Şimdi Ara

ABD'nin yapay zeka pilotlu F-16'sına karşı Türkiye'nin Kızılelma hamlesi ve F16 ÖZGÜR projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
5 oy
Sayfa: 1
Giriş

• ABD Hava Kuvvetleri ve DARPA, VENOM adını verdikleri otonomi kitini sıradan bir F-16'ya monte ederek uçağı yapay zeka kontrolünde uçurmayı başardı. Kalkışı bir pilot yaparken, güvenli irtifaya ulaşıldıktan sonra kontrol tamamen yapay zekaya devredildi. Bu videoda hem bu tarihi testi hem de arkasındaki teknolojiyi anlatıyoruz.

VENOM'un en kritik özelliği, uçağın ana uçuş yazılımına dokunulmadan monte edilebilmesi. Yani teoride filodaki herhangi bir F-16'ya uygulanabilir bir sistemden bahsediyoruz. "Human-on-the-loop" adı verilen bu modelde pilot sadece gözetmen konumunda; yapay zeka karar veriyor, insan gerekirse müdahale ediyor.

Peki bu haber Türkiye için ne anlama geliyor? Türk Hava Kuvvetleri, dünyanın en büyük F-16 filolarından birine sahip. Videoda ÖZGÜR Projesi ile bu filonun nasıl yerlileştirildiğini, ASELSAN'ın MURAD radarından HAVELSAN'ın görev planlama yazılımına kadar hangi milli sistemlerin entegre edildiğini detaylıca ele alıyorum.

Ancak ÖZGÜR Projesi ile VENOM'u karıştırmamak gerekiyor — biri avionik yerlileştirme, diğeri otonom uçuş. Asıl VENOM'a karşılık gelen Türk projesi, Baykar'ın Kızılelma'sı ve Leonardo ile birlikte yürütülen K-SWARM programı. Bu bölümde Kızılelma'nın loyal wingman konseptindeki yerini ve insanlı-insansız otonom formasyon uçuşunu anlatıyorum.

Videoda ayrıca Boeing MQ-28 Ghost Bat, Kratos XQ-58 Valkyrie ve Sukhoi S-70 Okhotnik-B gibi dünyadaki rakip otonom platformlarla karşılaştırma da yapıyorum. Türkiye'nin bu yarışta nerede durduğunu, hangi teknolojik altyapıya sahip olduğunu ve VENOM benzeri bir F-16 retrofit projesinin gerçekçi olup olmadığını konuşuyoruz.

Beğenmeyi, abone olmayı ve yorumlarda görüşünüzü paylaşmayı unutmayın. Türkiye'nin mevcut F-16 filosunu otonomlaştırması mı, yoksa Kızılelma ve KAAN gibi yeni nesil platformlara odaklanması mı daha mantıklı sizce?

• Gerçekten farklı ve güzel olay.
    Son paragraftaki sorunuza gelince de. Her ikisine de odaklanmalıdır.

• En son s400 leri satıyor, f38 leri ABDden alıyorduk anlaştık deniyordu. Ne çıkmaza girdi şu olay. Bilen biri varsa yine ne oldu anlatsın.

F-16 filosuna en çok sahip olan ülke bizsek bunu elimizden geldiği kadar geliştirip değerlendirmeliyiz. Bunu yapıcaz diye de diğer projelerin de önünü kesmeye gerek yok. Artık dağda eskisi gibi PKK yok, olsa da bu kadar teçhizat fazla değil mi dağda elinde silahla gezen birisi için? E peki bu kadar yatırım niye, ekonomi bu haldeyken? Tabiki ülkeni koruyacak, savunacaksın ama ekonomisi iyi olmayan bir ülke bu kadar yatırımı savunma sanayii yapınca bir bildikleri vardır herhalde diyorum. Ben bilmiyorum ama, bilen biri söylesin svaşa mı giriyoruz, potansiyel bir savaşa mı hazırlanıyoruz, veya paranoyaklaştık mı kendimizi korumak uğruna? Yoksa şirkete yatırım mı, yoksa zaten bir savaş var da ben bu soğuk savaşın içindeyiz ama göremiyor muyum? Bilen varsa bilgisini benle paylaşsın zira merak ediyorum, fikir paylaşmayın bilgi paylaşın ama benle. Fikir bende yürüttüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkan 197 -- 4 Ağustos 2026; 2:24:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Basit bir bağlantıyla pilotlu uçağı pilotsuz hale getirebilmek çok önemli. Ukrayna savaşı uçak kadar pilot sayısının da önemli olduğunu gösterdi. Eğer pilotlarının sayısı azalrı ama uçak tedariğin yeterince varsa da işe yarar, görev esnasında pilota bir şey olursa da işe yarar, eğer kaçınma manevrası pilotun geçici bilinç kaybına sebebiyet verecek halde ama zaruriyse de işe yarar.

Hatta Çin'in yaptığı gibi eski uçakları İSU (insansız savaş uçağı) olarak kullanmak için bile değerli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.