Şimdi Ara

AMD Harici GPU Pazarında Kaybediyor: 3. Çeyrek Pazar Payları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mercury Research 2012 3. çeyrek harici GPU pazar payı sonuçlarını açıkladı. 2012 yılının 3. çeyreğinde 17.5 milyon tane harici masaüstü gpu'su satılırken, 16.8 milyon tane de dizüstü harici gpu'su satıldı.

    Harici masaüstü gpu pazarında NVIDIA 2. çeyrekte % 59.3 olan pazar payını 3. çeyrekte % 64.3 seviyesine taşıdı. Aynı dönemde AMD'nin pazar payı ise % 40.7'den % 35.7'ye düştü.

    Harici dizüstü gpu pazarına ise Kepler yüksek perf/watt başarımı ile ağırlığını masaüstüne kıyasla daha da fazla koymuş gözüküyor çünkü burada AMD'nin yaşadığı düşüş daha ağır oldu. NVIDIA'nın dizüstü harici gpu pazar payı 2. çeyrekte % 55.2 iken 3. çeyrekte % 65.8'e yükseldi. Bu sonuçla birlikte NVIDIA dizüstü harici gpu gelirinin rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. AMD ise 2. çeyrekte % 44,8 pazar payına sahip iken 3. çeyrekte % 34.2'ye geriledi.

    Son birkaç gündür Reuters'in haberiyle birlikte satılacağı konuşulan AMD bu durumu açıkça yalanlamış ve şirketin böyle bir ihtimali değerlendirmediğini açıkça vurgulamıştı. Bu iddia ile birlikte bir miktar yükseliş gösteren AMD hisse değeri bu iddianın yalanlanması ve GPU pazarında NVIDIA'ya yaşanan ciddi kayıpların belirtildiği Mercury Research 3. çeyrek GPU raporu ardından dün % 7.66 değer kaybetti ve günü 1.93 dolar seviyesinden kapadı.

    http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2012/11/14/amd-declines-on-gpu-losses-wells-sees-hope-in-cost-cuts-consoles/

    http://www.investorvillage.com/mbthread.asp?mb=476&tid=12299056&showall=1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kobb -- 15 Kasım 2012; 12:34:26 >







  • okadar pahalı satarsa olacağı budur arkadaş,eskiden amd hesaplı diye bilirdik şimdi nvidiadan bi farkı kalmadı
  • Aşırı pazar payı kaybettikleri yetmez gibi üstüne sürekli fiyat kırıyorlar. Bir şirket için şu pazar koşullarında çok kötü bir durum.
  • AMD'nin borsadaki anlık yükselişinin sebebini ben JP Morgan bankasıyla anlaşmış olması olarak görüyordum. Emin değilim.

    Buarada Nvidia'nın masaüstünde daha fazla pay kapamamasının nedeni de açık: Orta ve alt sınıf gpu'ları çok geç sunmuş olması. Uzun süre GTX570, GTX560 GTX550 gibi kartları sattılar. O da AMD ile başabaş ve biraz gerisinde kalmasına sebep oluyordu. GTX660 TI ve GTX660'ın erken çıkması demek, AMD için bu seneki gpu satışlarının daha da kötü olması anlamına gelirdi.

    Dizüstünde ise Nvidia'nın G600 serisini resmen tanıtmadan önce GT640M gibi mobil gpu'larını tanıtmış ve firmalara sağlamış olması, bu alandaki başarısının da en büyük nedenlerindendir sanıyorum. Zira AMD, Ocak ayında HD7000 serisinin satışına masaüstünde ve de en büyük gpu'su ile (düşük verimlilik sebebiyle ürün yetersizliği ve yüksek maliyet) başlamışken, Nvidia tam tersine dizüstü üreticilerine GK107 gpu'larını satarak (en küçük gpu olması sebebiyle en verimli ve yüksek miktarda üretilebilen) çok daha hızlı şekilde yayılmıştır. Sonucu da şuan ortadadır.

    Sanırım AMD'nin "Never Settle" kampanyasının nedeni şimdi daha iyi anlaşılıyordur. AMD'nin en başarılı bulunan kanadı olan gpu tarafı da bu seride pek iyi durumda değil. Özellikle HD7900'lerin satışları berbat gidiyordu. Şimdi AMD, bu durumu düzeltmek ve pazar payını koruyabilmek için büyük bir kampanyaya girişti ki tam anlamıyla tutması için genel olarak fiyatları bile düşürdü (HD7970 400$, HD7950 300$, HD7870 230$, HD7850 180$). Sonucunda da Ekim ayı içerisinde satışlar biraz düzeldi. En azından HD7900'ler için durumun biraz toparlandığını söylemek mümkün. Yine de kendisinden aylar sonra sunulmuş olan GK104 gpu'lu kartların kullanım oranlarının çok gerisinde.

    Bu durumdan dolayı AMD'nin yıl sonuna doğru yeni serisini sunacağı söyleniyordu. Ancak 3. çeyrekteki zarardan ve 4. çeyrekteki beklentilerden dolayı, yeni serinin de ertelendiği haberi geldi (birçok farklı ürün ertelendi esasında, gpu'nun haberi bile yapılmadı hatta). Onun yerine de eski seriye cila çekme hamlesini gördük diyebilirim. Nvidia'dan resmi bir fiyat indirimi veya açıklama gelmemesi de durumu özetliyor. Onun yerine daha sonra beklenen sürücülerini kullanıma sundular.

    Yılın başında başlamış olan 28nm gpu yarışı, yılın sonuna geldiğimizde dengelenmiş gibi görünüyor. Ama AMD'nin hızlı başlamak adına yaptığı hamleler, tam tersine gpu tarafında gerilemesine sebep olmuş gibi. Gerçi bu durum kaçınılmazdı. Adamlar mimariyi değiştirdiler, yine de çok hızlı bir şekilde seriyi tamamlayıp her seviyede kart sundular masaüstü için. Ama işte fiyatlar ve genel performans artışı etkileyici olmaktan çok uzaktı. Sonucunda da rakibe karşı geri kaldılar.



    Ekleme: AMD satılacaksa ve de gpu, cpu gibi alanlarda devam edecekse, satılması çok da problem değil bana göre. Firma kimin elinde benim umrumda olmaz. Yeter ki bana güzel ürün sunulsun. AMD'de bunu sunacak deneyim ve birikim var, geliştirecek üretecek imkan yok. Bu imkan sağlanacaksa, hemen satılsın derim. Kaldı ki cpu ve gpu pazarında başka rakip yokken AMD'nin bu alnalardan çekilmesine izin vermezler. Yani biri alacak olursa, baştan bu alıcıyı cpu ve gpu üretimine devam etmesi şartıyla alımda serbest bırakırlar. Eğer alan çıkmazsa ve AMD dağılma sürecine girerse -ki borçlarını kontrol edemeyecek seviyeye geldiği için iflas bayrağını çektiği, bu sebeple satılma gibi durumların ortaya çıktığı söyleniyor- bu sefer de rakiplerin canını yakarlar. Ama nereye kadar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 16 Kasım 2012; 3:10:51 >




