Şimdi Ara

AMD64 ne kadar ram destekler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Birkac ay once bir forumda "amd64 birkac terabyte destekleyecek, boylece ramleri harddisk gibi kullanabilecegiz gelecekte" dedigimde birkac akilli (killi mi demeliydim ) arkadas PM atarak dalga gecmisti benimle. Microsoft'tan sizan bilgilere gore AMD64 destekleyen NT tabanli bir sistem 16 TByte destekleyecek.

    http://theinquirer.net/?article=11228

    1 Terabyte bana yeter yahu [^]







  • Hakikaten dalga geçmekte haklılarmış, afedersin...

    AMD Athlon64'ün bir marifeti değildir bu 16TB RAM olayı. Bu 64bit CPU'lardaki en üst sınırı gösterir. Nasıl 32bit-CPU'lar (masaüstü) en fazla 4GB RAM destekliyorsa, ( 2^12 = 4096MB ) 64'bit'te de bu olay 16TB olur. ( 2^24 = 16777216MB )

    RAM'lerin daha üst sınırları desteklemesi tabii ki güzel bir gelişme ama bunları HDD olarak kullanmak ayrı bir konu.

    Athlon64'te onboard hafıza denetleyicisinin olması bu rastgele erişilebilir bellekleri HDD gibi kullanacağın anlamına gelmez. Böyle bir sistem şu an için mümkün değil, ama RAM bazlı HDD'ler çok uçuk fiyatlara bulunabiliyor. Genelde PCI kartı şeklinde üretilen ve üzerinde 4 tane 2GB'lık PC1600 ECC Registered modül bulunan, ek bir güç kaynağı ile çalışan ve bilgisayara IDE portndan bağlanan sistemler bulunuyor. Ancak dediğim gibi fiyatları bir son kullanıcı için çok yüksek.



    P.S. Bize kaynak olarak gösterdiğin the Inquirer sitesi, Yüzde 90 yalan ve spekülatif haberler içeren boş bir site. Donanım haberlerini takip etmek istiyorsan, tavsiyem x-bitlabs ya da anandtech gibi daha profesyonel ve somut kanıtlara dayanarak haber üreten siteleri tercih etmendir.




  • "Hakikaten dalga geçmekte haklılarmış, afedersin..."

    Ehi ehi ehi...
  • guzelim ben 16 terabyte'in amd'nin marifeti oldugunu soylemedim amd64 gelince elimize neler gecebilecegini soyledim. o dalga gecen amcalar "olur mu oyle sey sen ne diyorsun rame oyun mu kuracam hohaha" dediler. zaten hemen mumkun olmaz, 64 bitlik cpular var oldugundan beri boyle seyler deneniyor. amdler ile bunun olasiligi artacak. migros buyuklugundeki dev perakendeciler veri islemek icin terabyte buyuklugundeki datalari kullaniyorlar, bu datalar hafizada kalsa ve orada islense inanilmaz bir gelisme olur. zaten ncr ve benzeri firmalar yillardir acik veya gizli bu teknoloji uzerinde ugrasiyorlar. sorun defragmantasyon ve TB buyuklugundeki dosyalarin stabil olmamasi.
    o sistemler kesin pahali olacak, ama ureticiler bu teknolojiyi son kullaniciya indirmek isteyeceklerdir. simdi wall-mart'a satarsin, 3-5 sene sonra uretim rayina oturunca oemcilere indirirsin.
    yani dana gibi ortaliga cikip tek siteden duydugum seyleri yazmam sen merak etme [bgstr]
    inquirer'e gelince: zaten adi inquirer, amcalar her duyduklarini yaziyorlar. ama bu demek degildir ki bu haberlerin %90'i yanlis.
    P.S. 30 civari donanim sitesi geziyorum her gun don't worry [bye]




  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>amd64 birkac terabyte destekleyecek, boylece ramleri harddisk gibi kullanabilecegiz gelecekte<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    birinci olarak bu ne demek şimdi? Athlon65 elimize geçince biz bu sistemdeki RAM'leri HDD olarak kullanabileceğiz mi demek istiyorsun? Böyle bir şey yok.

    RAM chipleri içlerinden elektrik akımı geçmedikçe verileri tutamazlar.

    BU senin dediğin teknoloji tabii ki bir gün gerçek olacak ama ben daha en az 6-7 sene veriyorum. 64bit'lik CPU'larla alakası daha yok bu gelişmelerin.

