Şimdi Ara

ABİ ÇILDIRACAM YA ! ! (1902'DE ALMANYA) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
2
Favori
4.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

    Zaten sizin kitlenin okumayla, araştırmayla bir ilgisi yok ama yine de belki gerçekten merak ediyorsun diye akademik bir çalışmanın linkini vereyim. Çok fazla ekonomik terim ve İngilizce yazıldığı için anlamakta zorlanabilirsin ama yardımcı olayım. 25. sayfada gross domestic product yazan yere bak.


    https://warwick.ac.uk/fac/soc/economics/staff/mharrison/papers/ww1toronto2.pdf




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veleciraptor -- 30 Ağustos 2020; 17:26:7 >
  • her şeyin temeli üretimdir. üretimin temeli teknolojidir. bunların ikisinin de kaynağı insan gücüdür. daha doğrusu kaliteli insan gücü.


    Osmanlı pek çok anlamda 1750'lerden itibaren Avrupa'dan kat kat geri kalmıştı. Bunun temel nedeni çok sayabiliriz. İşte Amerika'nın fethi ile, ki Osmanlı istese orayı da kontrol edebilirdi ancak o zamanlar eski dünya tabir edilen kısımda kalmayı tercih etti. ipek yolu zaten Osmanlı'nın elindeydi. Ancak Amerika'nın zenginlikleri Avrupa'ya aktıkça hayal edilemeyecek kadar zenginleştiler.


    Üstüne din adı altında hurafelerden kurtuldular. Kara veba neden oldu mesela, cadı avı ve kedilerin şeytanın yardımcısı olarak ilan eden Papa, Avrupa'da bir kedi katliamına sebep oldu. Kediler gidince fare nüfusu aşırı arttır ve ardından veba yaygınlaştı. Tedavi olarak ta zamanın Osmanlı'sı ile kıyaslandığında mağara çağı seviyesinde olduklarından nüfusun nerede ise yarısı kırıldı gitti.


    Rönesans ile eğitim kısmına eğildiler. Ek olarak Amerika'daki kolonilere çok sayıda mal satmaya başladılar. bu üretimi arttırdı. üretim artınca sanayi devrimi meydana geldi vs. Osmanlı bu esnada kafasını tamamen dine gömmüş, rüşvet almış başını gitmiş, eğitim yerlerde sürünmeye başlamış üstüne adalet te gitmişti. Adam kayırma nedeni ile işi layıkına değil yalaka olana verdiler vs.


    Üstüne bir de umut burnunun keşfi ile ipek yolunun değerini kaybetmesi var. Dolayısı ile Osmanlı'nın gelir kapıları teker teker kapandı ve akıl almaz bir borç batağına saplandılar. bunu hayvani vergiler ile telafi etmeye çalıştılar. bu hayvani vergiler Osmanlı kontrolündeki etnik gruplarda huzursuzluk yarattı. üstüne milliyetçilik akımı ile bunlara gaz verildi vs. sonrasında olanları zaten biliyorsunuz.


    Bugün yaşananlara bakıldığında Osmanlı'nın son dönemi ile aynı olduğunu söyleyebilirim. Ülkeye Araplar dolduruldu, yakında bunlar da hak talep edecekler, dil isteyecekler, eğitim isteyecekler, zamanı gelecek toprak isteyecekler. Bu senaryo Özal zamanında Irak'tan kaçan Kürt'ler ile zaten yaşanmıştı. Yani Atatürk'ün "Ne mutlu Türküm diyene" lafı ile "tek millet, tek devlet, tek dil" amacı bitirildi. Tabii bunun için güçlü bir ekonomi de lazım. Nitekim ABD olsun Fransa olsun bu ülkelerde alt kimlikler hiç bir zaman kendi kimlikleri ile ön plana çıkmaz. Hepsi ya Amerikan vatandaşıdır, ya Fransız. İngiltere biraz daha karışık. Ekonomi güçlü ise, insanların karnı doyuyorsa, istediklerini alıyorlarsa alt kimlik pek akıllarına gelmez.


    Bizde ise "Benim Kürt vatandaşım, benim laz vatandaşım..." gibi söylemlerle alt kimlikler ön plana çıkarıldı, ülke hayvan gibi borçlandırıldı, aynı Osmanlı gibi ayrıcalıklı bir zümre oluşturuldu, bu zümre vergi vermez sadece ülkeyi sömürür. bu durumda oluşan ekonomik buhran alt kimliklerin daha da fazla ortaya çıkmasına yol açacak. üstüne dış politikada yapılan saçma sapan uygulamalar ile ülke bölgede yalnızlaştırıldı.



    Şimdi 18 senelik siyasete bakınca sanki zaten amaç bu imiş gibi gözüküyor. Kademe kademe, göstere göstere, gıdım gıdım ülke hızla Osmanlı'nın yıkılış dönemine doğru götürülüyor.





  • veleciraptor kullanıcısına yanıt

    senin verdiğin bu pdf le senin koyduğunla hiç bir alaka yok ayrıca o savunduğun listeyi yüksek ihtimal pc hesaplamış hani şimdiki değerleri girmiş 100 sene once nedir diye hesaplamış senin gibi sözde üst akıllarda yemiş..

    o çinin ekonomi başlangıç doğuş yılı 1980 ler tarihten bir haber adam ,ondan oncesi hanedanlık kavga dövüş açlık sefillik kıtlık zaten...

    sizin kitlede kültür abidesi bu konuda hakkını yiyemem   nette her bulduğu office belgesine inanıyorlar ..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 30 Ağustos 2020; 17:54:28 >
  • Almanlar hatalarından ders aldı Hitler'in torunlarıyız diye böğürmedi, böğürenlerini görüyoruz yıkılma sürecine girdi.

