Şimdi Ara

Abdülhamit döneminde kaybedilen topraklar hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 2.Abdülhamit döneminde kaybedilen topraklar hakkında ne düşünüyorsunuz ? Abdülhamit in hatası var mıydı yoksa tamamen kendi dışında mı gerçekleşti olaylar ?



  • II.Abdülhamid'e yapılan tenkitlerden başlıcası budur. Ancak onun yıkılma tehlikesi altında olan bir imparatorluğu yönettiğini gözardı etmemek gerekir.Kendisi denge siyaseti uygulayarak yıkılma riskiyle karşı karşıya olan ve ajanların cirit attığı bir devleti 33 yıl ayakta tutabilmeyi başarmış ve bunu yaparken ülkeyi her anlamda kalkındırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kadroları yetiştiren okulları o açmıştır. Batılılaşma yönünde hareketleri de mevcuttur ama bizim insanımız bunları görmezden gelir.
  • Ayrıca ben bir karış dahi toprağı satmam kanla alınır kanla verilir demiştir. Bu yüzden de savaşlarda ve sonrasında toprak kaybetmiştir.
  • Su lafa inanmiyorum 33 yil boyunca devleti degil tahtini ayakta tuttu.Devlet zaten parcalaniyordu.Modernlesmeye katkisi oldu mu evet ama oncu olamadi.31 mart ayaklanmasini desteklemesi de tahtini kazanma cabasidir.Devleti ayakta tutmak isteyen boyle bir girisime arka cikmaz.



    Asil demek istedigim bir insani ilahlastirma cabasi basari bakimindan hakkinda 33 yil tahtini korumak disinda pek bir sey diyemem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o dönem çok toprak kaybedildi,hangi padişah olsa yine de kaybedilirdi çünkü devlet güçlü değildi
  • darklord1905 kullanıcısına yanıt
    Padişahlık sisteminde ne yapması gerekiyordu. Tahtını koruyabilmesi için devletin bütünlüğünü koruması gerekiyordu. Ha cumhuriyet için girişimleri desteklemesi gerekiyor derseniz zaten onu vahdettin yaptı. Toprak kaybını söylemeye gerek var mı ?
  • Padişahı ilahlaştırmak kadar yerin dibine sokmak da yanlıştır.İmpatatorluğun çözüldüğü bir dönemde tahta geçi İkinci Abdülhamit ve Alman imparatorunun mektuplarına bakarsanız kendisinden mükemmel bir diplomattır diye bahseder.Okullar açmıştır, çeşitli eğitim reformları yapmıştır ki bütün bunlar Mustafa Kemal gibi İsmet İnönü gibi Enver paşa gibi ileride oldukça yüksek makamlara gelecek devlet adamları yetiştirdi.Toprak kaybı yaşansada ülkeyi bir arada tutmayı bilmiştir.Eminim eğer daha uygun bir vakitte tahta geçseydi daha büyük işler yapabilirdi.



    Abdülhamit sevdalıları genel olarak çomarlar ve Osmanlı geri gelsinciler olduğu için bizde bir kesim tarafından iyi tanınan bir padişah değil.Daha çok okunmalı ve objektif bir biçimde tanınmalı bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darklord1905 kullanıcısına yanıt
    sen çok yanlış gelmişsin.Cumhuriyet kurulduğunda yenilik namına yapılan bir çok şeylerin temeli Abdülhamit dönemindendir ve onun açtığı yolda gidilmiştir.Kızlar için bile okullar açmıştır ki bu Osmanlıda gerçekleşmesi zor bir durum.Atatürk ve silah arkadaşları onun modernize ettiği sistemde gelişmiştir dünyadan haberleri olmuştur

    31 mart ayaklanmasında isteseydi kendi koruma bilrilkelrini hamideye alaylarını salardı o yıldırım ordularının başına kimse durduramazdı sözde Abdülhamit'in planladığı isyanı
  • Abdulhamit reformlarina lafim yok ki reformlarin fikir babasi o degil.Abdulaziz ve 2.Mahmudun yenilikci hareketlerini o donemde icerideki reform karsiti hareket yuzunden yururluge koyamadigi yeniliklerin bir kismini koydu.



    O saydigin isimlerin gelismesini saglayan sey okullar degildi.Imparatorlugun icinde bulundugu cokus ve buhrandi.Bu adamlar trablusta balkanlarda imparatorlugun cogu cografyasinda savasti.Yoksa Mustafa Kemalle Yeoryos Hacıanestis ayni egitimi aldilar okulda.Bu adamlar balkanlar gibi cografyada pisti ve olgunlasti.



    Hamidiye alaylarina ne duzensiz suvari birlikleri.Yildirim ordulari mi Yildirim Ordular grubundan bahsetmiyorsundur umarim.



    Birde son olarak yenilik namina gelenlerin temeline gideceksek islahatlere kadar gitmemiz gerekir.Sen inkilaplari kucuk gorme onlar bu milletin Avrupa gibi kiyim,tecavuz ve yikim gormeden elde ettigi haklar.Avrupada kadina oy verme hakkinin gecmisine bak ne kadar karanlik gorursun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • darklord1905 kullanıcısına yanıt
    Sana ne desek boş kendince çıkarımlar yapıyorsun ben inkilapları nerde küçük görmüşüm?Abdülhamit'i her seven Atatürk düşmanı yada gerici falan mı oluyor nedir kafandaki.

    Hamidiye alayları Abdülhamit in koruma bölüklerinden sadece bir tanesidir dostum.

