Şimdi Ara

AMD'nin yeni ekran kartı Radeon R9 285 ortaya çıktı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
1.445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

• Rubisco kullanıcısına yanıt
    Sanırım yukarı yazdıklarımın tamamına dikkat etmemişsiniz. Laf arasında benzer şeyleri ben de söyledim. Şu an yapılan geliştirmenin, bir şekilde 2012'de neden yapılmadığını kesin olarak bilmemize elbette imkan yok. Böyle bir değişikliğe gidilmesinde kafaların kopacağı gibi bir öngörü de yanlış bence. Daha önce olmayan bir şey değil ki? Açın bakın, X1800'lerden sonra X1900'lere geçiş kaç ayda olmuş? Yahut çok başarılı olduğu halde elden geçirilen GPU ile yenilenen HD 4800'lerdeki değişim ne kadar zaman almış? Bunlar çok kısa sürelerde yapıldı ve o dönemde hiç de kopan kafa görmedim.

2012'de AMD'ye gereken şey, şuan yapılmak istenen geliştirme kadar büyük bir şey de değildi zaten. Aynı zar alanı korunup güç tüketimi düşürülse ve buna bağlı olarak performans artırılsa yine yeterdi. Bunlar çok da büyük hadiseler değil sonuçta. Ayrıca rakibin hamlesini gördükten sonra rekabet gücünü artıracak hamlelere girişmek istemenin yönetim tarafından engellenmesi de biraz abes geliyor. Ha farklı sebeplerden dolayı böyle şeyler de olmuş olabilir, ama pek de gördüğümü söyleyemeyeceğim.

Benim esas eleştirdiğim kısım, zamanlama. Bunun nedeni ne olursa olsun. Yönetim olsun, GPU takımı olsun, kaynak bulunamamış olması olsun, farketmez. Nvidia'nın yeni serisi ve yeni mimarisi ile geldiği dönemde sen onun eski kartlarıyla rekabet etmek amacıyla eski serinde bulunan kartları güncelliyor ve bunu yeni hazırladığın GPU ile yapıyorsan, o işte ciddi bir sıkıntı var demektir. Daha önce gördük, sonuç hiç iyi olmadı. İnşallah bu sefer öyle olmaz demekten başka bir şey yapamıyorum.

Bonaire'dan bahsetmişsiniz. O da benzer şekilde yanlış bir hamleydi bence. Ne teknik anlamda ne de ticari anlamda AMD'ye getirdiği pek bir şey olmadı. Neredeyse 1,5 yıl oldu piyasaya çıkalı ama Steam'in donanım istatistiklerinde HD 7790 diye bir kart hiç yer almadı. Daha sonradan adı değişip 260X olduğunda da değişen bir şey olmadı. GCN V2 desek de şahsen bize pratikte fayda sağlayan bir şey görmedim. TrueAudio'yu duymasak Bonaire GPU'sunda hiçbir yenilik olmadığını düşüneceğim. Sunulan ne W/P oranında bir gelişme oldu, ne de birim verimliliğinde. Tam tersine bellek bant genişliği bu karta sorun mu çıkarıyor sorusunu getirdi akıllara.

E şimdi bakınca, HD 7000'ler sunulduktan bir yıl sonra Bonaire adında son derece gereksiz bir GPU'yu yapan müdendisler "biz Tahiti'yi adam edecek bir şey bulduk, maliyeti azaltıp performansı artıracağız, GK104'e karşı çok daha rekabetçi olacak" deselerdi, heralde buna karşı çıkılmazdı diye düşünüyorum. Hadi diyelim o dönemde yine yapamadılar. Hawaii ile birlikte yapsalardı derim. Hadi o dönemde de yapamadılar, çünkü Tonga'nın bahsedilen verimlilik hede hödölerine ulaşması için Hawaii'deki GCN V3 gerekiyordu. O zaman da "cıncığına kadar çözülmüş bir mimariden zaten elinizin altındakine benzer bir GPU yapmak 10-11 ay mı sürdü?" diye sorarım ben. Neresinden bakarsam bakayım, bu Tonga'nın geliş tarihini yanlış görüyorum. Bu kadar geç kalıp da iş yapmasını beklemek mantık dışı. Ha yapar ama atı alan üsküdarı geçeli çok oldu. Piyasa o seviyede zaten doygunluğa ulaştı. Yeni bir şey sunulmazsa (yeni teknoloji ve bununla birlikte çok daha iyi F/P oranı gibi), kimsenin bu karta atlayacağını düşünmüyorum. Millet atlasa, görece boşluğu dolduran HD 7790'a atlardı. Kaldı ki 285 ben eski teknolojiyim diye bağırıyor. Bu da pazarlamasını güçleştirecek noktalardan bir diğeri.

