Şimdi Ara

Ağırlığın az veya çok oluşunun yol tutuşuna etkisi var mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
3.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar viraj kabiliyetine etkisi olan unsurlar olarak benim bildigim sunlar.

1) Agirlik merkezinin yere yakinligi (Kütlenin fazla veya az olmasi baska bir olgu.)
    2) Süspansiyon sertligi
    3) Süspansiyon tipi (Bagimsiz, yari bagimsiz, sabit süspansiyon sistemi)
    4) Sasi burulma direnci (Sasiyi 1 dereceye kadar burmak için uygulanmasi gereken kuvvet miktarı)

Bu 4 kriteri ayni ölçüde yerine getiren biri 900 digeri 1200 kg kütleye sahip iki aracin, sirf kütleleri farkli diye viraj kabiliyetleri farkli olur diyebilir miyiz?

Aşağıdaki resmin konuyla pek alakası yok. Meraklısı için kondu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 31 Mart 2016; 20:44:06 >

• Doğru aerodinamik yapıda olan bir araçta ağırlık yol tutuşunu artıran etmenlerden biri ama tabii ki tek şart değil. Araçları hafifletmeye çalışmalarının sebebi daha performanslı ve ekonomik araçlar yaratmak.
    Bunun dışında 220kg ağırlığında racing motor 300km/h da yola tutunabiliyorsa bu da demek oluyor ki ilk şart aerodinamik yapı. Rüzgar hızlandıkça doğru noktalara basarsa zaten aracı yere yapıştırır.
  • Önemli olan kısım burda aracın hafifletilerek yol tutuşununartırabilmek, burda önrmli olan kısım süspansiyonları şekilleri ve aracın şaşi dengesinin iyi olması, mesela pug 308 eski kasasından daha hafif ama araç daha iyi yol tutuyor bu başarılıyorsa o zaman hafif yada ağır olması bir unsur teşkil etmeyebilir, ki f1 araçların ağırlıkları ve yol tutuşları gibidir ama etkenler çok lastikler, iz genişliği, lastik basma açıları, bunlar bir çok şeyi etkiler sadece ağır araç iyidir denemez, öyle olsaydı ticari araçların normal araçlardan viraj canavarı çıkması gerekirdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Arkadasın dedigi dogru F1 aracları hafiftir ama virajları donme kabiliyeti cok iyidir.Yanı Yol tutuşu saydıgın krıterler ve şasini yapısından kaynaklanır.

ne kadar hafif o kadar iyi.

950 kg ağırlığındaki araçla denemiştim bunu;

aynı virajı bir ağırlıksız bir de yaklaşık 400 kg ağırlıkla denedim

direksiyonu aynı açıda dödürdüğüm zaman ağırlıksız şekilde dönebiliyorken ağırlık olduğunda direksiyonu daha fazla döndürmem gerekti,

araç ağır olduğunda eylemsizlik kuvveti daha fazla oluyor yani düz gitme isteği daha fazla oluyor.

fizik eylemsizlik kuvveti hakkında araştırma yapabilirseniz demek istediğimi daha net anlarsınız.

Orijinalden alıntı: coupant

Arkadaslar viraj kabiliyetine etkisi olan unsurlar olarak benim bildigim sunlar.

1) Agirlik merkezinin yere yakinligi (Kütlenin fazla veya az olmasi baska bir olgu.)
    2) Süspansiyon sertligi
    3) Süspansiyon tipi (Bagimsiz, yari bagimsiz, sabit süspansiyon sistemi)
    4) Sasi burulma direnci (Sasiyi 1 dereceye kadar burmak için uygulanmasi gereken kuvvet miktarı)

Bu 4 kriteri ayni ölçüde yerine getiren biri 900 digeri 1200 kg kütleye sahip iki aracin, sirf kütleleri farkli diye viraj kabiliyetleri farkli olur diyebilir miyiz?

merkezkaç tan dolayı olur

50 kg lık bir cismi itmeye çalış birde 100 kg lık bir cismi itmeye çalış... hangisinde aynı kuvvetle daha fazla ilerletirsin ? merkez kaçta bu şekilde...

amortisörün tek etkisi lastiklerin daha dengeli şekilde yere basma kuvvetini uygulamasını sağlamaktır... en iyisi yol tutuş amortisörsüz araçlarda olur...

