Şimdi Ara

ABD Kendini Mi Bitirdi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Soğuk savaşa baktığımız zaman doğu-batı dengesi vardı. Ancak sovyetlerin dağılmasıyla bu denge bozuldu ve batı daha egemen oldu.
    Buradaki konu şu 90larda başlayan ABD işgalleri ve parçalama politikaları acaba yanlış mıydı. Yani kısaca ABD(batı) kendi kıtası dahil olmak üzere, ortadoğu dahil bir çok yeri paramparça etti. Kendine karşı gelen tüm diktatörleri ve ülkeleri parçaladı.

    Aksine Çin'in son yıllarda hız kazanan politikası ülkelere aşırı yatırım yaparak o ülkeleri kendine bağlamak. Şu an yeni yeni başladı Asya'dan Afrika'ya birçok ülkeye yayılmış gözüküyor.

    Bu durumda ABD olası tehditleri kaldırırken, Çin tersine yarı sömürgeleştirip ülkelerin potensiyelini yükseltiyor ve yanına çekiyor.
    Sonuç olarak batı yalnızlaşırken doğu yükseliyor.

    Mesela Türkiye belki konu dışı ancak ABD Türkiye'ye karşı birçok olumsuz faliyette bulundu. Bunun yerine bir nato ülkesi olan Türkiye ye üvey evlat muamelesi yapmayıp her konuda destekleseydi doğuya karşı ekstra bir güç olabilirdik.

    Sizce batının son 30 yılda yöneldiği politika yanlış mıydı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Soğuk Savaş süresince de ABD ve Sovyetler karşılıklı olarak bir yerleri işgale, bir yerdeki iç savaşları desteklemeye ve karşıt rejimleri devirmeye çalıştılar.


    Soğuk Savaş müddetince ABD, Orta Doğu'yu ya da diğer coğrafyaları sadece ve sadece müttefiklerim ve diğerleri perspektifinden gördü. İran Şahı, Suudi Arabistan, hatta Saddam'ın erken dönemlerinde Irak en önemli müttefikleriydi. Aynı şekilde SSCB de bir dönem Mısır'ı müttefik edindi, Afganistan'da komünist parti iktidara yükseldi. Kısacası perspektif her zaman bizden olanlar ve diğerleri şeklindeydi.


    Durum şu anda da farklı değil. Orta Doğu'da en güvenilir ABD müttefiki artık Suudi Arabistan. Ardından BAE ve diğer petrol zenginleri geliyor fakat Suudi Arabistan askeri harcamalarıyla önde gelen bir müttefik. Keza İsrail de koşulsuz bir müttefik değil fakat ABD yanlısı oldukları da gerçek. Türkiye ne olursa olsun kritik bir NATO partneri. Buna karşılık Çin de İran'ı yanına çekiyor. Yani soğuk savaş sonrası dünyada da dengeler aynen devam ediyor.


    Dolayısıyla ABD neden yanlış yapmış olsun? İran'ı devrimden sonra zaten kaybetti. Suudi Arabistan yanında, İsrail yanında, Türkiye hiç değilse NATO üyesi, Mısır 80'den beri müttefiki. İran gibi zaten 1978'de kaybettiği bir müttefiki Çin'e kaptırmak fazla bir şey ifade etmiyor güvenlik politikaları açısından.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.