Şimdi Ara

AC voltaj yükselteç yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 5w lambalı gitar amfisi yapmak istiyorum elimde 220v trafo var fotoğraftaki trafo 260v çıkış veriyor ancak 340v 310v 293v değerlere bir kaç komponent ile ulaşılmış.

    220v çıkış ile 340 310 293v elde etmek için ne kullanmam lazım
     AC voltaj yükselteç yardım



  • Gitar amfisi nasıl çalışır bilmiyorum ama gösterdiğiniz devrede önce köprü diyotla doğrulta yapılmış sonrasında kondansatörlerle dirençlerle dc ye çevirilerek gerilim bölünmüş.260 nasıl 340 oldu derseniz AC - DC doğrulma yapılırken 12 Volt ise Genelde Dc ye çevirdiğinizde yaklaşık 15 Volt olur.Tahminim bu şekilde o değerlere ulaşılmış.
    Biliyorsunuzdur ama ben yine de uyarıyım yüksek gerilim var dikkat edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrtYlmzz -- 15 Haziran 2014; 18:28:43 >
  • 50 voltluk bir trafo ile seri bağlantı yapın yalnız her iki trafonun çıkış fazları ters olursa farkları kadar voltaj elde edersiniz doğru bağlarsanız toplamları kadar elde edersiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thepope

    Gitar amfisi nasıl çalışır bilmiyorum ama gösterdiğiniz devrede önce köprü diyotla doğrulta yapılmış sonrasında kondansatörlerle dirençlerle dc ye çevirilerek gerilim bölünmüş.260 nasıl 340 oldu derseniz AC - DC doğrulma yapılırken 12 Volt ise Genelde Dc ye çevirdiğinizde yaklaşık 15 Volt olur.Tahminim bu şekilde o değerlere ulaşılmış.
    Biliyorsunuzdur ama ben yine de uyarıyım yüksek gerilim var dikkat edin.


    bu 5w lık lambalı bir gitar amfisi hocam.Teşekkür ederim bilgilendirme için. 100ma 340v dc öldürücü derecede çarpar mı ?
  • Emin değilim ama yüksek gerilim çarpar insanı. Çünkü pc güç kaynaklarının çıkışında 10 amper 12volt elektrik var ama çarpmıyor. Yani bence denemeyin bu gitar amfilerinin orjinalleride mi böyle yüksek gerilim var ? Devre resmini aldığınız sitede bununla ilgili bir açıklama olması gerekir.

    Bu gitar amfilerinin normal amfilerden farkı ne ? İnternette farklı devreler var illa yüksek gerilime gerek yok galiba.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrtYlmzz -- 15 Haziran 2014; 19:05:03 >
  • Evet çarpar da öldürür de dc olduğu için ekstra tehlikelidir dikkatli olun. örneğin kondansatörlere hızlı boşalsın diye paralel 100K 1 watt direnç bağlayın
  • gitar amfileri normal amfilere göre sesi temiz tutmaktan ziyade bozmaya yönelik çalışır (distortion kanalı) ve bu amfi transistörlü bir gitar amfisi değil lambalı o yüzden yüksek gerilime ihtiyaç duyuyor transistörlü olsa 24v yeterdi.

    profesyonel müzisyenler transistörlü amfi tercih etmiyor hatta bazıları rectifier katında slikon diyot yerine lamba kullanıyor.
  • tam şema

     AC voltaj yükselteç yardım


    benim trafom 220v ac verebiliyor filament voltajda sorun yok ama 220v ac ile burdaki dc değerleri elde etmek için dirençleri kaçlık dirençlerle değiştirmeliyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merrowbro -- 15 Haziran 2014; 22:14:27 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thepope

    Emin değilim ama yüksek gerilim çarpar insanı. Çünkü pc güç kaynaklarının çıkışında 10 amper 12volt elektrik var ama çarpmıyor. Yani bence denemeyin bu gitar amfilerinin orjinalleride mi böyle yüksek gerilim var ? Devre resmini aldığınız sitede bununla ilgili bir açıklama olması gerekir.

    Bu gitar amfilerinin normal amfilerden farkı ne ? İnternette farklı devreler var illa yüksek gerilime gerek yok galiba.

    Dostum atladığın bir yer var 12v/200K(yaklaşık)=6*10^-6 eder. Ki kalp vb organların üzerinden geçecek 0,02 amper direk nalları diktirir. 0,01 bile tehlikelidir. Ki biz dc akımdan bahsediyoruz yani yük birikmesi vb. olaylar var ac'de iken durum çok daha fena sakın düşük ampere güvenip çıplak elle dokunma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 16 Haziran 2014; 0:14:53 >




  • 220 volt doğrultulunca maksimum 311 volt verir. Direnç değişimi ile istediğiniz voltajları elde edemezsiniz. 220 v ac var dediğiniz direkt şebeke gerilimi ise sakın kullanmayı düşünmeyin direkt şoka maruz kalırsınız trafo ile ayrılmamış bir besleme gerilimi toprak ile üzerinizden birleşirse ki gitarın şase ucunda fişin konumuna göre faz olabilir direkt öldürür. Eğer 220 ile olsaydı adamlar da boşa 260 volt sargısı koymazlar telden tasarruf ederlerdi. Böyle çözümler aramayın.
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    Tamam ben zaten çarpmaz demedim ki çarpar dedim. Yaptığınız hesaplamayı anlamadım ama benim orda demek istediğim bilgisayar güç kaynakalarında veya atıyorum araba aküsünde 12volt olmasına rağmen dokununca çarpmıyor.Bunuda 12 voltun düşük gerilim olmasına bağladım yani.
  • El içi, ayak tabanı buralar elektrik açısından en korunaklı bölgelerdir. Voltaj ve akım düşük olsa bile hassas bölgelerde daha tehlikelidir.

