Şimdi Ara

AGP 8x ve PCIe x16 ekran kartı aynı anakartta ; Yeni nForce 4'e rakip ULI M1695 ve M1567 çipsetleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şu sıralarda bilgisayarını upgrade etmek isteyen kullanıcıların PCIe ekran kartlarına hazır bir sistem veya AGP ekran kartlarına hazır bir sistem arasında seçim yapması gerekiyor. Evet upgrade esnasında her zaman geleceğe dönük parçalar almak ve olası bir sonraki upgrade zamanını olabildiğince ileri almak en mantıklısı ve PCIe geleceğin ekran kartlarının ve donanımların arabirimi olarak karşımızda durmakta. Fakat her zaman upgrade yaparken elimizde sınırsız nakit olanakları olmuyor ve ya 200$ ve üzeri bir rakam ödeyerek sahip olduğumuz AGP ekran kartımızdan vaz geçmek hiçte kolay değil.

    Piyasada hem AGP hemde PCIe arabirimini üzerinde bulunduran anakartlar mevcut ECS, Biostargibi firmalar kullanıcılara AGP ekran kartlarını yeni nesil anakartlarda kullanma olanağı sunuyorlar fakat bu anakartlardaki AGP portları PCIe x1 portundan dönüştürme olduklarından AGP 8x e göre en az %50 daha kötü sonuçlar veriyorlar ve bir çok ekran kartı ile uyumsuz olan bu sistemden yararlanabilmek için firmanın yayınladığı uyumluluk listesindeki ürünlerden birine sahip olmak lazım.

    Eskiden tanıdığınız ALi çipsetlerinin üreticisi ULI, yeni AMD Athlon 64 çipseti M1695 ve M1567güney köprüsü ile size olası bir upgrade durumunda, nVidia'nın şu an için başarımı en iyi çipset serisi Nforce4 lerin performansı ve PCIe x16 ile gerçek performansında AGP 8x portunu bir arada sunuyor. Böylece yüksek miktarlarda para ödeyerek aldığınız ve size şu an için performansı yeterli gelen AGP ekran kartınızı değiştirmeden, gelecekteki olası ekran kartı değişikliğine PCIe x16 yuvası ile hazır, performansı en üst düzeyde bir anakartı almanız mümkün oluyor.

    ULI'ın ilk M1695 çipsetini tanıttığı referans anakartlarda, AMD Athlon 64 işlemciler için üretilen alışıla gelmiş tek kuzey köprüsü içeren anakartlardan farklı olarak birde güney köprüsü bulunmakta. M1567 isimli güney köprüsü gerçek AGP 8x, Sata portları ve USB portlarının sistemle olan iletişimini üstlenmiş durumda.

    Soket 754, 939, ve 940 destekli ULI M1695 çipseti oldukça esnek bir yapıya sahip, istenirse farklı güney köprüleri ile kombinasyonlar oluşturarak çift PCIe 16x slotlu sistemlerden yüksek performanslı server sistemlerinde kullanılan PCI X arabirimine sahip sistemlere kadar destek veren anakartlar oluşturmak mümkün. M1695 ile oluşturulan anakartlarda güney köprüsü kullanılmasına rağmen oldukça yüksek bir performans söz konusu. Normalde Kuzey ve Güney köprüsü arasında oluşan dar boğazdan dolayı belirli performans kayıpları yaşanmakta. ULI dar boğazı, AMD nin işlemci ile çipset arasında kullandığı HyperTransport köprüsünün aynısını kuzey ve güney çipsetleri arasında da kurarak önlemiş bulunuyor. Çipsetler arasındaki bağlantı hızı o kadar yeterliki Japonya bazlı HKEPC Hardware'in referans anakartla yaptığı testlerde His Ati Radeon x700pro AGP ekran kartı Nforce3 Ultra da yapılan testlerle çok yakın değerlere ulaşmış.

    HKEPC Hardware'in referans bordla yaptığı testler ( ATi Special Driver 5.6 + ACE, AMD Athlon 4000+ 939pin)

    ULI'ın başarılı kuzey güney çipsetleri arasındaki bağlantısı sayesinde, sadece AGP arabirimi kullanan günümüzün en performanslı AMD Athlon 64 çipseti nForce 3 250Pro ile referans anakart arasında önemsenmeyecek bir fark oluşmuş. Referans anakart AGP 8x performansı konusunda oldukça tatmin edici, aynı sitenin 7800GTX ile yaptığı PCIe arabirimi testleride ULI M1965'in (Kuzey köprüsü) nForce4 SLI larla neredeyse aynı performansı verdiğini ortaya koyuyor.

    HKEPC Hardware'in referans bordla yaptığı testler ( Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız )

    Anakart testlerde nForce4 SLI'a çok yakın test sonuçları veriyor neredeyse bire bir aynılar. ULI gerçekten çok iyi bir iş çıkartmış gibi görünüyor. ATi nin crossfire çipsetlerini geliştirirken partner firma olarak seçtiği ULI eğer üreticilerden yeterli desteği bulabilirse uygun fiyatla yüksek performanslı çözümler arayanlar için bulunmaz bir olanak olacak. Ayrınca firmanın ULI TGI (Trible Graphic Interface) ismini verdiği ve anakarta PCIe x16, AGP 8x ve PCI ekran kartlarının aynı anda kullanılması ile sanal gerçekçilik simülatörlerinde kullanılabilecek sistemlerin oluşturulabileceğide firmanın belirttikleri arasında. Üç (3) farklı grafik kartı arabirimini olabildğince yüksek performansla destekleyen M1695 ve M1567 ikilisi belkide ileride ATi'nin nVidia'nın SLI'ına cevap olarak geliştirdiği crossfire çözümünü, PCIe ve AGP kartların aynı anda kullanılmasına olanak tanıyarak bir üst seviyeye taşıyacak.