  • AMD çok fazla cephede dağınık ve plansız bir mücadele veriyor. Sadece Intel ve Nvidia değil, diğer bütün mobil işlemci firmalarının kuşatması altında... Ben APU'ları çok sevmiştim halbu ki...
  • Eksik bakıyorsun bence, 79xx vs. 580 uzun süre karşılaştırılmadı mı? Sence AMD, masaüstü için NVidia'nın bütün seriyi yeterince hızlı çıkartamayacağını bilmiyor muydu? GHZ editionlar en başta standart hız olarak düşünülüyordu ama daha az üretim sorunuyla karşılaşmak için frekansları düşürülüp ilk önce onlar sunuldu. En hızlı kart olarak yeterince piyasada kaldılar, hemde en yüksek fiyattan. Bu bi tür kar zarar dengesi, sen burdan bakınca satışlarının iyi olması , hafif düşmesi yada belli bi stabilitede olması gerektiğini görüyorsun ve rakamlar lineer bi düşüş gösterdiği için bunu başarıszlık olarak nitelendiriyorsun. Başkası ise, zaten AMD'nin başından beri düşen bi fiyat ve düşen satış miktarı hedeflediğini ve rakip Nvidia kart olmadığı sürece satabildiği kadar satmayı amaçladığını biliyor. Burda kimse kart / gpu başına maliyet / kar oranlarını bilmiyor ama yıllardan beri AMD'nin her tür pazardaki hareket şekli bu, ister işlemci olsun ister ekran kartı olsun, ister gömülü yonga olsun. Sen burda kullanıcı açısından eleştirel olarak bakıyorsun kk, adamlar 7930 / 1gb kartlar ile satış yapabileceklerini düşünüyor ve iş görecek kadar satıyorlarsa, ellerindekini suyunu çıkartana kadar kullanmak isteyeceklerdir ki normal bence bu. 650ti aşağısında Nvidia ciddi satış yapacak fiyat performans seviyesinde değil.

    Mobil kısımda haklısın, yeni cihazlar için Nvidia hızlı satış yapabilir olarak girdi. AMD niye bu şekilde gitmedi soru işareti, belki Trinity notebookların önünü keseceğini düşünmüş olabilirler.




  • ben bu durumu sadece yetersiz tanıtımlara ve '' REKLAM '' konusundaki becerisizliklerine bağlıyorum..


    sonuçta Amd dediğimiz firma :

    intel ve nvidia gibi yarı iletken dünyasının en büyük şirketlerinden ikisi ile her dalda tek başına rekabet etmeye çalışıyor..

    ekonomi konusunda da uzun süredir sıkıntılarını aşamamış bir firma için gidişat kötü değil ama bir sıkıntı var oda yukarıda belirttiğim sebep..

    özelikle habere konu olan ve forumun tamamını ilgilendiren radeon-geforce durumu da ortada..

    gerek forumda birlikte yaptığımız testler sonucu gerekse mevcut donanım siteleri tarafından test verilerine göre genel olarak :


    . 7970 ghz ed. - gtx 680 den daha hızlı

    . 7970 - gtx 670 den daha hızlı

    . 7950 - gtx 660ti den daha hızlı

    . 7870 - gtx 660 dan daha hızlı

    . 7850 - gtx 650ti den daha hızlı

    . 7770 - gtx 650 den daha hızlı

    şimdi segmentlerde durum böyleyken , pazar kaybı yaşamasının tek sebebi tanıtım ve reklamdır..

    bunun başka açıklaması yok..

    ama yeni yönetimden gerek ürünler, gerek sürücü durumları , gerek tanıtım ve reklam konusunda ümitliyim..

    ileri ki dönemlerde Amd gerek kişisel sistemlerde gerekse kurumsal sistemlerde daha iyi noktalara gelecektir..

    satılacak tarzında haberlerin baştan hikaye olduğu belliydi, zaten yalanlamada geldi..




  • O farkin sebebi her zamanki gibi, "nVidia'nin driverlari daha iyi" ve ona bagli yalanlarin ozellikle, donanim bilgisi az olan ve bilincsiz kullanicilar arasinda yaygin olmasi, nVidia de Apple gibi hep bunlara 1. Onceligi onlara veriyor cunku para kazanmanin en kolay yolu bunlardan geliyor

    Bir cok yerde gordum ve gormeye devam ediyorum, yeni PC toplayanlarin buyuk kismi "sistem topluyorum ve nVidia karti alcam, cunku driverlarinin daha iyi oldugunu duydum" tecrubeye dayali degil, baska cahil kullanicidan duydugu ve papagan gibi tekrarlayanlari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işlemci konusunda tamam amd çok iyi olmayabilir ama kötüde değil intel'den 3570K'ya kadar bir işlemci almayı düşünüyorsanız amd daha iyi bir tercih, i7 modelleri için bir şey diyemem tercih meselesidir oyuncu için i7 gereksiz lafı açılmışken :), fakat söz konusu GPU olunca Nvidia'dan hiç bir eksiği yok ve çokta iyi rekabet ediyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: F.@.T.İ.H

    ben bu durumu sadece yetersiz tanıtımlara ve '' REKLAM '' konusundaki becerisizliklerine bağlıyorum..


    sonuçta Amd dediğimiz firma :

    intel ve nvidia gibi yarı iletken dünyasının en büyük şirketlerinden ikisi ile her dalda tek başına rekabet etmeye çalışıyor..

    ekonomi konusunda da uzun süredir sıkıntılarını aşamamış bir firma için gidişat kötü değil ama bir sıkıntı var oda yukarıda belirttiğim sebep..

    özelikle habere konu olan ve forumun tamamını ilgilendiren radeon-geforce durumu da ortada..

    gerek forumda birlikte yaptığımız testler sonucu gerekse mevcut donanım siteleri tarafından test verilerine göre genel olarak :


    . 7970 ghz ed. - gtx 680 den daha hızlı

    . 7970 - gtx 670 den daha hızlı

    . 7950 - gtx 660ti den daha hızlı

    . 7870 - gtx 660 dan daha hızlı

    . 7850 - gtx 650ti den daha hızlı

    . 7770 - gtx 650 den daha hızlı

    şimdi segmentlerde durum böyleyken , pazar kaybı yaşamasının tek sebebi tanıtım ve reklamdır..

    bunun başka açıklaması yok..

    ama yeni yönetimden gerek ürünler, gerek sürücü durumları , gerek tanıtım ve reklam konusunda ümitliyim..

    ileri ki dönemlerde Amd gerek kişisel sistemlerde gerekse kurumsal sistemlerde daha iyi noktalara gelecektir..

    satılacak tarzında haberlerin baştan hikaye olduğu belliydi, zaten yalanlamada geldi..

    Kesinlikle Umarım 8000 serisinde toparlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    Eksik bakıyorsun bence, 79xx vs. 580 uzun süre karşılaştırılmadı mı? Sence AMD, masaüstü için NVidia'nın bütün seriyi yeterince hızlı çıkartamayacağını bilmiyor muydu? GHZ editionlar en başta standart hız olarak düşünülüyordu ama daha az üretim sorunuyla karşılaşmak için frekansları düşürülüp ilk önce onlar sunuldu. En hızlı kart olarak yeterince piyasada kaldılar, hemde en yüksek fiyattan. Bu bi tür kar zarar dengesi, sen burdan bakınca satışlarının iyi olması , hafif düşmesi yada belli bi stabilitede olması gerektiğini görüyorsun ve rakamlar lineer bi düşüş gösterdiği için bunu başarıszlık olarak nitelendiriyorsun. Başkası ise, zaten AMD'nin başından beri düşen bi fiyat ve düşen satış miktarı hedeflediğini ve rakip Nvidia kart olmadığı sürece satabildiği kadar satmayı amaçladığını biliyor. Burda kimse kart / gpu başına maliyet / kar oranlarını bilmiyor ama yıllardan beri AMD'nin her tür pazardaki hareket şekli bu, ister işlemci olsun ister ekran kartı olsun, ister gömülü yonga olsun. Sen burda kullanıcı açısından eleştirel olarak bakıyorsun kk, adamlar 7930 / 1gb kartlar ile satış yapabileceklerini düşünüyor ve iş görecek kadar satıyorlarsa, ellerindekini suyunu çıkartana kadar kullanmak isteyeceklerdir ki normal bence bu. 650ti aşağısında Nvidia ciddi satış yapacak fiyat performans seviyesinde değil.