    9V pillere dolumu diye bakarken neden dilimizle kontrol ederiz; çünkü dil daha duyarlıdır. Elimizle hissedemediğimiz enerjiyi dilimizle fazlasıyla hissederiz.

    Elbette herşeyde olduğu gibi burada da bir sınır vardır.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    peki nerde bu tip trafo sardırabilirim ? aslında bu ikinci proje bana lazım olan 220 ac girişe 345 0 345 3.15 0 3.15 verecek bir trafo
  • İnternet üzerinden dahi arasanız bulursunuz özel bir trafo değil. Asıl önemli olan kaliteli çıkış trafosu sardırabilmek. Elimde 8-10 tane lambalı sistemler için özel besleme trafosu var. Voltajları da üç aşağı beş yukarı tutar. Bulamaz yada sardıramazsanız onlardan birini bedeli karşılığı verebilirim. Bu işler için yurtdışından çeşitli trafo siparişleri vermiştim ama vaktim olmadığından geleli uzun zaman olduğu halde uğraşamadım.
  • Dostum şimdi volt=akım*direnç formulü temel formül. Oradaki yazan akım verebileceği en fazla akım. volt 12 ise insan direnci de bir hayli yüksek olduğu için üzerinden akım geçmesi olası değildir yani geçer ama hissedemezsiniz. Aynısını yüksek gerilim için hesaplarsanız çok küçük olsada akım geçtiğini görürsünüz. Akım değeri 20 mA den yüksek olduğunda öldürücü tehlikesi vardır. Yani söylediğiniz doğru düşük gerilim olduğu için vücudunuz akım çekmek istemiyor. Önemli olan burada güç kyanağının ne kadar verebileceği değil.
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    Anladım teşekkürler.
  • 220 volta bir çok kişi dokunmuştur hani sivrisinek ısırdı derler ya onun gibi bir his. Gerçekte bu akımın aktığı noktalara göre değişebilecek bir durum. Geçen yaz kablolamadaki bir hata nedeni ile kullandığım bilgisayarın kasası server tipi metal kapaklı olduğundan toprak hattına değen faz hattı gövdede faz bulunmasına yol açmış. Ben de kasa sol elime değerken sağ elimle kalorifer peteğinin vanasını sıkarken aniden çeneme yumruk yemiş gibi oldum çenem aniden kapandı, dişim yerinden oynadı, gözüm karardı ama ne hikmetse kalp atım sayım değişmedi ve sağ-sol el arası faz-toprak potansiyeli arasında kaldım. Allah'ın işi işte öldürmeyince öldürmüyor ki akım yolu kalp üzerinden geçiyordu.
    Bu elektrik akımını yaklaşık 48 volttan itibaren tehlikeli kabul ederler ancak dokunduğunuz noktadaki derinin nemi, akımın akacağı iki noktanızın pozisyonu, arada ek direnç oluşturacak bir başka parça ve devrede akan akımı sınırlayacak bir eleman olup olmamasına göre yerine göre 220 volt faz ucuna değseniz de çarpılamayabilirsiniz.

    Yine de kimsenin deneyimlemesini istememekle birlikte tecrübe eğer sizi öldürememiş yada sakat bırakamamışsa iyidir en azından düşmanı tanırsınız.

    Lambalı cihazlar uzun zamandan beridir ilgi alanım ki rahmetli babam lambaları ezberlemiş bir adamdı yarım saatte bir lambanın bağlantısını yapıp bias voltajlarını ayarlayıp sistemi çalışır hale getirirdi. Tabi bende çocukluğumda onun çıraklığını yaparken yüksel voltajlı kapasitörlere cihaz kapalı olduğu halde az çarpılmadım ama sadece tek elim üzerinden. Şimdi stoğumda yüzlerce lamba var bazıları kolleksiyonluk eski tarihli bazıları eski kutusunda sıfır konumunda. BÖyle başlıkları görünce kalk yap artık diyorum ama inşallah kısa sürede çalışmalara başlarım zira sesleri hele hele arkadaşın belirttiği ilk mesajdaki 5wattlık olan model gibi A sınıfı çalışanların sesi çok güzel çıkar. İşin ilginci heves edip bir elektrogitar da ben aldım ama elimde 2 adet gitaristlerin tercih ettiği 80 model Celestion G12 de olduğu halde bir türlü uğraşamadım. Umarım siz yaparsınız da keyfine varırsınız kısa sürede. Hatta bir tane küçük tip te ben yapayım hemen diyorum zira elimde malzemeler neredeyse komple hazır.




  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    mesajınızdan anladığım kadarıyla nos lambalar mevcut sizde bunların ederi bir hayli yüksek türkiyede de alıcısı bulunan ürünler.suç olmasına rağmen askeriyeden kaçırmayı göze alan insanlar var bunları lambasına göre 100-600 tl arası değişir tek lambanın fiyatı (nos)
  • Ben askeriyeden almadım sivil şirketten aldım askeriyenin malı değil o nedenle sorun yok. Fiyat konusunda o rakamlar çok uçuk siz ihtiyacınız olan lambaları yazın ben stoğuma bakayım.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    http://www.ebay.com/itm/ULTRA-RARE-PAIR-12AX7-ECC83-SILVER-PLATES-NOS-NIB-from-1958-/170963753474?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item27ce3bda02

    adam ikisini 400 dolara satıyor gümüş plate olduğu için midir 58 yapımı olduğu için midir ama cidden çok uçuk fiyatlar bunlar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.