Şimdi Ara

Altuğ Güneş Dinamikten Bir Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Ben bu soruda şöyle bir çözüm düşünmüştüm:

"Otomobil üzerindeki etki kuvvetleri minibüsten ve tırdan ayrı ayrı geliyor. Yani toplamda 2 etki kuvveti söz konusu. Tırda ise yalnızca otomobilin etkisi var. O halde en çok etki otomobil, en az da tır ve minibüs üzerinde olur."

Bu bağlamda 3. öncülü de doğru kabul edip, cevabı E olarak değerlendirmiştim. 1 ve 2. öncüllerde zaten bir problem yok.

Fakat Altuğ hoca 3. öncülün eşit olması gerektiğini söylüyor ve cevabı Yalnız 2 buluyor. Çözüm anını şurada, süresi işaretli olarak da paylaşacağım:

Benim yaklaşımımda hata nerede bunu izah eder misiniz, bir türlü kafama yatmadı. Biraz daha açar mısınız 3. öncülü rica etsem? Şimdiden teşekkürler ilginiz için.

• Up Up

Merhaba hocam sizi görmüşken sorayım dedi . Amacım herhangi birisini tartışmak değil , yanlış anlaşılmasın. Ama forumda bu konuda ciddi kafa karışıklığı var sanırım. Amacım gerçekten bir uzmandan bu konunun aslını anlamak .

Sizce Fizik dersini , fizik bölümü okumamış ve üniversitede fizik dersi de almamış birinden dinlemek doğru bir şey mi ?

Yani örneğin bir çevre mühendisi Meb kitaplarını okuyup fizik anlatması ve fizik öğretmenliği yapması doğru mudur ?

Diyelim ki sınava yönelik güzel anlatıyor ve bu kişiden ders alarak sınavda 1-2 hata yaptım yani netim iyi çıktı . Ama fizikle ilgili bir çok kavramı yanlış öğrendim. Sizin bu duruma yaklaşımınız nasıl olur ?Bazıları diyor ki:” Ben zaten üniversitede fizik okumayacağım (örneğin tıp okuyacak) amacım sınavda iyi yapmak gerisi beni bağlamaz diyor . “

Hani ben şahsen , iyi bir fiZikçiden matematik dinlerim çünkü fizikçiler matematiğe hakimdir ama tersi doğru olur mu ?
    Üniversitede hiç fizik okumamış bir matematik öğretmeni tanıdığım var . Aynı zamanda fizik dersi veriyor . Bana garip geldi.
    Siz Boğaziçi mezunu herkesin bildiği bir yazar olduğunuz için düşüncenizi merak ediyorum.Teşekkür ederim .

• quote:

Orijinalden alıntı: ayetulkubra

Merhaba hocam sizi görmüşken sorayım dedi . Amacım herhangi birisini tartışmak değil , yanlış anlaşılmasın. Ama forumda bu konuda ciddi kafa karışıklığı var sanırım. Amacım gerçekten bir uzmandan bu konunun aslını anlamak .

Sizce Fizik dersini , fizik bölümü okumamış ve üniversitede fizik dersi de almamış birinden dinlemek doğru bir şey mi ?

Yani örneğin bir çevre mühendisi Meb kitaplarını okuyup fizik anlatması ve fizik öğretmenliği yapması doğru mudur ?

Diyelim ki sınava yönelik güzel anlatıyor ve bu kişiden ders alarak sınavda 1-2 hata yaptım yani netim iyi çıktı . Ama fizikle ilgili bir çok kavramı yanlış öğrendim. Sizin bu duruma yaklaşımınız nasıl olur ?Bazıları diyor ki:” Ben zaten üniversitede fizik okumayacağım (örneğin tıp okuyacak) amacım sınavda iyi yapmak gerisi beni bağlamaz diyor . “

Hani ben şahsen , iyi bir fiZikçiden matematik dinlerim çünkü fizikçiler matematiğe hakimdir ama tersi doğru olur mu ?
    Üniversitede hiç fizik okumamış bir matematik öğretmeni tanıdığım var . Aynı zamanda fizik dersi veriyor . Bana garip geldi.
    Siz Boğaziçi mezunu herkesin bildiği bir yazar olduğunuz için düşüncenizi merak ediyorum.Teşekkür ederim .

Açıkçası kişinin nereden ya da hangi bölümden mezun olduğundan çok, kendini nasıl geliştirdiği önemli bana göre. Günümüz dünyasında artık tüm dersler elimizin altında. Massachusetts instute of technology (MIT) aşağı yukarı tüm dersleri, aşağı yukarı her branşta (belki de tüm dersleri ve her branşta) online olarak zaten kullanımımıza açmış. Bunun gibi başka örnekler de var; Stanford hocası Leonard Susskind'in sicim teorisi dersleri (ki kurucularından biri bunun), ODTÜ'nün birçok dersi, Necati Çelik hocanın fizik dersleri.. yani var da var.

Dolayısıyla bir insanda kapasite, motivasyon ve vakit varsa, üniversite bile okumadan birçok alanda uzmanlaşabilir. İyi bir üniversitenin katkıları elbette var. Örneğin üzerinden 20 sene geçmesine rağmen, Fahrünisa Neyzi'nin mekanik derslerinde anlattıkları hala gözümün önündedir. O yıllarda okuyan herkesin de, sayesinde çok sağlam bir altyapı oluşturduğunu düşünüyorum. İyi bir ingilizce kesinlikle şart. Online dünyanın nimetlerinden faydalanabilmek ancak böyle mümkün.

Matematik hocasının fizik dersi vermesi de mümkün tabi. Belki ilgi alanıdır ve hakimdir. Bilemiyorum. Örneğin bizim matematik hocalarımızdan biri odtü fizik mezunuydu ve boğaziçi matematik bölümünde de çok saygın bir profesördü (Yılmaz hocam🧡). Her fizikçi süper matematik bilecek diye bir kaide yok tabi. Fakat Avadis hocamın (kaos kuramı, kuantum fiziği gibi alanlarla ilgilenir) matematik departmanında diferansiyel denklemler dersine girdiğini hatırlıyorum.

Sonuç olarak, anlatanın nereden mezun olduğundan çok, hakkını vererek anlatıp anlatmaması önemli olan.

• undo_control U kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam.

Çevre Mühendisliği okuyorum her mühendislik bölümü fizik ve matematik derslerini alır.

Konuyu dediğin kitapları okuyup sana anlatabilen biri varsa zaten o konuları anlamıştır artık. Bence mezun olunan bölüm pek önemli değil. Mühendisim sonuçta matematik ve fizik mühendisliğin temel dersleridir.

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.