< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 2 Mayıs 2025; 11:39:44 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Akademiye mi yönelsem

-
-
Kişinin kendi tercihi.
Bence exception 3-5 kişi dışında sektör daha iyi bir seçenek.
Maaş anketleri yanıltıcı. DHaver ortalama maaşa bakıp yorum yapmamalı.
Sağdan soldan yazılım öğrenen ile CENGaveri karşılaştırmak da doğru olmaz.
Worthless Professoryoutube
The life of a professor sounds like the best dream, and for a lucky few, it is. Once you get that tenured position of happiness, there really isn't much to complain about. But that's not the life of a significant percentage of those teaching college classes. Most students don't understand the academic hierarchy. What's the difference between an assistant professors and a full professor? Well, watch the video to get an overview of how the academic pyramid scheme is set up. Then you can decide what you think about things. If you feel really bad about the adjuncts, then please subscribe to my channel! #academia#college#gradschoolhttps://www.youtube.com/watch?v=WsMUrW1PbxQ -
standart bir hayat için aselsan/roketsan'a girip memur gibi yaşarsın, akademiye gerek yok. seni bildiğim kadarı ile akademiye karşı ideallerin de yok, kafayı yersin doktora sürecinde.
aselsan/roketsan giriyorsun aynı zamanda odtü'de de master yapıyorsun, zaten bu şirketler teşvik ediyor mastera. al sana mis gibi hayat.
bir de web alanlarını fazla küçümsüyorsun, büyük ölçekli şirketlerde asıl mühendislik oralarda dönüyor. en çok parayı da backendciler kazanıyor. boşa distributed systems diyip durmuyorum. bu alanda rekabet çok yok çünkü sağdan soldan yazılım öğrenenin hatta çoğı ceng okuyanın bile boyunu aşan işler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Codix -- 2 Mayıs 2025; 13:6:27 > -
Bu yol güzel de bakalım bu şirketlere girebilecek miyiz, sırf bu olmazsa diye öteki yolları planlıyorum.
Ya para konusuna bir şey diyemem, şirketler neden bir ehmciye bir web devden az versin diye düşünüyorum, büyük şirketlerde işleyiş belki daha komplekstir ama sonuçta bunu yapan çok çok az yer var ve oralara tekte ulaşmak çok zor olduğu için her türlü dışarıdan öğrenenleri geçmen gerekiyor.
Bir de tabi bölümde dersler aldıkça bu alanlara ilgim daha çok artıyor ve rakip sayısı da az ve bu konuların direkt kendisi zor. Yani arkada matematiksel/ee temelinde bir gerçek var sen bunları öğreniyorsun üstüne programlama yapıyorsun.
Teorik alan dediğim de sırf ai ya da donanımsal şeyler de değil bu arada, yl programında baya güzel dersler var.
akts.hacettepe.edu.tr
HACETTEPE UNİVERSİTESİ BOLOGNA AKTS BİLGİ PAKETİ/DERS KATALOÄUhttps://akts.hacettepe.edu.tr/ders_listesi.php?prg_ref=PRGRAM_0000000000000000000000510&birim_kod=2010&submenuheader=2&prg_kod=20101
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 2 Mayıs 2025; 14:42:11 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Sadece Maaş anketi değil de bu aralar instada özelden şurayı okudum şu işi yapıyorum şu maaşı alıyorum tarzı gönderiler baya arttı orada ummadığım şeyler de çıkabiliyor bazen
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben de görüyorum onları :D
Dikkate almıyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
sen girmeyeceksen kim girecek. staj belki olmaz ama bence çalışmak için aselsan, roketsan olur. üni sınav sıralaman iyi (buna bakıyolar), ortalaman iyi kendini geliştiriyorsun.
knk ben de öyle düşünüyordum şirketler nie web developer'a o kadar versin diyodum ama öyle değilmiş işte, sandığından çok daha kompleks ve cs altyapısı isteyen işler büyük ölçekli firmalarda. düz full-stacklerden bahsetmiyorum, bi alanda uzmanlığı olan sofengleri diyorum. araştır biraz faang'deki en değerli teknik elemanlar hangisi diye, anlayacaksın.
-
onların hiçbirine bakma, etkileşim almak için trol yapıyorlar.
