Şimdi Ara

Almanya'da Yaşam ve 3 aylık İzlenimlerim. (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
288
Cevap
52
Favori
50.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
184 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gayet güzel bir yazı,tespitler de mantıklı ve yerinde olmuş..lakin sayfa da 3-5 tane ergen var yönetim bunları niye görmüyor acaba..
    Yani teyzesinin kızıyla evlenmişse nolmuş,evlilik yasaldır sonuçta,ha akraba evliliği mevzusu da kendi tercihidir,bize söz düşmez..bunun üzerine hala laf söylemek hele hele ensest demek edepsizliktir..yani kendi niyetinizi de bu kadar belli etmeyin..ulan işte böyleleri yüzünden girmiyorum şu bölüme, böyle arada girince de delleniyor insan

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ah ah dikeceksin oraya iki site. Peynir ekmek gibi gider...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Elini sağlık, yurtdışına taşınma arefesinde biri olarak söylediklerini faydalı buldum. Umarım biz de memnun oluruz, pişman olmayız. Hakkımızda hayırlısı olsun.
  • Yaklasik 9 aydir Almanya'da yasiyorum bende. Yasadigim yer sizinki gibi kucuk bir yer degil, metropolitan bir sehir.

    Sehirde ulasim derdi yok, ama toplu tasima kullanirsaniz yok. Araciniz varsa cok ciddi otopark sorunu var. Kapali otoparklara girmek isterseniz cok ciddi meblaglar veriyorsunuz (saati en az 2 Euro). Benim isyerinin plazada onlara ayrilmis otoparki var. Eger ki onu kullanmak istersem aylik 180 Euro odemem gerektigini soylediler. Aracin aylik taksidi kadar ucreti otoparka vermenin bir mantigi olmadigi icin sabahin korunde gelip sokakta yer ariyorum, bulamazsam evden calisiyorum. Toplu tasima ise gayet basarili, sehrin en ucra kosesinde bile gunun her saati bir vasita bulabiliyorsunuz. U-Bahn, S-Bahn ve normal otobusler var. Bunlar harici de ekspress hatlar var.

    Bisikletiniz varsa size ozel yol var cogu yerde, yol yoksa arac yolundan gidiyorsunuz. Su ana kadar kimsenin yolda gidiyor diye bisikletliye korna caldigini yada laf ettigini duymadim. Hemen her metro istasyonunda ve isyerlerinin onunde bisikletler icin park yeri var.

    Calisma saati olarak Turk firmasi yerine normal bir firmada calistigim icin gunde sadece 8 saat mesai yapiyorum. Sonra ne arayan var ne soran. Haftasonu da calisilmiyor. Pazar gunu calismak gerekirse Work Council'den onay alinmasi lazim. Sadece isyerinin onayi da yetmiyor, bunun devlete bildirilmesi ve onaylarinin alinmasi lazim. 1 saat bile calissaniz bir gunluk maas x2 olarak ek para gelir. Izin konusu firmadan firmaya degisiyor, benim firma 28 gun izin veriyor tum personeline. Toplu kullanman yada tek tek kullanman bir sey farkettirmiyor. Turkiye'de olsa bir hafta izni zor bela kullanirken burada bir aylik izni tek seferde kullanabiliyorsun. Personellerin yedekleri var, tek kisiye bagimlilik yok. Bilgi paylasimi asiri fazla, yeni gelen birisi cok cabuk adapte olabiliyor.

    Evet, bende Turklerle is yapmiyorum, sadece kendi tanidigim kisilerle arkadaslik kuruyorum. Turk marketinden bile alisveris yapmiyorum. Polonya'da da Turkler kaziklamaya calisiyordu, burada da aynilar. Markete gittiginizde urunlerin kullanim tarihlerine bakin kesinlikle. Stok kontrolu, envanter yonetimi, musteri hizmetleri vs zaten yok. Kac tane kasaptan kiyma aldi esim, hepsi kokuyor. Cogu dukkanlarina helallik sertifikasi asmis, ama o kadar. Et ne zaman uretilmis, hangi kalite kontrol proseslerinden gecmis, vs yok. Kasaba sorarsaniz da taze et bunlar der sadece. Bu yuzden Real'den aliyorum tum etlerimi.

    Real demisken, bu adamlardaki hizmet anlayisina hayranim. Soyle diyeyim, bir kilo kasar peynir aliyorum. Bana kesilmis halde isteyip istemedigimi soruyorlar once. Kesin dedigimde inceligini soruyorlar. Sonrasinda dilimlerken her dilim arasinda naylon ayirac koyuyorlar. 1 kilo kasar dusunun kac dilim var. Etlerde ayni sekilde, antrikot aliyorum mesela, kasap bana nerede pisirecegimi soruyor ona gore dilimliyor. Etler hep taze, rengi degismeye baslayani hemen ayiriyorlar ve kesinlikle satmiyorlar. Kiymayi paketlenmis halde alirsaniz genelde %20'ye yakin indirimli alirsiniz. Meyve sebze konusunda simdiye kadar bir tane bile curuk gormedim reyonlarda. Organik urun sayisi cok fazla ve fiyatlari gayet hesapli.