    Inquirer'in haberlerinin yüzde 90'ının spekülatif ve yalan yanlış olduğunu Inquirer'in yöneticisi kendi ağzından söylüyor. Hatta Üst düzey firma yöneticileri ile içmeye gittiğini ve yöneticileri sarhoş edip ağızlarından laf almaya çalıştığını da herkes biliyor.




  • 18,446,744,073,709,551,616 byte adresleyebilir bu AMD64. Bu sayı (dikkat rakam diil) Terabyte ile felan okunmaz anam da... O kadar RAM'i kim alacak? Biri hayrına alıp denesin de hakkaten adresliyor mu öğrenelim...

    Gülerim... Hatta katıkla katıla... Disklerden kurtulmak için en az 5 sene bekliyceez. Ve de bugünkü teknolojinin ürettiği RAM lerden disk büyüklüğünde (en az 20GB) toplayıp, onları ek enerji kaynağı olmadan veri saklayabilir hale getirmek olsa olsa "ütopya" olur. Sen istediğin kadar adresle, kullanamadıktan sonra?
  • "RAM chipleri içlerinden elektrik akımı geçmedikçe verileri tutamazlar."
    yahu tamam iste amcalar da bununla ugrasiyorlar diyorum, stabiliteden falan bahsediyorum, anlamamak icin nasil okuyorsunuz acaba?[dntw]
    ayrica bu gelismelerin 64 bitlik cpularla direkt alakasi var cunku 4GBlik harddisk kimseye yetmez, birkac terabyte lazim buyuk firmalar icin. ucuz oldugunu da soylemedim, yalniz bu teknoloji rayina oturursa son kullaniciya da inebilir dedim.
    birsey daha: "gelecekte" ne demek? hemen seneye demedim ki... ayrica bugunun teknolojisinden bahseden kim? 5 sene once 1 GB rami hayal edebilir miydin drhardware? dunyada stratejiler "olabilirlik" uzerine kurulur. adam "ben ramde veri saklamak istiyorum, boylesi daha iyi" diyorsa onun uzerine calisir, sonunda da yapar. sen de katilmaya devam edersin
    hatta eli yuzu duzgun gizli servisler de (MIT degil) once senaryolar yazar, sonra hareket planini o senaryolara gore belirler (oyle bir senaryo dunyada beklenmiyorsa bile) ama konu dagilmasin diye girmeyelim.
    yani muhalefet icin soylemediginiz sey yok. yolunu bulsam da silsem su topici... karsilikli tartismaya dondu, pardon.




  • ozturert:

    şu linklere bir göz gezdir:

    http://news.com.com/2110-1001_3-254120.html
    http://lists.disill.is/www.newarchitectmag.com/documents/s=2451/na0103d/index2.html

    Görüldüğü gibi 12 hatta 18GB'lık Ram bazlı HDD'ler mevcut...

    4GB sınır nerde kaldı? Bu sınır sistem RAM'i için... HDD için bözle bir sınır yok...




  • "Storage isn't necessarily limited to disk drives. If you need something faster, a distributed RAM disk can do the job. RAM disks have none of the seek time or rotational latency associated with traditional hard disk arrays. Let's say you have a thousand computers, each with 1.5GB of installed RAM. If you configure 1GB of that RAM on each machine to use as a distributed RAM disk, the result is a very fast one-terabyte data store."

    olayi daha basit aciklayayim: benim 50 milyon musterim var, 500 bin cesit urun satiyorum, yillik cirom 150 milyar dolar. musteri bilgileri, urun bilgileri, depo girdi-ciktisi, calisan bilgileri vs... derken aaaa [jwdwn] elimde birkac terabyte bilgi birikmis!!! simdi ben bunlari SCSI harddisklere atarim (simdiye kadar yapilan) islerim, ama hiz bana yeterli mi? iste burada ram tabanli harddiskler onem kazanmali. bir bolgedeki musterilerin belli bir urunu hangi zamanlarda en cok satin aldiklarini ve bu zamanlarda hangi oranda indirim oldugunu ogrenmek istersem bir database programi bunu bana kac harddiskten toparlamak zorunda kalir? ben ne kadar beklerim?

    "RAM-based storage is most effective for those portions of sites where data is changed much less often than it's read or searched. In these instances, a RAM-based cluster can serve as a front end that stores an index to data held in a larger, disk-based storage system. This way, searches will be lightning-fast, even though access to actual documents is still taking place at disk-based speeds."

