Şimdi Ara

AMD: İhlal yok, Intel ile olan anlaşmaya saygımız devam ediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız bir haberimizde AMD'nin üretim tesislerini Arap yatırımcıların ortaklığında kurulan Döküm Firmasına (Foundry Corp) devrederek üretim ayağından çekildiğini ve tasarıma yoğunlaşacağını, buna karşın firmaya x86 işlemci lisansını veren Intel'in ise yaşanan bu gelişmeler karşısında endişeli olduğunu, karşılıklık lisans anlaşmasının zarar görmüş olabileceğini düşündüğünü ve rakibi AMD'den ATIC ile yapılan anlaşmayı net bir şkeilde ortaya koymasını istediğini belirtmiştik.


    Intel sözcüsü Chuck Mulloy'ın rakibimize karşı lisans haklarımızı koruyacağız açıklamasında sonra AMD cephesindeki meslektaşı Phil Huges'dan yanıt geldi. Bay Huges yayınlanan elektronik postasında yaşanan dönüşümün karşılıklı lisans anlaşmasını etkilemediğinden emin olduklarını ayrıca Intel'in fikri mülkiyet haklarına saygı duymaya devam edeceklerini belirtti. Tabii bu açıklama Intel için yeterli olur mu bilinmez ama firmanın konunun üzerine gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.


    Analistlerin bu konudaki görüşleri de dikkat çekici olabilir. Finans uzmanı Hans Mosesmann yaptığı açıklamasında AMD'nin gerçekleştirdiği bu son hamlenin Intel ile olan karşılıklı lisans anlaşmasını ihlal ettiği yönünde bulgulara rastlanırsa Intel'in bu durumu AMD'nin açtığı ve henüz herhangi bir karara bağlanmayan tekelcilik ile ilgili davayı düşürme noktasında lehine kullanabileceğini dile getiriyor. Henüz ortada çizilmiş net bir tablo olmasa da AMD'nin x86 lisans anlaşmasını ihlal ettiği yönünde somut bir bulguya rastlanırsa farklı gelişmeler de yaşanabileceği belirtiliyor.








  • Vay be. Önceki çıkışından sonra sıradaki ne olur diye merak ediyorduk, meğersem bu meselenin Intel'in yakasındaki tekelcilik davasının düşürülmesi için kullanılması dedikoduları zaten dolaşmaktaymış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 10 Ekim 2008; 8:48:23 >
  • AMD üretim devrinin Intel’in işlemci patentlerini ihlal etmediğini söylüyor

    Scott Ferguson, 8 Ekim 2008

    AMD’nin, üretim tesislerini bölünme ile yeni bir ortak girişim firmasına devrettiği kaydadeğer anlaşmadan sonraki gün, AMD, Intel ile olan lisans anlaşmasını savunuyor. Anlaşmadan sonra, Intel patent anlaşmalarının ihlal edilmediğinden emin olmak için AMD ile olan işlemci lisans anlaşmasını gözden geçireceğini söyledi.Ve bir AMD sözcüsünün dediğine göre satış, Intel ile olan chip lisanslama anlaşmasına etki etmiyor.

    Sözcü, AMD’nin üretim tesislerini firmadan ayırıp, yeni bir ortak girişim firmasına bağladığı anlaşmanın, firmanın Intel ile olan lisanslama anlaşmasını ihlal etmediğini söyledi.

    7 Ekimde, AMD cesur bir adım atacağını ve x86 chip piyasasında daha iyi rekabet edebilmek için firmayı ikiye böleceğini duyurdu. AMD, CPU ve grafik geliştirme, tasarım ve pazarlamadan sorumlu kalırken, geçici olarak The Foundry Company olarak adlandırılan yeni firma, AMD’nn Dresden, Almanya’daki iki fabrikası etrafında şekillenecek. Advanced Technology Investment Company (ATIC) , Abu Dhabi hükümeti tarafından desteklenen teknoloji yatırımı, yeni firmanın yarısına sahip olacak.

    Duyurudan birkaç saat sonra, Intel, yeni firmanın AMD ile olan chip lisanslama anlaşmasını ihlal edip etmediğini araştırdıklarına dair açıklamada bulundu. Detayına inersek, anlaşmaya göre AMD’nin x86 chip komutlarını kullanmasına izin verirken, AMD bunun için Intel’e telif ücreti ödüyor.

    Ertesi gün, 8 Ekim’de, AMD yanıt verdi ve yeni firmanın Intel ile olan önceki anlaşmaları ihlal etmediğini söyledi.

    “Bu devir işleminin şeklinin, karşılıklı lisans anlaşmalarını hesaba kattığından tamamen eminiz.” dedi AMD sözcüsü Phil Hughes, yazdığı bir e-mailde. “Müsterih olun, Intel’in telif haklarına saygı göstermeye devam etmeyi planlıyoruz, bizim de onlardan beklediğimiz gibi.”