    Yesile ve dogaya onem veriyorlar. Sehir merkezine belirli bir CO emisyon degeri altinda olan araclarin girmesi yasak. Evler eski, yeni evlerde fazla yapilmiyor. Arkadasin kasabasinda olan ev sorunu burada da var. Ev bulmak imkansiza yakin bir sey. Mobilyali olarak veren bir kac site var ama fahis fiyatlarla veriyorlar. Mesela su an oturdugum eve 2100 Euro aylik kira veriyorum. Yuksek giris 70m2 apartman dairesi. Normal evlerin cogunlugunda mutfak yoktur, ya eski kiracidan alacaksiniz yada kendinize mutfak alacaksiniz ki bu epey tuzluya cikiyor.

    Banka kredilerinde faizler yok denecek kadar az. Polonya'ya dusuk faizli derdim burasi daha da iyi. Senelik 0,69 faiz veriyorlar ama almak icin kalici oturum karti lazim. Ben kendi maasimin yattigi bankadan aldim. 15000 Euro, 5 sene geri odemeli, toplam maliyet 16800 Euro. Erken odemek istersem de herhangi bir cezasi yok, sadece anaparayi odemen yeterli dediler.

    Arac fiyatlari cok ucuz. Mesela leasing ile BMW X3 almak isterseniz (sifir pesinat, 3 sene, 20000km senelik) aylik 401 Euro para veriyorsunuz. Uc sene sonra 23445 Euro verip araci satin alabilir yada yeni aracla devam edebilirsiniz. Volvo alirim derseniz XC60 649 Euro aylik. Ama bu fiyatin icinde yaz ve kis tekerleri, sigorta ve kasko ucretleri, Volvo asistan hizmeti, wifi hotspot vs hersey dahil. Ben kis lastiklerine yaklasik 550 Euro verdim, 6 ayda bir de depolama arti degisim icin 120 Euro para veriyorum.
  • Büyük abim 9 yıldır Danimarka da yaşıyor. Geçen 21 yaşında ki yeğenim ile görüştüm telefonda. Söylediği şu cümle çok önemliydi. ''Amca burada ki Türklerden kendimi kurtardım, Danca ve İngilizce yi çok iyi konuşuyorum. Danimarka firmasında çalışıyorum ve gelirim Türkler ile çalıştığıma göre 4 kat daha fazla ve 4 kat daha az çalışarak kazanıyorum. Burada Türklerin Türklere yaptığını kimse kimseye yapmıyor'' dedi.

    Bizim ''Türk'' karakterimizde gerçekten ciddi sıkıntılar var.
  • Sadece insanın insana saygısı değil insanın doğaya da saygısı olan sistemi oturtmuş doğru yaşayan ve gerçekten de yaşamaya önem veren bir yapıları var. Çok takdir edilesi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yazıyı bitirdikten sonra uzunluğunu fark ettim.. Gayet güzel, akıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Ancak ne iş yaptığınızdan ne kadar kazandığınızdan tamamen orada mı kalacağınızdan falan bahsetmemişsiniz hocam
  • bir seferde okudum gayet bilgilendirici bir yazı olmuş. içinde gereksiz bilgi görmedim herkesin okumasını tavsiye ederim.

    özellikle de almanya bizi kıskanıyor diyenler okusun. neyi kıskanacak adam doğa ise doğa, para ise para. kazıkçı esnafı mı kıskanacak.

    şu an türkiyede n11 hepsiburada gittigidiyor gibi platformlar olmasa, sosyal medya olmasa hala esnafla cebelleşiyor olurduk.

    kaç kere denk geldim internetten sattığı ürünü kendi mağazasında %20 daha pahalıya satan esnafı. internette komisyon ödemesine rağmen mağazasına geleni kazıklamak için elinden geleni yapmaya devam ediyor.

    sürekli af çıkan bir ülkede kimsenin adalete saygılı olmaması normal tabi
  • orcnd kullanıcısına yanıt
    Amazon Prime candir kandir :)
  • söylediklerinin hemen hemen hepsine katılıyorum. fakat siyasetsiz ortam olayına katılamıyorum. oradaki Türk veya Alman kim olursa olsun ilk görüşmemizde Erdoğan'ı ve Merkel'i konuşuyoruz. :)

    ayrıca sokaklar pırıl pırıl kısmını da düzelteyim. Göçmen (Türk, Arap, Balkanlar vs.) mahallelerine gelene kadar bal dök yala. :)

    güzel memleket Almanya. bizdeki gibi her yere inşaat yaptırmıyorlar. yaptırsalar bile yatay kentleşme mevcut. köylerdeki arsalar -eğer ihtiyaç varsa- ihaleye açılıyor ve köyün ihtiyacı dahilinde inşaat yapmanıza izin veriyorlar. bizdeki gibi "abicim burası bizim arsamız, zamanında dedem almış. şimdi satıyoruz." durumu yok.

    doğal yemyeşil memleket, elma seralarının arasından bisikletini sürüp keyfine bakabiliyorsun. bisiklet sürerken sürücünün sana saygısı inanılmaz.

    tek sevmediğim yanı çöpleri tek tek ayıklamak... :)
  • Şehirlerde ortalama kiralar ne kadar ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-563091384

    Az önce 81 yaşında Almanya'dan emekli biriyle konuştum

    Adam oğlu, kızı , yeğeni , torunu dahil kazık yemediği kişi kalmamış.

