Şimdi Ara

Almanya'dan dünyanın en büyük yapay güneşi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
2
Favori
620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    Kötü niyetle söylemiyorum bunu fakat aradan yillar gecmis olmasi bir detayi unutmus olmaniza sebeb olmus olabilir. Günes pillerinin verimliligini hesaplarken bir cok faktör/verimlilik degeri hesaba katilir. Kimisi %90'a yakindir

    En basta 2 adet verimlilik kisitlamasi vardir ve bu sistemler fizik kanunlari geregi bu kisitlamalari asamaz. Ulasilabilecek azami verimlilik düzeyi 2 adimda kaba olarak ideal sistemler icin hesaplanir ve azami verimlilik su sekilde kisitlanir:
  • Günes pili yapisi geregi, günes isinini elektrige cevirmek bir dizi dönüsüm islemiyle gerceklesir. Fotonun emilip elektronu hareket ettirmesi, hareket eden elektronun elektrik akimi olusturmasi enerji dönüsümleridir (Termik isinim enerjisinin kimyasal enerjiye, onun da elektrik enerjisine dönüsümü) ve bu dönüsümler %100 verimle gerceklesmez. Bütün adimlar incelenerek fizik kanunlari cercevesinde azami verimlilik hesaplandiginda, bu verimlilik degerinin Carnot-verimliligine esdeger oldugu görülür. Carnot makineleri iki farkli isi kaynagi arasinda calisan, isi makinalarinin (araba motorlari, gaz/buhar türbinleri gibi) ulasilabilecegi azami verimliligi hesaplamada kullanilir ve hesabinin basit olmasi ve degerlerin ayni cikmasindan ötürü isi makinasi olmamasina ragmen Günes pillerine de uyarlanabilir. Sunu belirtmek isterim: Carnot verimliligi ideal kosul verimliligidir. Dünyamiz sartlarinda (idel olmayan ortamda) ulasilmasi mümkün degildir. Bu denklem de su sekilde hesaplanabilir:

    (Carnot verimi)Nc=1-(Tgp/Te)
    Tgp=Günes pili yüzey sicakligi (Atmosfersicakligi 27°C~=300 Kelvin
    Te= emici yüzey sicakligi

  • Ikinci adim biraz daha komplikedir. Günesin yaydigi isinin azami emilimi kara gövdeler icin (mükemmel emici, mükemmel yayici) Stefan-Boltzman denklemiyle aciklanir (Almanlar'a laf eden arkadaslara gelsin bu kücük bilgi: Joseph Stefan Slovenya kökenli Avusturyali, Ludwig Boltzmann da Avusturyali bilim insanlaridir) Ayrica asagida yapila hesaplamada rotasi atmosferden gecen isinim enerjisinin atmosfer sebebiyle enerji kaybi hesap edilmemistir (o da hesap edilse daha düsük cikacaktir)

    (emilim verimi) Ne=1-(Te⁴/Tk⁴)
    Te⁴: emici yüzey sicakliginin dördüncü kuvveti(kisaca üssü 4)
    Tk⁴=Kaynak yüzey sicakligi üssü 4 (Günes yüzey sicakligi ~5800 Kelvin)

    Yalniz burada kücük bir nüans daha vardir: Günes'ten yayilan enerjiyi absorbe eden ve kara gövde (mükemmel emici, mükemmel yayici) oldugunu farzettigimiz günes paneli de radyasyonla isi transferiyle emdigi/absorbe ettigi enerjinin bir kismini kendisi geri atmosfere yayar. Bu da verimliligin düsmesine sebep olur.

    iki ifadeyi birbiri ile carparsak:
    Nc*Ne=(1-Tgp/Te)*(1-Te⁴/Tk⁴)
    Almanya'dan dünyanın en büyük yapay güneşi

    Bu denklemde Emici Yüzey sicakligi (Te) Carnot verimiyle dogru, Emilim verimiyle ters orantilidir. Bu ifadenin maksimum degerinin bulunmasi icin denklemin Te'ye göre türevi alinip sifira esitlenir ve ortaya cikan ifade sudur:
    Te=2500 K'de bu iki ifadenin carpimi maksimum degeri olan %85'e ulasmaktadir. Yani siz nasil bir sistem kurarsaniz kurun verimlilik %85'i gecemez
    Bunun üzerine daha bir sürü farkli, verimlilik derecesini düsürücü etkilerin girmesiyle (Thermalisation/Thermalization=termalizasyon gibi, ilgilenirseniz bu etkileri de elimden geldigince aciklamaya calisabilirim) toplam verimlilik iyice düsmektedir. Su an laboratuvar ortaminda üretilen günes pillerinin verimlilik rekorunu %46 ile Fraunhofer ISE (Avrupanin en büyük, üniversiteden bagimsiz Alman ensitüsü) elinde tutmaktadir. Piyasa ürünlerinin verimliliginde ise azami %25 seviyesindedir.
    Kaynak: https://de.wikipedia.org/wiki/Solarzelle#Wirkungsgrad ve ders notlari
    Almanya'dan dünyanın en büyük yapay güneşi




  • Cok zor birsey basarmislar okadar anpulu biraraya nasil getirdiler acaba

  • quote:

    Orijinalden alıntı: adam olun

    merkelin oylarını arttırmak için yapılmış bir haber :)

    Merkel bu tip bilimsel çalışmaları siyasî malzeme haline getiriyorsa ve Almanlar da oy kullanırken bu numarayı yiyorsa doğrudur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bizim ülkemizde böyle şeyler göremicez gibi
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.