Şimdi Ara

AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi Kullanıcıları Konusu (Owner's Thread) (294. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
5.880
Cevap
154
Favori
251.168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 290291292293294
Sayfaya Git
Git
Giriş

Firefox'ta durum nedir, karşılaştırabildiniz mi?

Bir kartta otomatik VP9 codecle açılıp diğerinde AV1 ile açılıyor desem, o da olamaz. Sonuçta AV1 hardware decoding destekliyor kartlar, o derece tüketim farkı oluşmamalı her halukarda. AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi Kullanıcıları Konusu (Owner's Thread) 

Umarım sürücü güncellemeleriyle hallederler şu sorunları. AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi Kullanıcıları Konusu (Owner's Thread) 

Hocam detaylıca bilgilendireyim elimden geldiğince:

Oyun, render vb. gibi tam yük altı senaryolar hariç sorun GPU hızında değil, bellek saatinde. Güç tüketimi GPU hızından bağımsız biçimde bellek saatine bağlı olarak yükselip düşüyor. Boştayken yahut tarayıcı açıkken kullanımda hiçbir sorun yok. Boşta güç tüketimi 1,2 watt sadece. Keza tarayıcı açıkken de eğer hareketli görüntüler yoksa 5,6W dolayında.

Sıkıntının baş gösterdiği yer hareketli görüntüler. Buna en basitinden banner'lardan tutun da, atıyorum bir gif'in üzerine gelip faremizle dururken gif hareket ettiği süre boyunca artan güç tüketimi de dahil. Asıl güç tüketimi ise tabii ki video oynatımında. Ama burada da o kadar enteresan değişkenlikler var ki onlarca deneme yapmadan bulmak imkansız.

Sizinle kendi gözlemlerimden hareketle yaptığım çıkarımları paylaşayım:

1) Chrome'da donanım hızlandırmayı kapatmak kesinlikle çözüm değil zira bu durumda hem videolar akıcılığını kaybediyor -özellikle de konuşmanın yoğun olduğu düşük çözünürlüklü durağan videolarda bu daha da belirgin hale geliyor- hem de GPU'dan tasarruf edelim derken işlemcinin güç tüketimini arttırıyoruz.

2)Chrome'u tam ekran yaparsak Youtube üzerinden video izlerken bellek daima tepe hızında (2500MHz) çalışıyor ve bu ortalama 45W tüketime sebep oluyor. Ama enteresan biçimde Chrome'u tam ekran yapmadan kullanırken pencere içindeki Youtube'u tam ekran yaparsak bellekler bir süre tepe seviyede kalıp ardından orta/üst (1500MHz'lar) seviyeye düşüyor ve bu durumda 30W tüketim oluyor. Chrome'u da Youtube'u da tam ekran yapmadan kullanırsak bu defa bellekler alt/orta hızda (900MHz) çalışıyor ve güç tüketimi 25W'da kalıyor. Bundan daha düşüğüne de indiremedim ben.

3) Chrome'da Flags üzerinden angle ayarını (Choose ANGLE graphics backend) D3D11 WARP yaparsak güç tüketimi daima 900Mhz seviyesinde kalıyor ama bu defa işlemci yine coşuyor. Burada en optimum çözüm D3D9 yapmak ki yukarıdaki değerleri bu senaryoda alabiliyoruz.

Tabii bahsettiğim güç tüketimi değerleri monitöre ve monitörün çözünürlük/tazeleme hızı değerlerine göre değişkenlik gösterebilir. Mesela ben 40'' 3440x1440 monitörümde 60Hz'da kullanırsam bu sorunların hiçbirisinin yaşamıyorum ve stabil biçimde 15W güç tüketimi ile kullanıyorum (ama tabii görüntünün akıcılığından ciddi şekilde feragat anlamına geliyor bu) keza 100Hz'e çıktığımda güç tüketimi 15-20W arasında seyretmeye başlıyor (ki optimum ayar bu bende) ama 144Hz ve üzerine çıktığımda yukarıdaki senaryolar oluşmaya başlıyor. Keza VRR açıkken bellek saatinde inanılmaz dalgalanmalar yaşanırken kapalı kullandığımda her şey normale dönüyor vb.

Hülasa: 9070 en kötü güç tüketimi halinde dahi, kesinlikle şu anda 2K ultra detay yahut 2K yüksek hz senaryolarında tartışmasız en iyi kart. Güç tüketimi dediğim gibi yukarıdaki istisnai durum hariç her koşulda (boşta, hafif yükte ve tam yük altında) inanılmaz verimli. Ben Nitro modelini -30 PL ve -65 UV ile kullanıyorum. Duruma göre -100 ila -75 arası daha yüksek UV seviyelerine de çıkabiliyorum ama belli oyunlarda uzun süreli kullanımda hata verebildiği için en güvenli bölgeye çektim. Bu durumda kart 170W tüketimle ortalama 2400-2500MHz'da çalışıyor ve standart 9070 ile neredeyse aynı performansı sunuyor. Ses zaten yok (Max.850 rpm'i gördüm) keza sıcaklık bellek ve hotspot'ta 60 dereceyi bile hiç görmedi. Bugün en dandik model 5070'lerin bile 30K olduğunu göz önünde bulundurursak kesinlikle tam olarak 2K f/p çözümü bu model. Keza 1080p ultra/2K medium F/P çözümü de tartışmasız biçimde 9060XT 16 GB.