-
Apple'ın ilanlarına baktım, genel olarak maaşlar birbirine yakın gibi
https://jobs.apple.com/tr-tr/details/200578092/cpu-performance-and-workload-analysis-architect-platform-architecture?team=HRDWR
https://jobs.apple.com/tr-tr/details/200592695/aiml-research-scientist-engineer-robotics?team=SFTWR
https://jobs.apple.com/tr-tr/details/200578152/distributed-build-systems-engineer-build-execution?team=SFTWR
İlk ikisi low level, 3.sü senin alan, daha da hardware şeylere eecileri istiyorlar, yani Appleda gidersem her türlü bir şeyler kodluyor olacam, CPU düzeyinde çalışmalar yapmak çok daha ilgi çekici
Buradan anladığım nerede yaşadığının maaşa etkisi hangi işi yaptığına göre daha etkili maaş üzerinde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 2 Mayıs 2025; 16:35:4 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
1.si ee’ci 2.si phd işi 3.sünde şart değil ama master nice to have. Gerçi abd’ye gitmek için orada master şart gibi.
bana göre de daha ilgi çekici ama bölümümle alakası yok. EE’ye daha yakın alanlar açıkcası ceng bitirip bu alanda çalışan görmedim hep EE mezunları çalışıyordu araştırdığımda.
he 3. alan da öyle sanıldığı gibi kolay değil en az low level işler kadar zor ve duruma göre low level da çalışıyor bunlar. Hepsi hakiki mühendislik işi.
hangisi ilgini çekiyorsa artık. İlk 2si benim bölümle çok alakalı değil o yüzden system engineering daha yakın.
İlk ilandaki her şeyin temelini Computer Organization dersinde gördük seneye de OS var
Ben de pek donanım meraklısı görmüyorum etrafımda ama son yıllarda yazılım çok yaygınlaştı diyedir büyük ihtimal.
Ama high level yazılımcı da olsan low level da olsa her türlü bir yüksek lisans yapmamız gerekiyor gibi, appledaki adam niye gidip 2 satır assembly yazmış lisans öğrencisini alsın ki.
Ben kurumsal isteyince de memur hayatı diyen var da abi yani random bir şirkete gidip macera mı arayayım dümdüz düzenimiz olsun işte. Kurumsal firma sevmeyen de var da bilmiyorum benim için olmazsa üzer
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 2 Mayıs 2025; 16:47:25 >
Doktora yapıp şirkette çalışanlar sonradan öğretim üyesi olanlar bence bu işin zirvesi oyunu bitiren kişiler xd
ben donanım meraklısı bilkent cs'te de pek görmedim, gömülü çalışcam diyenler genelde ee'ci, millet 2 donanım alınca donanıma yakın şeylerden soğuyor gözlemlediğim kadarı ile.
yüksek lisans konusunda kararsızım ama galiba yaparım gibi. bana da sağlam bir OS bilgisi lazım distributed için. eskiden müfredatımızda varmış da kaldırmışlar. bu yaz erken de seneye yazın hallederim kendi başıma.
ya ss daha stabil bir hayat sunuyor, görece rahat bir sektör. ben daha fazla risk daha fazla kazanç peşindeyim. aselsan'a girip 30 sene sonra da oradan emekli olayım gibi bir şeyi asla istemiyorum. max 5-10 sene sektörde maaşlı olarak çalışıp kendi işimi yapmak istiyorum. he google'da system engineer olup yılda 500k kazanırsam oradan devam ederim ama türkiye'de emekli olana kadar maaşlı iş benlik değil. tercih meselesi tabii.
-
eğitim süresi çok fazla olmasa ben de phd isterdim de 30 yaşına kadar para kazanamıyorsun. ama mesleki tatminliğin zirvesi bu bence de.
bu arada aselsan'da çalışırken master doktora yapanlar var ama tabii normal eğitim süresinde bitiremiyorlar.
-
Exception 3-5 kişi kim?
Çok iyi okullarda genç yaşta kadro falan bulanlar oluyor, onların işi rahat boyle Feynman falan gibi tipler 20'lerinde top tier okullarda profluk alıyorlar, herhalde onlar exception?
Bir de gerçekten research seven ve yapmak isteyen veya fizik, matematik veya diğer teorik alanlarda ilerlemek isteyenler için çok fazla piyasa seçeneği bulunmuyor.
Akademik diploma pazarının sonunun gelmesi gerekiyor, şu attığınız 5dk'lik youtube videosunu 2 saatlik derste anlatırlar ve daha az şey anlarsınız; o şekilde işliyor sistem...
Bir yandan AI çatır çatır makale yazabiliyor, bunun önüne nasıl geçmeyi düşünüyorlar merak ediyorum açıkçası...
-
quote:
akademi bunu ne kadar karşılar emin değilim.
Yanindan bile gecmez, rica ederim.
Akademik bir ilerlemeye sahip olmak lisans diplomasinin dunyanin her yerde inanilmaz devalue edilmesinden dolayi zorunluluk/normal bir sey haline geldi ama akademi-akademi olayi apayri bir mevzu eger lisansa girmeden once bu sikka %60 filan agirlik koymuyorsaniz dusunmeyin bile
Öylesine up
Merak ettiğim alanlar hakkında yüksek lisans yapmak kulağa hoş geliyor ama sektöre geçene kadar o anda para kazanma imkanım var mı ya da yurt dışında yl yapma olasılığım ne kadar buna değer mi diye düşünüyorum arada
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 14 Haziran 2025; 22:21:19 >
Başlığı okuduğum an atacağım video gözüme geldi, zaten önceden atmışım.
Teknokente yönelin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X