    Mobil kısımda haklısın, yeni cihazlar için Nvidia hızlı satış yapabilir olarak girdi. AMD niye bu şekilde gitmedi soru işareti, belki Trinity notebookların önünü keseceğini düşünmüş olabilirler.

    Sanırım bana hitaben yazılmış bir mesaj. Okuyunca cevap verme gereği duydum.

    HD7970'in çıkışında en fazla eleştirenlerden biri bendim ki hâlâ eleştiririm. Zira mm^2/Performans ve Watt/Performans konularında durumu hiç iyi değildi. Adam gibi bir yenilik sunmuyordu ve tüm bunlara karşın AMD'nin en yüksek fiyat çektiği tek gpu'lu kart olmuştu. Ben hem kartın genel durumunu hem de fiyatını beğenmiyordum. Ancak baştan beri 1 ghz saat hızı gibi bir düşüncenin olduğunu da düşünmüyorum. Zira Nvidia daha güçlü bir kartla gelmiş olsa -ki her seride büyük gpu'larla farkı yüksek tutuyordu- AMD, 1 ghz'lik saat hızıyla da geride kalmış olacaktı. Ancak Nvidia çok küçük sayılabilecek bir gpu ile üst seviye kartlarını sununca ve de bu kart HD7970'e fazla fark atamayınca, AMD'den Ghz Edition hamlesini gördük. Zaten verimliliğin düşük olduğu bir dönemde görece büyük sayılabilecek bir gpu'nun 1 ghz saat hızı ile gelmesi çok zordu. Daha sonra verimlilik durumuna göre 1 ghz Tahiti'ler geldi. Ancak onların da satışlara büyük bir etkisi olduğu söylenemez. Zira HD7900'lerin kullanım oranları, fiyatları düşene kadar yükselmedi. Yani satışları artmadı.

    HD7970'in esas sattığı dönem rakibi olmadığı dönemdi. GTX580 ile karşılaştırılmasını ben anlamlı bulmuyorum. Zira eski nesil ve yeterince satış yapmış bir kart. Öyle ki bugün hâlâ hiçbir 28nm gpu'lu kart, GTX580'in düşüşteki kullanım oranınını yakalayamamış durumda. Kaldı ki siz AMD'nin, Nvidia'nın yapacağı hamleyi bildiği için Tahiti'de önce düşük hız sonra yüksek hız mantığı ile hareket ettiğini söylüyorsunuz. Ben de o zaman diyorum ki Nvidia, AMD'nin kartlarını erkenden sunacağını (nasıl sunacağını demiyorum) bilmiyor muydu? Biliyordu. 1 yaşını geçmiş olan GTX580'in geride kalacağını bilmiyordu? Çocuklar bile biliyordu. O halde Nvidia bunun hesabını yapmamış mıydı? Yukardaki tabloya bakınca ben çok iyi hesapladıklarını görüyorum. Zira Nvidia'nın bildiği başka şeyler de var. Mesela TSMC'nin verimlilik oranları gibi. Bu bilgiler ışığında da AMD'nin sunabileceği gpu'ların yapısını ve buna bağlı olarak kendi gpu'larının çıkış dönemini, performansını, maliyetini de hesaplayabilir. Adamlar Tahiti'nin ne olduğunu bizden çok iyi bildikleri için GK104'le rekabete girmekten çekinmediler ve çok iyi kazandılar. Bunun başka bir izah tarzı yok. Hemen her yönden üstün bir gpu yaptılar. Maliyet, performans, özellik, güç tüketimi vs... Aklınıza ne gelirse. Sonucunda da daha geç sunulmuş olmasına rağmen HD7900'leri katlayan bir satış grafiği çizdiler. Nerde kaldı AMD'nin HD7970 GE'ı.

    AMD'nin üst seviyedeki satışlarını hareketlendiren esas hadise fiyat indirimleri oldu. Daha sonrasında ise yeni başlatmış olduğu kampanya. Daha öncesinde AMD'nin özellikle HD7900'lerdeki satışı berbat durumdaydı. Durum şimdi dengelendi sayılır. Eğer AMD baştan yaptığı plânda önce yüksek satış, sonra azalan bir satış grafiği çizdiyse -ki bunu yapması zorunlu- bunu da başaramamış demektir. Çünkü HD7970, düşük verimlilikte üretildiği için yüksek miktarda satamamıştır. Ardından gelen GTX680 sebebiyle de satışları resmen çakılmıştır (büyük oem mağazalarından gelen bilgiler ve steam'in donanım araştırmalarıyla da sabittir). Yani rakipsiz olduğu dönemde çok satamamış, ardından da rekabet sebebiyle satışları fazlaca baltalanmıştır. Bunun sonucunda da ciddi kayıp yaşamıştır. AMD'nin yıllardan beri izlediği politika derken, tam olarak ne zamandan beri böyle olduğunu söylüyorsunuz tam anlamadım. Zira AMD, Ati'yi 2006'da aldı. O zamandan beri de değişen durumlar söz konusu. Misal, HD2000 serisi ile çok geç başladı, sonra HD3000'le kafakafaya giriş yaptı diyebiliriz. HD4000'le yine kafakafaya bir giriş yaptığını söylemek mümkün ancak HD4870 geç gelmişti. HD4890 da çok geç gelmişti ancak o kartın amacı başkaydı. HD5000 serisi ile zamanlaması çok iyiydi ancak HD6000'ler geç geldi ve başarısı örselendi. HD7000 ile erkenden girdi piyasaya ancak yine başarılı olamadı. İşlemci tarafını kasdediyorsanız, burda gpu'lardan bahsettiğimizi belirtirim.

    Ayrıca şunu da söyleyeyim, kart/gpu başına maliyette AMD belki de hiç olmadığı kadar zor bir dönem geçiriyor. Zira Tahiti daha fazla alan kaplıyor, bu alana daha fazla transitör koyulmuş durumda. Bu da doğrudan yield'leri etkiliyor. Bunun haricinde daha yüksek bellek veri yolu ve yüksek güç tüketimi sebebiyle PCB üretimi de daha maliyetli. Ayrıca daha fazla bellek yongası kullanıyor olması da maliyeti artırıyor. Yani şuan HD7900'lerle GTX680/670'i karşılaştıracak olursak, devasa bir maliyet farkı bulunmakta diyebiliriz.

    Ayrıca şunu da belirteyim ben yer yer kullanıcı açısından yer yer de firma açısından bakarım. Misal, AMD'nin kampanyası kullanıcıya yarar, ancak kendisi için zorunlu bir faaliyet olduğundan firma için durumun iyi olmadığını gösterir.

    Elde kalan gpu'ları değerlendirmek istemelerine ben de katılıyorum ve her zaman da bunu belirtiyorum. Firmalar ellerindekilerin tamamını kullanmak isterler. Neden çöpe atsınlar ki...

    Nvidia'nın GTX650 TI gerisinde ciddi satış yapacak kartı olmadığını (mevcut durumda) söylemişsiniz. Aynısını ben de söylüyorum. Hatta şu konuda da üstüne basa basa söyledim:

    http://forum.donanimhaber.com/m_66078232/mpage_1/f_/key_//tm.htm#66078232

    Ancak bir de şunu görmek lazım. Nvidia bu tip kartları uzun vadede satıyor. Misal ben GTX550 TI'ı da yerden yere vurmuştum. Ancak Steam'in donanım istatistiklerine göre GTX550 TI peynir ekmek gibi satmış bir kart. Demek ki ilerde durum değişebiliyor.