• Be-Mine kullanıcısına yanıt

2Monitör 2k(27") ve hd(24"). Ufak olanda youtube ve tradingview açık devamlı. Masaüstünde takılırken benim değerler bunlar hocam. Uv falan hiçbir ayar yok.

AMD RDNA™ 4 - RX 9000 Serisi Kullanıcıları Konusu (Owner's Thread)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

İşlemcin gayet iyi. Performans artışı muhakkak yaşarsın ama üzerine vereceğin paraya karşılık gelmez kesinlikle hele ki 4K yahut 2K yüksek hertz ve/veya ultra ayarlar değerlerinde oynuyorsan hissedeceğin fark daha da azalır hatta neredeyse sıfırlanır. Kısacası kullanmaya devam et derim.

• Selamlar, 7600x ve 6700XT kullanıyorum. 1080 240hz ve 2k 144hz monitörüm var B650 Atx ve 64Gb ram destekli sistem. 9070 XT'ye geçmek sizce mantıklı olur mu? Genelde FPS tarzı oyunlar oynuyorum. İşlemci değiştirmem gerekir mi?

Bir daha vurgulayayım: Yüksek hz sizin için hayati değilse sisteminiz bu haliyle de gayet iyi tam bir orta seviye f/p sistemi. Her halükarda üzerine vereceğiniz paranın karşılığını performans olarak alamayacaksınız çünkü hatta yarısını dahi almanız şüpheli.

@GOKHAN 07 2K için işlemcin gayet iyi, üzerine o kadar para verip de değiştirmene kesinlikle gerek yok.

Hocam yorum için teşekkürler ancak

Her halükarda üzerine vereceğiniz paranın karşılığını performans olarak alamayacaksınız çünkü hatta yarısını dahi almanız şüpheli.

Bu kısmı tam anlayamadım

Atıyorum sahip olduğunuz işlemcinin ikinci elde satış fiyatı 1000 TL ise ve almak istediğiniz işlemci 2000 TL değerindeyse başa baş noktası için halihazırda 20 fps alıyorsanız 40 fps almanız gerekir ama siz mevcut durumda böyle bir yükseltmede bırakın 40 fps'yi 30 fps dahi almayacaksınız. Umarım açıklayabilmişimdir.

• RX 9070 XT veya düz model ile Asetto Corsa EVO deneyen oldumu hiç ? 6700 XT'den geçmek istiyorum. 4K Ultra Maxed Out min 60 FPS kaldırır mı bu kart bu oyunda. Şuan hale beta aşamasında oyun fakat çıktığında süpriz yaşamak istemiyorum.

2k da genelde yeterli olur işlemci bu arada.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Selamlar, sapphire 9070xt nitro aldım kurulumu yaptım performans açısından vs bir sorun yok ama rgblerini bir türlü ayarlayamadım. Dün sapphire trixx uygulamasından 1 kere zar zor bi statik ışık ayarladım pc kapatınca gitti ve tekrar yanmadı ışıklar. 3. parti uygulamalar yükleyip denedim, ekran kartından jargb kablosunu anakarta bağladım msi anakartın uygulaması üzerinden deniyorum yine olmadı. Bozuk olduğunu pek düşünmüyorum ama bir sebepten rgbyi tetikleyemiyorum. Bu durumu yaşayan veya bilgisi olan varsa yardım alabilirim  

Bende de nitro var. Trixx üzerinden ayarladım tüm ayarlar (renk ayarları, hız ayarları vb.) normal biçimde çalışıyor. PC'yi kapatınca kapatınca kapanıyor, açınca da açılıyor. Yeniden başlatınca zaten hiç kapanmıyor. Argb kablosunu hiç takmadım bu arada.

benim kart tepki vermiyor maalesef, w11 kurdum tekrardan ama yemedi. Sanırım kartın rgbsinde bir sorun var.

w11 tekrar kurmadan önce cs2 içerisinde anti-lag özelliğini kapatıp açabiliyordum. Bugün oyuna gelen güncellemeden sonra anti-lag aç kapa kısmını göremedim. CS2 si olan birinin deneme şansı var mı anti-lag özelliği oyun içi ayarlarda mevcut mu ?

Kart üzerindeki rgb portu diğer fanlar için yani onu Hub a baglarsaniz aynı senkronda yanması için..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.