Şimdi Ara

AMD, oyun performansını artıran 3D V-Cache teknolojisini ekran kartlarına da getirebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD, oyun performansını artıran 3D V-Cache teknolojisini ekran kartlarına da getirebilir
    Yarı iletken mühendisi Tom Wassick, AMD’nin yeni RDNA 3 mimarili Radeon RX 7900 XT ekran kartını derinlemesine inceledi. Yapılan incelemelerde RX 7900 XT’de AMD’nin 3D V-Cache teknolojisine dair önemli izler keşfedildi.



    Wassick, yapmış olduğu kızılötesi görüntülemeler ile 7900 XT’nin kalbinde bulunan grafik çekirdeğinde incelemeler gerçekleştirdi. Gözlemler sonucunda ise AMD'nin Zen 3 ve Zen 4 mimarisinde kullanılanla aynı türde 3D V-Cache bağlantı noktaları (TSV) bulundu. Bu bağlantı noktalarının ise GPU’nun MCD kalıplarında olduğu belirtiliyor.



    RX 7900 XT'de 3D V-Cache izleri keşfedildi



    Wassick, bu TSV bağlantı noktalarının özellikle önbellekleme amacıyla kullanılıp kullanılmayacağından emin değil. Öte yandan AMD’nin resmi olarak ekran kartlarında 3 boyutlu dikey paketlemeler kullanma planı şimdilik bulunmuyor. Dolayısıyla GPU’larda bulunan TSV noktalarının varlığı gelecekte 3D V-Cache için kullanılacağını düşündürüyor. AMD'nin GPU'larına 3D V-Cache teknolojisini ekleyeceğine dair doğrulanmamış çok sayıda söylenti zaten mevcuttu ve Wassick’in bu keşfi olayı biraz daha somutlaştırmış oldu diyebiliriz.



    AMD, oyun performansını artıran 3D V-Cache teknolojisini ekran kartlarına da getirebilir
    3D V-Cache, şimdiye kadar AMD'nin Ryzen ve EPYC işlemcilerinde kendisine yer buldu. Teknoloji sayesinde işlemcilerdeki L3 önbellek kapasitesi önemli ölçüde artırılıyor. Halihazırda bu 3 boyutlu istifleme teknolojisi AMD'nin masaüstü Ryzen 9 7900X3D ve 7950X3D parçalarında bulunan L3 önbellek miktarını ikiye katlarken, Ryzen 7 5800X3D, 7800X3D tüketici yongalarında üçe katlamasına olanak tanıyor.



    3D V-Cache, önbelleğe duyarlı iş yüklerinde performansı artırıyor



    3D-V-Cache yongaları, yüksek miktarda önbellek talep eden uygulamalarda çok ciddi bir performans artışı vadediyor. Bunun en iyi örneği ise Ryzen 9 5900X'e kıyasla oyun performansında yüzde 28 artış sağlayan Ryzen 7 5800X3D işlemcisi. Ryzen 7 5800X3D, yüksek miktardaki önbellek sayesinde halen daha oyunlarda yeni nesil işlemcilere karşı rekabetçi sonuçlar ortaya koyuyor.



    Ayrıca Bkz.Nvidia RTX 4090 Ti kanlı canlı görüntülendi: Dört slot yer kaplıyor!



    Günün sonunda 3D V-Cache'in bir GPU’ya eklenmesinin nasıl olacağına dair net fikirler yok. Öte yandan teoride 3D V-Cache'in avantajlarının burada da geçerli olması beklenebilir. Ekran kartlarındaki yüksek önbellek miktarı GPU'nun daha yavaş olan GDDR6 belleğine daha az yolculuk yapmasını sağlayabilir.



    Bu da önbelleğe duyarlı iş yüklerinin işlenme hızını artırabilir. Bunun da iyi bir örneğini RX 6000 serisinde AMD'nin Infinity Cache önbellekleriyle görmüştük. Firma bu sayede daha az güç tüketen ancak daha yavaş olan GDDR6 belleklerde kalabilmişti. Öte yandan Nvidia, RTX 30 serisinde biraz daha hızlı olan ancak aynı zamanda güç tüketimi de fazla olan GDDR6X bellekleri kullanmıştı. Ek olarak 3D V-Cache teknolojisi ısınmaya oldukça hassas, AMD bu nedenle işlemcilerinde frekansı düşürerek termal yönetimi sağlamaya çalışıyor.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/news/3d-vcache-rdna3-amd-gpu



  • Gerek var mı, RDNA 3'deki chiplet yapısı zaten bellek ve GPU hesaplama birimleri arasında latency sorunu yaşatmıyor. MCD'lerde bellek kontrolcüsü yanında infinity cache var zaten, ayrıca 320 bit ve 384 bit'lik veriyoluna sahip. 3D VCache'e Zen işlemcilerin ihtiyacı var, çünkü I/O çipinin iletişimi kötü, RDNA 3'deki chiplet yapısı çok daha farklı ve düzgün.