Tahiti'nin altında kalan GPU'lara da değinmişsiniz ama onlarla ilgili zaten çok sorun yok. AMD'nin gerek F/P oranıyla, gerek W/P oranıyla en ele gelir GPU'su Pit Cairn oldu. Doğal olarak kartları da gayet güzel oldu. Ancak onlar da karşılarındaki GTX 660 (TI), GTX 760 gibi kartlardan ciddi darbeler aldılar ve pazar payı olarak geride kaldılar. Hem de bu bahsettiğim kartlar, Nvidia'nın Kepler tarafında sunduğu en başarısız W/P oranlarına sahip olan kartlarıydı. GTX660 TI ise tam bir ucubeydi. Buna rağmen Nvidia'nın orta seviye kartları resmen AMD'nin orta seviye kartlarını katladı (pazar payı ve kullanım oranında). Ancak o tarafta iyileştirecek bir şey olmadığı için, AMD de o alanda sessiz kaldı. İşte benim demek istediğim şey, esas satış yapacağı bir diğer segment olan orta-üst sınıf kartlar ise Tahiti ile rakibinin gerisinde kaldı ve AMD bu duruma çok uzun süre sessiz kaldı. Bu neresinden bakarsanız bakın, yanlış bir stratejiydi. Başında da bunu söyledim; sürecin sonuna geldiğimizde de bunu söylüyorum. Eldeki veriler de bu sözlerimi onaylıyor.

2 yıl 8 ay sonra Tahiti'nin adam edilme operasyonuna da oldukça şüpheli bakan biri olarak şimdi de şunu söylüyorum: "6 ay öncesinde ne denli güçlü durumda olduğu anlaşılan Maxwell'in esas kartlarının arefesinde, AMD'nin zaman ve kaynak harcayarak yaptığı gençleştirme operasyonu çok risklidir. Çok iyi bir GPU ve bu GPU'dan türetilen kartlar gelmezse, AMD'nin yaptığı iş büyük ölçüde boşa gitmiş demektir. Kaynak bulma konusunda zaten sıkıntı yaşayan AMD'nin bu tip maceralara harcayacak parasının olmadığını da düşünürsek, AMD'nin bu hamleyi iyi hesaplamış olması gerekir. Ancak firmanın tarihine baktığımda, şahsen çok iyi örnekler görmüyorum ve bunun neticesinde yalnızca inşallah iyi olur demekle yetiniyorum." Artık önümüzdeki haftalarda durumu göreceğiz.

@Z1mBaBwE

Küçümsemek için falan değil, yalnızca gördüğüm yanlışlar sebebiyle böyle konuşuyorum. Adamları bilmesem tamam haklısın diyeceğim ama ne yaptıkları ortada olan bir grup ergen gözüyle bakıyorum. Logosuna kadar çakma olan, yeri geldiğinde milleti alenen yanıltan (ki bu aslında kandırmadır) siteden bir cacık beklemem. Sırf sansasyonel başlıklar açıp google'da azcık öne çıkmış olmaları, bunun da sitenin ziyaret sayısını arttırmış olması, bu elemanların kaliteli olduğunu falan göstermiyor bana göre. Ha belki biraz kendilerine çeki düzen vermişlerdir diyeceğim ama işte yukarda videoyu paylaşmışsın. Millet kartı eskitti, bu elemanlar AMD'den gelen gizemli çanta diye başlık atıyor... Konuşacak bir şey yok aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 11 Ağustos 2014; 3:42:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: M@U

2012'de AMD'ye gereken şey, şuan yapılmak istenen geliştirme kadar büyük bir şey de değildi zaten. Aynı zar alanı korunup güç tüketimi düşürülse ve buna bağlı olarak performans artırılsa yine yeterdi. Bunlar çok da büyük hadiseler değil sonuçta.

Bunu okuduktan sonra vazgeçtim. Belki sindirebilirsem içimden gelirse yazarım. Yazdığın şey felaket.

Vikings
    Hail Earl Ragnar!
  • quote:

Orijinalden alıntı: FJieQuen.RAA

http://forum.donanimhaber.com/m_106394647/f_//tm.htm#106394684

bu konuya yardımcı olurmusunuz ?

Ben de bu konu ne alaka dedim. Fena olmadı ama; üzerinden bir yıl bile geçmediği halde AMD'nin tahminimde beni yanıltmadığını görmüş oldum.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.