    Ancak bunun haricinde bir de alt seviye gpu'ların genel durumuna bakmak lazım. Hem Nvidia hem de AMD artık alt seviyede iş yapacak kartlar sunmuyorlar pek. Çünkü orası artık ölme noktasında. Zira AMD'nin APU'ları ve Intel'in işlemcilerine dahil ettiği gpu'lar o segmenti parselledi. Özellikle de Intel'in IGP'leri. Adamlar %40'lar gezinirken, %60'lara fırladılar gpu pazar payında. Bu sebepten Nvidia'nın da giriş seviyesi ekonomik çözümler sunmamış olması normal. Geride bıraktığımız 2 seride de böyle olmuştu. Ama her kartın alıcısı da çıkıyor, sizin de değiniz gibi.



    @F.@.T.İ.H

    Bu durumu yalnızca reklama bağlamının imkanı yok. Pek çok açıdan ele almak lazım. Eğer böyle olacaksa, HD5000 serisi nasıl başarılı oldu? Ya da HD4000 serisi? O zaman da AMD'nin çok iyi reklam yaptığını söyleyemeyiz. Demek ki başka kriterler de var.

    Firmanın gidişatı kötü. Bu durumu da birçok şekilde ifade etmek mümkün. Bunu bir tek AMD yalanlar. Reklamla falan da hiç alakası yok. Zira AMD'nin en büyük iş alanı olan cpu departmanı, berbat durumda. Reklam derseniz, rezalet Bulldozer'leri öyle bir tanıttı ki AMD, herkes Intel'le yeniden yarışacağını, hatta Intel'i geçeceğini düşünüyordu. Ancak sonucunda gayet başarısız işleciler çıktı ortaya. Demek ki reklam yapabiliyor firma, ancak iyi ürün sunabilme konusunda sıkıntılar var. FX2'lerde de durum pek değişmedi. Zira hâlâ mm^2/Perofrmans ve Watt/Performans gibi konularda Intel'in fersah fersah gerisinde. Kaldı ki Intel'in işlemcilerinde grafik birimi de mevcut. Aradaki farkı siz düşünün. Yalnızca işlemciyi ucuza satmak yetmiyor firma için.

    Gpu tarafında ise belirttiğiniz üstünlükler o kadar kısıtlı ki; cidden sözünü etmeye değmeyecek farklar. Kaldı ki bu farklar da 12.11 sürücüsü ile ortaya çıkan farklardır ki AMD onun da görülmemiş biçimde reklamını yapmıştır. Kaldı ki bir de işin Linux tarafı artık konuşulacak gibi. Yani piyasa yeniden şekillenebilir. Tam bu gelişmeler yaşanırken, AMD'nin işletim sistemi araştırma merkezini de kapattığı bilgisi geldi. Bu hiç iyi bir gelişme değil.

    Olaya yönetim kademesi olarak değil de firmanın genel yapısı olarak bakmak gerekli diye düşünüyorum ben. Çünkü kaç kez yönetim değişti ama durum değişmedi. Yani firmanın bu hale gelmesinin sebebi bir önceki yönetim değildi. Hatta firmayı zarar soktuğu kadar kâra da geçirmiştir diyebiliriz.

    Satılacak haberleri de öyle sallamaya benzemiyor pek. Belki şuan satılmaz, ancak ciddi şekilde değişiklikler olacaktır firmada. Zira mevcut durumda fazla devam edemeyeceği konusunda neredeyse tüm piyasa analistleri hemfikir. Zaten yukarıda da belirtildiği üzere firmanın satılacağı hakkındaki iddialara yalanlama gelince borsadaki değeri yükseliş göstermiş, ancak bunun gerçek olmadığı anlaşılmış durumda. En azından yönetimin pek çok seçeneği masaya yatırdığı belirtiliyor. Zaten genel duruma biraz bakınca anlaşılmayacak bir tarafı yok.

    İşlemci konusunda sallanıyor, 2013'e dair hiçbir şey yok. Ekran kartı tarafında pazar payı kaybediyor, normalde şuan haberlerini duyacağımız yeni seri ertelenmiş durumda. APU konsepti beklentiyi karşılamadı (hatta tanıtım konusunda AMD bir ilke imza attı). 2013'te de pek bir yenilik yok. Bu durumda da firma için 2013'ün çok sert geçeceği açıkca görülüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 16 Kasım 2012; 3:12:47 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@U

    Sanırım bana hitaben yazılmış bir mesaj. Okuyunca cevap verme gereği duydum.


    Performansı neye göre değerlendiriyorsun, oyunlardaki başarısına göre mi? GPGPU yeteneğine göre mi? Bi gtx680'e göre mi 580'e göre mi Tesla 2090'a göre mi? Adam gibi yenilikten kastın yine oyun olarak mı bakıyorsun, GCN 'nin daha özel bişey olmasını mı bekliyordun? Sırf Vliw'i terketmesi, unified adress mapping e izin vermezi, cpu threadleri gibi veri işleyebilmesi dahası her bi farklı thread için ayrı bi cpu ve gpu kaynağı atanabilmesi vs. gibileri yabana atılır şeyler mi?

    680 ne zman çıktı, çıkana kadar 79xx yüksek fiyatlardan satılmadı mı o zman boyunca? Nvidia herşeyi biliyorduda 28nm de yeterince hızlı yüksek miktarda üretim yapamayacağını, sıkıntılar olacağını mı bilmiyordu bi tek? Niye orta sınıf kartlardan başlamadı o zman? Niye mesela 7970'i rakipsiz bırakmak istemediler? Tamam 660ti gibi bişey çıksa sonradan 680 in satışı daha da az olabilirdi, hemde 7970 rakipsiz kalmış olurdu. Öncelik çıkartabildikleri kadar 680 olmalı idi ki zaten oldu. Piyasaya dünyanın her yerine yeterli 680 ulaşabilene kadar AMD hala mal satmaya devam etti. Nvidia onu bunu biliyordu da AMD hiçmi bilmiyordu 680in gelmesinin zman alacağını, yaygnlaşmasının zaman alacağını, daha sonrada kendi kartlarına rakip olabilecek diğer kartların yaygınlaşacağını? Yine bunlara bağlı olarak satışlarda düşme olcağını ve bu düşüşü bi miktar kompanse etmek için fiyat ayarı / yeni ürün çıkartması gerektiğini? Zaten öyle oldu, bunu burdan bakıp, aaa ezildiler şimdi fiyat kırıyorlar diye bakıyorsak yannış olmaz öyle. Rakipsiz kaldığı zman boyunca hızlıca satış ve yüksek fiyat hedefi vardır kaç ay olursa, sonrasında indirim gelir ki AMD de hep böyle oldu bu, iste GPU olsun iste CPU. Sen burdan bakınca AMD ezilio büzülüo diye görüyorsun, yapılan projeksiyonlar hakkında adamların satış fiyat şekillenmesi hakkında bilgin yok ama. 3. çeyrek verilerinin hangi zmanı işaret ettiğini biliyorsundur, 680 ve sonrasındakilerin en yüksek satışlarının gerçekleştiği zmanlarda, 4. çeyrek ve 2013 1. çeyrek verilerinde AMD nin 3. çeyreğe göre biraz daha iyi satış yaptığını göreceksin.

    Yannış baktığın yer, cell library + hangi birimin ne amaçla tasarlanmış olduğundan bağımsız olarak sadece die size üstünden yola çıkıp, 79xx verimsiz diyip, yüksek güç tüketmesini yine buna bağlaman(daha yüksek yoğunlukta library geliştirebilmek, bunu uygun RTL yapabilmek waferdan daha çok sorunlu ürün çıkacağı anlamına gelmez, hi-density library iyi bişeydir kötü değil. Daha çok transistor, neyin ne iş yaptığını bilmeden, veri/komutun tam olarak nasıl işlendiğini bilmeden güç tüketimine yansımaz). Sonrada bunu GCN kartların tamamına yayman. Herkezin yapması gereken 2 şey var. Önce 79xx ile aşağısı arasında özel bi çizgi olduğunu ve 79xx serisinin özel işlemler için kullanılabildiğini bilmek. Sonrası da 79xx un verimsiz olmasındn bahsedeceksek bunun sadece oyun ile kısıtlı olması gerektiğini kabul etmek.