    31 mart vakasının bir ittihat ve terakki oyunu olduğunu göremeyecek kadarda dar görüşüysen sana söylenecek sözümüz yoktur(Enver paşa ve Cemal paşaları çok severim kesin bir ittihat terakki düşmanlığım yoktur)


    Ve evet Atamız cumhuriyeti kurarken demokrasiyi yeşertirken avrupada aşırı sağ ve sol gruplar türemiş tek adamlar ortaya çıkıyordu merak etmeyesin hepsini biliyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DBF37AF64 -- 5 Nisan 2017; 22:51:47 >
  • 31 Mart vakasi ittihat ve terakki oyunu demek komik, Avci taburlari ve gerici gruplar var isin icinde.Istanbulu ele geciriyorlar.Ittihat ve terakki hukumetini istifa ettiriyorlar.Bildigin askeri darbe girisimi var ortada.Komplo teorisi uretmeye gerek yok gercekler ortada.



    Diger soylediklerinde reformlarin temelini Abdulhamit atmadi onu yazmak istedim.



    Inkilaplarla ilgili yazdigim ise sana cevaben degil genel yazdim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darklord1905 kullanıcısına yanıt
    Olay bittiğinde kmilerin ipleri eline aldığı belli Abdühamit isteseydi pek ala halk yanında yer alır tıpkı 4.Muratın yeniçerilere yaptığı gibi ittihatçıların tek tek kellesini alırdı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DBF37AF64 -- 6 Nisan 2017; 16:12:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KolonyaAdam

    Padişahı ilahlaştırmak kadar yerin dibine sokmak da yanlıştır.İmpatatorluğun çözüldüğü bir dönemde tahta geçi İkinci Abdülhamit ve Alman imparatorunun mektuplarına bakarsanız kendisinden mükemmel bir diplomattır diye bahseder.Okullar açmıştır, çeşitli eğitim reformları yapmıştır ki bütün bunlar Mustafa Kemal gibi İsmet İnönü gibi Enver paşa gibi ileride oldukça yüksek makamlara gelecek devlet adamları yetiştirdi.Toprak kaybı yaşansada ülkeyi bir arada tutmayı bilmiştir.Eminim eğer daha uygun bir vakitte tahta geçseydi daha büyük işler yapabilirdi.



    Abdülhamit sevdalıları genel olarak çomarlar ve Osmanlı geri gelsinciler olduğu için bizde bir kesim tarafından iyi tanınan bir padişah değil.Daha çok okunmalı ve objektif bir biçimde tanınmalı bence

    Arkadaş o dediklerinizi 1699 sonrası neredeyse her Padişah yapmış.

    Sürekli olarak topraklar azalmış ama Devlet ayakta durmuş. Bu, 2. Abdülhamit'e özgü olan 2 Abdülhamit'i yüceltmek için kullanılabilecek bir şey değil. Kaldı ki bir yetenek veya başarı da değil. O yüzyılların şartları öyle. Bir yerde olay olur, isyan çıkar toprak gider, birisiyle savaşırsın tarafların güçleri yettiğince savaş sürer, kazanan kazandıklarını, güç dengesini bozmayacak şekilde ise diğerlerinin izni ile alır. Kaybeden ise kaybetmiştir ama diğerlerinin çıkarları doğrultusunda verdikleri destek sebebiyle her şeyini kaybetmemiştir. (Ne diyor bu diyen, Osmanlı-Rus Savaşları'na, Kavalalı Olayı'na falan baksın.)

    Çok yenilik taraftarlarıyız madem hadi 2. Mahmut'a bakalım. Yenilik ve batılılaşma anlamında icraatları 2. Abdülhamit'ten çok daha fazladır. O da okullar açtırmıştır.

    Birileri bugün çıkıyor, onun açtığı okullarda yetişen İttihatçı Kadrolar onu devirdi diyor. Yahu 2. Abdülhamit İttihat ve Terakki ile anlaşarak tahta çıkmış bir Padişah. İttihat ve Terakki'nin temelindeki (Yeni Osmanlılar-) Jön Türkler, 2. Abdülhamit'ten eskidir. Yalnızca onun döneminde yetişenlere de bakalım; biraz Batı eğitimi almış, gözü açılmış, Demokrasi ile, İnsan Hakları ile, Milliyetçilik ile tanışmış, Avrupa'ya gidenleri bunları canlı canlı görmüş adamların, 2. Abdülhamit'in İslamcı Politikası'na ve sert yönetimine 'olur' demeleri mümkün mü-idi?

    2. Abdülhamit okullar açmış. Eee? Başkaları açmamış mı? Bir tek 2. Abdülhamit mi görmüş geri kalmışlığı? 2. Mahmut'un açtığı okullardan, 3. Selim'in yenilik çalışmalarından Doğu'nun mistik düşüncelerine önem veren adamlar mı çıkmış?

    Adamın yararlı icraatlarına bile zorla laf ettiriyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 7 Nisan 2017; 8:38:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Lotusx L kullanıcısına yanıt
    Bunlar sadece Abdülhamite özgü mü dedim ?



    Aynı şeyi söylüyoruz durduk yere polemik yaratmaya çalışmanın anlamı yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KolonyaAdam kullanıcısına yanıt
    Adamın yerin dibine sokulmaması için (katılıyorum sokulmamalı) yaptığı övülesi/önemli şeyleri yazmışsın, doğru anlamış mıyım?

    Ben de yazdıklarının başarı imiş gibi anlatılmasının doğru olmadığını belirttim. Özellikle de toprak kaybederken Devlet'i ayakta tutma kısmı. Örneğin, yukarıda örneklediğim olaylarda Devlet'i ayakta tutanın, Devlet'in Padişah(lar-)ı mı olduğu yoksa 5 Nisan gecesi (günün son saatlerinde) Büyükelçisine küfür ettiğimiz ülke mi olduğu tartışılır.

    Tamam, son dönem Padişahları arasında önemli bir yeri var. Ama yavaş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 7 Nisan 2017; 9:21:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.