Şimdi Ara

Abd'nin Bölgesel Müttefikleri: Rusya ve Çin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet yanlış duymadınız Rusya ve Çin'in Abd'nin bölgesel müttefikleri olduğunu düşünüyorum bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    Neden diyecek olursanız:

    - 1. dünya savaşında Rusya'nın Almanya'ya karşı İngiltere/Abd'nin yanında verdiği destek.
    - Aynı şekilde Çin'in , Abd'nin karşısındaki Japonya'ya karşı kaldığı çaresiz durum ve Abd'nin bunu fırsata çevirmek istemesi.
    - Hitler Almanyasıyla savaşan Rusya.

    Abd, hem kend gücünü hakimiyetini arttırmak hem de kendine bölgesel gerçek müttefikler oluşturmak maksadıyla bu ülkeleri destekledi,güçlendirdi ve bir süre sonra kendisine rakip haline getirdi.

    Çünkü Abd yeri geldiğinde tekelci politikalar sürdürsede yeri geldiğinde liberalizmi doğru şekilde kullanmasını biliyordu. Rusya ve Çin'in Abd'ye kısmi ortaklığı ve kısmi soğuk savaş rekabeti Abd sermayesine ve sanayisinede ciddi imkanlar sağladı.

    Bugün Çin, sanayisi ile kendinden bahsettiriyorsa Abd medyasında Abd'yi ezip geçecek , Abd'den daha güçlü olacak Abd'nin devri bitti sözleri dönüyorsa düşünmek lazım Abd saf bir devlet mi de kendini kötületsin?

    Soğuk savaş döneminden sonra uzun vadeli anlaşma kendini de ortadoğuda göstermiş oluyor. Yeşil Kuşak projesi sonrası Abd, operasyonların bir çoğunu Rusya'ya havale ederek üzerindeki psikolojik baskıyı ve tepkiyi azaltıyor.

    Sanıyoruz ki ortadoğuyu Abd tek başına karıştırıyor. Sanıyoruz ki Suriye ve Irak'ı Abd, Rusya'ya karşı cephe açabilmek için bölüyor. Rusya , Abd'ye karşı cesaret gösteriyor sanıyoruz. Rusya, Abd ile ortak kazanımlar sağlıyor.

    Halbuki adamlar anlaşmış. Sen bize bunu yap,biz sana şunu yapalım . Abd ve Ab, Kırım'ı 80'lerde yapılan anlaşmadan sonra günümüz döneminde Rusya'ya hediye etti. Bizim de bir kısmımızı Rusya'ya hediye edecekler galiba. Bunun karşılığında da Rusya , bizim 1950-60'larda Nato'da üstlendiğimiz askeri operasyonları üstlenme ve serbest piyasa ekonomisini ortadoğu topraklarına yerleştirme adımını Rusya, bizim ve Abd yerine kendisi yerine getiriyor. Tabi Çin'de buna yenilenmiş ipek yolu projesi ile girmiş,kabul etmiş ve kendini kabul ettirmiş bir durumda. Çin'in batılı büyük şirketlerin ucuz iş gücünü üstlenerek ülke ekonomisini kalkındırabilmesinde de bu yatar.

    Sanmayalım ki Abd sadece kendi şirketlerinden menfaat sağlıyor sanmayalım ki Abd'nin tek derdi para. Abd , çarkın dönmesinden kazanım sağlar. Abd için önemli olan iştir. Para veya enerji değil. İş için enerji önemlidir. Fakat bu demek değildir ki Abd enerji için her şeyi yapar. Çok şeyi yapar ama her zaman kısa vadeli kazançlar düşünülmez. Bu yüzden uzun vadede kendileri için daha efektif,nitelikli kazanımlar için Abd enerjiyi bile gözden çıkarabilir.

    İşte bu yüzdendir ki olası bir Türkiye - İran - Suriye - Mısır - Suudi kapışması hem Abd'nin hem Rusya'nın hem Çin'in işine gelecektir. Bundan zararlı olacak olan Ab gibi gözükmektedir. Gerçi gerek Ab'nin bizi düşman olarak görmesi ve bu güdümde politikalar yürütmesi gerek bizim onları düşman olarak görmemiz hem Ab'ye hem bize zarar veriyor. Bakalım Abd,Rusya,Çin ve İngiltere Ab'yi bu denklemde nasıl koruyacaklar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 25 Aralık 2017; 22:30:43 >







  • Sevr anlaşmasında gizli paylaşımcılar(abd,ingiltere,fransa,yunanistan,..) arasında rusya da vardı ama bolşevikler yönetime geçince hepsini açıkladılar.

    Günümüzdeki rusya bolşevik tarzında mı yoksa değil mi?

