baba

-------------------

• quote:

Orjinalden alıntı: qtq

Anadolu'da bir köyde son olduğu sanılan çizgili sırtlan yaşamaktadır...köylüler hayvanı beslemektedirçgüvenlik gerekçesiyle yer verilmiyor.Atlas dergisinde okumuştum.

evet evet geçen sene haberlerde izlemiştim... yanlış hatırlamıyorsam adıyamanda yakalandı.. ilk başta beslediler fakat sonra tekrar doğal ortamlarına bıraktılar.. valla doğada sırtlan görmek bile bir güzellikmiş..
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.