    "lightning-fast....."

    mesele su: komsuda piser, bize de duser. wall-mart 16 terabyte'in hepsini kullanir benim param 30 GB'a yeter. utopyadan kacmamak lazim.

    PS: 4 GB siniri normal 32 bitlik islemcilerin dogal ram siniri. yani tek bir islemcinin adresleyebilecegi ram siniri. bahsettigim 4GB buydu. buyuk bir firma icin 4GB RAM, harddisk olarak kullanmaya yetmez.
    [bgdnc2]




  • Şimdi benim anlamadığım konu HDD olan Ram'lar mı geliştirilecek te TB öyle kullanılacak,
    yoksa sistem ram'leri HDD gibi kullanılıp da diğer HDD'lere ihtiyaç kalmayacakta mı kullanılacak.
    Eğer 1. Seçenek geçerliyse zaten Bu ramler anladığım kadarı ile şimdiki HDD'lerin mantığı
    ile çalışıyor olacak (IDE porttan falan takılıyorlarmış heralde). Onun için işlemcinin kaç TB desdeklediği
    o kadar önemli olmayacak.
    2. Seçenek geçerliyse zaten en yakın 5-6 senede bu işlem yapılabilir herhalde. O zamanda
    ne Athlon 64 kalır nede bu yeni Ram'ler eski anakartlara takılır. Onun için Athlon 64'ün
    birkaç TB desdeklemesinin bence pek bir önemi yok.
  • su an kullnılan teknolojı ıle karsılastırmayın olayı.
    eskıden kullanılan bazı ramler sadece elektrıge baglı olarak verı tutan ramler deıldı. verıler ıcıne kaydedılıyordu. ama sonra sılınemıyordu. daha sonrakı teknolojı ramler yıne kayıt edılıyor daha sonra ultravıyole ıle sılınebılıyordu. su an da ıse sadece hafızaya alınıyor ve elektrıksız verı saklanmıyor. yanı o dedıgınız o kadar da zor bırsey olmamakla bırlıkte utopyık hıc deıl...
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>2. Seçenek geçerliyse zaten en yakın 5-6 senede bu işlem yapılabilir herhalde. O zamanda ne Athlon 64 kalır nede bu yeni Ram'ler eski anakartlara takılır. Onun için Athlon 64'ün
    birkaç TB desdeklemesinin bence pek bir önemi yok. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    canim amd64 yenilik getirir, sonra yerini baskasi alir. ona bakarsan 64 bitlik uygulamalar yayginlasana kadar opteronlar da tarih olabilir. simdi adamlar cikarmasin mi yani canavari
    biz yenilik gorelim de, kim ole kim kala...
  • Sen halen daha 64bit CPU'larda RAM'lerin HDD gibi kullanılabi,leceğini falan sanıyosun.. Olay farklı RAM ayrı HDD ayrı kavramlar... Kimse RAM'e direk veri depolamaktan bahsetmiyor..

    Şu anda piyasada-sana yolladığım linkte de var-15GB'lık RAM bazlı HDD'ler mevcut ve fiyatları 192,000 USD...

    Sen halen daha 16 TB 30 GB olayına takmışsın... Sitem RAM'i HDD olarak kullanılamaz!!!!!!!! AMa RAM teknolojisi içeren HDD yapılabiliri ve burda da 32-64 bit sınırı yoktur.

    Eğer böyle bir şey olsaydı şu anda 300GB'lık HDDler piyasada olmazdı...
  • peki peki oyle olsun... hadi bye [bye]
  • En azından doğru olanı öğren, yanlış olanı diretme... [frndsp]
  • haklisin demedim ki [^]
    bosver bosver onumuzdeki gunlerde cikar meydana.ben simdi kapatiyorum, sonra ararim...
  • offffff [dont]
  • :)

    Su anda sınırında oldugumuz HDD teknolojisi mekanik yonden sınırlandıgı icin ve silikon tabanlı elektronik sistemlerin gerisinde kalmaya mahkum oldugundan bir gun sonecektir. Sistemlerimizdeki en buyuk darbogaz HDD lerdir, ve flash memoryler cok yakında HDD lerin yerini alacak, 1 sene icersinde flash disk teknolojisi inanılmaz gelismistir. 1GB lik flashdiskler yapılıyor su anda, elbette ki pahalılar. Gelecek flashdisklerin...su anda kullandıgımız HDD boyutuna emin olun terrabyteler doldurmak zor olmayacaktır, Flashdisk teknolojisinin sınırlarını ne belirliyor emin degilim ama fiyatlarının cok buyuk bir engel oldugu kesin ama eminim ki bu sorunlar da asılacaktır,

    yıl 1992: İslemcim AMD 80386 hızı: 25 MHz
    yıl 1998: İslemcim Intel Celeron hızı: 400 MHz
    yıl 2002: İslemcim AMD Athlon XP hızı: 1467 MHz silikon tabanlı teknolojiler her zaman hızlı ilerlemislerdir ama eminim ki cok daha hızlı duracaktır bu artıs.