    Intel sözcüsü Chuck Mulloy, eWEEK’e, firmanın herhangi bir ihlale karşı chip patentlerini savunacağını ve Intel’in seçeneklerini gözden geçirmeye devam ettiğini anlattı. Mulloy, Intel’in AMD’den lisanslama anlaşmasının tam metnini yayınlamasını istediğini ekledi, -özet bir kopyası var- , anlaşma yeni bir üretim firması açığa çıkardığı için. (İki firma 1970’lerin ortalarından beri birbirleriyle lisanslama anlaşmaları imzalamaktalar.)

    AMD cephesinde, Hughes, bu noktada, iki chip üreticisi arasındaki anlaşmanın bir ticaret işlemi olduğunu ve anlaşmanın veya lisanslama ile ilgili diğer tartışmaların kamuya duyurulmasının iki firmanın avukatları için bir mesele olduğunu söyledi.

    “Bu bir ticaret belgesi ve biz bunu basın veya medya ile müzakereye açmayacağız” dedi Hughes, “Bu avukatların halletmesi gereken birşey.”

    Raymond James ile beraber bir finansal analist olan Hans Mosesmann, tartışma, Intel’in ilerleyişinde destek olabilir diye yazdı. Intel bu meseleyi, AMD’nin kendisine karşı uzundur sürmekte olan davasını düşürmekte kullanabilir.

    “AMD, bizim görüşümüze göre, Intel’in karşılıklı lisans anlaşmasını ihlal ediyor gibi, ama Intel’in işin diğer yönüne bakacağından şüpheliyiz, çünkü Intel bundan, zamanla değişken maliyetleri artan bir AMD’yi rakip olarak bulacağından faydalanıyor *(ortalama satış fiyatları için iyi)" diye yazdı 7 Ekim’deki bir araştırma notunda Mosesmann: “Intel, bu jesti (!) ile kendisine yönelik olan tekel davalarını düşürmesi için AMD’yi ikna edebilir.”

    --- Tercüme sonu –

    *: Chip üretimindeki en büyük maliyet Ar-Ge masrafları ve tesislerin üretime hazırlanmasıdır, bunlar sabit maliyetlerdir, bir kereye mahsustur, bunları amorti ettikten sonra ne üretirseniz kârınız büyüktür eğer diğer üretim maliyetlerini, yani değişken maliyetleri de atlatırsanız, nasılsa ana hammaddesi kum değil mi? Ama üretimi başkasına yaptırırsanız, ona da para ödemek zorundasınız, bu da kârınızı azaltır.

    Ama AMD kritik bir süreçte, bu yüzden pek fazla seçeneği yok. Chiplerin kendisine adet maliyeti, değişken maliyet bakımından, çok artacak. Ama artık tek büyük masrafı Ar-Ge olacak, üretim işini başkasına devrettiğinden. Bana sorarsanız, AMD’nin şu an altından kalkamayacağı kadar büyüdü üretim tesisi ve bunların yenileme maliyetleri, ondan böylesi daha iyi görünüyor. 45nm den 32nm’ye geçiş için Intel’in 10 milyar dolar harcayacağını da göz önünde bulundurursak...


    Intel ise umarım bu işi sabote edemez veya AMD'yi haklarından vazgeçiremez tekelcilik davasında. Bunca yapılan şeyin bir karşılığı olmalı, Intel'in yanına kâr kalmamalı ticaret ahlakıyla bağdaşmayan davranışları, ki bundan önce defalarca suçluluğu sabitleşti Intel'in ve cezalar aldı. Sadece iddia, sanki her iddia gerçek mi diye yaklaşımlarla geçiştirilebilecek söylemler değil bunlar. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz demişler, Intel de kızılderili şefi gibi: Oturan Yonga.




    Kaynak:
    http://www.eweek.com/c/a/Desktops-and-Notebooks/AMD-Says-Manufacturing-Deal-Does-Not-Violate-Intel-Processor-Patents/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 10 Ekim 2008; 9:26:37 >




  • bencede ihlal etmemesi lazım amd bunun kendine zarar verceğini bile bile yapmaması lazım ama bakalım neler çıkacak?
  • AMD'ye bayılıyorum yahu. Adamlar ayrı bir kalite, dürüstlük imajı sergiliyorlar.
  • aferin Amd..
  • bakalım ne kadar gerçekçi olacaklar yoksa sadece reklam kokan hareketlermi?
  • eğer bunu gerçekleştirirse ve intelin tekelciliği son bulup 4-5 firmada işlemci üretmeye başlarsa amd halk kahramanı ilan edilecek
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.