    7870 die size ne kadar? 212 mm2 . bununla perf olarak karşılaştırılabilecek Kelper hangileri? 650ti (çok daha düşük performanslı) ve 660, bunların die size ne kadar? 221mm2. 79xx altına inip karşılaştırma yaparsan hiç de o kadar mm2 ye göre ortalama performans açısından kötü olmadığını görebilirz.

    Ama 79xx diye çip var sonuçta, onunla karşılaştırınca mm2'ye göre perf düşük görmüyor musun dersen, bunu en başta sadece oyun olarak özellikle belirtmen lazım. Öbür tarafta yazdığın gibi, Tahiti'yi oyun çipi olarak ele alıp, sonra Nvidia'nın HPC/Pro3d alanında kendi çiplerini kullanabildiğini sonra da AMD'nin yerlerde süründüğünden bahsedersen olmaz. Bende çıkıp, Tesla ile oyun oynayamazsın, Quadro 6000 performansı yerlerde sürünüyor, 7970 Tesla 2090'dan daha hızlı, Maya kullanacaklar 580'den 7970'e geçiyor (680'e değil), üstelik fp64 için hiçbiri yanına dahi yaklaşamaz, beowulf cluster için inanılmaz bi çip vs. diye giderim.

    Elma armut şeklinde olmaz, 7970'i niye böyle yaptılar, pro amaçla tasarlandı ama oyun için de kullanalım dediler, bu yüzden bi miktar verim kaybına uğradı de kk. Özellikle oyun diye vurgulamadan (anlamanız gerekirdi diyosan kafanda hiç deme), Kuru kuruya genelleme yapıp 7970 çok daha düşük verime sahip diyorsan olmaz öyle.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    Performansı neye göre değerlendiriyorsun, oyunlardaki başarısına göre mi? GPGPU yeteneğine göre mi? Bi gtx680'e göre mi 580'e göre mi Tesla 2090'a göre mi? Adam gibi yenilikten kastın yine oyun olarak mı bakıyorsun, GCN 'nin daha özel bişey olmasını mı bekliyordun? Sırf Vliw'i terketmesi, unified adress mapping e izin vermezi, cpu threadleri gibi veri işleyebilmesi dahası her bi farklı thread için ayrı bi cpu ve gpu kaynağı atanabilmesi vs. gibileri yabana atılır şeyler mi?



    Burda başından beri oyun gpu'larını ve oyun performanslarını konuşuyoruz. Eğer ki GPGPU alanını konuşacaksak o kısım beni ilgilendirmez, yalnızca gpu'ların mimarisi üzerine konuşabilirim zaten. Çünkü o kısımla alakam yok, yazılım konusunu bilemem. Tahiti gpu'sunu oyun performansı konusunda ve bu performansı sunmak için harcadığı enerji ile sunduğu özellikler bazında değerlendiriyorum.

    AMD zaten GPGPU alanına ciddi şekilde şimdi eğilmeye başlıyorsa -ki öyle- ona yalnızca günaydın derim ben. Nvidia'nın G80, GT200 ve GF100 gpu'larıyla yapmaya çalıştığı işi, AMD bugün Tahiti gpu'su ile yapmaya çalışıyor demektir. Bu da bir oyuncu olarak beni alakadar etmez. Firmayı güçlendirecekse elbette memnun olurum, ancak mevcut durumda ben işime gelene bakarım. Tıpkı HD4800'leri G200'lere karşı başarılı bulmam gibi, Cypress'ları GF100'lara göre başarılı bulmam gibi... Bugün Nvidia revize bir gpu ile yüksek oyun performansı sunuyorsa benim için başarı budur. Yarın AMD de aynısını yapar onu da başarılı bulurum.

    Adam gibi yenilikten kastım da oyun deneyimini daha iyi hale getirecek özelliklerdir. Misal, HD5000 serisi Eyefinity, DX11 ve çok ileri düzeyde güç yönetimi gibi özelliklerle gelmişti. Buna rağmen fiyatı uçuk olmamıştı. HD7000 serisi ise bu derece sağlam özellikler sunmadı. Bu da bana göre HD7000 serisini sıradanlaştırdı. O nedenle adam gibi bir özellik sunmadı diyorum. Ve ısrarla belirtiyorum, bu dediklerim oyun tarafıyla alakalıdır.

    Fermi mimarisi de oldukça yenilikçi ve birçok özellik sunmuş bir mimari idi. Ancak bana yaramıyorsa, yeni mimari umrumda bile olmaz. Gerçi Fermi'de en azından tessellation vs... özellikler görmüştük. HD7000 serisi yenilik olarak hemen hiçbir şey sunmadı diyebilirim.


    quote:



    680 ne zman çıktı, çıkana kadar 79xx yüksek fiyatlardan satılmadı mı o zman boyunca? Nvidia herşeyi biliyorduda 28nm de yeterince hızlı yüksek miktarda üretim yapamayacağını, sıkıntılar olacağını mı bilmiyordu bi tek? Niye orta sınıf kartlardan başlamadı o zman? Niye mesela 7970'i rakipsiz bırakmak istemediler? Tamam 660ti gibi bişey çıksa sonradan 680 in satışı daha da az olabilirdi, hemde 7970 rakipsiz kalmış olurdu. Öncelik çıkartabildikleri kadar 680 olmalı idi ki zaten oldu. Piyasaya dünyanın her yerine yeterli 680 ulaşabilene kadar AMD hala mal satmaya devam etti. Nvidia onu bunu biliyordu da AMD hiçmi bilmiyordu 680in gelmesinin zman alacağını, yaygnlaşmasının zaman alacağını, daha sonrada kendi kartlarına rakip olabilecek diğer kartların yaygınlaşacağını? Yine bunlara bağlı olarak satışlarda düşme olcağını ve bu düşüşü bi miktar kompanse etmek için fiyat ayarı / yeni ürün çıkartması gerektiğini? Zaten öyle oldu, bunu burdan bakıp, aaa ezildiler şimdi fiyat kırıyorlar diye bakıyorsak yannış olmaz öyle. Rakipsiz kaldığı zman boyunca hızlıca satış ve yüksek fiyat hedefi vardır kaç ay olursa, sonrasında indirim gelir ki AMD de hep böyle oldu bu, iste GPU olsun iste CPU. Sen burdan bakınca AMD ezilio büzülüo diye görüyorsun, yapılan projeksiyonlar hakkında adamların satış fiyat şekillenmesi hakkında bilgin yok ama. 3. çeyrek verilerinin hangi zmanı işaret ettiğini biliyorsundur, 680 ve sonrasındakilerin en yüksek satışlarının gerçekleştiği zmanlarda, 4. çeyrek ve 2013 1. çeyrek verilerinde AMD nin 3. çeyreğe göre biraz daha iyi satış yaptığını göreceksin.



    Öncelikle şunu belirteyim, TSMC 2011'deki tüm 28nm üretim bandını Apple'a ayırmıştı. O yüzden de yeni seri 2011'de kartların çıkışı imkansızdı. AMD de yalnızca mühendislik örneği ürünlerle tanıtım yapabildi. Bunu inceleme siteleri de belirtti. Zaten kartlar 20 gün sonra satışa sunuldu ki o zaman da stok sıkıntısı yaşandı. Bunlar bilinen durumlar. Doğru düzgün üretim yoktu çünkü. Bu dönemde AMD ne kadar kart satmış olabilir ki? Bence çok değil. Mart ayında da GTX680 çıkış yaptıktan sonra HD7970 satışları ciddi manada darbe yedi zaten. Buyrun iki firmanın da referans gösterdiği Steam'in DX11 ekran kartı kullanım oranlarına bakın:

    http://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

    Haziran ayından itibaren olan kısım verilmiş ama Haziran'da bile GTX680'in çoktan HD7970'in kullanım oranını geçtiğini görebilirsiniz. Daha sonraki süreçte de HD7970'in pek bir artış gösteremediğini göreceksiniz, ta ki Ekim ayına kadar. O zaman da zaten ciddi indirimler yapılmaya başlanmış ve ay sonuna doğru "Never Settle" kampanyası gündeme gelmişti.