    Şu an için RDNA 3'de oyun performansını arttırmanın yegane yolu, FP32 birimlerini arttırmakdır, çünkü Pikselleştirme ve Dokulama tarafı yeterince iyi. En basit örneği 6144 FP32 birimli 7900 XTX ve 5120 FP32 birimli 7900 XT. Pikselleştirme güçleri aynı olmasına rağmen, 7900 XTX %12 kadar hızlı. Başta 7900 XT 6144 FP32, 7900 XTX 8000 FP32 gibi birşey olsaydı, 7900 XTX 4080'den tartışmasız daha iyi kart olabilirdi. Artık beklentiler RDNA 4'e kaldı, söylentiler doğru çıkarsa, hem AMD hem NVIDIA tarafından güzel şeyler göreceğiz, ilk alanlardan biri de ben olurum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 30 Ocak 2023; 12:54:12 >
  • haberleri google translate ile kopyala yapıştır yapıyorsunuz bari kontrol edin çıkan çeviriye açımlama (paraphrase) yapın.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Artık islemciler ekran kartinin içine konulmalı

    GPU yanına CPU monte edilmeli Ram olarak CPU da GPU ile ortak olan Ram i kullanmali

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD wartman mı ne kârın ağrısı sorununa çözüm bulamzssa bana Göre telnolojisi çöp. Bugün 9000 tllik rtx kartın görüntüsünü 15 16000 tllik kartla yakalayamıyorsa üretmesin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • BALCKSAGAT kullanıcısına yanıt

    9000₺ lik RTX kartın görüntüsünü AMD nin 15000₺ lik kart nasıl yakalayamıyor? Ray tracing den mi bahsediyorsun?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GryAsl G kullanıcısına yanıt
    15000tlye alınan AMD bir kartda 0 fps verip wattman hatası yaparak oyundan attığına sahit oldum ve 32gb ddr4 ram var SSD ryzen 9 5900x işlemci. Bende daha düşük kartda yapıyordu neysede onda rx 6800 gibi bir kartta yapıyordu. Aynı dönemde 9000 tl ye alınan 3060 bişeydi daha iyiydi takılma donma watman falan yoktu. Birdaha AMD almam . Hatta amdnin sistem özellikleri yaz yaz bitmiyor ama gel gör ki çalışırken rtxli Nvidia daha iyi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • BALCKSAGAT kullanıcısına yanıt

    Yani ben rx 570 aldığımda ilk aylarda nefret etmiştim karttan, ama 19 lu sürücülerin sonuncuları çok stabildi ve bir daha hiç sorun yaşamadım. Bu süreçte 1050 TI rakibi olan 570 artık zaman zaman GTX 1060'ı geçmeye başlamıştı.


    AMD işi biraz şans biraz da uğraş istiyor. Eğer sorunsuz çalışan bir RX 6800 e denk gelseydin 6800 RTX 3060'ı dinlenip dinlenip ezer geçerdi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GryAsl G kullanıcısına yanıt
    Bende rx 580 var malesef watman yapıyor fps düşüyor ara sıra

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • BALCKSAGAT kullanıcısına yanıt

    Konu açtım bu konuda hocam, birkaç kişi dışında pek oralı olan çıkmadı.Sanırım 7000 serisi bu konuda biraz daha iyi olacak gibi duruyor. Sorun olsa bu tarz konulara daha sık rastlardık.

  • BALCKSAGAT kullanıcısına yanıt

    Ya wattman'ın çözümü basit aslında sorunun kaynağını bulduktan sonra. Güç kaynağından kaynaklanıyor olabilir ama en çok sürücü kaynaklı çıkıyor bu sorun benim bildiğim. FPS düşüşü ise sadece gpu a bağlı değil başka bir şey fps dropa neden oluyor olabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GryAsl G kullanıcısına yanıt
    O kadar çok yaşayan var ki bu sorun kronik yani sırf yüksek değerler versin diye kart ayarları ile oynuyorlar ve kart yüksek işlem yapınca sapıtıyor. Yani söylenecek en doğru söz bu. Sıfır pcde harddisk güç kaynağı vs problem aramak yanlış.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • -SKYNET- kullanıcısına yanıt
    Konuya net cevabım AMD bir kart alıp yazan rakamları beklemek yerine biraz daha para verip nvidia almak en iyisi. AMD gerçekten pişmanlık

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 24000 tl verip Xiaomi 12T pro aldık daha hiçbir listede adını dahi görmedim adından amiral gemisi gelen giden güncellemede yok.

  • BALCKSAGAT kullanıcısına yanıt

    o sırada fp olan ne ise o alınır geçilir marka fanı olmaya gerek yok, gtx 970 de saçma sapan sürücü hatalarıyla boğuştum 5 ay boyunca. nvidia pişmanlıktır biraz az verip amdye geçilir demedim çünkü 970 güzel karttı bir süre sonra stabil oldu sürücüleri oturdu. amd kart alacaklara da tavsiyem çıkıştan en az 5-6 ay sonra alınması, nvidiadanın software konusunda eli çok kuvvetli amd nin o kadar hata testi yapabilecek gücü yok

  • Whitebeard. kullanıcısına yanıt
    Ben sistemi full amd yaptım Windows da orjinal 11 pro yanlız sistemsel olarak da windows intele daha dönük gibi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.