Şimdi Ara

Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Addlink’i marka olarak tanımıyor olabilirsiniz, doğrudur. Addlink, Tayvan merkezli, mobil depolama ürünleri alanında 10 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren bir marka. Addlink S80 gibi 2.7GB/saniye okuma ve 1.4GB/saniye yazma hızına sahip üst segment bir ürün incelemiştik. Bu sefer S10’u test ederken videolarımı işlediğim depolama olarak 3 ay boyunca sınadım, detayları aktaracağım incelemede.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    Öne çıkartılmak istenen bazı özelliklerin vurgulandığı sade bir kutusu var, içerisinden SSD’nin kendisi, 7mm’den 9.5mm’ye dönüştürücü ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, ürün 3 yıl garantili, fiyatı segmenti çoğu üründe de olduğu gibi.
     
    Siyah, diri plastik gövdeli 2.5 inç formundaki, 7mm kalınlığındaki SSD’yi ultrabook’larda, dizüstülerde ve pek tabii masaüstü sistemlerde kullanabiliyorsunuz. Kasanızda SSD yuvaları açıktaysa eğer etiketi de fena görünmüyor.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi' 

    6Gb/s SATA III konnektörü üzerinden bağlanan SSD’nin, ki geriye de uyumluluk söz konusu, 120, 240, 480 ve 960GB gibi kapasite seçenekleri var, elimizdeki 240GB’lık olanı. TBW, yani Terabyte yazma ömrü hakkında bir bilgi verilmemiş, SmartEEC ve SmartRefresh gibi hücre başına yıpranmayı azaltan teknolojilerden, çoğu SSD’de de benzer teknolojiler var, bunlardan bahsedilmiş ama Terabyte yazım ömrü ve IOPS değerleri belirtilmemiş. Mesela Sandisk SSD Plus, WD Green gibi DRAM’siz rakiplerinde de belirtilmiyor ama mesela DRAM’siz bir diğer rakibi Toshiba TR200’de belirtiliyor gibi gibi, giriş seviyesi SSD’lerde farklı stratejiler görüyoruz çoğu zaman.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    Gövdenin altındakilere, derinlere inelim. Gayet küçük bir devre kartının üzerinde, kartın iki tarafına yayılmış Micron üretimi NW838 kodlu 4 tane 64GB’lık TLC NAND var, bunlar Planar yani daha pahalı, üst segmentlerde gördüğümüz 3D NAND’ler gibi çok katmanlı değiller. TLC için hücre başına 3 bit depolanan, uygun fiyat odaklı NAND’ler diyebiliriz, uzun ömürlü MLC için yerine göre 2-3 katı, hele ki SLC için bazen kurumsal ölçekte bedeller ödemek gerekebiliyor. Kontrolcü tarafında Phison PS3111-S11 kodlu, 40nm mimarili tek çekirdekli, çift kanal bir kontrolcü var, giriş-orta segment performansta SSD’lerde kullanılıyor.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    SSD’nin DRAM yani tampon bir belleği yok, DRAM-less olarak geçiyor bu SSD’ler, maliyeti düşürmek için takip edilen bir taktik. DRAM, SSD’de hangi veri nerede şeklinde bir haritanın tutulduğu yer aslında, DRAM olmayınca bu harita ya NAND’lerin birinde ya da RAM’inizde tutuluyor. Performans anlamındaki eksisi şu, mesela 4KB sırasız okuma ve yazma esnasında, internette sörf buna bir örnek, DRAM’li tampon bellekli SSD’lere göre yavaş kalıyor ama bir HDD’yle karşılaştırınca yine fersah fersah daha iyi, bunu da netliğe kavuşturayım.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    Performansına geçelim, Crystaldiskmark’ta 32 sıra 1 izlekli testte pratikteki performansı kağıt üstü verilerden daha başarılı, sıralıda da 450MB/saniyenin üzerindeki okuma ve yazma hızına sahip. Mesela sıralı okumada Sandisk SSD Plus’tan %10-%12 civarı daha yavaş ama yazmada %25 civarı daha hızlı. Toshiba TR200’den, 4KB 32 sıra 1 izlekli testte %16 civarı, sadece 4KB testinde %20 civarı daha yavaş, diğer testlerde ise kafa kafaya.

    ATTO Disk Benchmark. DRAM’siz bir SSD olmasına rağmen mesela bir kontrolcüye sahip Sandisk Ultra II’den 4KB testlerinde okuma ve yazmada %6-7 civarı daha başarılı.
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    Anvil’s Storage Utilities. Burada bizim yaptığımız IOPS değerlerini de görebiliyorsunuz, toplam skorla kendi SSD’niz ve rakip SSD’leri de karşılaştırabilirsiniz ama özet olarak DRAM’li SSD’lere kıyasla yarı yarıya skor farkı ki Addlink S10’un aleyhine, olduğunu söyleyebilirim.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi' 

