Şimdi Ara

Akaryakit Fiyatlarinin Son 10 Yila Gore Baya Ucuz Olmasi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
1.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
7 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Valla sahsen bende sasirdim ama son 10 yilin verilerini inceledigimizde cikan sonuc bu yonde. TUIK beni bul!

Hesap cok basit. O gunun akaryakit fiyatini, ayni gun Brent Petrol'un varil fiyatinin TL cinsi ile kiyasliyoruz. Neticede akaryakit fiyatini belirleyen iki faktor var. Brent Petrol'un varil fiyati (USD), USD-TRY kuru. Akaryakit Fiyatlarinin Son 10 Yila Gore Baya Ucuz Olmasi... 

Kiyaslama neticesinde asagidaki gibi bir Akaryakit Fiyati / Brent(TRY) Fiyati Rasyosu cikiyor. Buna gore vatadasa son 10 yil icinde 3 donem saglam gecirmisler akaryakit fiyatlarinda.

1- Kasim 2014 / Mart 2015 arasi. (Benzin rasyosu 3.70, Motorin rasyosu 3.27)

2- Kasim 2015 / Mayis 2016 arasi. (Benzin rasyosu 4.57, Motorin rasyosu 3.89)

3- Ocak 2020 / Haziran 2020 arasi. (Benzin rasyosu 2.67, Motorin rasyosu 3.83)

Bu 3 donemde Petrol Fiyatlari ve Doviz Kuru'na oranla en fahis akaryakit fiyatlarini odemisiz. Zaten grafikteki pik yapan sivri tepelerden de anlasiliyor vatandasa giren kaziklar.

Gel gelelim gunumuze;

Su anda 4 Mart 2022 verilerine gore. Brent Petrol  1,675.33 TL. Benzin rasyosu 1.08, Motorin rasyosu 1.14

Son 10 yilin ortalamasi = Benzin rasyosu 2.19, Motorin rasyosu 2.00

Son 10 yilin Maximumlari = Benzin rasyosu 4.57, Motorin rasyosu 3.89

Kisacasi Brent Petrol ve Doviz Kuruna kiyaslarsak son 10 yilin ortalamasindan yari yariya daha ucuza akaryakit tuketiyoruz.

NOT: En temiz arsiv OPET'in. Bu nedenle Akaryakit isimleri de OPET'in arsivine gore alinmistir.

SONUC:

Son 10 yilin ortalamasini hesaba alirsak bugun Kursunsuz Benzin (95 Oktan) 36,68 TL, Motorin (Ultra Force) 33.51 TL Olmaliydi.

Son 10 yilin Maximumlarini hesaba alirsak bugun Kursunsuz Benzin (95 Oktan) 76.63 TL, Motorin (Ultra Force) 65.22 TL Olmaliydi.

NOT; Neden Motorin Benzinden daha pahali cikmadi? Ben nerden bileyim kardesim? Excel'de formuleyince hesap boyle cikiyor. Ama sanirim sebebi bu ulkede eskiden benzin pahaliydi, mazot ucuzdu. Sonradan bu tersine dondu. Bu yuzden olabilir...

Link'ler;

1- https://www.opet.com.tr/akaryakit-fiyatlari-arsivi (Izmir-Karsiyaka icin 1 Ocak 2012 / 4 Mart 2022 arasi alinmistir)

2- https://tr.investing.com/commodities/brent-oil-historical-data (Ayni Tarihlerin Brent Petrol fiyatlari alinmistir)

3- https://www.investing.com/currencies/usd-try-historical-data (Ayni Tarihlerin USD-TRY kuru alinmistir)

4- https://www.pdffiller.com/en/login.htm?ref=%2Fen%2Fproject%2F949160124.htm%3FisShareViaLink%3D1 DATA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leipold -- 7 Mart 2022; 16:51:19 >

MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
    MADDE 3: Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.
    MADDE 4: Anayasa’nın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyet’in nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

• Gayet yerinde. Sonucta matematiksel bir islem. Akaryakit fiyatlari son 10 yilin ortalamasina gore yari yariya ucuz.

Hatta fiyatlarda gayet normal aslinda bakilirsa. Bize cok yuksek gelmesinin sebebi de gayet basit.

Son 10 yilda herseyin fiyati artti, ama kimsenin maasi ayni oranda artmadi...

Son 10 yilda Dolar 1.89 TL'den 14.21 TL'ye geldi. % 750 artti. Ama kimsenin maasi bu oranda yukselmedi.

Su anda 4250 TL maas alan Asgari Ucretli'ye tabii ki de bu akaryakit fiyatlari yuksek gelir. 15-20 Bin TL alan beyaz yakaliya da. Ama bu onlarin maaslarinin dusuk olmasindan kaynaklaniyor. 10 yilda yasanan enflasyon kadar maaslarinin artmamasindan kaynaklaniyor.

Kisacasi fiyatlar normal.

Millet fakirlestirildigi icin fiyatlar pahali geliyor. Milletin maasi pul oldugu icin fiyatlar anormal geliyor. 