    Gerek fiyatı gerek performansı ve ürteticilere sunduğu esnek yapı ile ULI, nVidia'nın yakaladığı yükselişte çok fazla etki yaratmasada AMD işlemciler için çipset pazarında eğer agrasif bir fiyat politikası uygularsa VIA ve SIS 'in yerini alabilir. Eğer kötü senaryo gerçekleşir ve anakart üreticileri tarafından yeni çipset fazla ilgi görmezse, belki bu çipseti taşıyan anakartları piyasada bulamayacağız fakat büyük sistem üreticilerinin (DELL, HP, GateWay gibi) bu uygun maliyetli yüksek esneklik sunan çipseti es geçmeyeceklerini söyleyebiliriz. Bu çipseti taşıyan anakartların her şey yolunda giderse önümüzdeki 4 ay içinde raflarda yerini alabileceği söylenebilir.

    Çipset ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak ve çeşitli benchmark sonuçlarını incelemek isterseniz aşağıdaki linkleri ziyaret etmenizi öneririz.








  • Asrock kartlardada mevcut hatta daha ılerı gıdıp asrock ta hem 754 hemde 939 uyumu var enteresan hakkaten...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: FunKsTaR

    Asrock kartlardada mevcut hatta daha ılerı gıdıp asrock ta hem 754 hemde 939 uyumu var enteresan hakkaten...


    Daha neler görecez yarabbim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: FunKsTaR

    Asrock kartlardada mevcut hatta daha ılerı gıdıp asrock ta hem 754 hemde 939 uyumu var enteresan hakkaten...


    Şu an piyasada bulunan hiçbir anakartta direk olarak gerçek AGP 8x portu bulunmuyor. Performansı çok düşük olan PCIe x1 den dönüştürme AGP portları varki bunlarda uyumluluk sorunları yaşıyorlar. ULI ın güney köprülü çözümü gerçek hızına yakın bir AGP 8x yuvası sunmakta.
  • bu tip anakartlaar genelde sorunlu olr ama testlere baktımızda feda sonuçlarda wermemiş geçiş dönemi için düşünülebilecek bi anakart
  • sanki ecs nin buna benzer bir modeli vardı,hatta agp express diye cıkmıştı ama onlarda pek tutulmadı zaten
  • bu çok büyük bir yenilik.ama güney köprüsüne koymuşlar.darboğaza neden olabilir.
  • Baska bi yerde okudugum haberde Eylul ayinda cikar diyodu yeni anakartlar Fakat haberde 4 ay demis Turkiyeye gelmesi ise yeni yili bulur o zaman Bence Su anda tam ihtiyacin oldugu bi donem ya gene beklemekten baska yapacak bi si yok...
  • Ati'nin crossfire'sine via yetişecek derken ali yeniden hortladı ve geldi bende çok üzülüyordum ali battı diye demekki batmamış ve çok iyi bir zamanda geldi...
  • uli baya eski bir firmadır p133 üm varkin ali chipsetim vardı. 512 kb onboerd ekran kartlı... rakip iyidir nf4 fiyatları biraz fazla özellik+ performans açısından rakip olabilirse fiyatlar yansıyacaktır. ama bu saatten sonra pek agp'nin tutulacağını sanmıyorum. evet onca para verilen ekran kartlarını bi kenara bırakmak güç ama sonuçta işlemci değiştirmeyede oyunlar zorlamıyormu bizi. zaten sistem yetmeyince hem işlemci hem ekran kartı değişiyor, o zamanda pcix'e geçmenin sakıncası kalmıyor....
  • bence bu ilginç çözümler bence iyidir farklık ve fiyat olarak güzel seçenek davem ULi, SiS, ViA, ATi, nVidia rekabet iyidir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: archuman

    uli baya eski bir firmadır p133 üm varkin ali chipsetim vardı. 512 kb onboerd ekran kartlı... rakip iyidir nf4 fiyatları biraz fazla özellik+ performans açısından rakip olabilirse fiyatlar yansıyacaktır. ama bu saatten sonra pek agp'nin tutulacağını sanmıyorum. evet onca para verilen ekran kartlarını bi kenara bırakmak güç ama sonuçta işlemci değiştirmeyede oyunlar zorlamıyormu bizi. zaten sistem yetmeyince hem işlemci hem ekran kartı değişiyor, o zamanda pcix'e geçmenin sakıncası kalmıyor....

    Hatırladım benimde Pentium 100 makinamın güney çipseti Ali'ydi aslında piyasayı şöyle bir araştırsanız ali çipsetli anakartlar bulunur mesela kadıköye gittiğimde geçende ali çipsetli ama Pentium 3 çalıştıran anakart görmüştüm




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.