    Orta sınıf kartlardan başlamak gibi bir şey sizin de dediğiniz gibi anlamsız? Neden bunu soruyorsunuz ki? İsterseniz aynı tabloda GTX570, GTX560, GTX550 gibi kartların yaz aylarındaki kullanım oranlarına da bakın. Sabit veya yükselişte olduklarını göreceksiniz. Bu da demektir ki Nvidia o sırada G500 serisi kartların satışını ciddi biçimde sürdürüyordu. Zaten yazın birçok kez gündeme geldi, Nvidia'nın stok fazlası GTX570 ve GTX560'a sahip olduğu, bu sebeple de orta sınıf Kepler'i yaz sonlarında sunacağı... Aynen de öyle oldu.

    AMD'nin baştan yüksek fiyat çekerek, gümrükten mal kaçırır gibi hareket etmesi zaten bilinen bir durum. Daha sonrasında rekabete göre fiyat düşüreceği de biliniyor. Bunu siz de söylüyorsunuz zaten. Ancak ben de diyorum ki satışlar berbat durumdaydı. Yine aynı listedeki GTX680, GTX670 kullanım oranlarının ne zaman ne şekil aldığına bakın, daha sonrasıında da HD7970 ve HD7950'ye bakın. Daha geç gelen Kepler kartlar, HD7900'leri katlamış. Zaten AMD'nin hesapları tutmuş olsa, 1 ay öncesinden hazır olmayan, hatta betası bile hazır olmayan sürücüyü NDA ile donanım sitelerine sunması ve HD7900'lerle birlikte 3 oyun vermesi mümkün olur muydu? Firma neden bu külfete girsin? Durum ortada. HD7900'lerin satışı kötü gidiyordu. Neresinden bakarsanız bakın, kartların satışları iyi değildi. Pazar payını kaybetmemek için de AMD'den bu tür hamleler geldi. Bunun yanısıra fazladan fiyat indirimleri...

    AMD'nin ürün sunumu ve sonrasındaki politikası konusunda yukarıda da söyledim. GPU'yu konuşuyorsak hep böyle olmadı. İsterseniz bakın HD6000 serisine. HD5000 serisine de bakın. HD4000 serisine de bakın hatta. HD5000 serisinde fiyat indirimi görmedik, hatta artışı gördük. HD4000 serisi zaten rakiple kafakaya hatta bir yönüyle geç gelen bir seri oldu, fiyat indirimi olmadı. HD6000 serisi de geç geldiği için fiyat indirimi görmedi. Ama derseniz ki bu seride AMD erken girip yüksek fiyata oynadı, ona ben de katılırım. Zaten AMD'nin amacının bu olduğunu görmemek için kör olmak gerekir. İşte ben diyorum ki AMD'nin amaçladığı şey pek tutmadı. Zira başta yüksek fiyatla sunduğu ürün sayısı azdı. Ayrıca maliyet yüksekti. Bundan ne kadar kâr yapabilecek ki firma? Daha sonrasında da millet GTX680'i ve özellikle GTX670'i görünce üst seviyede AMD'ye burun kıvırır oldu, yukarıdaki referans olabilecek kullanım oranlarını da verdim. Daha AMD, yaptığı kampanya ve indirimlerin faydasını yeni yeni görüyor. Bu durum yeni serilerin çıkışına kadar da sürecektir sanıyorum ancak daha önce de dediğim gibi, durum dengelenmiş oldu. Yani AMD daha iyi satış yapmaya başladı diye Nvidia hiç satamıyor gibi bir durum yok ki. Yine AMD'den çok satıyor ama dediğiniz gibi AMD, 4. çeyrekte ve 1. çeyrekte gerek bu dönemde gerekse de ilerde yapacağı indirimlerle daha iyi bir satış grafiği çizecektir. Buna itirazım yok zaten.


    quote:



    Yannış baktığın yer, cell library + hangi birimin ne amaçla tasarlanmış olduğundan bağımsız olarak sadece die size üstünden yola çıkıp, 79xx verimsiz diyip, yüksek güç tüketmesini yine buna bağlaman(daha yüksek yoğunlukta library geliştirebilmek, bunu uygun RTL yapabilmek waferdan daha çok sorunlu ürün çıkacağı anlamına gelmez, hi-density library iyi bişeydir kötü değil. Daha çok transistor, neyin ne iş yaptığını bilmeden, veri/komutun tam olarak nasıl işlendiğini bilmeden güç tüketimine yansımaz). Sonrada bunu GCN kartların tamamına yayman. Herkezin yapması gereken 2 şey var. Önce 79xx ile aşağısı arasında özel bi çizgi olduğunu ve 79xx serisinin özel işlemler için kullanılabildiğini bilmek. Sonrası da 79xx un verimsiz olmasındn bahsedeceksek bunun sadece oyun ile kısıtlı olması gerektiğini kabul etmek.

    7870 die size ne kadar? 212 mm2 . bununla perf olarak karşılaştırılabilecek Kelper hangileri? 650ti (çok daha düşük performanslı) ve 660, bunların die size ne kadar? 221mm2. 79xx altına inip karşılaştırma yaparsan hiç de o kadar mm2 ye göre ortalama performans açısından kötü olmadığını görebilirz.

    Ama 79xx diye çip var sonuçta, onunla karşılaştırınca mm2'ye göre perf düşük görmüyor musun dersen, bunu en başta sadece oyun olarak özellikle belirtmen lazım. Öbür tarafta yazdığın gibi, Tahiti'yi oyun çipi olarak ele alıp, sonra Nvidia'nın HPC/Pro3d alanında kendi çiplerini kullanabildiğini sonra da AMD'nin yerlerde süründüğünden bahsedersen olmaz. Bende çıkıp, Tesla ile oyun oynayamazsın, Quadro 6000 performansı yerlerde sürünüyor, 7970 Tesla 2090'dan daha hızlı, Maya kullanacaklar 580'den 7970'e geçiyor (680'e değil), üstelik fp64 için hiçbiri yanına dahi yaklaşamaz, beowulf cluster için inanılmaz bi çip vs. diye giderim.



    Ben GCN mimarisinin tamamına verimsizdir demiyorum zaten. Üst seviyede Kepler'e karşı başarısız olmuştur. Ancak bu da oyun performansı ve verimliliği ile alakalıdır. Bunu siz de kabul ediyorsunuz zaten. Alt seviyede Pitcairn gpu'sunun ne kadar başarılı bir gpu olduğunu heralde forumda 500 kere falan söylemişimdir. Ancak ufak bir ayrıntıyı da belirteyim: AMD, 2 ay önce gpu zar fotoğraflarını yayınladıktan sonra yabancı birçok forumda, Pitcairn'ın gpu boyutunun 212 mm^2'nin üzerinde olduğu şeklinde tartışmalar çıktı. Piksel hesabıyla yapılan karşılaştırmalarda Pitcairn'ın fotoğrafın ölçeklendirmesindeki farklılık da dikkate alınarak 230-260 mm^2 arası bir zar alanına sahip olduğu konuşuldu. Ancak AMD buna yanıt vermedi. Diğer taraftan AMD'nin yanıt vermediği bir diğer mesele de Pitcairn gpu'lu kartların doku kalitesinde sorun yaşamalarıydı. Tom's Hardware'in HD7800 incelemesinde bu durum rahatlıkla görülebilir. Esasında bu konuyu çok dillendirmek istemiyorum, çok saçma tartışmalar doğabiliyor. Ancak bir iddia varsa ve firma cevap vermiyorsa, bunun üstüne de gidilmeli diye düşünüyorum. Zira Pitcairn gpu'su ile ilgili gizemler bunlarla sınırlı değil. AMD, Pitcairn gpu'sunun ilk parti üretimini, TSMC'nin bant üretiminin henüz bu siparişi karşılayamayacak kapasitede olduğu gerekçesiyle Çinli bir döküm firmasına verdi. Zaten gpu zar alanı, üretim kalitesi vs. bir sürü tartışma o sırada yabancı forumlarda yaşandı. Ancak sonrasında çok da uzamadı bu meseleler. Ancak biliniyor ki Pitcairn gpu'sunun üretiminde ve bilgilerinde bir sürü hikaye döndü. AMD ise bu konularda suskunluğunu korudu.