    Toplumun temeli Ailedir.

    Bizim Ailede'de herkes birbirine kazık atar ,yüz çevirir.

    Özellikle Türk Aileler'de birbirine sırt çevirme,kazık atma gelenek olmuş.

    Türk'ün Türk'ten başka düşmanı yok.

    Malesef dost olmayı büyük ve kanlı iç savaş çıkmadığı sürece anlamayacağız.

    Hepimize geçmiş olsun.
    Valla diğer aileleri bilemem fakat bizimkiler birbirlerine kazık atma konusunda üst seviyedeler diyebilirim.

    Dayım 25 yıldır Finlandiya' da yaşıyor ve şimdiye kadar yüzlerce kişiyi yanına alıp çalıştırdı, zengin etti, kısacası normalde "İt, kopuk" diyeceğiniz kişileri adam sınıfına soktu. Fakat nedense kendi sülalesinden şimdiye kadar kimseye yararı olmadı . Bu tabii ki sadece Dayımdan bir örnekti. Birde bunun Türkiye' de yaşayan örnekleri mevcut ailemde, en kısa zamanda soyadımı bile değiştirmeyi düşünüyorum.

    Neyse, işin özü bende birkaç senedir yurt dışına gitme planları kuruyorum. Bakalım kurtulabilecek miyiz? ...
  • Hollanda da hemen hemen ayni, bi de cocuga cok onem verirler, genelde 2 cocuklu olurlar
    babalar en az anneler kadar ilgilidir cocuklarinla
    almanyadan daha da kuralcidir ama alman kadar cok calismaz
    calisti mi verimli calisir bol bol gulerler
    amerikada 500m2 evde gunde 3 saat yasayacagima burda 90m2 evimde 6 saat yasarim derler
    ve ingilizce bilme orani cok yuksektir ve konusmayi severler, bu yuzden de hollandaca kolay kolay ogrenemezsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tritone -- 22 Temmuz 2019; 13:2:7 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ToTeM

    Valla diğer aileleri bilemem fakat bizimkiler birbirlerine kazık atma konusunda üst seviyedeler diyebilirim.

    Dayım 25 yıldır Finlandiya' da yaşıyor ve şimdiye kadar yüzlerce kişiyi yanına alıp çalıştırdı, zengin etti, kısacası normalde "İt, kopuk" diyeceğiniz kişileri adam sınıfına soktu. Fakat nedense kendi sülalesinden şimdiye kadar kimseye yararı olmadı . Bu tabii ki sadece Dayımdan bir örnekti. Birde bunun Türkiye' de yaşayan örnekleri mevcut ailemde, en kısa zamanda soyadımı bile değiştirmeyi düşünüyorum.

    Neyse, işin özü bende birkaç senedir yurt dışına gitme planları kuruyorum. Bakalım kurtulabilecek miyiz? ...

    Alıntıları Göster
    Dilerim giderde kurtulursun.

    38 yaşındayım Türk Ailelerin hemen hepsinde var bu ayrışma.

    Hemen herkes yakınlarından kazık yemiş.Uzaktakiler durur mu onlarda atmış.

    Dış güçler illaki var fakat bir millet cehalete aç olmaz,olamaz.
  • wetout kullanıcısına yanıt
    Benim sehirde ortalama 1500 Euro esyasiz, 2000+ esyali.
  • nebula-bunela-labune kullanıcısına yanıt
    Valla çok garip kuzenle evlenmek dinende bizim yasalarımızcada ahlaken de yasak . Adam aşmış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • makine teknikerin maaşı ne kadar ort. olarak en düşük en yüksek cevap verebilirsen sevinirim dostum.
    Güzel hayat geçirmeni diliyorum iyi yapmışşsın bu arada Almanya'ya giderek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadar uzun yazacak kadar vaktin varsa zaten alamanyaya git bizim bunu okuyacak kadar vaktimiz yok bu yüzden burda kaldık

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • SPHAR3X kullanıcısına yanıt
    kendim gitmiş kadar sevindim. Başarılar dilerim umarım iyi bir iş ve geleceğin olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muslumanlikla guzel ahlaki birlestiriyorsun ya, iste yanildigin nokta orasidir. Bugune kadar tanidigim en ahlakli insanlar sizin kafir dediginiz insanlardi bunu unutmayin.
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.