Şimdi Ara

Ana sigorta ve kaçak akım rölesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mantıken biliyorum ancak pratikte hiç işim olmamıştı; o yüzden sorma ihtiyacı hissettim.

KAR = Kaçak akım rölesi

Evdeki sigorta grubunda bir KAR yok. Apartmanın zemin katında tüm daireler için olan bir elektrik odası ve paneli var. Bu panelde (her daire için ayrı) üç fazlı bir sigorta ve sigortanın yanında bir KAR yer almakta.

Bu eve taşınalı beri bu KAR'ı bayağı attırdım. KAR atınca apartman görevlisine rica edip açtırmam gerekiyor; çünkü sayaçlar da aynı yerde olduğundan apartman sakinlerinin girmesi yasak.

Odamdaki bir elektrik prizinden aldığım bağlantı ile odadaki tüm elektronik ekipmanı besliyorum. Bu bağlantıya ekstradan 6A sigorta ekledim; evdeki panoya gitmeden durumu kendi odamdan düzeltebilmek için. (Not: evdeki panoda oda için 16A sigorta var, o tetiklenmeden odadaki atsın diyerek böyle bir çözüme gittim) Buraya kadar her şey güzel.

Baskı devre için kullandığım ve daha fazla ısınması için modladığım bir laminatör var. Hiç bir sıkıntı yaratmadan çalışıyordu; ta ki dün akşam onun bağlı olduğu dağıtıcıya güç verene kadar. Hem 6A sigorta; hem de KAR attı. Görevliyi arayıp açtırdım; panodan ayrılmadan tekrar aradım; atan 6A sigortayı açtım ve tekrar fişe taktım; KAR attı 6A atmadı. Tekrar açtırdım ve laminatörün fişinden herhangi bir kısadevre (KAR attığı için özellikle toprağa!) var mı diye kontrol ettim; yoktu.

Bütün bu işlemler sırasında laminatör kapalı konumda idi. (Üstünde direk girişe bağlı bir switch var)

Bu KAR konusunda değişik sıkıntılar da yaşamıştım. Esas soru:

Zaten bu KAR'ın evin içinde olması gerekiyor bildiğim kadarıyla; komple evin elektriğinin kesilmesi ve bunu bizim açamamamız rezillikten başka bir şey değil. Sıkıntının büyük kısmı benim odada olduğu için, odadaki 6A sigortanın yanına KAR takmayı düşünüyorum.

Tek amacım ana panodaki KAR'ın atmamasını sağlamak, çünkü akşam eve gelip tüm evi karanlığa gömmek iyi bir şey değil.

Odaya ikinci bir KAR fikri nasıl? Sorunun kaynağına inilmesi gerektiğini biliyorum; ancak ortada bir sorun yok gibime geliyor. Dün çalışan cihazdan bahsediyoruz.

• 2 tip kar var. biri hayat koruma esikli digeri yangin koruma esikli. farklari ; hayat koruma esikli 30mA kacakta akimi kesyor, yangin koruma esikli olan 300mA de akimi kesiyor.
    binanizdaki muhtemelen yangin koruma esiklidir. eger boyle ise; siz kendi evinize (odanizdan ziyade evin girisine baglarsaniz tum ev icin guvenlik tedbiri almis olursunuz) ya da odaniza hayat koruma esikli bir kar baglarsaniz binanin girisindeki ile isiniz bitmis olur.

KAR lar zaman zaman sinir edebiliyor. sirinlarda elektrik ocaklarinda cokca attigini gormusumdur. herhangibir kisa devreye gerek yok cok kucuk bir kacak (nemden vs) devreye girmesi icin yeterli olabiliyor.

ayrica bkz..
    www.sigmaelektrik.com/tr/images/resim/kaks.pdf

• PDF'te tam düşündüğüm (ve anlattığım) sistemin şeması var. Paylaştığınız için teşekkürler.

O zaman ana KAR'ın 300mA olduğunu varsayıp (üzerini okuyacak kadar vaktim olmamıştı) eve 30mA'lık olanından bağlamak sorunu çözmese bile; en azından elektriksiz kaldığımızda birini aramamız gerekmeyecek.
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.