  • Adamların hakkını vermek lazım 2 dünya savaşı gördüler hala güçlüler.


    Osmanlı zamanında petrol arazilerine sahip çıkılsaydı bizde güçlü olurduk.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Masallah drone uda. Bulmuslar heralde o tarihte :) saka bi yana birde ikinci dunya savasindan sonraki halini gorun yikik dokuk ona ragmen muthis toparlandilar ornek disiplin..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

    1881 Muharrem Kararnamesi ile Duyunu Umumiye diye bir şey var duydun mu? Ülke çökmüş yani. hüloooooğğğğğ

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    Bizimkide fena değil ,almanlar rayın altından çektiği için oyle havalı gözükmüş biraz ...

    Ayrıca osmanlı 1900 lerin başında almanyadan kat kat daha güçlü ve zengin bir devlet onları bititren 2.dünya savaşı bizi bitirende 1.dünya savaşı..

    Savaşlar sonrası biz askeri vesayetten askeri darbelerden 70 yıl kurtulamadığımız için geri kaldık türkçesi o, darbeci askeri yönetimle henüz uzaya çıkan olmadı ola ola kuzey kore oldu..

      şu yorum bizden neden olmaz sorusunun cevabı...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lazer__

    avrupa rönesans ile aydınlanma yaşarken 3.selim ve 2.mahmut yeniçeriler ile uğraşıyordu yapacak bişey yok. Atatürk'ün de ömrü vefa etmedi erkenden ayrıldı aramızdan :\

    hocam valla güzel özetledin , en çok II.Mahmud zorlandı galiba

  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Adamların ekonomik problemler yaşaması dünya ekonomisinin merkezi olmadığını göstermez ki. Bir insanın her mesajı da ofsayt olmaz ki. Özellikle mi yapıyorsun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-481916DD1 -- 31 Ağustos 2020; 15:11:26 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-481916DD1

    Adamların ekonomik problemler yaşaması dünya ekonomisinin merkezi olmadığını göstermez ki. Bir insanın her mesajı da ofsayt olmaz ki. Özellikle mi yapıyorsun?

    evet şu an oyleler ama bir çok defa dibi gördüler,sonsuzluk garantisi yok diyorum ama anlayana...

  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Yine ofsayt. O zaman için dedim zaten :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-481916DD1

    Yine ofsayt. O zaman için dedim zaten :)

    1 markın dolar karşısında 300+ kat değersiz olduğu zamanlardamı süper güçtüler diyon ? almanya aşkın kara sevdaya dönememiştir inş..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 31 Ağustos 2020; 15:31:45 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Yine ofsayt. Sen ekonominin merkezi Osmanlı demişsin. Ekonominin merkezi Londra'ydı demiş arkadaş, Almanya'yı da başka birşey için örnek vermiş sen ise sadece Almanya'yı kötülemek için cabalamışsın. Hiç ofsaytaan çıkmıyorsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ramowarr

    hocam valla güzel özetledin , en çok II.Mahmud zorlandı galiba



    Alıntıları Göster

    evet adam 2 tane ordu kurdu bu yobaz yeniçerilerin yüzünden kaldırmak zorunda kaldı...


    mısır valisi düşün teee mısırdan kütahya ya kadar geldi (komuta eden oğlu) osmanlı mısır valisinin oğluna yenildi ve kendi valisinin istanbu'la yürümesini durdurmak için rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı.rusya'dan çekinen ingiltere fransa olaya müdahale etti ve bir anlaşma yapıldı birçok valilik kavalalı mehmet ali'ye verildi.karşılığında vergilerini aksatmama şartı eklendi

    garantör devlet de ingiltere fransa oldu :DD


    7 yıl sonra kavalalı yine isyan etti vergileri göndermedi.2.mahmut ihtar çekince kavalalı, oğlu ibrahim komutasındaki orduyu anadolu'ya gönderdi gaziantep ve nizip kaybedildi.


    bu sıralarda 2.mahmut üzüntüsünden vefat etti




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 31 Ağustos 2020; 15:42:16 >




  • Almanya defalarca yıkılmasına rağmen eğitimli halkı ile tekrar güçlendi. İstediğin kadar yolun olsun, istediğin kadar köprü bina veya silahın olsun, halkın eğitimsizse hiç şansın yok.

    Almanya 2. Dünya savaşı sonrası ilk işi çocukların travmalarını atlatması ve yeni güncel bir eğitim sistemine geçiş oldu. Bu sistemi yıllar içinde kusursuz hale getirdi. Sonrası zaten kendiliğinden geliyor.

    Bizde ise eğitim sistemi talan edildi, din eksenine kaydırıldı, ticari araç olarak görüldü, üniversitelere siyaset el koydu...bu şekilde de olmuyor işte...

  • evet okadar ezik bitikdikti böcektikki alman imparatorluğu 1 .dünya savaşında yanında olmamız için adeta peşimizden koştu ,bilrikte başaracaz diye, ilk başlarda tarfsızlık bildirisi vermemize rağmen, osmanlının o konuda bir hatasını görürüm almanların fazla gazına geldiler .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 31 Ağustos 2020; 15:49:51 >
  • coğrafya kaderdir. kimse eşit doğmamıştır.

  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

    Sonuçta fazladan asker neden istemesinler?

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.