    Su anda silikonun sınırlarını zorlamaktayız halen kullandıgımız 2-3 GHz lik islemcilerin sınırları o kadar da uzakta degil(silikon bir transistorun sınırı 200 GHz civarı), islemciler sabit hızda kalmaya baslayınca sıra hafızalara gelecek (su anda yasadıgımız gibi bkz 4-5 sene once 66-100 MHz ramler vardı su anda 266MHz gecildi) sonra onda da sınıra ulasılacak sıra pahalı oldugu icin kullanmadıgımız Germanium'a ve Galyum Arsenid'e gelecek onu da tukettigimiz zaman ise karsımıza Quantum bilgisayarları cıkmaya baslayacak. Bunlar da fantezi urunu aletler ama bence onumuzde gorunur baska bir alternatif yok.

    ya da Dusunseniz biyolojik bir bilgisayarınız oldugunu elektrik yerine pompalarla glikoz ve oksijen enjekte ettiginiz, bir beyin, bir hayvan beyni bile olabilir, dusunen ama aynı zamanda kapasitesinin cok cok kucuk bir kısmıyla sizin istediginiz islemlerinizi yaptırdıgınız kocaman bir Sayısal programlanabilir kapı dizini :)




  • Elmayla armudu karıştırıyorsun sonra da beni muhalefet yapmakla suçluyorsun... Disklerle bugünkü RAM teknolojisi arasında bir bağlantı yok! Bunu anlatmaya çalıştım ama kapasite lazım anlamak için. Eleştirmeden önce kendini tart, ne kadar neyi biliyorum diye! RAM hücreleri yalnızca içlerinden elektrik akımı geçtiği için data saklamazlar. AMD64 bilmem kaç TB adresleyebiliyorla, gelecekte diskler RAM hücrelerinden oluşacak tezleri arasında uçurum var. Sen kalkmış ikisini birleştiriyorsun. Yanlış işler..

    Evet birinin söylediği gibi cehalet = mutluluktur.
  • Sakin ol, sakin ol [bgdnc2]
    <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>bugünkü RAM teknolojisi arasında bir bağlantı yok!<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    dogrudur, veya degildir. ama bir daha okursan (veya sadece okursan diyim, belki okumamissindir) 64 bitlik islemciler TB buyuklugunde ram destekleyebildigi icin ramde datalari saklamanin onunun acildigini anlatmak istedim.
    <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>RAM hücreleri yalnızca içlerinden elektrik akımı geçtiği için data saklamazlar.<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    bunu kim dedi? bunu ben iddia etmedim. nasil sakladiklarindan bana ne?
    <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>AMD64 bilmem kaç TB adresleyebiliyorla, gelecekte diskler RAM hücrelerinden oluşacak tezleri arasında uçurum var.<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    neden ucurum var? insanlar neden buyuk datalari islerken-sorgularken cok ram istiyorlar sence? hiz icin. ben biliyorum ki database serverlarini calistiran adamlar olabildigince cok datayi ramde tutabilmek, harddisk erisimini azaltmak ister ki yapacagi isi cabuk yapsin. zamanimizin genel amacli kullanilan islemcileri 4GB'tan fazla adresleyemeyince, PCI slotlara takilan-ek guc kaynagi isteyen harici moduller kullaniliyor (parasi yeten aliyor). simdi bir islemci cikmis ve "ben normal-orta seviyeli bilgisayarlarda TB buyuklugunde bellek adresleyebilirim" diyorsa herkes datalari ramde saklamak istemez mi?[?]
    zaten gelecekten bahsediyoruz, belki 3-5 sene sonraki ramler cok farkli olacak. hala simdiki ramlerle simdiki harddiskleri dusunerek cevap vermeyelim lutfen. nasil olacagini bilmem ama planlar buna yonelik.
    garip hakaretlere cevap bile vermiyorum..
    [angry]




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.