    AS SSD Benchmark. Okumada ve yazmada tepki süresi bahsettiğim DRAM’siz rakiplerinin önünde, DRAM’li SSD’lerle benzer düzeyde, belleklerden çok kontrolcü iyi iş çıkarmış gibi görünüyor.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    En önemli gerçek dünya testi, belki de en hissediliri, bence dosya aktarım testi. OCZ RD400 gibi 2.6GB/saniyeye kadar okuma hızına sahip bir kaynaktan Addlink S10’a 40 ila 100MB/saniye arası bir hızla aktarım yapabildim, DRAM’siz SSD’ler için şaşırılacak bir hız değil ama 100MB/saniye civarı hızı koruyabilen DRAM’siz SSD’ler de var.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi'

    Addlink S10. Bir HDD’den SSD’ye minimum ama minimum bütçeyle geçmek isteyenler için iyi bir çözüm. Windows açılış hızını 10 saniyenin altına düşürebiliyorsunuz, her oyun faydalanamasa da yüklenme süreleri düşüyor ve en önemlisi de, ben 3 aydır çektiğim toplamda 1.2TB civarı FHD ve 4K 50Mbit videoları bu SSD’de işledim. Premiere’de düzenlediğim yaklaşık 40 videonun kurgu süreci bu SSD’de gerçekleşti kısacası. Premiere’de önizleme performansı DRAM’li bir SSD kadar değildi ama bir HDD’den çok çok daha akıcı çalışabildim, burası net.
     
    Addlink S10 SSD incelemesi 'Uygun fiyata DRAM'siz SSD deneyimi' 
     
    Fiyatı videonun çekildiği tarih itibarıyla 380 lira civarında. Terabyte yazım ömrü daha yüksek olsun, ömrünü bilmek istiyorum, MLC yongalı olsun, kontrolcülü daha hızlı bir SSD olsun derseniz ekstra 200 lira civarını daha gözden çıkarmanız gerek. Yine TLC’li olabilir ama DRAM’li olsun, DRAM’in dolaylı olarak getirdiği biraz daha uzun kullanım ömründen faydalanayım derseniz de ekstra 60-80 lira fazlasına rakipleri var. Lakin ben mümkün mertebe her şeyden, milim milim mümkün olduğunca tasarruf edeceğim, bir yandan benzer bir SSD deneyimini yaşamak istiyorum, sistemimin seri çalışmasını istiyorum derseniz eğer Addlink S10 gibi DRAM’siz SSD’ler tercih edilebilir.
     











  • Neresi uygun fiyatlı?

  • Ne olursa olsun, SSD olsun. Bir PC de en zayıf halka HDD çünkü.

  • deniz_sea kullanıcısına yanıt
    Selamlar,



    kısa süreli indirimler olur, fiyat dengeleri değişir, gayet normal, bulduğunuz indirimden de mümkün olduğunca faydalanın tabii.



    Lakin şöyle bir şey var, ürün fiyatının uzun vadedeki gidişatını göz önüne alarak ve özellikle "...videonun çekildiği tarih itibarıyla..." şeklinde belirterek fiyat bilgisi paylaşıyoruz; döviz kurları her geçen gün aleyhimize değişiyor zira...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burakesan kullanıcısına yanıt
    Burak bey Selamlar,

    Mesajımda ki sitem size değil, ülkemde ki fiyatlandırmalara yanlış anlaşılmasın, sizi severek takip ediyoruz, özellikle video altında yazı olarak paylaşımınız çok çok güzel,

    Teşekkürler...
  • Aynı fiyat seviyesinde Samsung 850 Evo varken pek bir cazibesi yok.


    https://urun.n11.com/diger/samsung-850-evo-25-250gb-ssd-sata3-540520-mz-75e250bw-P216558814
  • 2 tb ssd, hdd gibi 350 400 tl seviyesine inmeden daha elimi surmem ssd ye 120 gb al geç os kur takıl m.2 de alınabilir tabi ki para varsa.

  • Sandisk 480 gb ssd yi 370 tl ye almamistim zamaninda simdi nolmus ):

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rtsbora

    Aynı fiyat seviyesinde Samsung 850 Evo varken pek bir cazibesi yok.


    https://urun.n11.com/diger/samsung-850-evo-25-250gb-ssd-sata3-540520-mz-75e250bw-P216558814

    Daha ucuza var:https://urun.n11.com/hard-disk/samsung-850-evo-250gb-mz-75e250bw-ssd-P163452087




  • Ben anlamadım DRAM'li SSD Nedir? DRAM'siz SSD Nedir?

    Eksileri,Artıları Biri Anlatabilir mi?

  • fiyat olarak bana biraz pahalı geldi ama deneyen arkadaşlar memnun mu ?

  • 380-400tl'ye 250gb Samsung 850/860'lar varken incelemesi yapılan ürün tutmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ssbrutality

    Ben anlamadım DRAM'li SSD Nedir? DRAM'siz SSD Nedir?

    Eksileri,Artıları Biri Anlatabilir mi?
    on bellek denilebilir.mevcut nand lardan cok daha hizli.veri oncesinde buraya yazilir.ardindan kalici olarak nand a yazilir.

    yazma hizi testlerinde 5 gb ve uzeri yazma boyutlarinda on bellek hacmi sonrasi yazma hizinin dusmesini buna baglayabiliriz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.