    Diğer taraftan bildiğim kadarıyla Nvidia'nın GK106 için açıkladığı gpu zar alanı da 214 mm^2'dir. GPU-Z'de yazan değerlere şahsen çok takılmıyorum. Birçok bilgi yanlış olabiliyor. Nvidia'nın daha sonra bir açıklama yapmaması da tartışmaya mahal verebilir.

    Pitcairn'ın 212 mm^2 ve GK106'nın da 214 mm^2 olduğunu düşünürsek arada neredeyse fark olmadığını söyleyebiliriz. Demek ki iki gpu da benzer oyun verimliliği sunmakta. Zira GTX660 performans olarak HD7870'le benzer seviyededir. GTX650 TI konusuna girmiyorum. Zira aşırı kırpılmış bir kart olarak sunulmuştur kendisi. Diğer taraftan GK106'nın kökenlerine inecek olursak, Nvidia'nın GTX660 TI'ı engellememek adına böyle garip bir gpu yaptığını söylemek de mümkündür. Zira Nvidia bu gpu'da 3 adet GCP kullanmış olsa da bunlardan biri tek SMX taşımaktadır. Yani yarısı boşta durmaktadır. Bu da gereksiz yere gpu'nun büyümesine neden olan bir etkendir. Diğer taraftan Tahiti ile Pitcairn'ın kesin çizgilerle ayrılmasını belirtiyorsunuz. Katılıyorum. Tahiti'de oyun performansının ötesi düşünülmüştür. Pitcairn ise oyun ağırlıklı olduğu için DP birimlerinin oranı oldukça düşük tutulmuştur. Diğer taraftan Pitcairn gpu'sunda, Tahiti'de kullanılan bellek denetleyiciler yerine, Cape Verde gpu'sunda kullanılan daha bellek denetleyiciler kullanılmıştır. Bu sayede gpu'nun boyutları küçülmüştür. Ancak yüksek hızdaki belleklerin kullanımı da imkansızlaşmıştır. Nvidia tarafında ise GK104 ile GK106'yı bu şekilde ayrımak mümkün değildir. GK106, yalnızca GK104'ün 5 SMX'li ve 3 adet bellek kontrolcüye sahip (aynı zamanda bu onu 24 Rop'lu yapar), versiyonu gibidir. DP birimlerinde, bellek denetleyicilerinin özelliklerinde bir farklılık yoktur. Ayrıca yukarda da dediğim gibi GK106 yapısı itibari ile gereksiz yere büyümüş bir gpu'dur.

    Tüm bunların sonucunda da GK106'yı GK104'ten başarısız bulduğumu ısrarla belirtmekteyim.

    Benim derdim Tahiti ile. HD7000 serisi ile olan esas sıkıntım ise oyun konusunda yenilik sunmamış olması ve yüksek fiyatlandırma ile gelmiş olması. Zaten HD7800'ler tanıtıldığından beri gpu'larına bağlı olarak kartların gayet başarılı olduğunu söylüyorum (gerçi ilk çıktıkları dönemde de F/P olarak yenilik sunmadıkları için eleştirmiştim. Zira HD7870, bir önceki nesilde GTX570 ve HD6970 ayarında performans sunarken fiyatı da onlarla benzer hatta biraz fazlasıydı. HD7850 de benzer şekilde HD6950 ve GTX560 TI ile benzer performans gösterirken fiyatı onların biraz üstündeydi). Tahiti ise güç tüketimi, zar alanı ve sunduğu (sunmadığı) artı özellikler itibari ile bariz başarısız olmuştur. Ancak kampanyalarla ve indirimlerle rekabet eder duruma gelmiştir. GPGPU alanına girmiyorum. Orda o zaman G80'den bugüne kadar gelinen süreci de konu etmemiz lazım. Daha önce de söyledim, ben GT200'ü de beğenmemiştim, GF100'ü de. Çünkü bu gpu'ların oyun performansı gözetilerek hazırlanmadığı ortadaydı. O zaman o gpu'lar beni bağlamaz.


    quote:



    Elma armut şeklinde olmaz, 7970'i niye böyle yaptılar, pro amaçla tasarlandı ama oyun için de kullanalım dediler, bu yüzden bi miktar verim kaybına uğradı de kk. Özellikle oyun diye vurgulamadan (anlamanız gerekirdi diyosan kafanda hiç deme), Kuru kuruya genelleme yapıp 7970 çok daha düşük verime sahip diyorsan olmaz öyle.



    Konunun açılışı itibari ile esasında konuşulan konu masaüstü ve dizüstü gpu'lar. Burda özellikle oyun gpu'su diye belirtmeme gerek yok ki. Bu platformlardaki kartların markaları belli: Radeon, GeForce. Bu markalar da oyun gpu'larını kapsar. O halde neden GPGPU alanını konuşalım. Ha onu da konuşacaksak dediğim gibi ben pek ilgilenmiyorum, yalnızca mimari bazında konuşabilirim.

    Zaten Tahiti'nin de GPGPU alanı gözetilerek üretildiği ortada. Ancak ne kadar başarılı olur, ne kadar tutulur, bu üretim AMD'ye ne kadar kazanç sağlar veya ne kadar getirisi-götürüsü olur; bunları bilemeyiz. Hele ki AMD'nin bu işe ciddi mana da 5 yıl sonra kalkışmış olması, firma açısından nelere mâl olmuştur ve olmaktadır, onları da konuşmak gerekir. Bana göre AMD, HD5000 serisinde yapması gereken işi, HD7000 serisi ile yapmıştır. Bu da ona DX11'in erken dönemlerinde oyun gpu'su alanında geçici bir üstünlük sağlamıştır. HD4000 serisi kullanıma sunulduğunda, Nvidia'nın 576 mm^2'lik devasa gpu'sunu anlamlandıramadıklarını söyleyen ve artık kart seçiminde büyük gpu'ların etkisiz olduğunu belirten AMD, yıllar sonra Nvidia'nın yaptığı işlere yönelirken, Nvidia'nın bugün yöneldiği alanları ve yaptığı işleri de görmek gerekir. AMD, R600'den sonra küçük gpu politikasını benimsediği dönemde, Nvidia çoktan oyun gpu'larının küçük gpu'lar olması gerçeğini görmüş, üstelemiş, üretmiş ve başarıya ulaşmıştı (FX'ten GF7900 serisine gidişte oldu bunlar). Daha sonrasında ise GPGPU alanına yoğunlaşarak bu alanda güçlü gpu'lar sunup bu gpu'ları oyun kartlarında da kullanmayı benimsediler. İşte siz de diyorsunuz ki Tahiti ile AMD bunu daha 2011-2012'de yapıyor. Yani yine vizyon olarak Nvidia'nın gerisine düşüyor. Küçük gpu üretme konusunda, geriden gelmişti. Daha sonra GPGPU alanında geriden geldi. Şuan bilindiği üzere ultra mobil platformunda da geriden gelmekte. Zaten tüm bunların sonucunda da AMD bugün firmanın bütünü olarak sorunlar yaşadığı gibi gpu departmanında da ciddi kayıplar yaşamakta. Zaten AMD üzerine çöken kara bulutlar da bu durumu onaylıyor. O nedenle firmanın başarılı olan ürünleri var ama ben genel gidişatını iyi görmüyorum. GCN mimarisi çok iyi bana göre. Eskisi gibi kod derleyicilere ve sürücülere bağımlılığı fazla değil misal. Ancak bu gpu'nun neler yapabileceğini bilemiyoruz. AMD, sizin de bildiğiniz gibi gpu mimarisini her alana taşımak istiyor. Anca bunu henüz yapabilmiş değil. Oysa Nvidia bugün bunu yapmış durumda. Burdan bile bir sonuç çıkarmak mümkün. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Özele indiğimizde de bunun sonucu olan bir durumla karşılaşıyoruz: Tahiti-GK104 rekabeti. Nvidia mimarisini farklı şekilde ölçeklendirerek pek çok alanda kullanabildiği için orta halli bir gpu yapıp bununla rakibini performans gpu'sunu yenmiş durumda. Büyük gpu'su ile GPGPU alanında başarılı. Daha da küçülterek ultra mobilde kullanacağını açıklıyor. İşte ben bundan bahsediyorum. AMD'nin bunu yapabilmesi için yine önünde belli bir zaman var. Peki firmanın mali durumu bu süreci kaldırabilecek güçte mi? O da diğer bir mesele...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 16 Kasım 2012; 19:15:22 >




