Şimdi Ara

Almanların İngiltere’ye Karşı Başlattığı Hava Muharebesi Neden Başarısız Oldu. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
4
Favori
2.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Periah

    Yazınızda bazı bilgi hataları mevcut.


    Hitler Versay'dan nefret ediyordu doğru fakat Versay'ın intikamını almak için düşünüdğünüz kadar hevesli değildi. En başta Hitler ikinci dünya savaşını hiç istemiyordu. Diğer konuya gelirsek Franve ve İngiltere'nin daha önce söz verdiği veya tepki göstermeleri beklenen pekçok olayda sesleri çıkmadı. Ren,in silahlandırılması,Avusturya ile birleşme. Südet bölgesi'nin Almanya'ya katılması. Keza burada son adım Polonya'ya 1. dünya savaşında verilen bölgeyi geri almaktı. Hitler Polonya için müttefiklerin savaşa gireceğini hiç düşünmüyordu.(Ukrayna için Amerika'nın Rusya ile savaşa girmesi gibi. Girebilir mi evet olası mı hayır. Burada birikmiş bir sürecin etkisi oldu.) Daha önceki olayla gibi kuru gürültü yaşanıp olayın bir şekilde diplomatik yollarla toparlanacağına inanıyordu. Zaten Polonya işgalinden sonra da Fransa Almanya'ya savaş açmak konusunda son derece tereddütte kalmıştır. Savaşın açılmasından sonra da İngiliz ve Fransızlar uzunca bir süre savaş atmosferine giremediler.


    Birde aslında savaşın başındaki Alman ordusu çok matah bir ordu sayılmazdı. Fransa'da benzer şekilde savaşa hazırlıksız girmiştir.


    Hava muharabesine gelirsek. Her ne kadar Almanlar radar gibi teknolojiler nedeniyle ağır hasar görse de aslında savaşı kazanmaya oldukça yakındılar. Savaşın ilk ve orta dönemleri boyunca Alman hava güçleri daha İngiltere'nin havalimanlarını ve askeri tesislerini yoğun biçimde borbardıman altında tutarak adeta İngiltere'yi hava savaşını kaybetme noktasına getirmişti. Fakat bu konuda dışardan yeterli bilgiyi alamadıkları için çabalarının beyhude olduğunu düşünüp belli bir noktadan sonra şehirleri ve sivil hedeflere yöneldiler. Buda aşırı derece zorlanan İngiliz hava güçlerinin nefes almasını sağladı.


    Bir nok daha eklemek istiyorum. Aslında Hitler Amerika konusunda büyük bir stratejik hata yapmıştır. Japon saldırıcı sonucunda Amerikan Japon savaşı başladığında Amerikalılar Almanya'ya 3 gün boyunca savaş ilan etmemişlerdi. Hitler bunu lehine kullanıp belki Amerika ile bir savaşa girmeden aynı Jponların Ruslarla yaptığı gibi durumu kurtarabilecekken malesef Reicstrag'da Amerikalılara kendisi savaş açmıştır.


    Detaylara indiğimizde dışardan net ve berrakmış gibi görünen herşey inanılmaz derecede tereddütlü ve belirsiz hale geliyor. Tüm insanlık tarihinin özü gibi bu savaşın özüde bir sürü tereddüt, tesadüf yanlış ve doğru kararlar ve belirsizlikler ile dolu.

    "Hitler Versay'dan nefret ediyordu doğru fakat Versay'ın intikamını almak için düşünüdğünüz kadar hevesli değildi. En başta Hitler ikinci dünya savaşını hiç istemiyordu. "


    Yukarıda mesajından alıntı yaptığım kısıma cevap olarak, Hitler II. dünya savaşını belki istemiyordu ama Fransa ve İngiltere ile savaşmayı göze almış ve planlarını buna göre yapmıştı. Yukarıdaki mesajındaki iddianı Liddel Hart'ın kitabında yer alan bir pasaja dayandırdığını düşünüyorum. O pasajda Hitler'in bir dünya savaşı istemediği, İngiltere ile savaşmak istemediği, öyle olmasa dev gibi bir donanma kurmuş olması gerektiğini yazıyor. Zaten Hitler'in planı tam da buymuş: Dev gibi bir donanma kurmak ve İngiltere ile denizlerde baş edebilmek!


    Aşağıda verdiğim 2 kaynak ve kaynaktan yapılan alıntılar bunu doğruluyor


    German Navy in the Second World War (spartacus-educational.com)


    "When Adolf Hitler became Chancellor in 1933 he implemented Plan Z, a ten year programme to develop a fleet capable of challenging the Royal Navy. The main emphasis was placed on the building of submarines and fast surface squadrons in order to be able to control Britain's vital trade supply lines."



    Kriegsmarine - Wikipedia


    "The Kriegsmarine saw as her main tasks the controlling of the Baltic Sea and winning a war against France in connection with the German army, because France was seen as the most likely enemy in the event of war. But in 1938 Hitler wanted to have the possibility of winning a war against Great Britain at sea in the coming years. Therefore, he ordered plans for such a fleet from the Kriegsmarine. From the three proposed plans (X, Y and Z) he approved Plan Z in January 1939. This blueprint for the new German naval construction program envisaged building a navy of approximately 800 ships during the period 1939–1947. Hitler demanded that the program was to be completed by 1945. The main force of Plan Z were six H-class battleships. In the version of Plan Z drawn up in August 1939 the German fleet was planned to consist of the following ships by 1945:



    Sonuç olarak söyleyebilirim ki Hitler'in kafasında Fransa ve İngiltere ile savaşmak hep vardı, er ya da geç onlara da bulaşacaktı fakat onlara bu kadar erken bulaşmayı beklemiyordu çünkü Polonya işgaline yanıt vermeyeceklerini düşünüyordu. Ama İngiltere ve Fransa Polanya'nın işgaline diğer girişimlerinde olduğu gibi sessiz kalamadı ve kendini beklemediği ya da planlamadığı bir anda onlarla savaşırken buldu. İşte Liddel Hart gibi bazı tarihçiler sanırım buna bakarak Hitler'in İngiltere ve Fransa ile savaşmak istemediğini söylüyor. Oysa Hitler onlarla da savaşmak istiyor, sadece zamanlamasını kendi belirlemek istiyordu. Fakat işler istediği gibi gelişmedi. Benim görüşüm bu yönde ve yukarıdaki donanma için Z planı da bunu doğruluyor.





  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.