@Kediseven Zaten gidisat ona dogru. 10 Yilin ortalamasina gore gidersek 35-40 TL seviyelerinde olmasi gerek.

@by-ko Bende hesabi arkadaslarla Discord'da muhabbet ederken bir anda aklima geldi yaptim. Konu akaryakit zamlarina geldi, ikiside pos-doktora seviyesinde muhendisler. Biri Ingilterede zaten bir ingiliz universitesinde calisiyor. Bu fikrimi beyan edince "Olmaz abi oyle sey! dediler., dedim "Durun lan bi hesaplayayim".

Verileri cektim yarim saat sonra sonuc ortaya cikti. Attim bunlara, izah ettim. Ingilteredeki "Vay be dogru abi. Demek ki 10 yilda insanlar fakirlestigi icin, maaslari/gelirleri giderleri kadar artmadigi icin bu kadar batiyor" dedi. Turkiyedeki hala bik bik ettmeye devam etti ama o da kabullendi.

Konu oradan 10 yil onceki maaslara, asgari ucrete, muhendis maaslarina evrildi. Bugunki rakamlari 10 yil oncesine kabaca tartistik ve bu hesabi cok daha iyi anladilar...

O konuya da gelelim @CyberXTR 2012-2022 yilinda Asgari Ucret ve bazi Memur maaslarinin durumu asagidaki gibi. Asgari Ucret'e % 606 zam gelmesine ragmen Ogretmene 10 yilda yapilan zam % 361, Muhendise % 335, Avukata yapilan % 282...

10 Yilda Dolar 1.8 TL'den 14 TL'ye geldi. Tamam, kimse dolarla maas almiyor ama ulkedeki herseyin fiyati, milletin kicindaki donun lastigi de buna dahil dolar cinsinden artiyor. Sadece bu artisi baz alirsak milletin maasinin olmasi gerekenden ne kadar asagida oldugu anlasilir. Yari yariya fakirlesmi durumda memleket.  

• Kafan mi güzel hocam?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Gayet yerinde. Sonucta matematiksel bir islem. Akaryakit fiyatlari son 10 yilin ortalamasina gore yari yariya ucuz.

Hatta fiyatlarda gayet normal aslinda bakilirsa. Bize cok yuksek gelmesinin sebebi de gayet basit.

Son 10 yilda herseyin fiyati artti, ama kimsenin maasi ayni oranda artmadi...

Son 10 yilda Dolar 1.89 TL'den 14.21 TL'ye geldi. % 750 artti. Ama kimsenin maasi bu oranda yukselmedi.

Su anda 4250 TL maas alan Asgari Ucretli'ye tabii ki de bu akaryakit fiyatlari yuksek gelir. 15-20 Bin TL alan beyaz yakaliya da. Ama bu onlarin maaslarinin dusuk olmasindan kaynaklaniyor. 10 yilda yasanan enflasyon kadar maaslarinin artmamasindan kaynaklaniyor.

Kisacasi fiyatlar normal.

Millet fakirlestirildigi icin fiyatlar pahali geliyor. Milletin maasi pul oldugu icin fiyatlar anormal geliyor.Akaryakit Fiyatlarinin Son 10 Yila Gore Baya Ucuz Olmasi... 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leipold -- 6 Mart 2022; 16:4:27 >
    MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
    MADDE 3: Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.
    MADDE 4: Anayasa’nın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyet’in nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

• Bu sadece dünyaya göre bakınca doğru. Ama maalesef para birimimiz TL.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi he_man -- 6 Mart 2022; 16:41:49 >

Hesap TL'ye endekslenmis hesap. Bu nedenle Gecmisten Gunumuze tum Akaryakit fiyatlari TL'ye endekslenmis durumda Brent ve Dolar karsiligi.

• Yarında binaya gitti de kartın ile ref mektubunu versinler

• Bunun nedeni Aralık'ta ÖTV sıfırlandı... Şimdi ÖTV benzinde 2 TL motorinde 2.5 TL buda oransal açıdan ÖTV oranı düşük yapıyor . Akaryakıtta ÖTV yüzdelik oranla belirlenmiyor sabit durumda bu yüzden brent petrol ne kadar artsa da ÖTV artmıyor sadece KDV artıyor akaryakıttaki vergi oranı düşüyor brent arttıkça

Bu nedenle AKP'liler döviz bakımından Avrupa'da en ucuz akaryakıt bizde diyorlar.. oysa 3-5 sene önceye kadar dünyada en pahalı benzin bizdeydi Norveç'le birlikte

O zaman 30 lira olan kabağı 20 lira olan patlıcanı ve kapya biberi normalmiş gibi düşünebiliriz. Arabalarında 500.000 olması makul karşılanır. Araç dediğiniz şeyi Max 2 yıllık maaşla alınması gerekir.

• Birkaç ay evvel benzin 7-8 lirayken çevreme; akaryakıt fiyatları brent petrol ile dolar-tl'nin seyrine göre gitseydi bugün benzin 14-16 lira olurdu diyordum da hassüktür lan 16 liraya benzin mi olur diyorlardı :)

Bugün 20 lira üzerini konuşuyoruz, böyle sürerse nisan mayısta 35-36 liraları konuşacağız!