  • Üst seviye, güzel ekran kartları çıkarıyorlar falan ama çok pahalıya satıyorlar.

    Şimdi şöyle maziye bir bakıyorum. Önceden Nvidia ile yarışırken, Nvidia'nın aynı özellikli ekran kartının yarısı fiyata satılırdı. Şimdi bakıyorsun aynı fiyata gidiyor neredeyse. Eski fiyat politikası ile Nvidia'nın önüne geçmişti. Şimdi geride kalması kadar doğal bir durum yok.

    AMD batmaz. İntel'in karşısında illa ki bir firma olacak. Ama böyle giderlerse iyice durumları kötüleşecektir. Güzelim firmaya yazık etmezler umarım.
  • 7970in özel soğutuculu gtx 680den hızlı olan modelleri reerans gtx 680den daha ucuz ayrıca gtx670tende ucuz 7970 şimdi pahalımı oldu bu kart ahanda link:tıkla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ufukcoskun

    Üst seviye, güzel ekran kartları çıkarıyorlar falan ama çok pahalıya satıyorlar.

    Şimdi şöyle maziye bir bakıyorum. Önceden Nvidia ile yarışırken, Nvidia'nın aynı özellikli ekran kartının yarısı fiyata satılırdı. Şimdi bakıyorsun aynı fiyata gidiyor neredeyse. Eski fiyat politikası ile Nvidia'nın önüne geçmişti. Şimdi geride kalması kadar doğal bir durum yok.

    AMD batmaz. İntel'in karşısında illa ki bir firma olacak. Ama böyle giderlerse iyice durumları kötüleşecektir. Güzelim firmaya yazık etmezler umarım.

    Söylendiği gibi borçlarını erteleme yoluna gittiyse öyle bir batar ki ağzımız açık izleriz.




  • amd nin piyasada kalması lazım yoksa hem intel hem nvıdıa nın fiyat politikası tavan yapar
  • bana göre amd'nin bu pazarı kaybetmesinin en büyük nedeni düşük bütçeli malzemeler üretmesi. böyle alıştırmış müşterilerini diye düşük fiyatlı ürünler yapıyor. bunun en iyi örneği 81** serisi (8150-8120 vs) bunların hepsi max. intel tarafında 2500K eşit geldi. 8 çekirdekli işlemci 4 çekirdekliden kötüydü. bu durum olunca millet 2.nesil ve 1. nesil fx'lere korku ile yaklaştı. ekran kartlarında da durum aynı. bir 5000 veya 4000 serisi ekran kartı yapamadılar. bir ara yüksek ghz yapalım dediler güncelleme gelmeden önce 670 ayarındaydı. amd'de pazarda yerini alabilmesi için bana göre iyi ve çok iyi (iyiden kastım 3570K veya 2700K'yı geçmesi) işlemciler üretmesi. ekran kartında da aynı durum. ncidia göz dağı vermek için 7990 çıkardı. 670 ayarında çıkarıp o ayarın altında (pazarda 1 numara olana kadar veya arada fark kalmayıncaya kadar) fiyatı düşük tutup daha sonra arttırmaları gerek.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaskas123

    bana göre amd'nin bu pazarı kaybetmesinin en büyük nedeni düşük bütçeli malzemeler üretmesi. böyle alıştırmış müşterilerini diye düşük fiyatlı ürünler yapıyor. bunun en iyi örneği 81** serisi (8150-8120 vs) bunların hepsi max. intel tarafında 2500K eşit geldi. 8 çekirdekli işlemci 4 çekirdekliden kötüydü. bu durum olunca millet 2.nesil ve 1. nesil fx'lere korku ile yaklaştı. ekran kartlarında da durum aynı. bir 5000 veya 4000 serisi ekran kartı yapamadılar. bir ara yüksek ghz yapalım dediler güncelleme gelmeden önce 670 ayarındaydı. amd'de pazarda yerini alabilmesi için bana göre iyi ve çok iyi (iyiden kastım 3570K veya 2700K'yı geçmesi) işlemciler üretmesi. ekran kartında da aynı durum. ncidia göz dağı vermek için 7990 çıkardı. 670 ayarında çıkarıp o ayarın altında (pazarda 1 numara olana kadar veya arada fark kalmayıncaya kadar) fiyatı düşük tutup daha sonra arttırmaları gerek.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: F.@.T.İ.H

    ben bu durumu sadece yetersiz tanıtımlara ve '' REKLAM '' konusundaki becerisizliklerine bağlıyorum..


    sonuçta Amd dediğimiz firma :

    intel ve nvidia gibi yarı iletken dünyasının en büyük şirketlerinden ikisi ile her dalda tek başına rekabet etmeye çalışıyor..

    ekonomi konusunda da uzun süredir sıkıntılarını aşamamış bir firma için gidişat kötü değil ama bir sıkıntı var oda yukarıda belirttiğim sebep..

    özelikle habere konu olan ve forumun tamamını ilgilendiren radeon-geforce durumu da ortada..

    gerek forumda birlikte yaptığımız testler sonucu gerekse mevcut donanım siteleri tarafından test verilerine göre genel olarak :


    . 7970 ghz ed. - gtx 680 den daha hızlı

    . 7970 - gtx 670 den daha hızlı

    . 7950 - gtx 660ti den daha hızlı

    . 7870 - gtx 660 dan daha hızlı

    . 7850 - gtx 650ti den daha hızlı

    . 7770 - gtx 650 den daha hızlı

    şimdi segmentlerde durum böyleyken , pazar kaybı yaşamasının tek sebebi tanıtım ve reklamdır..

    bunun başka açıklaması yok..

    ama yeni yönetimden gerek ürünler, gerek sürücü durumları , gerek tanıtım ve reklam konusunda ümitliyim..

    ileri ki dönemlerde Amd gerek kişisel sistemlerde gerekse kurumsal sistemlerde daha iyi noktalara gelecektir..

    satılacak tarzında haberlerin baştan hikaye olduğu belliydi, zaten yalanlamada geldi..

    en doğru şekilde açıklamışsın milettin yıllardan eri diyemediği şeyi çok güzel demişsin




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.