Şimdi Ara

Amerika Enflasyonu %9.1 ' den %2.4 Seviyelerine 2 Yılda Nasıl Çekti?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ABD - Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (investing.com)

2022 yılında 9.1,

şuan 2.4

2 sorum var

1.Sadece 2 yılda nasıl bu kadar hızlı düşürdüler?

2.Bu kadar hızlı enflasyonun düşmesi, abd gibi bir piyasa için tehlikeli değil mi?

• kelime oyunu ile.

2 yıl önce enflasyonuna göre atıyorum 2022 yılı ekim ayında enflasyon %9.1 ARTMIŞ

2024 yılında ekim ayında ise %2.1 artmış oluyor.

Yani fiyatlar düşmüyor. sadece fiyat artışlarının yükselme hızı düşmüş oluyor.

yoksa 2022 yılında olan etin kilosu 10'dan 20 dolara çıkmışken, %2 ile tekrar geriye 12 dolara gerilemiyor.

birde bu faiz oranları palavra oluyor. ardışık yüzde değil de adını şimdi unuttum.

almanya için de geçerli. almanya'ya bakınca 3 senede total enflasyon %15 çıkıyor. Etin fiyatı 3 yılda 7 euroda'dan 16 euroya çıktı. yani %120 arttı. o yüzden bu işte rakamlar ile halkları iyi manipüle ediyorlar doğuda da batıda da ...

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Enflasyon kaçınılmaz bir şey fakat önemli olan halkın bundan ne kadar etkilendiği. Bizim kadar etkileniyorlar mıdır acaba?

Pahalılık global bir sorun, fakat hatalı tüik verileri, ek vergiler, açlık sınırları... sadece bizim ülkemizde.

• samtiger kullanıcısına yanıt
    sizin anladığınız anlamda refah konusunu ben ingiltere'ye ilk defa gittiğimde ve orada garson olarak çalıştığım iki aylık dönemde tek haftalığımla aldıklarım karşısında sorgulamış ve kendimce bir denklem kurmuştum. bunu hatta birkaç dakika önce bir başka konumda cevap olarak yazmıştım.

bizde neden dolar vs bu kadar oynak dersen

yani enflasyonu düşürmek için en temelinde ya elinde bol olan ve dışarı satabileceğin birşeyin olacak ki bu benim ilk SS'de açıkladığım 20 birim olayının yerine geçecek birşey olacak; mesela petrol! Yada sen üretim enflasyonunu düşüreceksin. üretim enflasyonunu düşürürsen tabi çeşitli durumlara bağlı olarak tüketici enflasyonunu da düşürüsün. ÜFE ve TÜFE olarak gördüğün şeyler haberlerde, tam olarak bunlardır.

buna etki eden şey standarttır mesela. standart nedir? Senin belli bir seviyede üretebildiğin ürünün özellikleridir. Eğer bu ürünün özelliklerini sen ucuza maal ediyorsan ve bunu halka yansıtıyorsan, işte halkın senin kaliteli ürünlere ucuza erişmiş oluyor. Eğer standarlat minimum düzeyde ise işte düşük kalitede üretime ucuza erişmiş oluyor. Eğer ÜFE artıyorsa, o zaman bu kaliteli ve ucuz mallara erişimin de zorlaşıyor demektir.

abi çok uzun. bunun bir çok yan etkeni var. ham madde, döviz kuru, enerji fiyatları, iç rekabet ortamı vs vs.

ama en basitinden enerji'de ucuzlama sağlarsan, iç rekabeti sağlarsan; işte o zaman hem kendine yeterlilik, hemde iç pazarda gerçek büyüme sağlarsın. bu da vatandaşa refah olarak yansır. ben ekonomist değilim. bunları endüstri master'ı okurken aldığım derslerde öğrenmiştim. gerçi o master'ı bitiremedim. çünkü ingiltere'de bir başka dalda master'ım kabul görmüştü.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yalan söyleyerek
    Doların gücü çok düştü demokrat bidon hillary tayfasi ekonominin içinden geçti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamza5806 -- 19 Ekim 2024; 1:1:40 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt

son kısım işte özetliyor burayı, ekonominin başına geçenlerde ekonomik ne bilgi vardı? Çözüm yok çözüm, günü geçirme derdindeyiz. Hala vergiyle ülke kurtarılacağını sanıyoruz.

Berak Albayrak? Nureddin Nebati? Kur koruma,eyt vs o kadar çok hata var ki. Nerden tutsak elimizde kalır. Mehmet Şimşek bunlara göre daha donanımlı ama ister gerçek ekonomist getir nafile, önce en baştakinin ekonomiye müdahelesini engellememiz lazım. Bu yapılanlar hep göz boyama..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samtiger -- 19 Ekim 2024; 1:20:34 >
  • samtiger kullanıcısına yanıt

ekonominin başınca chp geçse de sence ne değiştirebilecek?

bir defa kaç tane eytli var? 3 milyon mu? aylık maaş ortalama 17.000 lira diyelim. 600 milyar liradan fazla para yapıyor. İnanılmaz bir yük. 600 milyar lira devlet nereden kendine kaynak sağlayabilir? düşünelim?

kendi fabrikası var mı?

- benim bildiğim; çoğunu solcuların da istediği üzre AB üyeliği diye sattıl, hadi racona uygun olsun: Özelleştirdi. Peki kaynak nereden gelecek?

petrolün vs var mı? Yok! çıkıyor denilen bir avuç düşük kalite petrol de anca araba yağı kalorifer yakıtı ve az da olsa mazot olarak işe yarıyor.

ne kaldı geri? Vergi ?

neyden ne kadar vergi alıcan da 3 milyon EYT'liye 600 milyar liralık vergi toplayacaksın?

Bunun daha normal 3-4 milyon emeklisi var.

5 milyon memuru var...

bu ülkeyi modern chp gibi batının mandasına istekli partiler de kurtaramaz.

tek çözüm , üretimde istikrarı yakalayıp iç piyasada toparlanmaya çalışmak.

Atatürk bunu 26 buhranından sonra sovyetler'den 0 faizli kalkınma kredisi ve mühendisler getirterek yapmıştı.

bugün böyle bir seçeneğin var mı?

yok.

gittin hala faiz oranını %50 de tuttun. AB 3.25'e çekti ama hala 50 veren sana gelmiyorlar. gelenler de vurguncular. bu yüzden zaten bu seviyede aylar oldu tutuyorsun.

he abye borçlanırsın. 40 yılda ödeyeceğini 60 yıla uzatırsın. he yine bugünden iyi durumda olursun. ama bir almanya avusturya ve hatta polonya vs bile olamazsın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Geçen yıl ve bu yıl 2 defa Birleşik Devletler' i ziyaret ettim.

Fiyatlar bedavadan biraz pahalı...

• Konudışı bozmuş abicim açtıkları konuya bak utanmasalar bilimsel makale yazacaklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arondir -- 19 Ekim 2024; 11:3:27 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.