    Sevri her fırsatta hatırlatanlar abd,fransa ve ingiltere. Rusya da arada sırada hatırlatıyor gibi, mesela savunma sistemleri için masaya tam oturacakken vazgeçip gidiyorlar. Al sana sevr için trip yapan rusya(mı acaba?).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 25 Aralık 2017; 22:48:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    Sevr anlaşmasında gizli paylaşımcılar(abd,ingiltere,fransa,yunanistan,..) arasında rusya da vardı ama bolşevikler yönetime geçince hepsini açıkladılar.

    Günümüzdeki rusya bolşevik tarzında mı yoksa değil mi?

    Sevri her fırsatta hatırlatanlar abd,fransa ve ingiltere. Rusya da arada sırada hatırlatıyor gibi, mesela savunma sistemleri için masaya tam oturacakken vazgeçip gidiyorlar. Al sana sevr için trip yapan rusya(mı acaba?).

    Bolşevik cuntasının yönetime geçmesi o zaman ki uygun olmayan ortamın bugün ki teknolojisini,zamanına dönüşümünü beklemenin uygun olacağı şeklinde düşünülmesinden kaynaklanıyor olabilir.

    Bugün devletlerin ürettiği teknolojiler inanılmaz. 80-90 yıl önce yapamayacakları, sahip olamayacakları bir çok imkana bugün artık sahipler. Bu süre içerisinde de ortadoğuda bazı toplumlara da tek başına nüfus hakimiyeti sağlamamak için gerekli rekabet ortamını oluşturdular. İsrail'in ortadoğuda kurulması, Ermenistan'ın Türki devletler arasında kurulması hem Sovyet/Rusya'nın hem Abd'nin hem Çin ve Ab ülkelerinin işine gelen bir durum oldu. Gerçi böyle bir durum her ülkenin işine gelir. Zira azınlıklar güçlü çoğunluklara karşı politik güç imkanı sağlar. Bizim içinde nasıl Çeçenler nasıl bir imkansa Ermenilerde Rusya için çok daha ciddi bir imkan. ( Aynı dinden olmalarının verdiği avantajda var tabi )

    Günümüz Rusya'yı kısmi olarak bolşevik politikaları güdüyor fakat o dönem ki kadar radikal tutumlarla hesapsız,kitapsız politikalar yürütmüyorlar lakin o dönemdeki kadar sert olmasada yinede benzer agresif askeri hamleler,tutumlar ne yazık ki devam ediyor. Zira Rusya'nın başka yapabileceği şey pek yok. Her ne kadar uzay,nükleer konusunda ciddi başarıları olsada dünya arenasında var olabilmek için iş yapmak gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 25 Aralık 2017; 23:29:2 >




  • Çok komplo teotisi sağlığı zararlı. Bilgisayar bağımlısı bu söylediklerin ABD nin güç kaybını kabullenememek demektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AsterixOburix

    Çok komplo teotisi sağlığı zararlı. Bilgisayar bağımlısı bu söylediklerin ABD nin güç kaybını kabullenememek demektir.

    Bu komplo teorisi değil. Burada zaten bütün hakimiyetin,gücün Abd'de olduğunu da iddia etmiyorum. Bunları Abd tek başına sağlamıyor. Dünya çapında çıkar ortaklığı sonucunda gerçekleşen olgular bunlar.

    Dünyada kahramanlıklar,başarılar tek başına elde edilemez. Edilse bile doğru siyaset olmadan devam ettirilemez. Abd, toplumunun eksikliklerinden,noksaklıklarından dolayı ciddi zaafiyetler yaşıyor bu bir gerçek. Fakat bu Abd'nin güç kaybettiği anlamına gelmez. Rakamlar net olarak ortada. 300 küsür milyon insan Abd ordusuna senede 600-700 milyar dolar bütçe oluşturuyor.

    Politik sorunlar, son yaşanan olgular sanıldığı gibi kısa vade de olumlu geri dönüşler sağlayabilecek nitelikte durumlar değil ne yazık ki. Ortadoğu da gelişimin,dengenin kendi kendine sağlanamayacağını düşündüklerinden etnik,mezhepsel rekabet sağlamaya çalışıyor gibiler. Rusya'nında, Abd'ninde, Çin'inde bu şekilde ciddi gelişme gösterdiğini unutmamak lazım. Dini,mezhepsel olmasada devletlerin toplumları birbirlerine karşı tehdit olarak algılatması gelişimde ciddi pay sahibi oldu.

    Yada bizi yok edecekler en kötü senaryo. Sünni - kürt - şii savaşı ile birbirimizi ne kadar kırsak diğer devletler için avantajdır modundalar mı bilmiyorum ( işte bu şimdi komplo teorisine kaçmış olabilir )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 25 Aralık 2017; 23:47:53 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.