Orijinalden alıntı: sissil

viraj dediğinde ortaya merkezkaç kuvveti giriyor... aracın yere basma kuvveti arttıkça viraj kabiliyetide artar... en büyük etken hatta tek etken ağırlık...

50 kg lık bir cismi itmeye çalış birde 100 kg lık bir cismi itmeye çalış... hangisinde aynı kuvvetle daha fazla ilerletirsin ? merkez kaçta bu şekilde...

amortisörün tek etkisi lastiklerin daha dengeli şekilde yere basma kuvvetini uygulamasını sağlamaktır... en iyisi yol tutuş amortisörsüz araçlarda olur...

Tamamen yanlış düşünce ya da ben yanlış anladım.

Direksiyon pompasını konrol ettirmek için aracın kayışını çıkardım. Direksiyon ağırlığı en fazla tofaş gibi olur diye düşündüm.

Tabi öyle olmadı. Çok çok sert oldu. Sebebini araçtırınca kullanılan yay ve süspansiyon siteminin aracın yere basma kuvvetini etkilediğini öğrendim.

Araba 1000kilo, tofaşla aynı sayılır ama süspansiyon sistemi sayesinde yere 1000 kilodan daha fazla bir ağırlıkla basıyormuş.

• hafif araç daha iyi yol tutar
    Hatalı bilgi. Merkezkaç kuvveti de aracın ağırlığına göre değişir. Sizin dediğinize kalırsak kamyonlar süper yol tutmalı. Ama gerçeğe bakarsanız koenisseg one gibi bir araç 1000 kilo. F1 araçları daha da az. Farklı bir şeyi mi kastettiniz bilemiyorum ama yol tutuş ve viraj kabiliyeti için konuşursak ağırlığın tek etmen olduğunu söylemek abesle iştigal olur. @sissil

• Araç ağırlaştı ama yol tutuş azaldı diyorsunuz ama araç arkası inerken önü havaya kalkıyor. Alttan rüzgar alan araç hafifler. Amortisör ve yay olmasa ağırlık dengesi bukadar kararsız olmaz. Bilmem anlatabildim mi. Her ne durumda olursa olsun virajda daha iyi dönebilmek için yön veren ve çeken lastikler e daha çok yük vermek gerekli Buda demek önden çekiş ve ağırlığı önde olan araçlar daha iyi yol tutar. Arka sabit olduğu için ağırlık arkada olunca merkez kaç kuvvetini düşürür.

yani sizi savuran şey yercekimi ivmesi, viraj yarıçapı, ve sürtünme sabiti.
    görüldüğü üzere ağırlıgın bir etkisi yok.
  • cellman406 C kullanıcısına yanıt
    Kamyon ne alaka anlamadım.

F=m v2/r formül bu anlıyorsan tabi m ağırlık oluyor canım.

bir arkadaş sürtünme yazmış sanırım arkadaş baytar falan sürtünme kuvvetini hesaplarken ağırlığı dikkate alırsın

f= m.a dır fizik okuduysan biraz bilirsin

fsürtünmede kütle ÇARPI yerçekimidir oda g oluyor f=mg yani

https://tr.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sissil -- 30 Mart 2016; 13:40:05 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Hyundai i20 (2009) 1.2 team........Peugeot 206 (2006) 1.4 x-desing....... Peugeot 308 (2010) 1.6 hdi comfort

2017 Opel Astra 1.4 k Enjoy
    2023 Mg Hs Comfort
  • ufuk-34JD58 kullanıcısına yanıt
    Dsgli mi?

Bomba kuruldu.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.