Akaryakıt fiyatında hükümetin çok fazla dahli yok. En fazla vergi almaz. Asıl sormamız gereken, daha 3 yıl önce 3,5-4 liralık dolarla petrol alırken bugün neden 14-15 liralık dolarla petrol alıyoruz? Dolar bu kadar arttığı için de bugün akaryakıt ucuz. Sadece bizim paramız değersiz. Dolara karşı bu ucuzluk da fazla sürmez. Her gün gelen zamlar da bunu gösteriyor. Önümüzdeki ay 30-35'leri rahat görürüz sanırım.

@by-ko Bende hesabi arkadaslarla Discord'da muhabbet ederken bir anda aklima geldi yaptim. Konu akaryakit zamlarina geldi, ikiside pos-doktora seviyesinde muhendisler. Biri Ingilterede zaten bir ingiliz universitesinde calisiyor. Bu fikrimi beyan edince "Olmaz abi oyle sey! dediler., dedim "Durun lan bi hesaplayayim".

Verileri cektim yarim saat sonra sonuc ortaya cikti. Attim bunlara, izah ettim. Ingilteredeki "Vay be dogru abi. Demek ki 10 yilda insanlar fakirlestigi icin, maaslari/gelirleri giderleri kadar artmadigi icin bu kadar batiyor" dedi. Turkiyedeki hala bik bik ettmeye devam etti ama o da kabullendi.

Konu oradan 10 yil onceki maaslara, asgari ucrete, muhendis maaslarina evrildi. Bugunki rakamlari 10 yil oncesine kabaca tartistik ve bu hesabi cok daha iyi anladilar...

O konuya da gelelim @CyberXTR 2012-2022 yilinda Asgari Ucret ve bazi Memur maaslarinin durumu asagidaki gibi. Asgari Ucret'e % 606 zam gelmesine ragmen Ogretmene 10 yilda yapilan zam % 361, Muhendise % 335, Avukata yapilan % 282...

10 Yilda Dolar 1.8 TL'den 14 TL'ye geldi. Tamam, kimse dolarla maas almiyor ama ulkedeki herseyin fiyati, milletin kicindaki donun lastigi de buna dahil dolar cinsinden artiyor. Sadece bu artisi baz alirsak milletin maasinin olmasi gerekenden ne kadar asagida oldugu anlasilir. Yari yariya fakirlesmi durumda memleket. Akaryakit Fiyatlarinin Son 10 Yila Gore Baya Ucuz Olmasi... 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leipold -- 7 Mart 2022; 14:36:51 >

• Time series ile istatistiki bir analiz olmuş.

Ama bu işin hatalı kısmı arz-talep dengesi. Öngörünüz tamamen aynı kalmış.

Oysa farklı yıllarda farklı dengesizlikler de oldu.

Misal covid pandemisi başlangıcında tepetaklak olan bir brent petrol. Hatırlarım eksilere düşmüştü günlük olarak.

Ya da şimdiki gibi 140 dolarlara dayanan (bir ara 160 olmuştu)

Rasyo (ratio) ile gidilmesi size HATALI sonuçlar verebilir kısacası.

Her ülkenin dinamiği ve ekonomik olarak etkilenmesi farklıdır.

Ücret / Maaş kısmına ise kesinlikle katılıyorum. Orta segmentte yer alan herkesi yoketmektir bu.

%90 fakir; %10 ultra zengin bir sistem ile köleliği meşrulaştırma olur. Ciddi sosyal depremler yaratabilir bu husus.

Örneği verilen yıllarda ötv neredeyse benzinin rafineri çıkışından fazlaydı. Petrol yükselince fiyatlara hemen yansıtılırdı, indirim gelince benzin aynı oranda ucuzlamaz ve indirim hemen gelmezdi.

• Adam haklı. Dolar bazında bir sorun yok. TL bazında sorun var. Yani ülke battığı için ucuz olan şey bile bu ülke insanının belini büküyor artık. Bazı ekonomistler sağolsun doları 18'e kadar çıkarıp sonra 14 küsürlere çaktı.

Benzin 95 4.71 tl dolar olarak 2.13 dolara tekabül ediyor.
    Günümüze dönersek ortalama 125 dolar tutarını baz aldım.
    Doları 14.30 bu durumda 1.787,5 TL yapıyor.
    Güncel 95 benzin 18.68 TL dolar olarak 0.857$

Dönemler arası artış oranlarına baktığımda.14-22.
    Artış oranı %44,92 brent petrol.
    TL-Dolar %548,02
    95 benzin %296,60

07.03.2011 dolar 1.6019
    10 yıl sonra
    08.03.2021 dolar 7.6075
    10 yıllık artış oranı %374,90
    Bir Yıllık artış oranı % 37,49

08.03.2021 dolar 7.6075
    07.03.2022 dolar 14.30
    Bir yıllık artış oranı %87,97

Şayet olağan seyir devam etse idi, yani faiz haram çin modeline geçiyoruz denmese.
    Şu an dolar 10,45 TL idi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 7 Mart 2022; 17:29:7 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.